Toiletjuffrouw

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een toiletjuffrouw is verantwoordelijk voor het houden van toezicht op de toiletruimte en het regelmatig schoonmaken van de toiletruimte. Daarnaast zorgt de toiletjuffrouw er voor dat het toiletpapier, zeepjes en papieren handdoeken regelmatig aangevuld worden als dit nodig is, zodat de bezoekers van het toilet niet zonder komen te zitten. Een toiletjuffrouw is meestal werkzaam binnen openbare toiletruimtes die druk bezocht kunnen worden. Ook bij evenementen kan een toiletjuffrouw ingezet worden. Zonder aanwezigheid van de toiletjuffrouw worden toiletruimtes al snel smerig en onaangenaam om te verblijven. De belangrijkste taak van een toiletjuffrouw is het schoonhouden van de toiletruimtes en het houden van toezicht op de toiletruimtes. Als toiletjuffrouw kan je eigenlijk overal werkzaam zijn waar sprake is van veel bezoekers. Denk hierbij aan stations, warenhuizen, pompstations en aan evenementen.

De toiletjuffrouw komt steeds minder voor maar is zeker nog te vinden. In veel warenhuizen of bij pompstations zijn er nog regelmatig toiletjuffrouwen te vinden, die daar hun diensten aanbieden. De toiletjuffrouw is verantwoordelijk voor het schoon en hygiënisch houden van de toiletten. Soms komt er ook een stukje toezicht bij kijken als het erg druk is, zoals bij een feestzaal, omdat anders de toiletten misbruikt worden voor andere zaken zoals drugsgebruik.

Werken als toiletjuffrouw

De meeste toiletjuffrouwen vragen een kleine vergoeding voor hun diensten, die lang niet altijd verplicht is om te voldoen. Het is natuurlijk wel een blijk van voldoening als deze wel voldaan wordt. Om te kunnen werken als toiletjuffrouw is geen specifieke opleiding nodig.

Een schoon toilet is belangrijk voor een bedrijf, omdat een smerig toilet geen goede indruk maakt op de rest van de onderneming. Tegenwoordig zijn het vaak professionele schoonmaakbedrijven die meerdere keren per dag langs komen en de toiletruimte schoonmaken. Aan het schoonmaakrooster op de deur is het lezen hoe laat ze precies geweest zijn om schoon te maken.

Toiletjuffrouw:

Opleidingen tot toiletjuffrouw

Er zijn geen landelijke opleidingen beschikbaar voor het beroep toiletjuffrouw. Wel zijn er diverse cursussen te vinden op het gebied van hygiëne en schoonmaakwerkzaamheden, wat natuurlijk erg belangrijk is als toiletjuffrouw. Maar in de meeste gevallen zullen de werkzaamheden van een toiletjuffrouw zonder specifieke opleiding uitgevoerd worden.

Bedrijven waar een toiletjuffrouw werkzaam kan zijn

Als toiletjuffrouw werk je doorgaans op publieke plekken waar openbare toiletten zijn zoals op treinstations, warenhuizen, tankstations of bij concerten en andere feesten.

Competenties toiletjuffrouw

Als toiletjuffrouw zijn je belangrijkste taken het houden van toezicht op de toiletten, het schoonhouden van de toiletten en het aanvullen van het toiletpapier en zeep.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als toiletjuffrouw

Als toiletjuffrouw is er redelijk veel werk te vinden, mede doordat er niet veel mensen zijn die als toiletjuffrouw willen werken. Doorgroeien als toiletjuffrouw is niet mogelijk. De meeste mensen die als toiletjuffrouw werken hebben andere inkomsten uit arbeid ernaast, omdat met alleen toiletjuffrouw niet genoeg werk gevonden kan worden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris toiletjuffrouw

Als toiletjuffrouw val je doorgaans onder het cao van de Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf. Als toiletjuffrouw zijn je inkomsten sterk afhankelijk of je in loondienst bent van een schoonmaakbedrijf of dat je de werkzaamheden soms, op oproep basis, uitvoert. In loondienst zal het doorgaans zijn dat je ook andere werkzaamheden uitvoert zoals regulier schoonmaakwerk. Voor het salaris verwijzen wij dan ook naar het beroep schoonmaker.

Mijnzzp.nl