Bedienend medewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een bedienend medewerker is een horecamedewerker die verantwoordelijk is voor het bedienen van gasten. Als bedienend medewerker ben je meestal verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden en niet alleen voor de bediening van eten en drank. De inhoudelijke werkzaamheden als bedienend medewerker kunnen variëren per werkgever en kunnen ook variëren tijdens rustige periodes, ondanks dat de kerntaak van een bedienend medewerker wel is het bedienen van gasten. In de meeste gevallen is het zo dat een bediend medewerker meer taken en verantwoordelijkheden krijgt als hij of zij langer werkzaam is voor het bedrijf. Het is de bedienend medewerker die de bestellingen aanneemt van gasten en de bestellingen serveert. Daarnaast kan een bedienend medewerker verantwoordelijk zijn voor het afrekenen. Dit kan per werkgever verschillen, omdat niet alle horecazaken het afrekenen overlaten aan het bedienend personeel. De werkzaamheden als bedienend medewerker zijn over het algemeen niet moeilijk, echter is het wel belangrijk dat je beschikt over een flexibele instelling. Zoals eerder omschreven kan een bedienend medewerker ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden, zoals het klaarzetten van tafels, het helpen in de keuken of het doen van de afwas. Andere werkzaamheden als bedienend medewerker kunnen weer zijn het aanwijzen van tafels en uitleggen van de menukaart. Het beroep bedienend medewerker moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat een bedienend medewerker binnen verschillende horecabedrijven werkzaam kan zijn. Als bedienend medewerker kan je bijvoorbeeld ook werkzaam zijn binnen een lunchroom of binnen hotels. Welke werkzaamheden een bedienend medewerker precies uitvoert kan dan ook per bedrijf verschillen.

Een bedienend medewerker heeft dus als hoofdtaak het bedienen van gasten die de horecagelegenheid bezoeken. Naast het bedienen van gasten kan een bedienend medewerker andere werkzaamheden uitvoeren, zoals het aannemen en indelen van reserveringen, garderobewerkzaamheden, het inwerken van nieuw personeel, het afwassen, het assisteren in de keuken als keukenhulp en het houden van toezicht binnen de zaak of op het terras. Zoals eerder omschreven kunnen de werkzaamheden verschillen per werkgever en zal je dus als bedienend medewerker een allround inzetbaar persoon moeten zijn. In de meeste gevallen zal een bedienend medewerker niet alleen verantwoordelijk zijn voor het serveren van eten en drank. Als het een drukke horecagelegenheid betreft kan dit anders zijn. In dat geval zal er in de meeste gevallen ook sprake zijn van meerdere bedienend medewerkers. Vooral voor studenten en jongeren die wat extra willen verdienen is het beroep bedienend medewerker aan te merken als geschikt beroep. Als bedienend medewerker kan je in de meeste gevallen de werktijden behoorlijk flexibel indelen, afhankelijk van de soort werkgever.

Andere benamingen voor bedienend medewerker

De term bedienend medewerker is vrij algemeen en kan binnen de praktijk op verschillende manieren voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de beroepen gastheer, gastvrouw, serveerster, kelner of aan het beroep ober. Over het algemeen is het zo dat onervaren medewerkers of vakantiekrachten gezien worden als bedienend personeel en beroepsmatige werknemers met een afgeronde horecaopleiding een andere benaming hebben. Het werken binnen de bediening houdt meer in dan alleen het kunnen bedienen. Een juiste benadering van gasten en product kennis zijn belangrijke onderdelen binnen de horeca.

Enkele werkzaamheden bedienend medewerker:

  • Het aannemen van jassen
  • Het afruimen van tafels
  • Het eventueel afrekenen
  • Het helpen afwassen
  • Het helpen in de keuken
  • Het klaarzetten van tafels
  • Het ontvangen van gasten
  • Het opnemen van bestellingen
  • Het uitserveren van eten en drinken

Cursus met een dienblad lopen:

Leidinggevende bediening:

Opleidingen tot bedienend medewerker

Er bestaan binnen Nederland enkele basisopleidingen voor het beroep bedienend medewerker, die gezien moeten worden als een Mbo-opleiding op niveau twee. Als bedienend medewerker zal je in de meeste gevallen geen opleiding nodig hebben om deze werkzaamheden uit te kunnen voeren. Als je een beroepsopleiding wilt volgen kan een passende vooropleiding wel belangrijk zijn. Daarnaast bestaan er gerichte opleidingen die als passend aangemerkt kunnen worden, zoals de Mbo-opleiding gastheer en de Mbo-opleiding gastvrouw. Daarnaast bestaan er voldoende externe cursussen of opleidingen voor mensen die bekend willen worden met de horeca. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een bedienend medewerker werkzaam kan zijn

Als bedienend medewerker kan je voor uiteenlopende soorten bedrijven binnen de horeca werkzaam zijn, zoals cafés, broodjeszaken, restaurants, strandtenten of hotels. Daarnaast bestaan er diverse soorten andere bedrijven, die gebruikmaken van bedienend personeel, zoals een jaarbeursgebouw, een concertgebouw of een bioscoop. Als bedienend personeel kan je dus ook buiten de horeca werkzaam zijn voor bedrijven, die raakvlakken hebben met de horeca. Denk bijvoorbeeld ook aan grote winkels binnen de detailhandel. Zoals eerder omschreven kunnen de inhoudelijke werkzaamheden wel per bedrijf verschillen, omdat niet alle bedrijven dezelfde diensten aanbieden.

Competenties bedienend medewerker

De belangrijkste competentie als bedienend medewerker is dat je passie hebt voor de horeca. Daarnaast moet je over de juiste persoonlijkheid beschikken, omdat het werken binnen de horeca aangemerkt kan worden als zwaar werk. Dit is niet altijd het geval, maar op drukke momenten zal het behoorlijk aanpoten zijn. Ook moet je over een gastvrije instelling beschikken omdat dit belangrijk is binnen de horeca. Een juiste dienstbare opstelling mag dan ook niet ontbreken. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, kennis, verantwoordelijkheidsgevoel, flexibiliteit, samenwerken, stressbestendig en communicatie. Als je ook verantwoordelijk bent voor het afrekenen is het belangrijk dat je kunt (hoofd)rekenen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bedienend medewerker

Het arbeidsmarktperspectief als bedienend medewerker is over het algemeen zeer goed te noemen. Wel is het zo dat het in de zomermaanden makkelijk werk vinden is dan in de winter. Daarnaast is het niet zo dat je als bedienend medewerker overal aan de slag kan, omdat bedrijven binnen de horeca ook specifieke medewerkers kunnen zoeken zoals een gasteer of gastvrouw die meer scholing genoten hebben. De doorgroeimogelijkheden als bedienend medewerker moeten gezien worden in het volgen van meer opleidingen binnen de horeca, zodat je breder inzetbaar bent voor werkgevers.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bedienend medewerker

Als bedienend medewerker zal je in de meeste gevallen onder de cao horeca vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat er ook andere bedrijven bestaan buiten de horeca die toch behoefte kunnen hebben aan bedienend personeel. Het salaris als bedienend medewerker zal doorgaans uitvallen tussen de 1700 en 2000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Als je werkzaam bent als vakantiekracht of als je werkzaam bent als parttimer kan dit natuurlijk geheel anders uitvallen.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Bedienend medewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Bedienend medewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl