Opleiding tot Sommelier

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingGastheer (Mbo 2)
VooropleidingGastvrouw (Mbo 2)
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingHotelschool (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding Gastronoom/Sommelier

De Mbo-opleiding gastronoom/sommelier is de gevorderde opleiding als professioneel gastheer of gastvrouw en behoort tot de horeca- en de hotelbranche. Deze opleiding is niet alleen gericht op goed gastheerschap maar ook op het starten van je eigen bedrijf als horecaondernemer of hotelondernemer. Management en organisatie zijn dan ook belangrijke onderdelen van deze opleiding, naast de kennis van wijn- en spijscombinaties. Tijdens de Mbo-opleiding gastronoom/sommelier leer je onder andere menukaarten samenstellen, menu- en wijnkaarten op elkaar afstellen, leidinggeven, ondernemersvaardigheden en managementvaardigheden en zal er verdiept ingegaan worden op de kennis van wijn- en spijscombinaties. Ook is er aandacht voor vreemde talen zoals Engels en Duits, omdat dit belangrijk is binnen de gastronomie. De Mbo-opleiding gastronoom/sommelier is het hoogst haalbare niveau als gastheer of als gastvrouw op Mbo-niveau. Na het afronden van deze opleiding zal je over het algemeen bij de meeste luxe restaurants aan het werk kunnen in diverse functies. Daarnaast is deze opleiding zeer geschikt voor mensen die zelf een eigen restaurant willen starten. Maar denk ook aan andere beroepen binnen de horeca, zoals het beroep wijnverkoper of restaurantmanager. Tijdens de Mbo-opleiding gastronoom/sommelier zal je vier dagen in de week werken bij een erkend leerbedrijf en één dag in de week naar school gaan voor de theorieles.

Opleidingsduur en niveau Gastronoom/Sommelier

De Mbo-opleiding gastronoom/sommelier zal over het algemeen twee jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen Gastronoom/Sommelier

Na het afronden van de Mbo-opleiding gastronoom/sommelier op niveau vier is het mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding, zoals de hotelschool in Den Haag. Daarnaast bestaan er natuurlijk voldoende andere opleidingen en cursussen binnen de horecasector, zoals een opleiding tot vinoloog.

Vooropleiding Gastronoom/Sommelier

De meeste scholen verwachten eerst de afgeronde opleiding aankomend gastronoom of de Mbo-opleiding zelfstandig werkend gastheer of gastvrouw voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding gastronoom/sommelier op niveau vier. In de meeste gevallen zal er ook nog een intakegesprek gehouden worden afhankelijk van je vooropleidingen. Het is raadzaam om eerst een passende vooropleiding af te ronden, omdat tijdens de vooropleidingen de basiskennis als gastheer of gastvrouw geleerd zal worden, die eigenlijk onmisbaar is.

Mijnzzp.nl