Toiletjuffrouw

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een toiletjuffrouw is verantwoordelijk voor het houden van toezicht op de toiletruimte en het regelmatig schoonmaken van de toiletruimte. Daarnaast zorgt een toiletjuffrouw er voor dat het toiletpapier, zeepjes en papieren handdoeken regelmatig aangevuld worden als dat nodig mocht zijn, zodat de bezoekers van het toilet niet zonder komen te zitten. Een toiletjuffrouw is meestal werkzaam binnen openbare toiletruimtes die druk bezocht kunnen worden. Ook bij evenementen kan een toiletjuffrouw ingezet worden. Zonder aanwezigheid van een toiletjuffrouw worden toiletruimtes al snel smerig en onaangenaam om te verblijven. De belangrijkste taak van een toiletjuffrouw is het schoonhouden van de toiletruimtes en het houden van toezicht op de toiletruimtes. Als toiletjuffrouw kan je eigenlijk overal werkzaam zijn waar sprake is van veel bezoekers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stations, warenhuizen, pompstations en aan evenementen. In veel warenhuizen of bij pompstations zijn nog regelmatig toiletjuffrouwen werkzaam, die daar hun diensten aanbieden. Een toiletjuffrouw is verantwoordelijk voor het schoon en hygiënisch houden van de toiletten. Soms komt er ook toezicht bij kijken, als het erg druk is, zoals tijdens evenementen, omdat anders de toiletten misbruikt worden voor andere zaken zoals mogelijk drugsgebruik. Een andere benaming voor toiletjuffrouw kan ook zijn toiletjuf. Over het algemeen is het zo dat een toiletjuffrouw ook aangemerkt kan worden als schoonmaakster, echter hoeft een toiletjuffrouw geen professioneel schoonmaakster te zijn, omdat het denkbaar is dat een toiletjuffrouw geen andere werkzaamheden binnen de facilitaire dienstverlening uitvoert. Daarnaast kan een toiletjuffrouw alleen werkzaam zijn tijdens drukke bijeenkomsten en/of evenementen als oproepkracht.

Een toiletjuffrouw is dus een toezichthouder die een dienstverlenende functie heeft. De meeste toiletjuffrouwen vragen een kleine vergoeding voor hun diensten, die lang niet altijd verplicht is om te voldoen. Een toiletjuffrouw is feitelijk gewoon een schoonmaakster die specifiek ingezet zal worden om de toiletruimtes schoon te houden. Dit heeft in de meeste gevallen ook betrekking op de wastafels en de toegangshal van de toiletruimte. Een schoon toilet en toiletruimte is belangrijk voor organisaties, omdat een smerig toilet en toiletruimte geen goede indruk maken op de rest van de onderneming. Tegenwoordig kan er ook sprake zijn van professionele schoonmaakbedrijven die meerdere keren per dag langs komen om de toiletruimtes schoon te maken. Schoonmaakbedrijven hangen in de meeste gevallen ook een schoonmaakrooster op, zodat iedereen kan zien hoe vaak de toiletruimtes precies schoon gemaakt zijn.

Werken als toiletjuffrouw

De klassieke toiletjuffrouw is de toiletjuffrouw die op een stoel zit in de toiletruimte naast een tafel. Op deze tafel staat in de meeste gevallen het schaaltje waarin toiletbezoekers die vergoeding kunnen voldoen. Daarnaast zal er in de meeste gevallen ook een schaaltje staan met snoepjes voor de toilet-gasten. Zoals eerder omschreven zijn toiletjuffrouwen over het algemeen alleen werkzaam binnen toiletruimtes die druk bezocht kunnen worden. Binnen dit soort toiletruimtes is het meestal nodig om meerdere keren per uur schoon te maken. Ook het bijvullen van de voorzieningen zal in de meeste gevallen regelmatig uitgevoerd moeten worden. Als toiletjuffrouw kan je in sommige gevallen ook werkzaam zijn binnen een kroeg of discotheek.

