Poppenspeler

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep poppenspeler
Wat doet een poppenspeler
Werken als poppenspeler
Film: poppenshow
Opleidingen tot poppenspeler
Bedrijven waar een poppenspeler werkzaam kan zijn
Competenties poppenspeler
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als poppenspeler
Arbeidsvoorwaarden en salaris poppenspeler
Eigen bedrijf starten als Poppenspeler
Boekhoudprogramma vergelijken Poppenspeler

Beroep poppenspeler

Een poppenspeler is een toneelspeler die met poppen speelt om een voorstelling te kunnen geven. Poppenspeler kan betrekking hebben op verschillende soorten poppenspelers, zoals een poppenspeler die een handpop bedient of een poppenspeler die draadjes aan zijn handen heeft om een pop te kunnen bedienen (marionet). Een poppenshow wordt meestal in een poppenkast gehouden en is eigenlijk een soort minitheater. In dit soort minitheaters wordt door middel van poppen die aan de hand van acteurs vastzitten een voorstelling gegeven. Deze speciale poppenkasten zijn over het algemeen erg mooi versierd en voorzien van gordijnen. Een poppenspeler hoeft niet altijd gebruik te maken van een poppenkast, omdat een poppenspeler overal met poppen kan spelen. Poppenspelers zijn toneelspelers, die ook gewoon op straat voor hun plezier een voorstelling kunnen geven met poppen. Vooral kinderen vinden een poppenvoorstelling meestal erg leuk. Als een poppenspeler een pop bedient met draadjes spreekt men ook wel van een marionettenspeler. Als een poppenspeler op straat werkzaam is, kan ook de benaming straattheater van toepassing zijn. Het bedienen van poppen op een goede en vooral leuke manier is iets waar voor een poppenspeler veel moet oefenen, omdat het op een natuurlijke manier laten overkomen van bewegingen niet makkelijk is. Daarnaast kan het zo zijn dat een poppenspeler gebruikmaakt van muziek of stemmen, waardoor de bewegingen afgestemd moeten worden op het geluid. Een poppenshow is vaak leuk voor kinderen, die dan ook vaak massaal komen kijken en niet kunnen wachten tot het gordijn opengaat. Een poppenshow is tegenwoordig vaak te vinden op campings waar veel kinderen komen, of op grote pleinen van een stad. De verhalen zijn vaak simpel, maar toch leuk, en van klein tot groot te volgen.

Wat doet een poppenspeler

Een poppenspeler is dus een speciale toneelspeler, die zich gespecialiseerd heeft in het geven van theatervoorstelling door middel van poppen. In veel gevallen zal dit betrekking hebben op poppenkasten. Poppenkasten waren in de middeleeuwen veel te vinden op markten en kermissen en trokken veel bezoekers. Deze bezoekers waren in het verleden vooral volwassenen. Later is de poppenkast meer iets geworden voor kinderen. In Nederland zijn de bekendste poppen Jan Klaassen en Katrijn, die simpele verhalen vertelden aan kinderen. Als we tegenwoordig spreken van een poppenspeler voor volwassen zijn eerder de termen komiek, buikspreker of cabaretier van toepassing. In dat geval zal een poppenspeler meer de volwassenen onderwerpen aanhalen, zoals politiek of satire. Als poppenspeler zal je over het algemeen ook aangemerkt kunnen worden als verhalenverteller. Dit is het geval, omdat het spelen met poppen niet los gezien kan worden van het vertellen van boeiende en spannende verhalen.

Werken als poppenspeler

Zoals eerder omschreven zijn poppenspelers speciale toneelspelers, die tegenwoordig eigenlijk nooit meer werkzaam binnen een theater. Een poppenspeler kan tegenwoordig in de meeste gevallen alleen aangemerkt worden als straatartiest. Een poppenspeler is dus verantwoordelijk voor het geven van straattheatershows. Als poppenspeler kan je ook aangemerkt worden als entertainer, omdat poppenshows een hoge amusementswaarde hebben. Als poppenspeler kan je op verschillende manieren voorstellingen geven. Het is niet zo dat alle poppenspelers gebruikmaken van een poppenkast. Een poppenspeler kan ook gewoon optredens verzorgen zonder poppenkast. In dat geval zal vaak de benaming marionettenspeler van toepassing zijn. Een marionettenspeler beweegt een pop door middel van draadjes, waardoor de verschillende lichaamsonderdelen bewogen kunnen worden. Zoals eerder omschreven kan een poppenspeler ook gebruikmaken van zijn stem als stemacteur om de poppenshow extra dimensie te geven.

