Tankstation medewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep tankstation medewerker
Werken als tankstation medewerker
Werken bij een tankstation en taken
Pompbediende
Veiligheid tankstation medewerker
Pomphouder bedenkt anti-diefstalchip:
Opleidingen tot tankstation medewerker
Bedrijven waar een tankstation medewerker werkzaam kan zijn
Competenties tankstation medewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als tankstation medewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris tankstation medewerker
Eigen bedrijf starten als Tankstation medewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Tankstation medewerker

Beroep tankstation medewerker

Een tankstation medewerker is een verkoopmedewerker, die verantwoordelijk is voor verschillende werkzaamheden. De hoofdtaken van een tankstation medewerker zijn het uitvoeren kassawerkzaamheden, het verkopen van losse artikelen en het bijhouden van de shop. Daarnaast heeft een tankstation medewerker de belangrijke taak om toezicht te houden op de algemene veiligheid op en rond het tankstation. Een tankstation medewerker zal tegenwoordig niet meer de pompen bedienen, maar houdt wel toezicht op de pompen en de tankende automobilisten. Een tankstation medewerker kan ook via een geluidsinstallatie tankende automobilisten toespreken en desnoods ingrijpen door het stilleggen van de pomp. Ook kan een tankstation medewerker ingezet worden voor het schoonhouden van de binnen- en buitenruimte en het aanvullen van artikelen. Afhankelijk van de pomplocatie kan een tankstation medewerker alleen werken of met meerdere collega's samenwerken. Over het algemeen beschikken alleen de grotere pompstations langs snelwegen of op andere drukke locaties over meerdere kassa's. De werkzaamheden van een tankstation medewerker zijn niet heel moeilijk, echter moet een tankstation medewerker wel gezien worden als belangrijke toezichthouder met betrekking tot de veiligheid op en rond tankstations. De inhoudelijke werkzaamheden van een tankstation medewerker kunnen wel verschillen per tankstation. Binnen sommige tankstations zijn de tankstation medewerkers ook verantwoordelijk voor het smeren van broodjes en het verkopen van drankjes. Het beroep tankstation medewerker komt tegenwoordig niet meer voor op alle pompstations, omdat er tegenwoordig ook selfservice tankstations bestaan. Het zijn vaak alleen de drukkere tankstations die gebruikmaken van tankstation medewerkers. Afhankelijk van het tankstation kan het als tankstation medewerker ook belangrijk zijn dat je over horeca-ervaring beschikt.

Werken als tankstation medewerker

Een tankstation medewerker is dus een verkoopmedewerker die hoofdzakelijk verantwoordelijk is voor kassawerkzaamheden. De laatste jaren zijn de shops van tankstations steeds luxer geworden met een breed assortiment aan producten, en lijken sommige shops bijna op een kleine supermarkt. In dat geval kan een tankstation medewerker ook verantwoordelijk zijn voor het bijvullen van producten en het spiegelen van producten. Een tankstation dat voorzien is van een grote shop heeft meestal meerdere medewerkers in dienst. Er bestaan ook shops met een externe bakkerij, die verse producten leveren. Over het algemeen zijn de grote shops te vinden langs de snelwegen waar veel automobilisten stoppen om te tanken of om te eten. Tegenwoordig zijn de meeste tankstations te vinden in buitenwijken of langs de snelwegen en niet meer midden in een woonwijk. Omdat een tankstation met brandstoffen werkt, is het niet meer toegestaan om deze in woonwijken te exploiteren. Zowel de toelevering als de opslag van brandstof in woonwijken is een risico, waardoor dit tegenwoordig niet meer toegestaan is. Tankstations die gas verkopen hebben te maken met nog strengere regels. Zoals eerder omschreven kan een tankstation medewerker verantwoordelijk zijn voor verschillende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld ook aan het schoonmaken van de toiletten, het dweilen van de vloer en aan algemene schoonmaakwerkzaamheden.

Werken bij een tankstation en taken

Werken bij een tankstation omvat verschillende taken en verantwoordelijkheden, voornamelijk gericht op het bieden van service aan klanten en het zorgen voor een efficiënte werking van het station. Hier zijn enkele mogelijke taken die kunnen voorkomen bij het werken bij een tankstation:

  • Klantenservice: Het verlenen van vriendelijke en professionele service aan klanten is een essentieel onderdeel van werken bij een tankstation. Dit omvat het begroeten en helpen van klanten bij het tanken, het beantwoorden van vragen over brandstofprijzen, het verstrekken van informatie over producten en diensten, en het verwerken van betalingen.
  • Brandstofverkoop: Het bedienen van de brandstofpompen en het zorgen voor een veilige en juiste brandstofafgifte aan klanten. Dit kan het controleren van de brandstofniveaus, het bijvullen van brandstof, het hanteren van pompbedieningssystemen en het verifiëren van betalingen omvatten.
  • Kassawerkzaamheden: Het beheren van de kassa, het verwerken van betalingen, het uitgeven van wisselgeld en het bijhouden van financiële transacties. Het is belangrijk om nauwkeurigheid en aandacht voor detail te hebben bij het omgaan met geld en het volgen van de juiste procedures.
  • Voorraadbeheer: Het bijhouden van de voorraad van producten zoals brandstof, olie, auto-accessoires en winkelartikelen. Dit kan het plaatsen van bestellingen, het ontvangen en controleren van leveringen, het controleren van de voorraadniveaus en het aanvullen van producten omvatten.
  • Veiligheidsmaatregelen: Het waarborgen van de veiligheid van klanten, medewerkers en het tankstation zelf. Dit omvat het volgen van veiligheidsrichtlijnen, zoals het dragen van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen, het correct hanteren van brandstoffen, het bewaken van de omgeving op mogelijke risico's en het rapporteren van eventuele veiligheidsproblemen.
  • Schoonmaak en onderhoud: Het uitvoeren van schoonmaakwerkzaamheden om het tankstation schoon en georganiseerd te houden. Dit kan het schoonmaken van pompen, ramen, toiletten en andere ruimtes omvatten. Ook kan het uitvoeren van routinematig onderhoud, zoals het controleren van apparatuur en het melden van eventuele technische problemen, deel uitmaken van de verantwoordelijkheden.