Werkzaamheden toiletjuffrouw:

  • Het aanvullen van toiletpapier en handdoekjes
  • Het aanvullen van zeep
  • Het houden van toezicht
  • Het informeren van toiletbezoekers
  • Het regelmatig schoonmaken van de toiletruimte
  • Het voorkomen van overlast

Toiletjuffrouw:

Opleidingen tot toiletjuffrouw

Er zijn geen landelijke opleidingen beschikbaar voor het beroep toiletjuffrouw. Wel zijn er diverse cursussen te vinden op het gebied van hygiëne en schoonmaakwerkzaamheden, wat natuurlijk erg belangrijk is als toiletjuffrouw. Maar in de meeste gevallen zullen de werkzaamheden van een toiletjuffrouw zonder specifieke opleiding uitgevoerd worden. Het werken als toiletjuffrouw moet gezien worden als ongeschoolde arbeid waarvoor verder geen echte opleidingen nodig zijn. Wel is het denkbaar dat nieuwe toiletjuffrouwen een korte cursus moeten doorlopen afhankelijk van de soort werkgever en de bezoekers waarmee de toiletjuffrouw te maken krijgt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een korte agressiecursus als een toiletjuffrouw veel werkzaam is tijdens evenementen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een toiletjuffrouw werkzaam kan zijn

Een toiletjuffrouw kan werkzaam zijn voor verschillende soorten bedrijven die met toiletruimtes te maken kunnen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan treinstations, warenhuizen, cafés, restaurants, tankstations, feestzalen, evenementen, concerten en ander soort feesten. Het is daarnaast denkbaar dat een toiletjuffrouw werkzaam zal zijn voor een schoonmaakbedrijf. Als een toiletjuffrouw werkzaam is voor een schoonmaakbedrijf kan de toiletjuffrouw ook aangemerkt worden als allround facilitair medewerker.

Competenties toiletjuffrouw

De belangrijkste competentie van een toiletjuffrouw is wellicht nog wel energie, omdat het werken als toiletjuffrouw nogal wat kan vragen. Vooral tijdens drukke evenementen kan het soms hard werken zijn als toiletjuffrouw. Daarnaast is klantvriendelijkheid aan te merken als belangrijke competentie. Ook de vakinhoudelijke werkzaamheden zijn belangrijke competenties omdat het goed schoonmaken van toiletten en de toiletruimte belangrijk is. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, zelfstandigheid, stressbestendigheid, verantwoordelijkheidsgevoel en waakzaamheid. Omdat een toiletjuffrouw veel te maken krijgt met verschillende bezoekers kan ook communicatie in het algemeen aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als toiletjuffrouw

Het arbeidsmarktperspectief als toiletjuffrouw is over het algemeen redelijk goed te noemen, omdat toiletjuffrouwen relatief gezien veel voorkomen. Wel is het zo dat lang niet alle toiletjuffrouwen fulltime werkzaam zijn als toiletjuffrouw. Daarnaast is het denkbaar dat een toiletjuffrouw alleen werkzaam is als oproepkracht. Het is dus prima denkbaar dat een toiletjuffrouw ook op andere manieren werkzaam is, omdat het beroep toiletjuffrouw in de meeste gevallen niet gezien kan worden als fulltime functie. Er zijn als toiletjuffrouw over het algemeen geen echte doorgroeimogelijkheden, anders dan het volgen van aanvullende opleidingen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris toiletjuffrouw

Als toiletjuffrouw val je doorgaans onder het cao van de Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf. Als toiletjuffrouw zijn je inkomsten sterk afhankelijk of je in loondienst bent van een schoonmaakbedrijf of dat je de werkzaamheden soms, op oproepbasis, uitvoert. In loondienst zal het doorgaans zijn dat je ook andere werkzaamheden uitvoert zoals gewoon schoonmaakwerk. Voor het salaris verwijzen wij dan ook naar het beroep schoonmaker.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Toiletjuffrouw

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Toiletjuffrouw bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl