Ober

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een ober is een bedieningsmedewerker binnen de horeca. Als ober kan je voor uiteenlopende soorten horecabedrijven werkzaam zijn, zoals cafés, restaurants, zalencentrums en hotels. De werkzaamheden van een ober hebben wel altijd met bediening en gastvrijheid te maken. Daarnaast kan het als ober voorkomen dat je andere ondersteunende werkzaamheden uitvoert tijdens de voorbereiding of op rustige momenten. Een ober is dus een veelzijdige horecamedewerker, die ingezet kan worden voor verschillende werkzaamheden. De kerntaak van een ober is wel het bedienen van gasten met drank en eten. Een andere benaming voor een ober is ook wel eens kelner. Een vrouwelijke bedieningsmedewerker noemt men geen ober of kelner maar juist een serveerster of kelnerin. Het beroep ober kan in de praktijk dus op verschillende manieren voorkomen. Er bestaan verder geen inhoudelijke verschillen qua werkzaamheden tussen een ober en kelner, met het belangrijke verschil dat de benaming kelner over het algemeen meer van toepassing is binnen de betere restaurants. Deze scheidslijn is wel heel dun, omdat er feitelijk geen verschillen zijn tussen een ober en kelner. Ondanks dat de term ober wil suggereren dat een ober alleen verantwoordelijk is voor het rondbrengen van drank is dit niet het geval. Een ober moet gezien worden als allround horecamedewerker, die ook over kennis van gerechten kan beschikken. Dit is wel afhankelijk van de soort werkgever, omdat een ober binnen een zalencentrum over het algemeen wel alleen met drank te maken heeft. In veel gevallen zal een ober ook gezien kunnen worden als barman, echter hoeft dit ook niet altijd het geval te zijn. Het is prima mogelijk dat er sprake is van andere medewerkers, die achter de bar staan. In dat geval geeft de ober alle bestellingen door aan de barman of barvrouw. Het beroep ober moet dus vrij ruim gezien worden, omdat een ober verantwoordelijk kan zijn voor verschillende werkzaamheden.

Als ober ben je verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, waarvan bediening en gastheerschap de belangrijkste taken zijn. Gastheerschap is binnen de horeca belangrijk en moet nooit onderschat worden. Gasten verwachten nu eenmaal een bijzondere behandeling, naast lekker eten en lekkere drank. Het is de ober die direct contact heeft met de gasten en die deze beleving waar moet maken, door het bieden van de juiste service op het juiste moment. Binnen de horeca is het niet ongebruikelijk dat obers getraind worden in de juiste begroeting en benadering van gasten. Dit kan bijvoorbeeld inhouden het aannemen van jassen en het ophangen van de jassen in de garderobe, zodat gasten dit niet zelf hoeven te doen. Daarnaast is het begeleiden van gasten naar de tafel een belangrijk onderdeel met betrekking tot de beleving. Bij de tafel aangekomen is het ook de bedoeling dat de ober de dame helpt bij het aanschuiven door de stoel goed neer te zetten.

De werkzaamheden als ober kunnen per horecabedrijf verschillen. De werkzaamheden van een ober binnen een restaurant zijn anders dan de werkzaamheden binnen een zalencentrum. Het is dus niet zo dat alle obers de zelfde etiquette hanteren, omdat dit per horecabedrijf kan verschillen. Tijdens grote feesten in een zalencentrum is bijvoorbeeld het aanleveren van voldoende drank aan de gasten belangrijker dan het bieden van luxe service. Ook het ophalen van bierglazen is tijdens dit soort feesten meestal erg belangrijk, om ongelukken te voorkomen.

Goede ober worden

Het worden van een goede ober heeft alles met etiquette, service en gastheerschap te maken. Dit betekent gasten altijd vriendelijk te woord staan en inspelen op mogelijke behoeftes van gasten door het opvangen van signalen. De meeste gasten laten het op een subtiele manier merken als ze bepaalde wensen of vragen hebben die de ober moet begrijpen. Maar ook eigen initiatief als ober is erg belangrijk. Dit betekent het op tijd vragen of gasten nog een nieuw drankjes wensen en vragen of alles bevalt, zoals het eten. Als ober kan het ook voorkomen dat gasten niet tevreden zijn om verschillende redenen, bijvoorbeeld het eten. Hoe je hiermee precies om moet gaan als ober is niet zomaar aan te geven, omdat dit in veel gevallen van de situatie afhangt. Wel is het belangrijk om tijdens dit soort situaties professioneel te blijven. Een mogelijke oplossing kan zijn het vragen aan de gasten of je de restaurant manager moet roepen of het aanbieden van een kleine tegemoetkoming zoals een drankje. Binnen de meeste horecabedrijven zijn voor dit gevallen regelingen, zodat je weet hoe je precies om moet gaan met dit soort situaties.

