Pomphouder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een pomphouder is de eigenaar van een of meerdere pompstations c.q. tankstations. Een andere benaming voor pomphouder is soms ook wel pompexploitant. De kerntaak van een pomphouder is het verkopen van brandstof aan automobilisten, maar tegenwoordig zijn de diensten van de meeste pomphouders veel breder te noemen. Een modern pompstation is meestal ook voorzien van een shop, waarbinnen diverse artikelen verkocht worden, en kan daarnaast voorzien zijn van een wasstraat. Het is ook denkbaar dat een pomphouder een gecombineerd bedrijf heeft waarbinnen ook auto's verkocht en gerepareerd worden. In dat geval is een pomphouder ook aan te merken als garagehouder. Als een pomphouder een pompstations heeft langs een autosnelweg is er in de meeste gevallen geen sprake van een garage. Het beroep pomphouder moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat er tegenwoordig uiteenlopende soorten pompstations zijn die in sommige gevallen ook onbemand kunnen zijn. Binnen onbemande pompstations zal er over het algemeen geen andere service aangeboden worden dan het alleen kunnen tanken. De klassieke pompstations bieden in de meeste gevallen wel verschillende diensten aan naast het kunnen tanken. Voor veel pomphouders is het hebben van een winkel een belangrijk onderdeel, omdat het alleen rondkomen van brandstof in sommige gevallen lastig kan zijn.

Het beroep pomphouder is aan te merken als een lastig beroep, omdat er veel concurrentie is onder de verschillende pomphouders. Het aanbieden van extra service is in de meeste gevallen erg belangrijk voor pomphouders. Zo worden de shops binnen pompstations tegenwoordig steeds uitgebreider en bieden pomphouders diverse diensten aan die de automobilist ten dienste kunnen staan. Ook komen er ook steeds meer zelfbedieningspompen bij en wordt hiermee bespaard op personeelskosten. Bij dit soort pompstations kunnen klanten automatisch betalen met hun pinpas aan de pomp. Bij onbemande pompen mag overigens geen lpg getankt worden. De marktleider van tankstations in Nederland is Shell, die de meeste tankstations bezit. Ook bestaan er zogenaamde witte pompen die merkloos zijn. Deze witte pompen zijn over het algemeen goedkoper dan de bekende merken. Het starten van een eigen pompstation is tegenwoordig niet heel makkelijk meer, omdat er sprake is van hoge opstartkosten en veel concurrentie. Daarnaast verdwijnen er ook steeds meer kleine pompstations uit dorpen, omdat het hebben van een pompstation in dit soort kleinere dorpen in veel gevallen niet rendabel meer is.

Aantal pompstations Nederland

Binnen Nederland zijn er ongeveer 4200 tankstations waarvan er momenteel ongeveer 1400 onbemand zijn. Een gemiddeld tankstation in Nederland bedient ongeveer 3900 mensen. De marktleider Shell heeft binnen Nederland ongeveer 520 brandstofverkooppunten en de grootste concurrenten van Shell zijn Texaco, BP, Esso en Total. Het aantal tankstations is in Nederland al jaren geleidelijk aan het afnemen en vooral de kleine zelfstandige pomphouders in de grensstreek hebben het moeilijk. Er is ook een branchevereniging voor brandstofhandelaren genaamd Nove waar meer informatie te vinden is en er is een belangenvereniging voor de onafhankelijke pomphouders (BETA).

Benzine-accijns maakt Belgen blij:

Opleidingen tot pomphouder

Er bestaan geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep pomphouder. Wie pomphouder wenst te worden kan het beste een Hbo-opleiding Small business en Retail management volgen van ongeveer vier jaar. Deze brede Hbo-opleiding zal je zeker op de goede weg helpen als zelfstandig ondernemer of als franchise ondernemer op meerdere terreinen. Het starten van een eigen tankstation zal overigens in de praktijk niet meevallen door de grote concurrentie en de toch wel zware omstandigheden. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een pomphouder werkzaam kan zijn

Als pomphouder werk je doorgaans als zelfstandig ondernemer, franchise ondernemer of ben je een filiaalmanager van een grote oliemaatschappij. De meeste zelfstandig ondernemers zijn eigenaar van een zogenaamde witte pomp en niet van de bekende merken.

Competenties pomphouder

Als pomphouder ben je een manager van je eigen tankstation en zal je dus over managementvaardigheden moeten beschikken. Daarnaast moet je natuurlijk over een commerciële instelling beschikken en in communicatie goed onderlegd zijn. Klantvriendelijkheid en service moeten als pomphouder hoog in het vaandel staan.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als pomphouder

Arbeidsmarktperspectief is niet echt van toepassing op dit beroep, omdat je werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer en er niet snel vacatures te vinden zullen zijn. Wel kan je natuurlijk als filiaalhouder werkzaam zijn maar daar zijn over het algemeen ook niet heel veel vacatures voor te vinden. Er zijn geen specifieke oorgroeimogelijkheden, anders dan uitbreiding of groei van het bedrijf.

Arbeidsvoorwaarden en salaris pomphouder

Arbeidsvoorwaarden zijn niet van toepassing voor een zelfstandig ondernemer omdat je deze natuurlijk zelf zal bepalen. Wat een pomphouder precies zal verdienen is niet aan te geven omdat dit sterk afhankelijk zal zijn van de brandstofverkoop en eventuele andere producten vanuit de shop. Over het algemeen zal een zelfstandig werkende pomphouder niet heel veel verdienen omdat de concurrentie groot te noemen is en er ook steeds meer onbemande pompen komen.

Mijnzzp.nl