Clown

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep clown
Wat doet een clown
Werken als clown
Clown Bassie (Bas van Toor)
Pipo de Clown
Hoe schmink je een clown?
Film: clown
Film: beroep clown
Opleidingen tot clown
Bedrijven waar een clown werkzaam kan zijn
Competenties clown
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als clown
Arbeidsvoorwaarden en salaris clown
Eigen bedrijf starten als Clown
Boekhoudprogramma vergelijken Clown

Beroep clown

Een clown is een geschminkte artiest die mensen op een bijzondere humoristische manier probeert te vermaken. Vooral onder jongere kinderen is de clown meestal erg geliefd vanwege zijn komische voorkomen. Clowns komen we tegenwoordig overal wel tegen en zeker niet alleen meer in het circus. Clowns zijn bijvoorbeeld ook te vinden op kinderfeestjes en openbare feestjes. De belangrijkste taak van een clown is het vermaken van kinderen en volwassenen door het uitvoeren van bijzondere trucs en grappen. Hoe een clown dit precies doet, zal per clown verschillen, omdat het toch een clown blijft. In het verleden was een clown meestal helemaal wit geschminkt, maar tegenwoordig bestaan er veel meer variaties zoals clowns die gekleurde pakken dragen, clowns die bijzondere pruiken dragen en clowns die hele grote schoenen aan hebben. Over het algemeen zal een clown ook een hele grote rode nep neus dragen. Ondanks dat clowns professionele geschminkte artiesten zijn, kunnen ze over het algemeen niet aangemerkt worden als slimme artiesten, omdat clowns regelmatig domme foutjes maken zoals het vallen over hun eigen voeten omdat ze te grote schoenen dragen, of bijvoorbeeld omdat ze knoeien met water omdat clowns nu eenmaal onhandig zijn. Gelukkig zijn clowns over het algemeen wel slim genoeg om geen ernstige ongelukken te veroorzaken. Hoe onhandig een clown precies zal zijn kan verschillen per clown, omdat niet alle clowns even onhandig zijn. De moderne clown, zoals wij die tegenwoordig allemaal wel kennen, is ontstaan van de nar. Een nar was een verklede komediant, die als belangrijkste werkzaamheden had het optreden voor vorsten. Tegenwoordig kennen wij de nar nog als de joker in een spel kaarten. De eerste clown zoals wij die nu kennen was Joseph Grimaldi, die voor het eerst optrad in een Engelse pantomime (toneelstuk).

Wat doet een clown

Een clown is een geschminkte artiest, die zich gespecialiseerd heeft in het geven van komische voorstellingen. Een clown kan dus ook aangemerkt worden als komiek, met het belangrijke verschil dat een clown bijzondere kleding en make-up draagt. Daarnaast is het zo dat clowns niet alleen gebruikmaken van gesproken tekst om humoristische voorstellingen te kunnen geven. Een clown kan ook humoristisch zijn door stomme foutjes of andere soorten onhandigheden. De moderne clown kunnen we tegenwoordig overal tegenkomen, zoals op straat, bij kinderfeesten, op evenementen en in het circus. Hoe de clown ons vermaakt is geheel aan de kunsten van de clown. Dit kan onder meer gedaan worden door mimiek, verhalen, muziek, ballonnen of door zijn stunteligheid. Uiteraard zal de clown zijn act aan het publiek aanpassen. In alle gevallen is het wel belangrijk dat een clown mensen weet te entertainen op een leuke en bijzondere manier. Als clown kan je werken in een circus, of werkzaam zijn als zelfstandige clown, die optreedt bij feesten en partijen. Clowns worden vooral veel gevraagd als vermaak op kinderfeestjes. De clown is dan prima in staat om kinderen gedurende de dag te entertainen. Welke gekke dingen een clown allemaal uithaalt, is aan de clown zelf, en zal vaak afhankelijk zijn van het publiek.

Werken als clown

Als clown ben je dus een artiest, die ook aangemerkt kan worden als toneelspeler. Het is niet zo dat clowns werken binnen theaters, echter geven clowns wel een soort van toneelvoorstelling waarbij het maken van grappen als grappenmaker centraal staat. Het is niet zo dat een clown zomaar vergeleken kan worden met een komiek, omdat de inhoudelijke werkzaamheden verschillen. Daarnaast is het zo dat komieken op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan buiksprekers en aan stand-upcomedians, die aangemerkt kunnen worden als komiek. Dit soort artiesten is op een andere manier werkzaam dan clowns. Zoals eerder omschreven kunnen clowns verschillende acts uitvoeren. Het is bijvoorbeeld goed denkbaar dat een clown gebruikmaakt van verschillende muziekinstrumenten, zoals een trompet of een viool, als aanvulling op de act. In de meeste gevallen zijn clowns geen beste muzikanten. Dit houdt in dat clowns feitelijk niet veel gebruik zullen maken van muziekinstrumenten, omdat de omstandigheden dit steeds niet toelaten.

Clown Bassie (Bas van Toor)

  • Clown Bassie speelde samen met Adriaan heel wat jaren het duo Bassie en Adriaan. Bassie kan wel gezien worden als Nederlands bekendste clown. Clown Bassie heeft samen met Adriaan heel veel films en televisieseries uitgebracht en trokken zij samen ook het hele land door om op te treden. Bassie was als clown heel opvallend door zijn grote rode neus, gele haar en zijn kleding. Wie Bassie wel eens op televisie gezien heeft, kent onmiskenbaar de belangrijkste uitspraak van Bassie wel: Allememaggies. Ook was het Bassie die altijd zin had in taartjes.

Pipo de Clown

  • Pipo de Clown is nog een bekende Nederlandse clown. Ook deze clown is bekend door zijn televisieserie. Naast televisie zijn er ook veel boeken, strips, platen en video's van Pipo uitgebracht. Clown Pipo woont met zijn vrouw Mamaloe en dochter Petra in een woonwagen. In deze woonwagen trokken ze samen de hele wereld rond. De eerste aflevering van Pipo de clown werd op 17 september 1958 uitgezonden.

Hoe schmink je een clown?

Het schminken van een clown is een creatief proces dat vereist dat je kleurrijke en levendige ontwerpen op het gezicht van de clown aanbrengt. Om een clown te schminken, begin je met een schone en gehydrateerde huid. Gebruik witte schmink als basis voor het gezicht van de clown, waarbij je de hele gezichtshuid bedekt, inclusief de lippen. Vervolgens kun je met behulp van felle kleuren zoals rood, blauw, geel en groen de typische clowns elementen toevoegen, zoals een grote glimlach, ronde rode neus, opvallende wenkbrauwen en vrolijke oog details. Een witte of gekleurde pruik kan ook een leuke toevoeging zijn. Het is belangrijk om te oefenen en te experimenteren met verschillende ontwerpen om een unieke en levendige clown look te creëren die past bij het karakter dat je wilt uitbeelden. Het jezelf schminken als clown vergt overigens wel de nodige oefening.

Film: clown

Film: beroep clown

Opleidingen tot clown

Er bestaan geen speciale erkende opleidingen voor het beroep clown. Wel kan iemand die clown wil worden de hbo-opleiding Circus and Performance Art volgen of de hbo-opleiding Circus Arts volgen. Daarnaast zijn er ook veel cursussen te volgen tot clown. Als clown kan het belangrijk zijn om je specialisatie vast te stellen, omdat er verschillende doelgroepen kunnen zijn binnen het werk, zoals het werken in een circus of juist het werken met zieke kinderen. Het is niet geheel ondenkbaar dat een clown niet zal beschikken over een erkende opleiding. Lang niet alle clowns zijn fulltime werkzaam als professioneel clown. Het is dan ook denkbaar dat clowns het vakgebied in de praktijk aangeleerd hebben. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is erg belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een clown werkzaam kan zijn

Een professioneel werkende clown moet in de meeste gevallen aangemerkt worden als ondernemer. Dit neemt niet weg dat clowns ook werkzaam kunnen zijn binnen een circus als circusartiest. Zoals eerder omschreven kunnen clowns ook prima buiten het circus werkzaam zijn. De meeste clowns zijn aangesloten bij een artiestenbemiddelaar of bij een impresariaat, die gezien moeten worden als tussenpersoon. Het is ook denkbaar dat clowns niet beroepsmatig actief zijn.

Competenties clown

De belangrijkste competentie van een clown is het kunnen entertainen van mensen als entertainer. Daarnaast moet een clown kunnen inspelen op verschillende situaties, omdat niet ieder gezelschap hetzelfde is. Ook inspiratie en motivatie zijn over het algemeen twee belangrijke woorden voor een clown. Inspiratie heeft vooral betrekking op het blijven vernieuwen en het verder verbeteren van de act. Ook communicatief gezien moet een clown sterk onderlegd zijn. Dit is het geval omdat ook een clown heldere en duidelijke afspraken moet maken met de opdrachtgever. Als clown is ook het netwerken belangrijk om aan voldoende opdrachten te kunnen komen. Algemeen belangrijk woorden zijn sensitiviteit, voelsprieten, analytisch, energie, passie, lol, flexibiliteit, plannen, organiseren en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als clown

Het arbeidsmarktperspectief van een clown is niet echt van toepassing, omdat de meeste clowns werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het opbouwen van een goede naam als clown. In algemene zin is er voldoende vraag naar clowns. Daarnaast kan een clown voor verschillende opdrachtgevers werkzaam zijn, waardoor een goede clown niet snel zonder werk zal komen te zitten. De doorgroeimogelijkheden van een clown moeten gezien worden in het mogen uitvoeren van steeds belangrijkere opdrachten. In dat geval is het opbouwen van een goede naam wel belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan clowns die ook regelmatig op televisie te zien zijn binnen bepaalde programma's.

Arbeidsvoorwaarden en salaris clown

Als clown ben je een zelfstandig ondernemer en bepaal je je eigen arbeidsvoorwaarden. Het salaris van een clown is erg afhankelijk van de precieze werkzaamheden, zoals in een circus of daarbuiten. In een circus krijgt de clown meestal een vaste afgesproken vergoeding voor zijn werkzaamheden. Een clown die op feestjes optreedt, zal meestal een vaste prijs afspreken met de opdrachtgever. Wel is het zo dat hoe bekender een clown is, hoe meer het salaris zal stijgen.

Eigen bedrijf starten als Clown

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Clown, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Clown

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Clown bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Clown.

Mijnzzp.nl