Film: poppenshow

Opleidingen tot poppenspeler

Er bestaan geen echte opleidingen meer tot poppenspeler. Dit neemt niet weg dat er wel korte cursussen te vinden zijn voor mensen, die willen leren poppenspelen als poppenspeler. Het poppenspelen heeft niet in alle gevallen betrekking op artiesten, die amusementswaarde willen bieden. Denk bijvoorbeeld ook aan onderwijzers, die poppen gebruiken om educatieve lessen te kunnen geven aan kinderen. Als poppenspeler is het niet strikt noodzakelijk om een opleiding te volgen, omdat iedereen wel met poppen kan spelen. Wel is het zo dat behendigheid en het kunnen vertellen van leuke verhalen belangrijk is als poppenspeler. Enkele belangrijke aandachtspunten als poppenspeler zijn stemgebruik, manipulatie, improvisatie en muzikaliteit. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een poppenspeler werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een poppenspeler aangemerkt moeten worden als ondernemer of als amateur-poppenspeler. Het alleen rondkomen door middel van het geven van poppenshows zal in de praktijk niet heel makkelijk zijn. De meeste poppenspelers kunnen dan ook niet aangemerkt worden als fulltime poppenspeler. Daarnaast is het zo dat het spelen met poppen gezien kan worden als aanvulling op een ander beroep. Het is wel denkbaar dat een professionele poppenspeler aangesloten is bij een artiestenbemiddelaar. Denk bijvoorbeeld aan poppenspelers, die ingehuurd worden voor recreatieparken om de kinderen tijdens de vakantie te kunnen vermaken.

Competenties poppenspeler

Als poppenspeler is de belangrijkste competentie het op een leuke manier kunnen brengen van een voorstelling. Om dit te kunnen bereiken zal de poppenspeler gebruik moeten maken van zijn persoonlijke kwaliteiten, zoals het veranderen van zijn stem-uitdrukking, zijn muzikale kwaliteiten en het kunnen brengen van een spannende voorstelling als geheel. Ook de juiste motivatie en inspiratie mogen niet ontbreken als poppenspeler. Daarnaast moet een poppenspeler beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn creativiteit, sensitiviteit, vertellen, observeren, vernieuwing, verantwoordelijkheidsgevoel, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als poppenspeler

Het arbeidsmarktperspectief van een poppenspeler is niet van toepassing, omdat de meeste poppenspeler aangemerkt moeten worden als ondernemer. Daarnaast kan een poppenspeler gewoon hobbymatig actief zijn als poppenspeler. Het beroep poppenspeler komt verder niet voor in loondienst. Het spelen met poppen kan wel een aanvulling zijn op andere beroepen. Denk bijvoorbeeld aan onderwijzers of aan pedagogisch medewerkers. De doorgroeimogelijkheden van een poppenspeler moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor het aantal opdrachten zal toenemen. In algemene zin zal het doorgroeien als poppenspeler niet heel makkelijk zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris poppenspeler

Er zijn geen arbeidsvoorwaarden als poppenspeler van toepassing, omdat de meeste poppenspelers als zelfstandig ondernemer werken en dus hun eigen arbeidsvoorwaarden bepalen. Ook het geven van een salarisindicatie is niet mogelijk, omdat het om zelfstandig werkende artiesten gaat. Het rond kunnen komen van het geven van shows als poppenspeler zal in de praktijk moeilijk zijn, omdat het verkrijgen van voldoende opdrachten lastig zal zijn. De meeste poppenspelers hebben nog inkomsten uit andere arbeid.

Eigen bedrijf starten als Poppenspeler

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Poppenspeler, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Poppenspeler

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Poppenspeler bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Poppenspeler.

Mijnzzp.nl