Verhalenverteller
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Een verhalenverteller is iemand die zich op een professionele manier gespecialiseerd heeft in het vertellen van verhalen. Deze verhalen kunnen echte verhalen of fictieve verhalen betreffen. Verhalenvertellers vertellen dus verhalen tegen andere mensen, zoals aan een groep mensen. Het vertellen vraagt om de nodige expertise van de verhalenverteller, omdat het vertellen van verhalen op een boeiende manier nog niet zo makkelijk is. Daarnaast moet het vertellen niet gezien worden als voorlezen uit een boek. Een echte verhalenverteller maakt geen gebruik van boeken of andere soorten naslagwerk. Het vertellen van verhalen is een vorm van entertainment waarbij de verhalenverteller de spanning behoorlijk kan opbouwen. Als een verhalenverteller verhalen over zichzelf vertelt, noemt men een verhalenverteller ook wel een narratief. Een goede verhalenverteller beheerst verteltechnieken om de kwaliteit van het verhaal te vergroten. Een verhalenverteller kan verschillende soorten verhalen vertellen, zoals verhalen die waar gebeurd zijn, sterke verhalen, sprookjes of moppen. De manier waarop een verhaal verteld wordt kan ook verschillen, zoals in een voorstelling, voordracht, informeel of formeel. In het verleden toen er nog geen boeken waren werd een verhaal vaak verteld in dichtvorm, omdat dit makkelijker te onthouden was. Toen de eerste boeken gedrukt werden was dit niet per se meer noodzakelijk. Als verhalenverteller ben je een toneelacteur, echter hoeft een verhalenverteller niet werkzaam te zijn binnen een theater. Het vertellen is niet gebonden aan specifieke locaties. Over het algemeen weten verhalenvertellers mensen op een boeiende manier te inspireren over paalde onderwerpen. Hoe een verhalenverteller dit precies doet kan verschillen per verhaallijn. Verhalenvertellers kunnen mensen laten lachen, huilen of bijvoorbeeld laten nadenken over bepaalde onderwerpen.
Een verhalenverteller is dus een toneelspeler, die in veel gevallen ook aangemerkt kan worden als entertainer. Het entertainmentgehalte als verhalenverteller kan wel verschillen per voorstelling, omdat verhalen ook een serieus karakter kunnen hebben. Het is dus niet zo dat een verhalenverteller zomaar aangemerkt kan worden als komiek of cabaretier. In de meeste gevallen is er wel sprake van een combinatie van spanning, humor en entertainment. Het is ook niet zo dat verhalenvertellers alleen te maken hebben met kinderen. Een verhalenverteller kan ook verhalen vertellen aan volwassenen. Denk bijvoorbeeld aan een verhalenverteller die als gastspreker tijdens een congres een belangrijke aanvulling heeft op het congres. In dat geval kan een verhalenverteller bijvoorbeeld verschillende korte, maar krachtige verhalen vertellen aan het aanwezige publiek. Het is dus niet zo dat verhalenvertellers alleen sprookjesverhalen vertellen aan kinderen. Daarnaast is het zo dat verhalenvertellers niet voorlezen uit boeken of andere soorten naslagwerk. Een kleuterleidster die voorleest uit een kinderboek kan dus niet zomaar aangemerkt worden als verhalenverteller. Het voorlezen uit boeken kan officieel niet aangemerkt worden als het verhalen vertellen.
Wat doet een verhalenverteller
Een verhalenverteller is verantwoordelijk voor het vertellen van verhalen. Een goede verhalenverteller zal proberen om het publiek mee te nemen op een bijzondere reis door het vertellen van boeiende en spannende verhalen, die mensen raken. In dat opzicht kan een verhalenverteller ook vergeleken worden met een regisseur. Een regisseur doet niks anders dan het verfilmen van een verhaallijn waarbij het de bedoeling is om de kijkers te raken, zodat de kijkers betrokken raken bij het verhaal. Het grote verschil tussen een verhalenverteller en regisseur is dat een verhalenverteller het publiek mondeling zal proberen te raken, waardoor er betrokkenheid zal ontstaan. Om dit te kunnen bereiken is het als verhalenverteller erg belangrijk om op de juiste manier te kunnen vertellen. Een goede verhalenverteller begrijpt precies welke klemtonen en rustperiodes belangrijk zijn om een verhaal op een boeiende en spannende manier te kunnen vertellen. Dit is ook meteen de belangrijkste reden dat het beroep verhalenverteller aan te merken is als lastig beroep. Een verhalenverteller moet dan ook over veel verschillende vertelvaardigheden beschikken, waarbij ook mimiek een belangrijke rol zal spelen. Het is denkbaar dat een verhalenverteller aangemerkt kan worden als poppenspeler, echter kan dit per verhalenverteller verschillen. Een verhalenverteller zien optreden is een bijzondere ervaring.
Hoe vertel je een goed verhaal?
Het vertellen van een goed verhaal vereist aandacht voor verschillende elementen die de interesse en betrokkenheid van je publiek kunnen wekken. Hier zijn enkele tips om een goed verhaal te vertellen:
- Begin met een pakkende openingszin: Vang de aandacht van je publiek vanaf het begin door een boeiende openingszin te gebruiken. Dit kan een intrigerende vraag, een verrassende uitspraak of een krachtige anekdote zijn.
- Ken je doelgroep: Pas je verhaal aan op je publiek. Denk na over hun interesses, achtergronden en verwachtingen. Zorg ervoor dat je verhaal relevant is en aansluit bij hun belevingswereld.
