Keukenhulp

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een keukenhulp is een horecamedewerker of keukenmedewerker die verantwoordelijk is voor ondersteunende keukenwerkzaamheden. Over het algemeen zal het om simpele werkzaamheden gaan, zoals het wassen van groente, het schillen, het opruimen van keukenspullen of het afwegen van ingrediënten. Daarnaast kan de keukenhulp verantwoordelijk zijn voor de bereiding van simpele gerechten, zoals sausen en/of dressings. Een keukenhulp assisteert over het algemeen ook andere medewerkers binnen de keuken, zoals de kok. Ook schoonmaakwerkzaamheden en het afwassen van servies en pannen kan tot het takenpakket van een keukenhulp behoren. Als keukenhulp zal je over een flexibele instelling moeten beschikken, omdat je eigenlijk overal ingezet kan worden als dat nodig is. Een keukenhulp assisteert dus andere professionals binnen de keuken, zoals een kok of de chef-kok. Als keukenhulp kan je werkzaam zijn in verschillende soorten keukens. Denk aan restaurants, zorginstellingen en aan catering bedrijven. Het beroep keukenhulp moet vrij algemeen gezien worden, omdat keukenhulp betrekking kan hebben op verschillende horecamedewerkers. Denk bijvoorbeeld aan jongeren die wat extra willen verdienen, of aan bedieningsmedewerkers die ook ingezet kunnen worden in de keuken als het rustig is. Binnen professionele keukens is het over het algemeen erg belangrijk dat er een of meerdere keukenhulpen aanwezig zijn, omdat de koks en andere keukenmedewerkers vaak al druk genoeg zijn met hun gebruikelijke keukenwerkzaamheden. Het zijn de keukenhulpen die het professionele keukenteam ondersteunen. Of een keukenteam gebruikmaakt van keukenhulpen kan per keuken verschillen en is afhankelijk van de drukte. De werkzaamheden van een keukenhulp zijn over het algemeen niet moeilijk, echter mag van een keukenhulp wel doorzettingsvermogen verwacht worden.

De werkzaamheden van een keukenhulp kunnen dus gezien worden als ondersteunende dienstverlenende werkzaamheden om het keukenteam te ontlasten. De exacte werkzaamheden als keukenhulp zijn niet zomaar aan te geven omdat dit per keuken kan verschillen. Naast het koken en schoonmaken zijn er meer taken denkbaar als keukenhulp. Denk bijvoorbeeld aan administratieve werkzaamheden met betrekking tot de voorraad en het opmaken van bestellijsten. Echter moeten alle werkzaamheden als keukenhulp wel als ondersteunende werkzaamheden gezien worden, onder toezicht van een verantwoordelijke zoals de kok. Een keukenhulp hoeft niet in een restaurantkeuken te werken, omdat er veel meer horecagelegenheden gebruikmaken van een keuken zoals cateringbedrijven, kantines of hotels. Als keukenhulp voer je dus simpele werkzaamheden uit, die plaats kunnen vinden in verschillende horecagelegenheden. De horeca en dus ook het beroep keukenhulp is voor jongeren een populaire manier om wat extra geld te kunnen verdienen. Het kan ook helpen bij een beroepskeuze binnen de horeca.

Werken als keukenhulp

De werkzaamheden als keukenhulp kunnen gezien worden als ongeschoolde arbeid, maar dit betekent niet dat er geen doorgroeimogelijkheden zijn als keukenhulp. De meeste keukenhulpen zijn jongeren die nog een beroepskeuze moeten maken. Wie als keukenhulp meer wil kunnen binnen de keuken dan alleen het afwassen of andere simpele werkzaamheden, zal dan ook een beroepsopleiding moeten volgen. Het is niet zo dat alle keukenhulpen aangemerkt kunnen worden als jongere, omdat een keukenhulp ook betrekking kan hebben op andere vaklieden die werkzaam zijn binnen de horeca. Denk bijvoorbeeld aan kelners, serveersters en andere soorten bedienend medewerkers die ingezet kunnen worden als keukenhulp. Dit is vooral het geval als er sprake is van geen of weinig gasten binnen de horecagelegenheid. Ook algemene mise-en-place werkzaamheden kunnen over het algemeen uitgevoerd worden door verschillende horecamedewerkers onder begeleiding van professionals.

Werken en leren als Kok:

Opleidingen tot keukenhulp

Er bestaan geen gerichte opleidingen tot keukenhulp via gebruikelijke scholen. De meest gerichte opleiding via Mbo-scholen binnen de horeca is de Mbo-opleiding kok op niveau twee. Een keukenhulp binnen de horeca bezit over het algemeen geen gerichte opleiding, en de werkzaamheden moeten dan ook gezien worden als ongeschoolde arbeid. Een andere mogelijke opleiding binnen de horeca is de Mbo-opleiding gastheer op niveau twee. Deze opleiding heeft alles met gastronomie te maken, maar is wezenlijk anders dan de koksopleiding. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een keukenhulp werkzaam kan zijn

Als keukenhulp kan je overal werkzaam zijn binnen de horeca. Denk bijvoorbeeld aan restaurants, bedrijfsrestaurants, kantines, hotels, strandtenten of aan cafetaria's. Daarnaast kan een keukenhulp werkzaam zijn voor zorginstellingen die beschikken over een eigen keuken. Een ander voorbeeld is een pizzarestaurant. Eigenlijk kan een keukenhulp overal wel werkzaam zijn binnen de horeca, omdat veel horecabedrijven gebruikmaken van een keuken. Het beroep keukenhulp zal in de meeste gevallen geen betrekking hebben op een fulltime functie.

Competenties keukenhulp

De belangrijkste competentie van een keukenhulp is energie, omdat het werken binnen een professionele keuken soms zwaar is. Daarnaast moet een keukenhulp goed kunnen luisteren en orders opvolgen, omdat dit belangrijk is binnen een team van verschillende keukenmedewerkers. In het algemeen is ook communicatie aan te merken als belangrijke competentie, omdat een keukenhulp in de meeste gevallen te maken heeft met diverse collega's en leidinggevende. Een andere belangrijke competentie is motivatie. Algemeen belangrijke woorden zijn leergierigheid, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, hygiëne, aanpakken, flexibiliteit en veiligheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als keukenhulp

Het arbeidsmarktperspectief als keukenhulp is over het algemeen goed te noemen, omdat de horecasector groot is. Wel is het zo dat de werkzaamheden ongeschoolde arbeid betreffen en de concurrentie groot kan zijn wanneer er een vacature beschikbaar is. Vooral onder jongeren en studenten is de functie keukenhulp een populaire bijbaan. De doorgroeimogelijkheden als keukenhulp zijn geheel afhankelijk van je eigen competenties. Ben je bereid een vakopleiding tot volgen tot kok dan kan je uiteindelijk ook doorgroeien tot een volwaardige chef-kok. Zonder gerichte vakopleiding zijn de doorgroeimogelijkheden als keukenhulp zeer minimaal te noemen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris keukenhulp

De arbeidsvoorwaarden voor horecamedewerkers zijn vastgelegd binnen de cao horeca. Een keukenhulp zal over het algemeen het minimum jeugdloon ontvangen, afhankelijk van leeftijd en specifieke verantwoordelijkheden.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Keukenhulp

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Keukenhulp bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl