Sommelier

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Sommelier?

Een sommelier is een horecamedewerker die zich gespecialiseerd heeft in wijn en in wijn-spijscombinaties. Een sommelier is dus werkzaam in de horeca en wordt wel wijnober of wijnkelner genoemd. De officiële benaming van een wijnspecialist binnen de horeca is echter sommelier. De sommelier is de aangewezen persoon in een horecagelegenheid als het aankomt op het adviseren van wijnen en wijn-spijscombinaties bij het eten. De belangrijkste taak van een sommelier is het geven van wijnsuggesties voor het eten en uitleg geven bij de wijnkaart. Een sommelier is niet standaard werkzaam in alle restaurants, omdat het doorgaans alleen de betere restaurants betreft waar de sommelier werkzaam is. Daarnaast kan een sommelier werkzaam zijn voor aanverwante bedrijven, zoals een groothandel of speciaalzaak. Oorspronkelijk behoort het beroep sommelier wel toe tot de betere restaurants. De belangrijkste taak van een sommelier is het geven van wijnsuggesties bij een bepaald gerecht of bepaalde gang. Een sommelier kan ook gezien worden als gastheer of gastvrouw in een restaurant, wat per horecabedrijf kan verschillen. Naast het adviseren van wijnen zal een sommelier de wijn inschenken voor de gasten en, als de gasten dit wensen, kunnen ze de wijn voorproeven. Pas als de gasten akkoord geven zal de sommelier de wijn echt inschenken. Naast het adviseren van wijnen en het inschenken van de wijnen is een sommelier doorgaans verantwoordelijk voor de inkoop van de wijnen, het opslaan van de wijnen en het samenstellen van de wijnkaart. Officieel behoort de sommelier volgens de wijnetiquette de geschonken wijnen eerst zelf voor te proeven. In de praktijk wordt dit niet veel gedaan, omdat een sommelier niet zelf dronken mag worden tijdens zijn werkzaamheden. In het kort kunnen we de werkzaamheden van sommelier het beste omschrijven als het beoordelen van wijn en het adviseren van gasten over wijn-spijscombinaties.

Lees verder...

Opleiding tot Sommelier

Welke opleiding is nodig om Sommelier te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Sommelier? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Sommelier

Wat is het salaris en tarief van een Sommelier? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Sommelier in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Sommelier

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Sommelier bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl