Buikspreker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep buikspreker
Wat doet een buikspreker
Buikspreker worden
Buikspreken: hoe doe je dat?
Film: beroep buikspreker
Opleidingen tot buikspreker
Bedrijven waar een buikspreker werkzaam kan zijn
Competenties buikspreker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als buikspreker
Arbeidsvoorwaarden en salaris buikspreker
Eigen bedrijf starten als Buikspreker
Boekhoudprogramma vergelijken Buikspreker

Beroep buikspreker

Een buikspreker is een acteur die zich gespecialiseerd heeft in het onzichtbaar spreken. Een buikspreker zal ook gebruikmaken van een handpop om de amusementswaarde te vergroten. Door het bewegen van de mond van de handpop en het simultaan te buikspreken is het de bedoeling om te suggereren dat de pop spreekt. Door gecombineerd te spreken, waarbij de buikspreker soms wel echt spreekt, ontstaat er een zogenaamd gesprek tussen de buikspreker en de pop, die in veel gevallen tot de leukste hilariteit kan lijden. Een buikspreker is dan ook een entertainer, die zijn of haar stem manipuleert om te kunnen acteren. Om te leren buikspreken zal er doorgaans veel geoefend moeten worden, omdat het zeer moeilijk is om te praten zonder dat je lippen of mond bewegen. Een buikspreker zal meestal solo-optreden verzorgen samen met de handpop voor een zaal vol met publiek. Tijdens het optreden zal de artiest buikspreken en tegelijkertijd de pop bedienen. In de meeste gevallen zal de buikspreker de mond en andere lichaamsdelen overdreven bewegen, zodat alle aandacht zoveel mogelijk naar de pop getrokken wordt en het publiek minder op de mond van de buikspreker zal letten. De handpoppen waar een buikspreker gebruik van maakt, hebben meestal een overdreven karakter en zijn zogenaamd niet heel netjes opgevoed, zodat de gekste dingen gezegd en gedaan kunnen worden. Er zijn wereldwijd nog maar een paar honderd echte goede buiksprekers, die regelmatig optreden. In vroegere dagen was het buikspreken redelijk gevaarlijk te noemen, omdat andere mensen konden denken dat er een duivel in je zat en was het zelfs zo dat je op de brandstapel kon belanden als demon of duivel. Het buikspreken was het populairst rond de jaren 1935 tot 1955 toen de zogenaamde stand-upcomedy ontstond. Een buikspreker moet naast het kunnen buikspreken zijn handpop goed kunnen bedienen om de buikspreekact echt te laten lijken.

Wat doet een buikspreker

Moderne buiksprekers zijn dus aan te merken als bijzondere acteurs en artiest. Daarnaast kan de term cabaretier van toepassing zijn op buiksprekers, omdat buiksprekers in de meeste gevallen een cabaretvoorstelling geven. Het is niet zo dat een buikspreker aangemerkt kan worden als poppenspeler, omdat poppenspelers verder niks met het buikspreken te maken hebben. Buiksprekers gebruiken wel een pop om extra dimensie te geven aan de voorstelling. Ook heeft de handpop als extra functie het afleiden van mensen. De echte amusementswaarde zit dus in het buikspreken en niet in de pop. Zoals eerder aangegeven is het leren buikspreken behoorlijk lastig te noemen. Dit is het geval, omdat buiksprekers spreken met hun keel. Het is dus niet zo dat buiksprekers spreken met hun buik, omdat het geluid van buiksprekers gewoon uit de keel komt. Buiksprekers kunnen ook aangemerkt worden als illusionist, omdat buiksprekers mensen voor de gek houden. Dit heeft vooral betrekking op een aantal letters, die heel moeilijk uit te speken zijn als buikspreker. Denk hierbij aan de letters B, E, M, P, O, V en W. In de meeste gevallen maken buiksprekers andere geluiden om te doen overkomen of deze letters gebruikt worden door de buikspreker.

Buikspreker worden

Als buikspreker ben je dus een acteur en moet je aangemerkt kunnen worden als entertainer. Het entertainen en buikspreken kunnen eigenlijk niet los van elkaar gezien worden, omdat het anders niet leuk is om naar een buikspreker te luisteren. Een goede buikspreker zal dan ook veel oefenen om zijn of haar act steeds verder te kunnen verbeteren. Omdat buiksprekers met verschillend publiek te maken kunnen hebben kan het ook belangrijk zijn dat buiksprekers op een bredere manier werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan het kunnen goochelen tijdens kinderfeestjes.

Buikspreken: hoe doe je dat?

