Ober

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Ober?

Een ober is een bedienend medewerker binnen de horeca. Als ober kan je voor uiteenlopende soorten horecabedrijven werkzaam zijn, zoals cafés, restaurants, zalencentrums en hotels. De werkzaamheden van een ober hebben wel altijd met bediening en gastvrijheid te maken. Daarnaast kan het als ober voorkomen dat je andere ondersteunende werkzaamheden uitvoert tijdens de voorbereiding of op rustige momenten. Een ober is dus een veelzijdige horecamedewerker, die ingezet kan worden voor verschillende werkzaamheden. De kerntaak van een ober is wel het bedienen van gasten met drank en eten. Een andere benaming voor een ober is ook wel eens kelner. Een vrouwelijke bedieningsmedewerker noemt men geen ober of kelner, maar juist een serveerster of kelnerin. Het beroep ober kan in de praktijk dus op verschillende manieren voorkomen. Er bestaan verder geen inhoudelijke verschillen qua werkzaamheden tussen een ober en kelner, met het belangrijke verschil dat de benaming kelner over het algemeen meer van toepassing is binnen de betere restaurants. Deze scheidslijn is wel heel dun, omdat er feitelijk geen verschillen zijn tussen een ober en kelner. Ondanks dat de term ober wil suggereren dat een ober alleen verantwoordelijk is voor het rondbrengen van drank is dit niet het geval. Een ober moet gezien worden als allround horecamedewerker, die ook over kennis van gerechten kan beschikken. Dit is wel afhankelijk van de soort werkgever, omdat een ober binnen een zalencentrum over het algemeen wel alleen met drank te maken heeft. In veel gevallen zal een ober ook gezien kunnen worden als barman, echter hoeft dit ook niet altijd het geval te zijn. Het is ook denkbaar dat er sprake is van andere medewerkers, die achter de bar staan. In dat geval geeft de ober alle bestellingen door aan de barman of barvrouw.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Ober

Wat is het salaris en tarief van een Ober? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Ober in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Ober

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Ober bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl