Pompbediende

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een pompbediende is een servicemedewerker van een tankstation. Een andere benaming voor pompbediende is soms ook wel tankassistent. De kerntaak van een pompbediende is het tanken voor de klanten van het pompstation, zodat de klanten dit niet zelf hoeven te doen. Als pompbediende vraag je aan de klanten welke brandstof ze willen tanken en hoeveel brandstof ze precies willen tanken. Het beroep pompbediende komt tegenwoordig bijna meer voor, echter is het beroep niet uitgestorven. Pompbediendes komen over het algemeen alleen voor binnen de kleinere tankstations, die zich op een bijzondere manier willen onderscheiden door het bieden van extra service. Naast het bieden van extra service is het grote voordeel dat het tanken sneller gaat en dat klanten geen stinkende handen krijgen door de brandstof. Ondanks dat de pompbediende niet veel meer voorkomt ervaren mensen de dienstverlening wel als waardevol. Het is ook denkbaar dat een pompbediende verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden dan alleen het helpen tanken, afhankelijk van het tankstation. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van de bandenspanning, het schoonmaken van autoruiten en aan algemene schoonmaakwerkzaamheden op en rond het tankstadion. Ook tankstations die druk bezocht worden kunnen gebruik maken van pompbediendes. Vooral tijdens vakantieperiodes kan het inzetten van pompbedienden belangrijk zijn om de doorstroming te garanderen. Zoals eerder omschreven komt het beroep pompbediende in de praktijk bijna niet meer voor. In het verleden was dit wel het geval, omdat de meeste mensen niet wisten hoe ze precies moesten tanken. Ook uit milieuoogpunt is het toepassen van pompbedienden raadzaam, omdat een goede pompbediende geen brandstof zal morsen. Tegenwoordig is dit punt minder belangrijk, omdat tankstadions voorzien zijn van een speciale boden, waardoor er geen milieuschade kan ontstaan.

De meeste tankstations die gebruik maken van een pompbediende doen dit alleen op drukke dagen zodat de bezoekers van het tankstation niet te lang hoeven te wachten op hun tankbeurt. Een pompbediende werkt over het algemeen niet achter de kassa omdat daar weer andere tankstation medewerkers voor zijn. Een pompbediende is meestal niet alleen verantwoordelijk voor het tanken van voertuigen. Andere taken die meestal ook tot de verantwoordelijkheid behoren van een pompbediende zijn het controleren van de bandenspanning, het controleren van het oliepeil, het controleren van de ruitenvloeistof en het eventueel wassen van de autoruiten. Deze verschillende diensten worden allemaal uitgevoerd als service en kosten de klanten niets. Naast bovenstaande werkzaamheden kan een pompbediende ook nog verantwoordelijk zijn voor algemene werkzaamheden zoals het schoonhouden van het tankstation, het bijvullen van de papieren handdoeken en het eventueel bijhouden en/of schoonmaken van de toiletten. Deze werkzaamheden kunnen prima uitgevoerd worden wanneer er even geen klanten zijn om te tanken.

Zoals eerder omschreven komt het beroep pompbediende tegenwoordig bijna niet meer voor, omdat automobilisten ook zelf kunnen tanken. Alleen op heel drukke tanklocaties kan het voorkomen dat er gebruik gemaakt wordt van een pompbediende om de doorstroming te kunnen garanderen. Daarnaast zijn er nog tanklocaties te vinden in woonwijken, waarbij automobilisten vanwege vergunningen niet zelf mogen tanken. Dit heeft vooral te maken met het voorkomen van het morsen van brandstof en een goede dienstverlening. Dit soort pompstations in woonwijken mag over het algemeen ook geen LPG verkopen, omdat de risico's binnen woonwijken te groot zijn.

Pompbediende weggesaneerd:

Opleidingen tot pompbediende

Er bestaan geen opleidingen tot pompbediende. Het leren tanken is iets wat in de praktijk geleerd zal moeten worden. De werkzaamheden zijn verder niet heel moeilijk en vragen eigenlijk alleen om ervaring en inzicht. Als het aankomt op technische werkzaamheden zoals het controleren van het oliepeil, de ruitenvloeistof en de bandenspanning moet er wel inzicht zijn omdat er geen fouten gemaakt mogen worden. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen.

Bedrijven waar een pompbediende werkzaam kan zijn

Een pompbediende is werkzaam voor een pomphouder. De meeste pompbediendes zijn niet fulltime werkzaam, omdat de meeste pomphouders alleen gebruik maken van een pompbediende tijdens de drukkere periodes. In de praktijk is het ook denkbaar dat de pomphouder zelf werkzaam is als pompbediende. Dit betreft meestal de kleinere tankstations.

Competenties pompbediende

De belangrijkste competentie van een pompbediende is de dienstbare instelling. Daarnaast mag van een servicemedewerker goed gastheerschap verwacht worden. Omdat een pompbediende te maken heeft met verschillende klanten kan communicatie ook aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, service, energie, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, secuur en overleggen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als pompbediende

Het arbeidsmarktperspectief van een pompbediende is zeer klein te noemen, omdat het beroep pompbediende bijna niet meer voorkomt. De meeste automobilisten kunnen tegenwoordig prima zelfstandig tanken. Daarnaast komen er steeds meer onbemande pompstations voor, waarbij helemaal geen sprake meer is van personeel. Het arbeidsmarktperspectief voor een pompbediende is dan ook eigenlijk helemaal niet meer van toepassing. Er zijn als pompbediende ook geen echte doorgroeimogelijkheden, omdat het beroep bijna niet meer voorkomt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris pompbediende

Een pompbediende zal doorgaans onder de CAO tankstation en wasbedrijven vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een fulltime pompbediende zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd en eventuele andere verantwoordelijkheden. In de praktijk zullen lang niet alle pompbediende fulltime medewerkers zijn en kan het ook gaan om jongeren of studenten die wat extra willen verdienen.

Mijnzzp.nl