Wijnverkoper

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een wijnverkoper is een verkoopadviseur of vertegenwoordiger, die verantwoordelijk is voor het inkopen en verkopen van wijn. In de meeste gevallen zal het om grote hoeveelheden gaan, die doorverkocht worden aan de detailhandel of de horeca. Als wijnverkoper ben je meestal werkzaam voor een wijnhuis of wijngroothandel. Het beroep wijnverkoper kan niet zomaar vergeleken worden met het beroep verkoper, omdat een wijnverkoper een gespecialiseerde verkoopadviseur is. Een wijnverkoper moet over veel kennis beschikken van verschillende wijnsoorten, die hij of zij verkoopt. Daarnaast zal een wijnverkoper regelmatig wijnproeverijen houden om klanten te binden. Als wijnverkoper is acquisitie belangrijk, omdat je feitelijk een vertegenwoordiger bent en meestal een deel van je inkomsten uit de omzet moet halen. Het beroep wijnverkoper betreft in ieder geval een bijzonder beroep dat alleen is voorbehouden aan specialisten, die beschikken over veel wijnkennis. Het worden van een goede wijnverkoper is niet makkelijk, omdat een wijnverkoper in de meeste gevallen diverse opleidingen en cursussen afgerond heeft om werkzaam te kunnen zijn als wijnverkoper. Als het goedkope wijnsoorten betreft, zoals slobberwijnen, kan dit anders zijn. In alle gevallen is een wijnverkoper aan te merken als een commercieel medewerker, die werkzaam is in de buitendienst. Het zijn niet alleen de wijnhuizen of wijngroothandels die wijnverkopers inzetten. Denk bijvoorbeeld ook aan groothandelsbedrijven binnen de horecasector of aan groothandelsbedrijven binnen de zakelijke dienstverlening. Binnen de horeca en het bedrijfsleven is wijn populair om te drinken en als relatiegeschenk. Een wijnverkoper is over het algemeen niet werkzaam voor een slijterij. In dat geval is eerder de benaming verkoopadviseur van toepassing. Wijnverkopers zijn over het algemeen meer gespecialiseerd in wijn dan gewone slijterijen. Wijnverkopers moeten in de meeste gevallen aangemerkt worden als gespecialiseerde vertegenwoordigers.

Een wijnverkoper is dus een verkoopadviseur en vertegenwoordiger, die zich zal richten op de detailhandel en de horecasector. Een wijnverkoper zal dan ook regelmatig onderweg zijn naar potentiële klanten om wijn te verkopen. Wijnverkopers die klanten bezoeken met verschillende wijnsoorten werken meestal voor een wijnhuis. In de meeste gevallen betreft dit de betere wijnsoorten, die wat meer mogen kosten. Als wijnverkoper heb je bijvoorbeeld te maken met middenstanders, zoals slijterijen, restauranthouders en sommeliers. Daarnaast kan een wijnverkoper zich richten op bedrijven, die de betere relatiegeschenken verkopen. Over het algemeen is een wijnverkoper ook verantwoordelijk voor het organiseren van wijnworkshops. Wijnworkshops zijn vooral nuttige voor serveersters, koks en barmannen, die meer willen leren over wijn. Zoals eerder omschreven moet het beroep wijnverkoper niet onderschat worden, omdat een wijnverkoper over veel kennis moet beschikken. Deze kennis heeft ook betrekking op het kunnen adviseren van de juiste wijn bij bepaalde gerechten. De juiste wijn-spijs combinatie speelt een belangrijke rol als het aankomt op wijn.

Diverse taken als wijnverkoper:

  • Het inkopen en verkopen van wijn;
  • Het bezoeken van wijngaarden (selecteren wijn);
  • Het organiseren van wijnproeverijen;
  • Het bezoeken van potentiële afnemers;
  • Het adviseren over wijn-spijscombinaties;
  • Het geven van wijnworkshops.

Wat doet een wijnverkoper:

Wijnadvies:

Opleiding tot wijnverkoper

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep wijnverkoper via gewone scholen te volgen. Er is wel een erkende beroepsopleiding tot sommelier die je wellicht verder kan helpen. De kennis die een wijnverkoper moet bezitten is zo groot dat er beter gekozen kan worden voor een cursus tot vinoloog en het slijtersvakdiploma. Ook is het wijnbrevet belangrijk voor een wijnverkoper, wat een onderdeel is van het slijtersvakdiploma. Er is ook een vereniging Vinologen Nederland waar meer informatie te vinden is. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een wijnverkoper werkzaam kan zijn

Een wijnverkoper is meestal werkzaam voor een wijnhuis of groothandelsbedrijf. Daarnaast is het denkbaar dat een wijnverkoper werkzaam is als ondernemer. Het is ook denkbaar dat een wijnverkoper ook wijnboer is. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat het maken van wijn ook om specifieke kennis vraagt. De meeste wijnverkopers moeten eerder aangemerkt worden als handelaar.

Competenties wijnverkoper

De belangrijkste competentie van een wijnverkoper is dat een wijnverkoper commercieel moet zijn. Daarnaast moet een wijnverkoper over voldoende wijnkennis beschikken, omdat dit belangrijk is. Het is dan ook denkbaar dat een wijnverkoper ook een vinoloog is. Omdat je als wijnverkoper dagelijks met verschillende klanten te maken krijgt moet je communicatief gezien ook sterk onderlegd zijn. Daarnaast zul je als wijnverkoper resultaatgericht moeten werken, zodat je de gestelde targets weet te behalen. Binnen dit beroep is het netwerken ook erg belangrijk, om in contact te kunnen komen met het bedrijfsleven. Algemeen belangrijke woorden zijn gastheerschap, zelfstandigheid, passie, leergierigheid, presteren, inspireren en motiveren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als wijnverkoper

Het arbeidsmarktperspectief van een wijnverkoper is over het algemeen matig te noemen. Dit komt vooral omdat er relatief gezien niet veel wijnhuizen zijn. Daarnaast betreft het beroep wijnverkoper zeer specifieke werkzaamheden, die niet zomaar aan te leren zijn. De doorgroeimogelijkheden van een wijnverkoper kunnen gezien worden in de functie bedrijfsleider. In dat geval zal je andere wijnverkopers, administratief medewerkers en magazijnmedewerkers aansturen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris wijnverkoper

Er zijn voor dit beroep geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat je voor verschillende soorten werkgevers werkzaam kan zijn. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden, dus zijn deze niet van toepassing. Het salaris als wijnverkoper is lastig aan te geven, omdat je als verkoper meestal een basissalaris zal verdienen dat aangevuld wordt door afgesproken targets te behalen. Ook zit er een verschil tussen het werken voor een gerenommeerd wijnhuis of het werken voor een groothandel. Binnen dit beroep zal kennis en ervaring een belangrijke factor zijn op je mogelijke inkomsten.

Read this information on Wine seller in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Weinverkaufer auf Deutsch.

Lea esta información sobre Vendedor de vinos en español.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Wijnverkoper

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Wijnverkoper bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl