Clown

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een clown is een geschminkte artiest die mensen op een bijzondere humoristische manier probeert te vermaken. Vooral onder jongere kinderen is de clown meestal erg geliefd vanwege zijn komische voorkomen. Clowns komen we tegenwoordig overal wel tegen en zeker niet alleen meer in het circus. Clowns zijn bijvoorbeeld ook te vinden op kinderfeestjes en openbare feestjes. De belangrijkste taak van een clown is het vermaken van kinderen en volwassen door het uitvoeren van bijzondere trucs en grappen. Hoe een clown dit precies doet zal per clown verschillen, omdat het toch een clown blijft. In het verleden was een clown meestal helemaal wit geschminkt, maar tegenwoordig bestaan er veel meer variaties zoals clowns die gekleurde pakken dragen, clowns die bijzondere pruiken dragen en clowns die heel grote schoenen aan hebben. Over het algemeen zal een clown ook een heel grote rode nep neus dragen. Ondanks dat clowns professionele geschminkte artiesten zijn kunnen ze over het algemeen niet aangemerkt worden als slimme artiesten, omdat clowns regelmatig domme foutjes maken zoals het vallen over hun eigen voeten omdat ze te grote schoenen dragen, of bijvoorbeeld omdat ze knoeien met water omdat clowns nu eenmaal onhandig zijn. Gelukkig zijn clowns over het algemeen wel slim genoeg om geen ernstige ongelukken te veroorzaken. Hoe onhandig een clown precies zal zijn kan verschillen per clown, omdat niet alle clowns even onhandig zijn.

De moderne clown zoals wij die tegenwoordig allemaal wel kennen is ontstaan van de nar. Een nar was een verklede komediant die als belangrijkste werkzaamheden had het optreden voor vorsten. Tegenwoordig kennen wij de nar nog als de joker in een spel kaarten. De eerste clown zoals wij die nu kennen was Joseph Grimaldi, die voor het eerst optrad in een Engelse pantomime (toneelstuk). De moderne clown kunnen we overal tegen komen, zoals op straat, bij kinderfeesten, op evenementen en in het circus. Hoe de clown ons vermaakt is geheel aan de kunsten van de clown. Dit kan onder meer gedaan worden door mimiek, verhalen, muziek, ballonnen of door zijn stunteligheid. Uiteraard zal de clown zijn act aan het publiek aanpassen. In alle gevallen is het wel belangrijk dat een clown mensen weet te entertainen op een leuke en bijzondere manier.

Werken als clown

Als clown kan je werken in een circus, of als zelfstandige clown die optreedt bij feesten en partijen. De clowns worden vooral veel gevraagd als vermaak op kinderfeestjes. De clown is dan prima in staat om kinderen gedurende de dag te entertainen. Welke gekke dingen een clown allemaal uithaalt is aan de clown zelf, en zal vaak afhankelijk zijn van het publiek. Om clown te kunnen worden zijn er diverse opleidingen te vinden, waar men de kneepjes van het vak kan leren.

Clown Bassie (Bas van Toor)

  • Clown Bassie speelde samen met Adriaan heel wat jaren het duo Bassie en Adriaan. Bassie kan wel gezien worden als Nederlands bekendste clown. Clown Bassie heeft samen met Adriaan heel veel films en televisieseries uitgebracht en trokken zij samen ook het hele land door om op te treden. Bassie was als clown heel opvallend door zijn grote rode neus, gele haar en zijn kleding. Wie Bassie wel eens op televisie gezien heeft kent onmiskenbaar de belangrijkste uitspraak van Bassie wel Allememaggies. Ook was het Bassie die altijd zin had in taartjes.

Pipo de Clown

  • Pipo de Clown is nog een bekende Nederlandse clown. Ook deze clown is bekend geworden door zijn televisieserie. Naast televisie zijn er ook veel boeken, strips, platen en video's van Pipo uitegbracht. Clown Pipo woont met zijn vrouw Mamaloe en dochter Petra in een woonwagen. In deze woonwagen trokken ze samen de hele wereld rond. De eerste aflevering van Pipo de clown werd op 17 september 1958 uitgezonden.

Beroep clown:

Opleidingen tot clown

Er bestaan geen speciale erkende opleidingen voor het beroep clown. Wel kan iemand die clown wil worden de Hbo-opleiding Circus and Performance Art volgen of de Hbo-opleiding Circus Arts volgen. Daarnaast zijn er ook veel cursussen te volgen tot clown. Als clown kan het belangrijk zijn om je specialisatie vast te stellen, omdat er verschillende doelgroepen kunnen zijn binnen het werk, zoals het werken in een circus of juist het werken met zieke kinderen.

Bedrijven waar een clown werkzaam kan zijn

Als clown kan je in een circus werken of daarbuiten, zoals op verjaardagspartijtjes. Een clown is bijna altijd een zelfstandig ondernemer.

Competenties clown

Als clown is het erg belangrijk om je in te kunnen leven en een bepaalde situatie aan te kunnen voelen, omdat niet ieder gezelschap het zelfde zal zijn. Daarnaast is het belangrijk om als clown te kunnen entertainen en vol met energie te zitten, en dit te proberen over het brengen op je publiek. Als clown is het ook belangrijk om te blijven vernieuwen en aan je act te werken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als clown

Als clown is er doorgaans voldoende werk te vinden. Wel is het belangrijk als clown naamsbekendheid op te bouwen, zodat de mensen je weten te vinden. Een clown die in het circus werkt reist doorgaans het hele seizoen mee met het circus en heeft dus voldoende werk. Een clown die zich meer richt op verjaardagen en ander soort feestjes moet behoorlijk wat opdrachten weten binnen te halen voordat er echt voldoende werk is. Doorgroeien als clown is eigenlijk alleen mogelijk door grotere opdrachten binnen te halen, wat weer samenkomt met de naamsbekendheid.

Arbeidsvoorwaarden en salaris clown

Als clown ben je een zelfstandig ondernemer en bepaal je je eigen arbeidsvoorwaarden. Het salaris van een clown is erg afhankelijk van de precieze werkzaamheden, zoals in een circus of daarbuiten. In een circus krijgt de clown meestal een vaste afgesproken vergoeding voor zijn werkzaamheden. Een clown die op feestjes optreedt zal doorgaans per optreden een prijs afspreken met de opdrachtgever. Wel is het zo dat hoe bekender een clown is, hoe meer het salaris zal stijgen.

Mijnzzp.nl