Impresario

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep impresario
Organisatorische werkzaamheden
Wat doet een impresario
Wat kan een impresariaat allemaal regelen
Wat doet een impresariaat allemaal:
Film: Media en Entertainment Management:
Opleidingen tot impresario
Bedrijven waar een impresario werkzaam kan zijn
Competenties impresario
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als impresario
Arbeidsvoorwaarden en salaris impresario
Eigen bedrijf starten als Impresario
Boekhoudprogramma vergelijken Impresario

Beroep impresario

Een impresario is een commerciële medewerker en/of eigenaar van een impresariaat. Een impresariaat is een organisatie die evenementen organiseert en verkoopt, zoals concerten, tournees en toneelvoorstellingen. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een impresario het beste omschrijven als een persoon, die optredens regelt voor artiesten, inclusief bijkomende zaken zoals mogelijke overnachtingen en eten. Als iemand een feest of voorstelling wil organiseren belt of mailt men een impresario en niet de betreffende artiest zelf. Een impresario verkoopt ook theatervoorstellingen en andere soorten voorstellingen aan andere partijen. Een impresario kan gezien worden als bemiddelaar tussen verschillende artiesten en opdrachtgevers. Een impresario werkt voor een impresariaat dat alles kan organiseren om een evenement succesvol te maken. Een impresario is dus een artiestenbemiddelaar, die een totaalplaatje kan verkopen aan geïnteresseerde partijen. De inhoudelijke werkzaamheden van een impresario kunnen verschillen per opdracht, maar komen grofweg neer op het inkopen van diensten met betrekking tot artiesten, het voorbereiden van werkzaamheden, het coördineren van werkzaamheden en het verkopen van diensten aan theaters en andere geïnteresseerde partijen. Een impresario kan ook gezien worden als een commercieel medewerker, omdat een impresario zich zal bezighouden met commerciële activiteiten. Opdrachtgevers die een bepaald evenement willen organiseren onderhandelen dus met het impresariaat en niet rechtstreeks met de betreffende artiest(en). De inhoudelijke werkzaamheden van een impresariaat gaan wel verder dan alleen het aanleveren van artiesten. Een impresariaat is verantwoordelijk voor het verkopen van complete diensten. Dit houdt in dat een impresariaat ook alle bijkomende zaken kan leveren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan decors, technici en aan locaties.

Organisatorische werkzaamheden

Een impresario kan dus verantwoordelijk zijn voor verschillende werkzaamheden, waaronder het organiseren en aanbieden van feesten, concerten, toneelvoorstellingen en het regelen van de benodigde artiesten, zoals zangers en dansgroepen. Een impresario is dus een organisator of belangenbehartiger van artiesten. In het kort kunnen we stellen dat een impresario alles regelt met betrekking tot een voorstelling. De impresario moet dan ook over managementvaardigheden beschikken en goed kunnen plannen en organiseren. Ook de administratieve werkzaamheden en budgetbeheer behoren tot het takenpakket van de impresario. Een andere benaming voor een impresario is ook wel theateragent. Het is niet zo dat impresario's alleen theatervoorstellingen organiseren. Een impresariaat kan ook complete concerten verkopen of bijvoorbeeld verschillende muzikanten aanleren voor een braderie. Denk bijvoorbeeld aan violisten, pianisten, drummers en aan trombonisten. Het beroep impresario houdt meer in dan alleen het bemiddelen van artiesten. Een impresario kan dus niet zomaar vergeleken worden met een artiestenbemiddelaar, omdat de inhoudelijke werkzaam van een impresariaat verder gaan dan alleen het aanleveren van artiesten.

Wat doet een impresario

De impresario kan bijvoorbeeld de hele organisatie rondom een toneelvoorstelling of concert regelen en deze als totaalplaatje verkopen aan geïnteresseerden. Geïnteresseerde partijen kunnen bijvoorbeeld theaters zijn of andere evenementen, die deze voorstelling kunnen boeken bij de impresario. Ook het maken en vastleggen van alle gemaakte afspraken is de taak van een impresario. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van contracten en het regelen van de rechten, zoals de muziekrechten. Redelijk veel artiesten werken samen met een impresariaat, omdat deze gespecialiseerd is in het behartigen van de belangen van de artiest en, omdat de artiest dan niet zelf bezig hoeft te zijn met acquisitie. Daarnaast regelt het impresariaat alles met betrekking tot de voorstelling, zodat de artiest dit niet zelf hoeft te doen. Er zijn binnen Nederland redelijk veel impresariaten te vinden, die meestal gespecialiseerd zijn in één of meerdere vakgebieden. Een impresariaat kan meestal verschillende artiesten aanleveren. Denk bijvoorbeeld ook aan cabaretiers, clowns en aan verschillende soorten straatartiesten.

Wat kan een impresariaat allemaal regelen

Wat een impresariaat precies kan regelen voor opdrachtgevers is meestal afhankelijk van de voorstelling. Het is denkbaar dat een impresariaat ook alle organisatorische werkzaamheden uit handen neemt van de opdrachtgever. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van alle evenementenbeveiligers, de catering, het inzetten van EHBO'ers en aan het aanvragen van mogelijke vergunningen. Dit is wel afhankelijk van het soort evenement. Binnen theatervoorstellingen kan een impresariaat verantwoordelijk zijn voor het aanleveren van stagehands, geluidstechnici, lichttechnici en aan schoonmakers. Andere werkzaamheden kunnen zijn het regelen van een passend voorprogramma of het regelen van de ticketverkoop. In de meeste gevallen maakt een impresariaat gebruik van verschillende event managers. Daarnaast kan er sprake zijn van een tourmanager die verantwoordelijk is voor het begeleiden van artiesten.

Wat doet een impresariaat allemaal:

  • Het behartigen van de belangen van artiesten.
  • Het inkopen en verkopen van voorstellingen.
  • Het maken van duidelijke afspraken.
  • Het mogelijk maken van voorstellingen.
  • Het onderhandelen met opdrachtgevers.
  • Het plegen van acquisitie met betrekking tot voorstellingen.
  • Het regelen van al het benodigde personeel.

Film: Media en Entertainment Management:

Opleidingen tot impresario

Wie een carrière ambieert als impresario kan kiezen uit verschillende opleidingsmogelijkheden, zoals de hbo-opleiding Media en Entertainment Management (MEM) of de universitaire opleiding Cultuurwetenschappen en Muziekwetenschap. Binnen dit beroep speelt management een belangrijke rol. Welke opleiding het beste zal passen is sterk afhankelijk van de specifieke functie. Binnen een impresariaat werken over het algemeen verschillende medewerkers. Denk bijvoorbeeld ook aan commercieel medewerkers, accountmanagers en aan vertegenwoordigers. Dit soort vaklieden kan over verschillende opleidingen beschikken. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een impresario werkzaam kan zijn

Een impresario zal in de meeste gevallen werkzaam zijn binnen een eigen impresariaat als ondernemer. Dit neemt niet weg dat een impresario in sommige gevallen ook aangemerkt kan worden als medewerker. De meeste grote impresariaten maken gebruik van verschillende vaklieden. Een impresariaat moet aangemerkt worden als een commercieel bedrijf dat een winstoogpunt heeft.

Competenties impresario

De belangrijkste competentie van een impresario zijn de algemene managementvaardigheden. Dit is het geval, omdat impresario's in de meeste gevallen te maken hebben met veel verschillende partijen. Ook communicatie in het algemeen kan aangemerkt worden als belangrijke competentie. Andere belangrijke competenties zijn het kunnen onderhandelen en netwerken. Vooral het netwerken is als impresario heel belangrijk. Algemeen belangrijke woorden zijn commercieel, plannen, controleren, motivatie, flexibiliteit, trends, doorzettingsvermogen, inspiratie, waakzaamheid, passie, organiseren en financieel bewustzijn. Als laatste is het ook belangrijk om stressbestendigheid te benoemen. Dit is het geval, omdat het op een goede manier organiseren van voorstellingen veel werk is.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als impresario

Het arbeidsmarktperspectief als impresario is over het algemeen redelijk te noemen. Er bestaan redelijk veel impresariaten omdat er ieder jaar veel voorstellingen en feesten gegeven worden. Het verkrijgen van een baan als impresario is met de juiste opleidingen zeker niet onmogelijk, maar zal over het algemeen niet heel makkelijk zijn. De doorgroeimogelijkheden als impresario moeten gezien worden als het opbouwen van een goede naam binnen de artiestenwereld, zodat je wellicht grotere evenementen en voorstellingen kunt en mag organiseren.

Arbeidsvoorwaarden en salaris impresario

Er zijn voor dit beroep geen voorbeelden te geven van specifieke arbeidsvoorwaarden. Een impresario in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden. Wat een zelfstandig werkende impresario precies zal verdienen is niet zomaar aan te geven, omdat dit sterk afhankelijk is van het aantal en soort opdrachten.

Eigen bedrijf starten als Impresario

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Impresario, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Impresario

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Impresario bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Impresario.

Mijnzzp.nl