Medewerker broodjeszaak

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep medewerker broodjeszaak
Werken als medewerker broodjeszaak
Wat doet een medewerker broodjeszaak
Medewerker fastservice
Werkzaamheden broodjeszaak:
Film: medewerker fastservice:
Film: het belegde broodje:
Opleidingen tot medewerker broodjeszaak
Bedrijven waar een medewerker broodjeszaak werkzaam kan zijn
Competenties medewerker broodjeszaak
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als medewerker broodjeszaak
Arbeidsvoorwaarden en salaris medewerker broodjeszaak
Eigen bedrijf starten als Medewerker broodjeszaak
Boekhoudprogramma vergelijken Medewerker broodjeszaak

Beroep medewerker broodjeszaak

Een medewerker broodjeszaak is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden zoals het aannemen van bestellingen, het samenstellen van broodjes, het uitserveren van broodjes, het serveren van drankjes en het afbakken van broodjes en/of andere snacks. Daarnaast is een medewerker broodjeszaak verantwoordelijk voor kassawerkzaamheden en algemene schoonmaakwerkzaamheden. Een andere benaming medewerker broodjeszaak kan ook zijn medewerker fastservice of fastfoodmedewerker, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat een medewerker broodjeszaak ook werkzaam kan zijn binnen andere eetgelegenheden en supermarkten. Een medewerker broodjeszaak kan dan ook niet in alle gevallen gezien worden als een fastfoodmedewerker, omdat er verschillende soorten broodjeszaken bestaan. Broodjeszaken zijn over het algemeen gespecialiseerde bakkerijen of broodjeswinkels die uiteenlopende belegde broodjes verkopen die opgebouwd kunnen zijn uit diverse ingrediënten, zoals kaas, salade, sla, ham en andere vleeswaren. Het is denkbaar dat een broodjeszaak ook andere producten verkoopt dan alleen broodjes en dranken. Het beroep medewerker broodjeszaak moet verder dus vrij algemeen gezien worden, omdat je als medewerker broodjeszaak voor verschillende eetgelegenheden werkzaam kan zijn. Daarnaast is het prima denkbaar dat een medewerker broodjeszaak verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden, zoals het uitserveren van bestellingen of het klaarmaken van warme snacks. Over het algemeen zijn de werkzaamheden als medewerker broodjeszaak niet heel moeilijk, echter is het meestal wel belangrijk dat je een doorpakker bent. Dit heeft vooral betrekking op de piekmomenten waarbinnen het soms erg druk kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan de luchttijd als iedereen een broodje komt kopen.

Werken als medewerker broodjeszaak

Een medewerker broodjeszaak kan meestal niet gezien worden bakker, echter heeft een medewerker broodjeszaak wel te maken met het afbakken van halfproducten. Als medewerker broodjeszaak kan je werkzaam zijn voor verschillende soorten broodjeszaken die tegenwoordig overal wel te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan tankstations of aan treinstations die in veel gevallen ook beschikken over een broodjesafdeling of broodjeswinkel. Daarnaast kan een medewerker broodjeszaak werkzaam voor meer gespecialiseerde bedrijven zoals een cateringbedrijf dat broodjes verzorgt op verschillende locaties. Het beroep medewerker broodjeszaak moet dan ook vrij algemeen gezien worden, omdat je als medewerker broodjeszaak werkzaam kan zijn voor uiteenlopende soorten broodjeswinkels. Ook steeds meer grote middenstanders bieden de mogelijkheid aan om een broodje te bestellen. Denk bijvoorbeeld aan de grote warenhuizen, tuincentrums en aan bouwmarkten. Een ander voorbeeld kan weer zijn kuuroorden die meestal ook beschikken over een eigen horecagedeelte.

Wat doet een medewerker broodjeszaak

Een medewerker broodjeszaak is een verkoopmedewerker die ook verantwoordelijk is voor het samenstellen van belegde broodjes en het verkopen van aanverwante artikelen. Een medewerker broodjeszaak is dus geen bakker, omdat een medewerker broodjeszaak de broodjes in de meeste gevallen alleen hoeft af te bakken. Daarnaast is een medewerker broodjeszaak aan te merken als een gastheer of gastvrouw die precies weet hoe klanten geholpen dienen te worden. Ook kassawerkzaamheden maken een belangrijk onderdeel uit van de werkzaamheden. Afhankelijk van de soort broodjeszaak kan een medewerker broodjeszak ook gezien worden als een keukenhulp.

