Wijnverkoper

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een wijnverkoper verkoopt wijn, zoals de naam al doet vermoeden. Een wijnverkoper kan voor een wijnhuis of wijngroothandel werkzaam zijn en de wijnen proberen te verkopen aan verschillende horecabedrijven, wijnwinkels en aan het bedrijfsleven. Als wijnverkoper kan je ook werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Als wijnverkoper is acquisitie belangrijk, omdat je feitelijk een vertegenwoordiger bent en een deel van je inkomsten uit de omzet zal moeten halen.

Een wijnverkoper is zeker niet zomaar een verkoper, omdat we een wijnverkoper echt wel een verkoopspecialist kunnen noemen. De wijnverkoper moet veel verstand hebben van de wijnen die hij verkoopt. Daarnaast zal een wijnverkoper regelmatig wijnproeverijen houden om klanten te binden.

De proeverijen die een wijnverkoper organiseert worden doorgaans op locatie gehouden. Een wijnverkoper heeft doorgaans een grote doelgroep van potentiële kopers, omdat naast de horeca ook het bedrijfsleven veel wijn koopt als relatiegeschenken. De particuliere wijnliefhebbers kopen doorgaans hun eigen wijn bij winkels of via het internet, waarna de wijn thuis bezorgd zal worden.

Wijn advies:

Opleiding tot wijnverkoper

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep wijnverkoper via reguliere scholen te volgen. Er is wel een erkende beroepsopleiding tot sommelier die je wellicht verder kan helpen. De kennis die een wijnverkoper moet bezitten is zo groot dat er beter gekozen kan worden voor een cursus tot vinoloog en het slijtersvakdiploma. Ook is het wijnbrevet belangrijk voor een wijnverkoper, wat een onderdeel is van het slijtersvakdiploma. Er is ook een vereniging Vinologen Nederland waar meer informatie te vinden is.

Bedrijven waar een wijnverkoper werkzaam kan zijn

Als wijnverkoper werk je doorgaans voor zogenaamde wijnhuizen of groothandelaars of ben je werkzaam als zelfstandig ondernemer.

Competenties wijnverkoper

De belangrijkste competentie als wijnverkoper is dat je commercieel moet zijn en dat je over voldoende wijnkennis beschikt. Hoe meer kennis van wijn hoe beter het is. Een goede wijnverkoper is dan ook het liefst een vinoloog. Omdat je als wijnverkoper dagelijks met klanten te maken zal krijgen moet je communicatief goed onderlegd zijn. Daarnaast zal je als wijnverkoper resultaatgericht moeten werken, zodat je de gestelde targets weet te behalen. Binnen dit beroep is het netwerken ook erg belangrijk, om in contact te kunnen komen met het bedrijfsleven.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als wijnverkoper

Er is geen grote arbeidsmarkt voor het beroep wijnverkoper. De wijnmarkt is relatief gezien klein en de meeste bedrijven en wijnverkopers kennen elkaar wel, waardoor er niet veel externe banen zijn als wijnverkoper. Het is dan ook niet zo dat je snel of makkelijk aan een baan zal kunnen komen. De doorgroeimogelijkheden als wijnverkoper zijn redelijk beperkt en moeten gezien worden in het verder specialiseren als wijnkenner, of het doorgroeien naar een leidinggevende functie binnen een wijnhuis of groothandel. Maar natuurlijk kan het starten van je eigen wijnhandel ook gezien worden als doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris wijnverkoper

Er zijn voor dit beroep geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat je voor verschillende soorten werkgevers werkzaam kan zijn. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden, dus zijn deze niet van toepassing. Het salaris als wijnverkoper is lastig aan te geven, omdat je als verkoper meestal een basissalaris zal verdienen dat aangevuld wordt door afgesproken targets te behalen. Ook zit er een verschil tussen het werken voor een gerenommeerd wijnhuis of het werken voor een groothandel. Binnen dit beroep zal kennis en ervaring een belangrijke factor zijn op je mogelijke inkomsten.

Mijnzzp.nl