Pomphouder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep pomphouder
Werken als zelfstandig pomphouder
Wat doet een pomphouder?
Aantal pompstations Nederland
Tankstations shop-assortiment
Wat doet een pomphouder:
Benzine-accijns maakt Belgen blij:
Opleidingen tot pomphouder
Bedrijven waar een pomphouder werkzaam kan zijn
Competenties pomphouder
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als pomphouder
Arbeidsvoorwaarden en salaris pomphouder
Eigen bedrijf starten als Pomphouder
Boekhoudprogramma vergelijken Pomphouder

Beroep pomphouder

Een pomphouder is een exploitant van een of meerdere tankstations. Een andere benaming voor pomphouder is ook wel pompexploitant. De kerntaak van een pomphouder is het verkopen van brandstof aan automobilisten. Daarnaast bieden de meeste pomphouders andere diensten aan, zoals het verkopen van etenswaren, snoepgoed en mobiliteits- gebonden producten. Mobiliteits- gebonden producten zijn bijvoorbeeld motorolie, koelvloeistof, schoonmaakartikelen en lampjes. De meeste pomphouders zijn tegenwoordig sterk afhankelijk van de shop om extra inkomsten te genereren. Het is denkbaar dat een pomphouder een gecombineerd bedrijf heeft, waarbinnen ook auto's verkocht en gerepareerd worden. In dat geval is een pomphouder ook aan te merken als garagehouder. Het beroep pomphouder moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat er tegenwoordig verschillende pompstations zijn, die in sommige gevallen ook onbemand zijn. Binnen onbemande pompstations zal er geen andere service aangeboden worden dan het kunnen tanken. De klassieke pompstations bieden in de meeste gevallen wel verschillende diensten aan naast het tanken. Denk bijvoorbeeld ook aan de bekende autowasstraten, die vaak te vinden zijn bij een pompstation. Het beroep pomphouder is aan te merken als lastig beroep, omdat er veel concurrentie is onder de pomphouders. Het aanbieden van extra service is daarom in de meeste gevallen belangrijk. Zo worden de shops binnen pompstations steeds uitgebreider en bieden pomphouders verschillende diensten aan. Ook komen er steeds meer zelfbedieningspompen bij en wordt hiermee bespaard op de personeelskosten. Bij dit soort pompstations kunnen klanten automatisch betalen met hun pinpas aan de pomp. De marktleider van tankstations in Nederland is Shell, dat de meeste tankstations bezit. Ook bestaan er zogenaamde witte pompen, die merkloos zijn. Witte pompen zijn goedkoper dan de bekende merken.

Werken als zelfstandig pomphouder

Een pomphouder is dus een exploitant en de eigenaar van een of meerdere pompstations. Als een pomphouder niet de eigenaar is van een pompstation is de benaming filiaalmanager van toepassing. Het starten van een eigen pompstation is tegenwoordig niet makkelijk meer, omdat er sprake is van hoge opstartkosten en veel concurrentie. Daarnaast verdwijnen er steeds meer kleine pompstations uit dorpen, omdat dit soort pompstations vaak niet rendabel genoeg zijn. De meeste pompstations zijn te vinden langs drukke wegen en snelwegen. Dit soort pompstations is meestal voorzien van een kleine supermarkt en een broodjeszaak. Ook binnen de grotere pompstations is er steeds meer sprake van zelfbediening. Dit neemt niet weg dat de grotere pomphouders nog steeds gebruikmaken van tankstation medewerkers. Dit is vooral het geval omdat tankstation medewerkers te maken krijgen met klanten, die ook andere producten kopen dan brandstof. De tankstations, die langs drukke wegen te vinden zijn, kunnen niet vergeleken worden met de tankstadions in dorpen. De klassieke tankstadions zijn vaak voorzien van een garage en wasstraat. Dit is langs de snelweg eigenlijk nooit het geval. Binnen sommige tankstadions kan er ook sprake zijn van een pompbediende. Een pompbediende is een service medewerker, die over het algemeen alleen werkzaam is voor de kleinere tankstadions die zich willen onderscheiden.