Het werken bij een tankstation vereist een klantgerichte instelling, goede communicatieve vaardigheden, nauwkeurigheid bij het afhandelen van betalingen en aandacht voor detail bij het uitvoeren van taken. Daarnaast is het belangrijk om de veiligheidsprocedures te volgen en te zorgen voor een schone en georganiseerde werkomgeving.

Pompbediende

In vroegere dagen hadden de meeste tankstations een pompbediende die tankte voor de klanten. De pompbediende was het visitekaartje van het bedrijf en leverde service. Zelfs de autoruiten werden schoongemaakt. Ook andere kleine controles konden worden uitgevoerd. Een pompbediende ontving hiervoor vaak een kleine vergoeding van de automobilist. Binnen Nederland komen we de pompbediende bijna niet meer tegen, maar in het buitenland komt de pompbediende nog wel voor.

Veiligheid tankstation medewerker

Zoals eerder omschreven speelt de algemene veiligheid op en rond een pompstation een grote rol en heeft deze veiligheid ook zeker betrekking op de medewerkers van een tankstation. Tegenwoordig doen pompstation exploitanten er heel veel aan om overvallen te voorkomen zoals het gebruik van camera's, noodknoppen die met een meldkamer verbonden zijn en het toepassen van veiligheidscabines die volledig afgesloten kunnen worden. Tijdens de avonduren zitten de meeste medewerkers veilig in een cabine zodat overvallers geen kans meer maken. Ook het zonder betalen wegrijden is bij tankstations nog wel eens een probleem en levert een ondernemer schade op. In veel gevallen maakt de automobilist gebruik van valse kentekenplaten. Ook op dit punt is het de medewerker die scherp zal moeten opletten en bij mogelijke onraad de hulpdiensten moet inschakelen of een pomp uitschakelen.

Pomphouder bedenkt anti-diefstalchip:

Opleidingen tot tankstation medewerker

Er bestaan geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep tankstation medewerker. Over het algemeen zullen de werkzaamheden in de praktijk geleerd moeten worden van een ervaren medewerker. Wel is het denkbaar dat een nieuwe medewerker een cursus krijgt als preventiemedewerker of als bedrijfshulpverlener omdat dit belangrijke veiligheidsaspecten zijn binnen de taken van een tankstation medewerker. Over het algemeen zal een afgeronde Mbo-opleiding voldoende zijn om bij een tankstation te kunnen werken. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een tankstation medewerker werkzaam kan zijn

Als tankstation medewerker ben je werkzaam voor een pomphouder, die de eigenaar of manager van een tankstation is. Welke werkzaamheden een tankstation medewerker binnen een pompstation precies uitvoert kan verschillen per functie, omdat de grotere pompstations in de meeste gevallen gebruikmaken van diverse werknemers. Het uitvoeren van kassawerkzaamheden betreft bijvoorbeeld andere werkzaamheden dan het smeren van broodjes.

Competenties tankstation medewerker

De belangrijkste competentie van een tankstation medewerker is klantvriendelijkheid, omdat een tankstation medewerker gezien moet worden als servicemedewerker. Van een tankstation medewerker mag dan ook goed gastheerschap verwacht worden. Daarnaast mag van een tankstation medewerker een commerciële instelling verwacht worden. Omdat een tankstation medewerker iedere dag met verschillende klanten te maken krijgt, is ook communicatie aan te merken als belangrijke competentie. Ook waakzaamheid speelt een belangrijke rol als tankstation medewerker. Met andere woorden kan een tankstation medewerker ook gezien worden als toezichthouder. Algemeen belangrijke woorden zijn zelfstandigheid, motivatie, inzicht, leergierigheid, samenwerken, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als tankstation medewerker

Het arbeidsmarktperspectief van een tankstation medewerker is redelijk tot goed te noemen. Wel kan het verschillen per persoon omdat lang niet alle medewerkers fulltime werken en wellicht alleen tijdelijk een extra inkomen willen genereren. Ook is het werken bij een tankstation een geliefde baan voor studenten. Als tankstation medewerker bestaan er geen echte doorgroeimogelijkheden. Wie wil doorgroeien zal dus extra opleidingen moeten volgen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris tankstation medewerker

Een tankstation medewerker zal doorgaans onder de CAO-tankstation en wasbedrijven vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een tankstation medewerker kan doorgaans goede afspraken maken over de werktijden. Wel werkt een tankstation medewerker vaak in de weekenden en de avonduren. Een fulltime tankstation medewerker zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd en dienstjaren.

Eigen bedrijf starten als Tankstation medewerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Tankstation medewerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Tankstation medewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Tankstation medewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Tankstation medewerker.

Mijnzzp.nl