Serveerster

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Serveerster?

Een serveerster is een bedienend medewerker die meestal verantwoordelijk is voor verschillende werkzaamheden, zoals het opnemen van bestellingen, het serveren van eten en drinken, het afrekenen, schoonmaakwerkzaamheden en algemene ondersteunende werkzaamheden, zoals het helpen achter de bar of in de keuken. De kerntaak van een serveerster is wel het serveren van eten en drinken, echter zal een serveerster meestal gezien moeten worden als allround horecamedewerker. Als serveerster ben je dan ook een belangrijke bedieningsmedewerker voor het restaurant, de bar of de kroeg waarvoor je werkzaam bent. De werkzaamheden van een serveerster zijn meestal niet heel moeilijk, maar kunnen wel aangemerkt worden als zwaar, omdat het werktempo tijdens drukkere periodes binnen de horeca nogal eens hoog kan zijn. Als serveerster werk je in de bediening, maar ben je ook een soort van commercieel medewerker. Door het snel oppikken van mogelijke bestellingen draag je voor een belangrijk deel bij aan de omzet van het restaurant, de bar of de kroeg waarvoor je werkzaam bent. Het beroep serveerster kent verschillende benamingen, die per horecagelegenheid kunnen verschillen. Zo kan een serveerster in sommige gevallen ook aangemerkt worden als gastvrouw. De benaming gastvrouw is over het algemeen alleen voorbehouden aan serveersters die werkzaam zijn in een restaurant. Als serveerster kan je werkzaam zijn voor uiteenlopende soorten horecabedrijven en kan de functie betrekking hebben op een fulltime baan tot vakantiewerk. Vooral veel jongeren kiezen voor een vakantiebaan in de horeca, omdat het leuk werk is en omdat je meestal veel mensen ontmoet tijdens het werk. Toch is het werken in de bediening best zwaar te noemen. Vooral als het mooi weer is kan het nogal eens aanpoten zijn als ook het terras open is. Op zonnige werkdagen is het voor de meeste serveersters in de bediening hard werken en zijn de werkdagen over het algemeen lang.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Serveerster

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Serveerster

Welke opleiding is nodig om Serveerster te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Serveerster? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Serveerster

Wat is het salaris en tarief van een Serveerster? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Serveerster in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Serveerster

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Serveerster bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl