Wijnverkoper

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een wijnverkoper is een vakman of vakvrouw die verantwoordelijk is voor het inkopen en verkopen van wijn. In de meeste gevallen zal het om grote hoeveelheden gaan, die doorverkocht worden aan de detailhandel of bijvoorbeeld aan de horeca. Als wijnverkoper zal je doorgaans werkzaam zijn voor een wijnhuis of wijngroothandel. Het beroep wijnverkoper kan niet zomaar vergeleken worden met het beroep verkoper, omdat een wijnverkoper echt wel een gespecialiseerde verkoopspecialist is. Een wijnverkoper moet over veel kennis beschikken van de verschillende wijnsoorten die hij of zij verkoopt. Daarnaast zal een wijnverkoper regelmatig wijnproeverijen houden om klanten te binden. Als wijnverkoper is acquisitie belangrijk, omdat je feitelijk een vertegenwoordiger bent en meestal ook een deel van je inkomsten uit de omzet zal moeten halen. Het beroep wijnverkoper betreft een heel specifiek beroep, dat betrekking kan hebben op verschillende soorten wijnverkopers. Het beroep wijnverkoper betreft een bijzonder beroep dat voorbehouden is aan specialisten die beschikken over veel wijnkennis. Het worden van een goede wijnverkoper is niet erg makkelijk, omdat een goede wijnverkoper in de meeste gevallen veel opleidingen en cursussen afgerond zal hebben om te kunnen werken als wijnverkoper. Als het goedkope wijnsoorten betreft zoals slobberwijnen kan dit anders zijn. In alle gevallen is een wijnverkoper aan te merken als een commercieel medewerker in de buitendienst.

Verschillende soorten bedrijven maken gebruik van wijnverkopers. Het zijn niet alleen de wijnhuizen of wijngroothandels die wijnverkopers inzetten. Denk bijvoorbeeld ook aan groothandelsbedrijven binnen de horecasector of aan groothandelsbedrijven binnen de zakelijke dienstverlening. Binnen de horeca en het bedrijfsleven is wijn over het algemeen zeer populair om te drinken en als relatiegeschenk. Sommeliers kunnen hun wijn inkopen via een wijnhuis of inkopen bij een groothandel. Een wijnverkoper kan dus ook werkzaam zijn voor groothandelsbedrijven die wijn verkopen.

Als wijnverkoper ben je ook een soort van vertegenwoordiger in wijn. De wijnverkoper zal regelmatig onderweg zijn naar potentiële klanten om wijn te proberen te verkopen. Wijnverkopers die klanten bezoeken met verschillende wijnsoorten werken meestal voor een wijnhuis. In veel gevallen betreft dit wel de betere wijnsoorten die wat meer kosten.

Wijnwinkel

De reguliere wijnwinkels die overal te vinden zijn verkopen over het algemeen ook andere dranken dan alleen wijn. Een andere benaming voor dit soort winkels is ook wel slijterij. Binnen een slijterij worden diverse verschillende alcoholische dranken verkocht en zeker niet alleen wijn. Ook binnen supermarkten kan wijn gekocht worden. De benaming wijnverkoper is op een slijterij of een supermarkt niet echt van toepassing.

Wijn advies:

Opleiding tot wijnverkoper

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep wijnverkoper via reguliere scholen te volgen. Er is wel een erkende beroepsopleiding tot sommelier die je wellicht verder kan helpen. De kennis die een wijnverkoper moet bezitten is zo groot dat er beter gekozen kan worden voor een cursus tot vinoloog en het slijtersvakdiploma. Ook is het wijnbrevet belangrijk voor een wijnverkoper, wat een onderdeel is van het slijtersvakdiploma. Er is ook een vereniging Vinologen Nederland waar meer informatie te vinden is. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie ook de handige boeken: Ik weet meer van wijn, de wijn-spijsbijbel, succesvol wijn maken en wijn en gerechten combineren.

Bedrijven waar een wijnverkoper werkzaam kan zijn

Als wijnverkoper werk je doorgaans voor zogenaamde wijnhuizen of groothandelsbedrijven of ben bijvoorbeeld  werkzaam als ondernemer. Het is niet ondenkbaar dat een wijnverkoper ook een wijnboer is, die zelfstandig wijn zal verkopen aan de groothandel of ander soort bedrijven. Een wijnverkoper kan op verschillende manieren werkzaam zijn voor verschillende soorten bedrijven.

Competenties wijnverkoper

De belangrijkste competentie van een wijnverkoper is dat een wijnverkoper commercieel moet zijn. Daarnaast moet een wijnverkoper over voldoende wijnkennis beschikken, omdat dit belangrijk is. Het is dan ook niet ondenkbaar dat een wijnverkoper ook een vinoloog is. Omdat je als wijnverkoper dagelijks met verschillende klanten te maken krijgt moet je communicatief gezien ook sterk onderlegd zijn. Daarnaast zal je als wijnverkoper resultaatgericht moeten werken, zodat je de gestelde targets weet te behalen. Binnen dit beroep is het netwerken ook erg belangrijk, om in contact te kunnen komen met het bedrijfsleven. Algemeen belangrijke woorden zijn gastheerschap, zelfstandigheid, passie, leergierigheid, presteren, inspireren en motiveren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als wijnverkoper

Er is geen grote arbeidsmarkt voor het beroep wijnverkoper. De wijnmarkt is relatief gezien klein en de meeste bedrijven en wijnverkopers kennen elkaar wel, waardoor er niet veel externe banen zijn als wijnverkoper. Het is dan ook niet zo dat je snel of makkelijk aan een baan zal kunnen komen. De doorgroeimogelijkheden als wijnverkoper zijn redelijk beperkt en moeten gezien worden in het verder specialiseren als wijnkenner, of het doorgroeien naar een leidinggevende functie binnen een wijnhuis of groothandel. Maar natuurlijk kan het starten van je eigen wijnhandel ook gezien worden als doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris wijnverkoper

Er zijn voor dit beroep geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat je voor verschillende soorten werkgevers werkzaam kan zijn. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden, dus zijn deze niet van toepassing. Het salaris als wijnverkoper is lastig aan te geven, omdat je als verkoper meestal een basissalaris zal verdienen dat aangevuld wordt door afgesproken targets te behalen. Ook zit er een verschil tussen het werken voor een gerenommeerd wijnhuis of het werken voor een groothandel. Binnen dit beroep zal kennis en ervaring een belangrijke factor zijn op je mogelijke inkomsten.

Mijnzzp.nl