Schoonmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een schoonmaker of schoonmaakster is werkzaam binnen de facilitaire dienstverlening en is meestal verantwoordelijk voor diverse werkzaamheden, die allemaal met schoonmaken te maken hebben. Welke werkzaamheden een schoonmaker precies uitvoert kan verschillen per opdracht of bedrijf, omdat je als schoonmaker ook verantwoordelijk kan zijn voor specifieke schoonmaakwerkzaamheden. In het kort kunnen we een schoonmaker omschrijven als een allround vakman of vakvrouw die schoonmaakt. Een andere benaming voor een schoonmaker is soms ook wel interieurverzorger. In Nederland zijn er veel schoonmakers werkzaam, wat niet alleen betrekking heeft op het schoonmaken van kantoren. Schoonmakers komen overal voor binnen de maatschappij. Wel kan het beroep schoonmaker binnen de praktijk op verschillende manieren voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de benamingen medewerker vloerenonderhoud, kamermeisje, housekeeper, servicemedewerker of bijvoorbeeld aan de benaming interieurverzorger. Het beroep schoonmaker moet dus vrij algemeen gezien worden, omdat er veel verschillende vaklieden werkzaam zijn als schoonmaker. Deze verschillende soorten schoonmakers kunnen ook weer gespecialiseerd zijn binnen bepaalde vormen van schoonmaakwerkzaamheden. Schoonmaakbedrijven maken gebruik van veel verschillende schoonmaaktechnieken en schoonmaakmachines. De inhoudelijke werkzaamheden van een schoonmaker kunnen dan ook verschillen per schoonmaker en soort werkgever.

Een schoonmaker kan veel taken uit handen nemen. Bij bedrijven wordt dit over het algemeen in de avonduren gedaan zodat werknemers hier geen overlast van ondervinden. De schoonmaker kan onder meer de volgende taken uitvoeren afstoffen, prullenbakken legen, afwassen, vloeren dweilen en de toilet ruimtes schoonmaken.

Waar werken schoonmakers

Vooral op plekken waar veel mensen komen, zoals openbare gebouwen, zal er dagelijks schoongemaakt moeten worden. Buiten het schoonmaken moet bijvoorbeeld ook prullenbakken geleegd worden en toiletpapier aangevuld worden. Schoonmakers komen echt overal voor, denk maar eens aan gemeentes die mensen in dienst hebben om de straten schoon te houden, of aan bushokjes die schoongemaakt moeten worden. Zonder schoonmakers zal het snel onprettig worden voor de mensen. Wanneer iemand stopt om te tanken langs de snelweg en vervolgens naar de toilet gaat en deze heel smerig is zal de klant de volgende keer wel twee keer nadenken om op dat tankstation te stoppen. Is de toilet daarentegen netjes schoon, dan is de ervaring wel positief. Bij veel tankstations hangt dan tegenwoordig ook netjes een schoonmaakschema aan de deur met de tijdstippen van de schoonmaakbeurt. Zo kan een klant zien dat er op een goede manier omgegaan wordt met de hygiëne.

Wanneer werken schoonmakers

Toch wordt de schoonmaakster lang niet altijd zichtbaar. Bij grote gebouwen, zoals kantoren of bankgebouwen, zijn de schoonmakers meestal werkzaam na sluitingstijd. Omdat het meestal grote gebouwen zijn komt er na sluitingstijd een hele ploeg schoonmakers binnen, die allemaal een bepaalde taak hebben en zo de boel weer schoonmaken voor de volgende werkdag.

Werken als schoonmaker

Als schoonmaker is er geen opleiding nodig. Toch bieden de meeste schoonmaakbedrijven tegenwoordig intern wel cursussen aan, zodat de nieuwe medewerkers bekend raken met alle verschillende onderdelen van het vak. Zo is het belangrijk om te leren omgaan met de verschillende schoonmaakmiddelen die er gebruikt worden, en moet er duidelijk uitgelegd worden wat wel en niet opgeruimd mag worden tijdens het schoonmaken.

Beroep schoonmaker:

Opleidingen tot schoonmaker

Er zijn een aantal opleidingsmogelijkheden om als schoonmaker te kunnen werken, zoals de Mbo opleiding assistent schoonmaak die ongeveer één jaar duurt, en externe opleidingsbedrijven. Met de opleiding schoonmaker ga je kantoren en scholen schoonmaken. Tijdens de opleiding sta je onder toezicht van collega's of van een teambaas. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen.

Bedrijven waar een schoonmaker werkzaam kan zijn

Als schoonmaker kan je werken bij een schoonmaakbedrijf of glazenwassersbedrijf, of start je je eigen schoonmaakbedrijf.

Competenties schoonmaker

Als schoonmaker ben je vaak in de avonduren aan het werk, waar je tegen moet kunnen als schoonmaker. Wel kan dit per bedrijf of opdracht verschillen. Als schoonmaker moet je doorgaans flink doorwerken om alles op tijd schoon te krijgen. De meeste schoonmaakopdrachten voer je uit samen met collega's, daarom is het belangrijk dat je een teamplayer bent en goed kunt samenwerken en overleggen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als schoonmaker

Als schoonmaker is er zeker voldoende werk te vinden. Bijna alle kantoren en scholen worden meerdere keren per week schoongemaakt. Hierdoor is er als schoonmaker voldoende werk te vinden. Wel is het zo dat de concurrentie behoorlijk zal zijn, omdat er relatief veel mensen een baan als schoonmaker zoeken. Doorgroeien als schoonmaker kan bijna niet, omdat het beroep zich er niet echt voor leent. Wel kan je doorgroeien tot teambaas of een andere leidinggevende functie binnen het bedrijf.

Arbeidsvoorwaarden en salaris schoonmaker

Als schoonmaker val je onder de cao Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf, waarin alle arbeidsomstandigheden en salaris geregeld zijn. Als schoonmaker heb je doorgaans met onregelmatige werktijden te maken zoals ploegendiensten. Het salaris van een schoonmaker in loondienst zal ergens tussen de 1200 en 2000 euro bruto per maand liggen, afhankelijk van je leeftijd en dienstjaren. Als zelfstandig werkende schoonmaker kan je doorgaans meer verdienen mits je voldoende opdrachten kunt binnenhalen, wat soms wel moeilijk is omdat de meeste bedrijven alleen samen willen werken met de grotere bedrijven.

Mijnzzp.nl