Buikspreken is een vorm van amusement waarbij je praat zonder je lippen of gezicht te bewegen, zodat het lijkt alsof het geluid uit een andere bron komt, zoals een pop of een buikspreekpop. Hier zijn enkele basisstappen om buikspreken te leren:

  • Lipcontrole: Oefen in het spreken zonder je lippen te bewegen. Dit kun je doen door woorden en zinnen uit te spreken, terwijl je je lippen stevig op elkaar houdt. Probeer je lippen ontspannen te houden en je stem te laten klinken alsof hij vanuit je keel komt.
  • Stembeheersing: Experimenteer met het veranderen van je stem om een ander geluid te creëren. Buikspreken houdt vaak in dat je een lagere, resonante stem gebruikt. Oefen met het verplaatsen van je stem naar de achterkant van je keel en laat het geluid vanuit die positie komen.
  • Praat met je buik: Visualiseer dat je stemgeluid vanuit je buik komt, in plaats van je mond. Probeer je ademhaling te beheersen en concentreer je op het laten trillen van je buikspieren terwijl je praat. Dit helpt bij het creëren van het effect dat de stem van elders komt.
  • Oefen met een pop of buikspreekpop: Gebruik een pop of buikspreekpop om je buikspreken te oefenen. Geef de pop een karakter en probeer een gesprek te voeren terwijl je je lippen stilhoudt. Oefen het synchroniseren van je spraak met de beweging van de pop om het realistischer te laten lijken.
  • Vloeiendheid en articulatie: Werk aan het vloeiend maken van je buikspreken door zinnen en gesprekken te oefenen. Zorg ervoor dat je woorden duidelijk uitspreekt en articuleert, zelfs zonder je lippen te bewegen.
  • Verbeteren van vaardigheden: Blijf oefenen en verfijn je buikspreken vaardigheden. Neem jezelf op terwijl je oefent, zodat je je prestaties kunt beoordelen en eventuele verbeterpunten kunt identificeren.

Het leren van buikspreken vergt tijd, geduld en consistentie. Het kan handig zijn om bronnen zoals boeken, tutorials of online video's te raadplegen die specifiek gericht zijn op het leren van buikspreken.

Film: beroep buikspreker

Opleidingen tot buikspreker

Er bestaan geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep of de discipline buikspreken. De meeste mensen die kunnen buikspreken hebben de kunst van het buikspreken zelfgemaakt door veel te oefenen voor de spiegel. Naast het kunnen buikspreken is het belangrijk dat je een leuke act weet te creëren en dat je behendig genoeg bent om de handpop te bedienen. Het is verder niet mogelijk om een passende opleiding te benoemen. In de meeste gevallen zal een buikspreker zijn eigen leermeester zijn om het buikspreken eigen te kunnen maken. Het is wel mogelijk om een cursus buikspreken te volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een buikspreker werkzaam kan zijn

Als buikspreker ben je over het algemeen werkzaam als ondernemer of ben je wellicht hobbymatig actief. Een buikspreker zal meestal optreden in kleinere theaters als stand-upcomedian. Maar een buikspreker kan ook op andere locaties zijn acts opvoeren. In sommige gevallen kan een buikspreker ook aangemerkt worden als straatartiest of als toneelspeler. Het is denkbaar dat buiksprekers als acteur gebruikmaken van een artiestenbemiddelaar. De meeste buiksprekers zijn niet fulltime werkzaam als buikspreker, omdat de werkzaamheden daarvoor te bijzonder zijn.

Competenties buikspreker

Als buikspreker is het vakkundig kunnen buikspreken de belangrijkste competentie. Daarnaast speelt het uitdrukkingsvermogen een belangrijke rol. In algemene zin kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Ook behendigheid is een belangrijke competentie, omdat je gebruikmaakt van een handpop. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn creativiteit, doorzettingsvermogen, passie, energie, plezier, motivatie en innovatie. Innovatie heeft vooral betrekking op het blijven bedenken van nieuwe acts als acteur. In dat opzicht kan het blijven volgen van de laatste trends ook gezien worden als belangrijke competentie om voldoende inspiratie op te kunnen doen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als buikspreker

Als buikspreker heb je niets met de arbeidsmarkt te maken, omdat een buikspreker werkzaam is als zelfstandig ondernemer en er ook geen vacatures te vinden zijn. Als buikspreker kun je zeker regelmatig optreden op verschillende locaties. De doorgroeimogelijkheden als buikspreker zijn beperkt, maar wellicht lukt het om door te breken als artiest zodat je meer gevraagd zal worden als buikspreker.

Arbeidsvoorwaarden en salaris buikspreker

Als zelfstandig ondernemer heb je verder niks te maken met arbeidsvoorwaarden en bepaal je natuurlijk zelf je eigen arbeidsvoorwaarden. Er is geen salarisindicatie aan te geven voor een buikspreker omdat dit geheel afhankelijk is van je optredens en bekendheid als buikspreker. Een buikspreker zal doorgaans een vaste vergoeding vragen en niet per uur werken.

Eigen bedrijf starten als Buikspreker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Buikspreker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Buikspreker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Buikspreker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Buikspreker.

Mijnzzp.nl