- Creëer personages: Maak je verhaal levendiger door personages te introduceren. Geef ze een identiteit, achtergrond en motieven. Dit helpt je publiek om zich met hen te identificeren en zich in te leven in het verhaal.
- Bouw spanning op: Gebruik technieken zoals cliffhangers, plotwendingen en oplopende spanning om de nieuwsgierigheid en betrokkenheid van je publiek te vergroten. Houd ze geboeid door hen te laten anticiperen op wat er gaat gebeuren.
- Gebruik levendige beschrijvingen: Maak gebruik van beeldende taal en levendige beschrijvingen om je verhaal tot leven te brengen. Beschrijf scènes, emoties en omgevingen op een manier die je publiek in staat stelt zich een levendig beeld te vormen.
- Houd het tempo en de structuur in de gaten: Zorg voor een goede balans tussen actie, dialoog en reflectie. Let op het tempo van je verhaal, zodat het niet te snel of te traag verloopt. Hanteer een duidelijke structuur, met een inleiding, opbouw, hoogtepunt en afsluiting.
- Gebruik emotie: Emotie speelt een belangrijke rol in het boeien van je publiek. Probeer emoties op te roepen door middel van humor, spanning, ontroering of herkenbare situaties. Dit zorgt ervoor dat je verhaal resonantie heeft en mensen raakt.
- Wees authentiek: Vertel een verhaal dat echt voor jou betekenisvol is. Wees oprecht en authentiek in je presentatie. Dit zal helpen om een emotionele connectie met je publiek op te bouwen.
- Oefen en leer van feedback: Oefen je verhaal en vraag om feedback van anderen. Let op de reacties en pas waar nodig aan. Door te blijven oefenen en leren, kun je je vertelvaardigheden verder ontwikkelen.
- Sluit af met een krachtige boodschap: Zorg ervoor dat je verhaal een duidelijke boodschap of les bevat. Sluit af met een krachtige conclusie die je publiek inspireert, informeert of motiveert.
Verhalenverteller:
Opleidingen tot verhalenverteller
Er zijn geen erkende landelijke opleidingsmogelijkheden voor het beroep verhalenverteller. Wel zijn er veel trainingen en cursussen te vinden die iemand kunnen helpen om als verhalenverteller te kunnen werken. Ook kan een opleiding in de richting van het theater helpen om dit beroep uit te voeren. Als verhalenverteller is het belangrijk dat de verhalenverteller creatief is en zelf op een spannende en vooral leuke manier verhalen kan vertellen. Welke opleiding het beste zal passen als verhalenverteller is verder persoonlijk, omdat verhalenvertellers op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. Een verhalenverteller kan bijvoorbeeld ook werkzaam zijn binnen het onderwijs. In dat geval moet het vertellen meer gezien worden als aanvulling op een ander beroep. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.
Bedrijven waar een verhalenverteller werkzaam kan zijn
Over het algemeen is het zo dat de meeste verhalenvertellers aangemerkt moeten worden als ondernemer of als theatermaker. Het beroep verhalenverteller komt verder niet voor in loondienst. Het vertellen kan wel een aanvulling zijn op andere beroepen. Dit soort verhalenvertellers kan niet zomaar vergeleken worden met de echte verhalenvertellers. De echte verhalenvertellers moeten aangemerkt worden als artiest, die ook aangesloten kunnen zijn bij een artiestenbemiddelaar of impresariaat. In dat geval kunnen verhalenvertellers geboekt worden voor verschillende voorstellingen.
Competenties verhalenverteller
Als verhalenverteller zijn creativiteit en inspiratie de belangrijkste competenties. Zonder de juiste creativiteit en inspiratie is het niet mogelijk om op een goede manier werkzaam te zijn als verhalenverteller. Daarnaast moet een verhalenverteller beschikken over veel motivatie. Ook communicatie is een belangrijke competentie van een verhalenverteller. Ook het kunnen vertellen op een boeiende manier met de juiste dynamiek is erg belangrijk. Ook kan het helpen om één of meerdere instrumenten te kunnen bespelen, om de verhalen extra kracht te geven. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijk. Algemeen belangrijke woorden zijn inlevingsvermogen, passie, energie, voelsprieten, sensitiviteit, aanpassingsvermogen en talent. Nieuwe dingen en onderwerpen bedenken vraagt om de nodige creativiteit.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verhalenverteller
Het arbeidsmarktperspectief van een verhalenverteller is niet zomaar aan te geven, omdat de meeste verhalenvertellers aangemerkt moeten worden als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. Daarnaast is het zo dat lang niet alle verhalenvertellers fulltime werkzaam zijn als verhalenverteller. De doorgroeimogelijkheden van een verhalenverteller moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor het aantal opdrachten zal toenemen. Over het algemeen zal het doorgroeien als verhalenverteller niet heel makkelijk zijn.
Arbeidsvoorwaarden en salaris verhalenverteller
Voor het vak verhalenverteller is er niet echt een salarisindicatie te geven, omdat de inkomsten geheel afhankelijk zullen zijn van de binnen te halen opdrachten. Daarnaast speelt de bekendheid van de verhalenverteller een belangrijke rol als het aankomt op het krijgen van opdrachten. Een verhalenverteller werkt doorgaans tegen een vaste vergoeding per optreden en niet per uur.
Boekhoudsoftware vergelijken voor Verhalenverteller
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Verhalenverteller bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Mijnzzp.nl