Verschil ober en kelner

Er bestaat geen echt verschil tussen een ober en een kelner. Beide benamingen worden over het algemeen door elkaar gebruikt. Het is wel zo dat de benaming kelner iets chiquer klinkt, waardoor de benaming kelner wellicht beters past bij de betere horecagelegenheden zoals de betere restaurants.

De bediening:

Lompe bediening:

Opleidingen tot ober

Om als ober te kunnen werken kan er het beste een beroepsopleiding in de richting van de horeca gekozen worden. De opleiding tot ober duurt over het algemeen twee jaar, afhankelijk van je vooropleiding. Tijdens de opleiding leer je het op een juiste manier bedienen van eten en drinken. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat er obers werkzaam zijn die geen specifieke opleiding genoten hebben. Dit is wel afhankelijk van de soort werkzaamheden, omdat het beroep ober niet zomaar gezien kan worden als ongeschoolde arbeid. Dit is alleen het geval als horecagelegenheden gebruik maken van jongeren en/of studenten voor het bedienen van gasten. Een echte ober moet gezien worden als een horeca professional, die beschikt over ruime vakkennis van de gastronomie. Studenten en jongeren leren het bedienen van gasten meestal intern aan van ervaren collega's, die in dat geval gezien kunnen worden als leermeester. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Zie ook de website temper voor werk in de horeca, bediening, detailhandel en schoonmaak. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een ober werkzaam kan zijn

Een ober kan voor verschillende horecagelegenheden werkzaam zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hotels, cafés, restaurants, strandtenten of aan zalencentrums waarbinnen regelmatig feesten en partijen georganiseerd worden. Binnen zalencentrum is er vaak sprake van bruiloften en andere soorten feesten waarbij catering aanwezig is. In dat geval kan een ober ook aangemerkt worden als cateringmedewerker. Zoals eerder omschreven is een ober niet alleen verantwoordelijk voor het rondbrengen van drank. Als ober kan je eigenlijk overal wel werkzaam zijn binnen de horeca. Het is denkbaar dat een ober ook werkzaam is als barman.

Competenties ober

De belangrijkste competentie van een ober is een gastvrije instelling. Met andere woorden moet een ober gezien kunnen worden als gastheer. Daarnaast moet een ober beschikken over voldoende vakinhoudelijke kennis van bedieningswerkzaamheden. Afhankelijk van de soort werkgever kan het als ober ook belangrijk zijn dat je over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikt van eten en drinken, zodat je de gasten op een uitgebreide manier kan adviseren over de menukaart. Omdat een ober veel te maken heeft met verschillende gasten kan ook communicatie in het algemeen aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden als ober zijn vakkennis, wijnkennis, bierkennis, samenwerken, inzicht, service, plannen, motivatie en zelfstandigheid. Als een ober werkzaam is voor een zalencentrum kan ook conflictbeheersing aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als ober

Het arbeidsmarktperspectief van een ober is over het algemeen redelijk goed te noemen, omdat een ober op een brede manier werkzaam is binnen de horeca. Wel bestaat er een groot verschil tussen obers die alleen verantwoordelijk zijn voor het rondbrengen van drank, en obers die gezien moeten worden als allround horecamedewerkers. Binnen bepaalde horecagelegenheden zal een ober moeten beschikken over de juiste opleidingen om te kunnen werken als ober. Dit is een groot verschil met reguliere feesten waarbij alleen het gaat om het rondbrengen van drank. Een echte ober beschikt over een brede kennis van de gastronomie, gerechten en drank. Er zijn verder geen echte doorgroeimogelijkheden van een we spreken van het beroep ober. Over het algemeen zal een ober aanvullende opleidingen moeten volgen om verder te kunnen groeien binnen zijn of haar carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris ober

Als ober val je over het algemeen onder de cao horeca, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Wie een carrière ambieert als ober moet zich wel goed beseffen dat je als ober veel in het weekend en tijdens feestdagen zal werken, op momenten dat andere mensen vrij zijn. Het salaris van een ober kan nogal verschillen per bedrijf en de precieze taken van de ober. Een ober verdient in loondienst tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Als ober komt het regelmatig voor dat je fooien ontvangt, die het salaris extra kunnen opkrikken.

Mijnzzp.nl