Medewerker fastservice

Ondanks dat een medewerker broodjeszaak ook gezien kan worden als een medewerker fastservice bestaan er wel verschillende soorten medewerkers fastservice. Dit omdat een fastfoodmedewerker en een cafetariamedewerker over het algemeen ook andere producten verkopen dan alleen broodjes. Binnen dit fastfoodbedrijven draait het meestal om andere producten zoals vette hap. Dit soort fastfoodbedrijven bieden in veel gevallen niet de mogelijkheid om zelf belegde broodjes samen te stellen. Broodjeszaken zijn juist gespecialiseerd in het maken van verse belegde broodjes en niet in vette hap. Dit neemt natuurlijk niet weg dat binnen sommige broodjeszaken ook vette hap verkocht kan worden. Dit is vaak het geval binnen pompstations.

Werkzaamheden broodjeszaak:

  • Het aannemen van bestellingen.
  • Het aanvullen van producten.
  • Het afbakken van broodjes.
  • Het bedienen van klanten.
  • Het samenstellen van belegde broodjes.
  • Het schoonmaken van de broodjeszaak.
  • Het spiegelen van producten.
  • Het uitvoeren van kassawerkzaamheden.

Film: medewerker fastservice:

Film: het belegde broodje:

Opleidingen tot medewerker broodjeszaak

Er bestaan geen specifieke opleidingen tot medewerker broodjeszaak anders dan de Mbo-opleiding medewerker fastservice op niveau twee. Als medewerker broodjeszaak zal het lang niet in alle gevallen verwacht worden dat je beschikt over de opleiding medewerker fastservice, echter is het volgen van de opleiding natuurlijk wel raadzaam. Het is denkbaar dat een medewerker broodjeszaak praktijkonderwijs zal krijgen van een ervaren collega die gezien kan worden als leermeester. Over het algemeen zullen de werkzaamheden van een medewerker broodjeszaak niet heel moeilijk zijn. De meeste nieuwe medewerkers binnen een broodjeszaak kunnen na enkele weken volledig zelfstandig werken. Dit kan wel per werkgever verschillen, omdat er nu eenmaal verschillende broodjeszaken zijn. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende ondernemer, is het belangrijk om voor je eigen bedrijf de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudpakket voor de financiële administratie.

Bedrijven waar een medewerker broodjeszaak werkzaam kan zijn

Een medewerker broodjeszaak kan voor uiteenlopende soorten broodjeszaken werkzaam zijn, zoals binnen een tankstation, binnen een supermarkt of binnen een zelfstandige broodjeszaak die overal wel te vinden zijn. Daarnaast kan een medewerker broodjeszaak werkzaam zijn binnen de cateringbranche. Het beroep medewerker broodjeszaak kan in de praktijk op veel verschillende manieren voorkomen. Zoals eerder omschreven is het ook goed denkbaar dat het klaarmaken van broodjes gezien moet worden als aanvulling op een ander beroep. Dit kan per werkgever verschillen.

Competenties medewerker broodjeszaak

De belangrijkste competenties van een medewerker broodjeszaak zijn het vlot en hygiënisch kunnen werken. Daarnaast is ook goed gastheerschap aan te merken als een belangrijke competentie. Omdat een medewerker broodjeszaak een verkoopmedewerker is moet een medewerker broodjeszaak ook over commerciële vaardigheden beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn flexibiliteit, zelfstandigheid, samenwerken, verantwoordelijkheidsgevoel, dienstbaarheid en communicatie. Als een medewerker broodjeszaak ook verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden kan er sprake zijn van aanvullende competenties. Deze competenties zijn niet zomaar aan te geven.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als medewerker broodjeszaak

Het arbeidsmarktperspectief als medewerker broodjeszaak is over het algemeen redelijk te noemen. De concurrentie bij mogelijke vacatures is over het algemeen redelijk groot te noemen, omdat er feitelijk geen echte opleidingen nodig zijn voor het beroep. Wie wel over de juiste opleiding beschikt zal over het algemeen meer kans op werk maken. De doorgroeimogelijkheden als medewerker broodjeszaak moeten gezien worden in het volgen van extra opleidingen, omdat het doorgroeien anders lastig zal zijn. Het is wel denkbaar dat een ervaren medewerker broodjeszaak uiteindelijk kan doorgroeien tot assistent filiaalmanager of wellicht tot filiaalmanager. Dit is wel afhankelijk van de soort werkgever, omdat niet alle broodjeszaken gebruikmaken van filiaalmanagers.

Arbeidsvoorwaarden en salaris medewerker broodjeszaak

Er zijn geen voorbeelden te geven van specifieke arbeidsvoorwaarden als medewerker broodjeszaak, omdat een medewerker broodjeszaak werkzaam kan zijn in verschillende soorten branches en winkels die verschillende cao's kunnen hanteren. Een fulltime werkende medewerker broodjeszaak zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Lang niet alle medewerkers binnen broodjeszaken zijn fulltime werkzaam waardoor het salaris ook geheel anders kan uitvallen.

Eigen bedrijf starten als Medewerker broodjeszaak

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Medewerker broodjeszaak, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Medewerker broodjeszaak

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Medewerker broodjeszaak bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Medewerker broodjeszaak.

Mijnzzp.nl