Wat doet een pomphouder?

Een pomphouder is verantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie van een tankstation. Hun taken kunnen variëren afhankelijk van de grootte en het type tankstation, maar over het algemeen omvatten de verantwoordelijkheden van een pomphouder het volgende:

  • Beheer van de dagelijkse activiteiten: De pomphouder zorgt voor de algehele werking van het tankstation. Dit omvat het openen en sluiten van het station, het bijhouden van de voorraad brandstof, het controleren van de werking van de pompen en andere apparatuur, en het garanderen van een veilige en schone werkomgeving.
  • Klantenservice: Een belangrijk aspect van het werk van een pomphouder is het verlenen van klantenservice. Ze begroeten klanten, beantwoorden vragen over brandstoffen, oliën, smeermiddelen en andere producten die beschikbaar zijn in het tankstation. Ze kunnen ook assisteren bij het tanken van voertuigen, het schoonmaken van ruiten en het aanbieden van andere diensten, zoals bandenspanningscontroles of het reinigen van voertuigen.
  • Financieel beheer: De pomphouder is verantwoordelijk voor het beheren van de financiële aspecten van het tankstation. Ze moeten de inkomsten en uitgaven bijhouden, kassa's en betaalterminals beheren, en ervoor zorgen dat alle financiële transacties nauwkeurig worden geregistreerd.
  • Voorraadbeheer: De pomphouder houdt toezicht op de voorraad brandstof, olie en andere producten in het tankstation. Ze bestellen nieuwe voorraad wanneer dat nodig is en zorgen ervoor dat er voldoende voorraad beschikbaar is om aan de vraag van klanten te voldoen.
  • Onderhoud en reparaties: Het tankstation en de bijbehorende apparatuur moeten regelmatig worden onderhouden en gerepareerd. De pomphouder is verantwoordelijk voor het plannen en coördineren van onderhoudswerkzaamheden, het inhuren van technici indien nodig en het zorgen voor een veilige werkomgeving.
  • Veiligheid en naleving van regelgeving: Een pomphouder moet zich houden aan alle veiligheidsvoorschriften en wettelijke regelgeving met betrekking tot de exploitatie van een tankstation. Ze moeten ervoor zorgen dat alle veiligheidsmaatregelen worden geïmplementeerd, zoals het naleven van brandveiligheidsnormen en het waarborgen van de correcte opslag en hantering van brandstoffen.

Aantal pompstations Nederland

Binnen Nederland zijn er ongeveer 4200 tankstations waarvan er momenteel ongeveer 1400 onbemand zijn. Een gemiddeld tankstation in Nederland bedient ongeveer 3900 mensen. De marktleider Shell heeft binnen Nederland ongeveer 520 brandstofverkooppunten en de grootste concurrenten van Shell zijn Texaco, BP, Esso en Total. Het aantal tankstations is in Nederland al jaren geleidelijk aan het afnemen en vooral de kleine zelfstandige pomphouders in de grensstreek hebben het moeilijk. Er is ook een branchevereniging voor brandstofhandelaren genaamd Nove waar meer informatie te vinden is en er is een belangenvereniging voor de onafhankelijke pomphouders (BETA).

Tankstations shop-assortiment

Binnen de meeste tankstations zijn tegenwoordig diverse goederen te koop. Het assortiment van een tankstation shop kan variëren, afhankelijk van de grootte van het tankstation en de locatie. Over het algemeen bieden tankstation shops een breed scala aan producten om tegemoet te komen aan de behoeften van klanten tijdens het tanken. Hier zijn enkele veelvoorkomende items die je kunt vinden in een tankstation shop:

