Scheepskok

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Scheepskok?

Een scheepskok is een kok die werkzaam is aan boord van schepen, wat betrekking kan hebben op binnenschepen of op zeeschepen. Als scheepskok kan je dus werkzaam zijn op verschillende soorten schepen. Dit hoeft niet alleen cruiseschepen te betreffen, omdat ook gewone zeeschepen gebruik kunnen maken van een scheepskok als er sprake is van veel personeelsleden aan boord van het schip. Daarnaast komt het beroep scheepskok voor bij de marine. Grote cruiseschepen en andere grote schepen kunnen zelfs meerdere koks in dienst hebben, afhankelijk van het aantal passagiers en bemanningsleden. Kleinere schepen, zoals binnenvaartschippers, maken over het algemeen geen gebruik van externe koks. Vooral scheepskoks op cruiseschepen kunnen zeer uitgebreid en luxe koken voor passagiers. Als het om een scheepskok gaat op een werkschip of handelsschip is luxe over het algemeen minder belangrijk. Een keuken aan boord van een schip noemt men geen keuken maar een kombuis. Vooral luxe cruiseschepen zijn tegenwoordig voorzien van zeer grote en moderne keukens, die eigenlijk niet meer de benaming kombuis verdienen. Aan boord van cruiseschepen zijn meestal meerdere koks en chef-koks werkzaam, die de hele dag niks anders doen dan maaltijden bereiden. Aan boord van cruiseschepen kunnen letterlijk duizenden passagiers en bemanningsleden aanwezig zijn, waardoor de keuken bijna 24 uur per dag bemand is. Het beroep scheepskok moet dus wel vrij algemeen gezien worden, omdat een scheepskok aan boord van verschillende schepen werkzaam kan zijn. De inhoudelijke werkzaamheden van een scheepskok verschillen niet echt met de werkzaamheden van een gewone kok. Wel is het beroep scheepskok aan te merken als een bijzonder beroep, omdat je in de meeste gevallen over de hele wereld werkzaam kan zijn. In dat opzicht is het beroep scheepskok aan te merken als een mooi beroep waarbij je ook op de mooiste locaties zal komen.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Scheepskok

Wat is het salaris en tarief van een Scheepskok? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Scheepskok in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Scheepskok

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Scheepskok bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl