Team Mijnzzp

Kust foto met strandstoelen

Algemene informatie over de horeca en recreatiebranche

De horeca en recreatiebranche bestaat uit veel verschillende soorten bedrijven en activiteiten, zoals vakantieparken, hotels, restaurants, reisleiders en koks. Binnen de horeca werken in Nederland ongeveer 335.000 mensen die verschillende beroepen uitvoeren. De totale horeca en recreatiebranche is ongeveer goed voor 4 procent van alle werkgelegenheid binnen Nederland. Binnen de horeca en recreatiebranche werken relatief gezien veel jonge mensen en veel parttimers. Er zijn binnen Nederland ongeveer 11.000 restaurants te vinden die onder te verdelen zijn in de volgende soorten keukens: Frans/Nederlands keuken 5.500 restaurants, Chinees/Indisch keuken 2.000 restaurants, Zuid-Europese keukens 328 restaurants en internationale keukens 1.200 restaurants. Daarnaast bestaan er nog ongeveer 2.000 bistro's. Nederland kent ongeveer 4.600 hotels en 1.250 vakantieparken, die in totaal 40.000 huizen voor de verhuur beschikbaar hebben. De horecabranche kent van alle branches de meeste arbeidsongevallen, zoals het oplopen van snijwonden, brandwonden en valpartijen. Binnen de horeca zijn er op de 100.000 werknemers ongeveer 22.000 arbeidsongevallen, wat een zeer hoog aantal is.

Carrièremogelijkheden binnen de horeca en recreatiebranche

De carrièremogelijkheden binnen de horeca en recreatiebranche zijn sterk afhankelijk van de gevolgde opleidingen en je eigen competenties. Er bestaan veel verschillende functies binnen de horeca en recreatiebranche, die over het algemeen op Mbo-niveau of op Hbo-niveau zijn. De horeca en recreatiebranche is een sterk geprofessionaliseerde branche die voldoende carrièremogelijkheden kan bieden aan werknemers, mits ze vervolgopleidingen en cursussen volgen. Binnen deze branche werken ook veel vakantiemiewerkers en parttimers, die wellicht extra inkomsten willen genereren naast een studie. Voor echte doorgroeimogelijkheden binnen de horeca en recreatiebranche is over het algemeen een Hbo-opleiding nodig.

Opleidingen en cursussen horeca en recreatiebranche

Voor specifieke opleidingen en cursussen verzoeken wij u bij de specifieke beroepen te kijken, waar meer informatie is te vinden. Binnen de horeca en recreatiebranche zijn er veel verschillende soorten banen, die verschillende opleidingen vereisen. Over het algemeen kan je binnen de horeca en recreatiebranche werkzaam zijn op Mbo-niveau tot Hbo-niveau, maar het is ook mogelijk om als vakantiekracht werkzaam te zijn, of wellicht zonder opleiding te werken in bijvoorbeeld de schoonmaak. De horeca en recreatiebranche kent veel cursussen die aangeboden worden voor nieuwe en bestaande werknemers.

Brancheverenigingen en belangenbehartigers binnen de horeca en recreatiebranche

Starten als zelfstandig ondernemer binnen de horeca en recreatiebranche

Het starten als zelfstandig ondernemer binnen de horeca en recreatiebranche is prima mogelijk, afhankelijk van je beroepsrichting en je genoten opleidingen. Zoals eerder omschreven is de horeca en recreatiebranche zeer breed te noemen en vallen er veel beroepen onder deze branche. Het is altijd belangrijk om je goed te laten informeren voordat je gaat starten als ondernemer, om bekend te raken met mogelijke valkuilen. Bedrijven en instellingen die goed kunnen helpen bij het inwinnen van informatie zijn onder andere de kamer van koophandel, de belastingdienst, banken en belangenbehartigers. Zij kunnen meestal prima helpen wanneer je wil starten als ondernemer. Ook kan het nuttig zijn om met bestaande ondernemers te praten, omdat deze meestal al praktijkkennis bezitten.

Informatie over de horeca en recreatiebranche op Mijnzzp

Wij hebben in de horeca, hotel en toerismebranche op Mijnzzp.nl momenteel ruim 68 beroepen uitgebreid omschreven en voorzien van één of meerdere filmpjes. Daarnaast hebben wij vaste gegevens opgenomen bij alle beroepen, zoals mogelijke opleidingen, waar je kan werken, competenties, arbeidsmarktperspectief en arbeidsvoorwaarden. Binnen de branche horeca en recreatiebranche werken wellicht niet de meeste zzp'ers, maar toch zien wij dat er dagelijks veel bezoekers binnen komen op de branche, die naar informatie of bedrijven zoeken. Ook zien wij veel scholieren onze website bezoeken voor mogelijke opleidingen en spreekbeurten. De populairste beroepen binnen de branche horeca en recreatie op Mijnzzp.nl zijn momenteel de beroepen gastheer, gastvrouw, chef-kok, banqueting medewerker en het beroep reisleider.

Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp

Gebruik de knop hieronder voor een overzicht van alle bedrijven in de branche Horeca Hotel Toerisme op Mijnzzp.nl.

Bedrijven in deze branche

Mijnzzp.nl

Zzp-ers en advertenties