Buikspreker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een buikspreker is een acteur die het onzichtbaar spreken tot zijn beroep heeft gemaakt en doorgaans zal optreden met een zogenaamde handpop. Door het bewegen van de mond van de handpop en het buikspreken is het de bedoeling te suggereren dat de pop kan spreken. Door gecombineerd te spreken waarbij de buikspreker soms wel echt spreekt ontstaat er een zogenaamd gesprek tussen de buikspreker en de pop die in veel gevallen tot de leukste hilariteit kan lijden. Een buikspreker is dan ook een vorm van amusement c.q. entertainment. Om te leren buikspreken zal er doorgaans zeer veel geoefend moeten worden omdat het zeer moeilijk is om te praten zonder dat je lippen of mond bewegen.

Een buispreker zal doorgaans alleen met zijn handpop optreden voor een zaal met publiek en heeft zijn act bedacht die natuurlijk in samenspel zal gaan met zijn pop. Tijdens het optreden zal de artiest buikspreken en tegelijkertijd de pop bedienen. In de meeste gevallen zal de buikspreker de mond en andere lichaamsdelen overdreven bewegen zodat alle aandacht zoveel mogelijk naar de pop gaat en het publiek minder op de mond van de buikspreker zal letten. De handpoppen waar een buikspreker gebruik van maakt, hebben meestal een overdreven karakter en zijn zogenaamd niet heel netjes opgevoed zodat de gekste dingen gezegd en gedaan kunnen worden. Er zijn wereldwijd nog maar een paar honderd echte goeie buiksprekers die regelmatig optreden.

In vroegere dagen was het buikspreken redelijk gevaarlijk te noemen omdat andere mensen konden denken dat er een duivel in je zat en was het zelfs zo dat je op de brandstapel kon belanden als demon c.q. duivel. Het buikspreken was het populairst rond de jaren 1935 tot 1955 toen de zogenaamde stand-upcomedy ontstond. Een buikspreker moet naast het kunnen buikspreken ook zeker zijn handpop goed kunnen bedienen om de buikspreekact echt te laten lijken.

Beroep buikspreker:

Opleidingen tot buikspreker

Er bestaan geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep c.q. discipline buikspreken. De meeste mensen die kunnen buikspreken hebben de kunst van het buikspreken eigen gemaakt door heel veel te oefenen voor de spiegel. Naast het kunnen buikspreken is het natuurlijk ook belangrijk dat je een leuke act weet te creëren en dat je behendig genoeg bent om de handpop te bedienen. Zie voor meer informatie ook de beroepen stemacteur en cabaretier die raakvlakken hebben met het buikspreken.

Bedrijven waar een buikspreker werkzaam kan zijn

Als buikspreker ben je doorgaans werkzaam als zelfstandig ondernemer of ben je wellicht hobbymatig bezig. Een buikspreker zal meestal optreden in kleinere theaters als stand-upcomedian. Maar natuurlijk kan een buikspreker op zeer veel locaties zijn acts opvoeren.

Competenties buikspreker

Als buikspreker is het vakkundig kunnen buikspreken natuurlijk zeer belangrijk maar zal ook je uitdrukkingsvermogen een grote rol spelen. Tijdens je optredens bestaat een act niet alleen uit buikspreken. Creativiteit als buikspreker is dan ook zeer belangrijk, ook omdat je regelmatig nieuwe acts zal moeten bedenken en gebruik zal moeten maken van nieuwe handpoppen. Omdat het leren buikspreken lang kan duren zal je zeker doorzettingsvermogen moeten bezitten als acteur.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als buikspreker

Als buikspreker heb je niets met de arbeidsmarkt te maken omdat een buikspreker werkzaam is als zelfstandig ondernemer en er ook geen vacatures te vinden zijn. Als buikspreker kun je zeker regelmatig optreden op verschillende locaties. De doorgroeimogelijkheden als buikspreker zijn beperkt maar wellicht lukt het om door te breken als artiest zodat je meer gevraagd zal worden als buikspreker.

Arbeidsvoorwaarden en salaris buikspreker

Als zelfstandig ondernemer heb je verder niks te maken met arbeidsvoorwaarden en bepaal je natuurlijk zelf je eigen arbeidsvoorwaarden. Er is geen salarisindicatie aan te geven voor een buikspreker omdat dit geheel afhankelijk is van je optredens en bekendheid als buikspreker. Een buikspreker zal doorgaans een vaste vergoeding vragen per optreden en niet per uur werken.

Mijnzzp.nl