  • Brandstofproducten: Tankstations verkopen uiteraard verschillende soorten brandstoffen, zoals benzine, diesel, en in sommige gevallen ook autogas (LPG). Deze brandstoffen worden meestal aangeboden bij de brandstofpompen buiten de winkel.
  • Food en dranken: Tankstation shops hebben vaak een selectie van etenswaren en dranken beschikbaar voor klanten onderweg. Dit kan variëren van koffie, frisdranken en water tot snacks zoals chips, koekjes, chocolade, snoep, sandwiches, wraps, hotdogs, soep en andere kant-en-klare maaltijden.
  • Autogerelateerde producten: Tankstations bieden vaak een assortiment autogerelateerde producten, zoals motorolie, ruitenwisservloeistof, koelvloeistof, autowas en reinigingsmiddelen, luchtverfrissers, ruitenwissers, zekeringen, lampen en andere auto-onderdelen en accessoires.
  • Persoonlijke verzorgingsproducten: Tankstations kunnen ook persoonlijke verzorgingsproducten aanbieden, zoals toiletpapier, tissues, mondverzorgingsproducten, zeep, shampoo, deodorant, wegwerpscheermessen, en soms ook cosmetica en zonnebrandcrème.
  • Kranten en tijdschriften: Veel tankstations verkopen dagelijkse kranten en een selectie van tijdschriften voor klanten die wat leesmateriaal willen tijdens hun reis.
  • Overige producten: Afhankelijk van het specifieke tankstation kunnen er ook andere items beschikbaar zijn, zoals batterijen, telefoonladers, autoaccessoires, reisbenodigdheden, cadeauartikelen, loterijkaarten en prepaidkaarten voor mobiele telefoons.

Wat doet een pomphouder:

Benzine-accijns maakt Belgen blij:

Opleidingen tot pomphouder

Er bestaan geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep pomphouder. Wie pomphouder wenst te worden kan het beste een hbo-opleiding Small business en Retail management volgen van ongeveer vier jaar. Deze brede hbo-opleiding zal je zeker op de goede weg helpen als zelfstandig ondernemer of als franchise ondernemer op meerdere terreinen. Het starten van een eigen tankstation zal overigens in de praktijk niet meevallen door de grote concurrentie en de toch wel zware omstandigheden. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een pomphouder werkzaam kan zijn

Een pomphouder is een ondernemer, die zelfstandig een of meerde tankstadions exploiteert. Daarnaast kan een pomphouder werkzaam zijn als franchisenemer. In dat geval maakt een pomphouder onderdeel uit van een tankstation organisatie. Er zijn relatief gezien veel pomphouders werkzaam als franchisenemer. Een franchisenemer is een ondernemer die zich wel aan de regels moet houden van de organisatie.

Competenties pomphouder

De belangrijkste competentie van een pomphouder is de vakinhoudelijke kennis van de tankstation branche. Daarnaast moet een pomphouder over leidinggevende capaciteiten beschikken, omdat je in de meeste gevallen met diverse personeelsleden te maken hebt. Ook moet een pomphouder over een dienstverlenende instelling beschikken. Omdat een pomphouder te maken heeft met veel verschillende klanten kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie is wet- en regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan het verplicht laten ijken en controleren van de brandstofmeters. Algemeen belangrijke woorden zijn hygiëne, passie, kwaliteit, controleren, waakzaamheid, veiligheid, voedselveiligheid, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als pomphouder

Het arbeidsmarktperspectief van een pomphouder is niet van toepassing, omdat een pomphouder werkzaam is als ondernemer. Een ondernemer is eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het binnenhalen van voldoende klanten. De doorgroeimogelijkheden van een pomphouder moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam en het verder verbeteren van de dienstverlening.

Arbeidsvoorwaarden en salaris pomphouder

Arbeidsvoorwaarden zijn niet van toepassing voor een zelfstandige omdat je deze natuurlijk zelf zal bepalen. Wat een pomphouder precies zal verdienen is niet aan te geven, omdat dit sterk afhankelijk zal zijn van de brandstofverkoop en eventuele andere producten vanuit de shop. Over het algemeen zal een zelfstandig werkende pomphouder niet heel veel verdienen, omdat de concurrentie groot te noemen is en er ook steeds meer onbemande pompen komen.

Eigen bedrijf starten als Pomphouder

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Pomphouder, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Pomphouder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Pomphouder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Pomphouder.

Mijnzzp.nl