Magazijnmedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een magazijnmedewerker is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die te maken hebben met goederenopslag en goederenstromen binnen een magazijn. Denk hierbij aan het laden en lossen van goederen, het sorteren van goederen en aan het administratief bijhouden van goederen. Een magazijnmedewerker kan werkzaam zijn in verschillende branches, echter verschillen de werkzaamheden hierdoor niet. Wel kan het beroep magazijnmedewerker een aanvulling zijn op een andere functie. Denk bijvoorbeeld aan verkoopmedewerkers die ook verantwoordelijk kunnen voor het bijhouden van een magazijn. Voor filiaalmanagers is het belangrijk om precies te weten welke goederen en hoeveel goederen er precies op voorraad zijn. Daarnaast kan het belangrijk zijn om bepaalde goederen het eerste uit te leveren. Denk hierbij aan producten met een beperkte houdbaarheidsdatum of aan producten die uit de handel genomen worden, omdat er een vervanger voor komt. Als magazijnmedewerker zal je meestal ook contact onderhouden met toeleveranciers, zoals het centrale distributiecentrum. Het beroep magazijnmedewerker moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een magazijnmedewerker werkzaam kan zijn in verschillende branches, waardoor ook de inhoudelijke werkzaamheden kunnen verschillen per werkgever. Afhankelijk van het magazijn zal een magazijnmedewerker meestal samenwerken met verschillende andere collega's, die allemaal verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden. Als een magazijnmedewerker werkzaam is binnen de transportsector kan ook de benaming logistiek medewerker van toepassing zijn. Het beroep magazijnmedewerker moet niet onderschat worden, omdat logistieke processen voor winkeliers en bedrijven belangrijk zijn. Als magazijnmedewerker heb je tegenwoordig ook te maken met internetbestellingen.

Een magazijnmedewerker kan dus op verschillende manieren werkzaam zijn, omdat veel bedrijven en winkels gebruikmaken van een magazijn. Daarnaast hoeft het beroep magazijnmedewerker geen fulltime functie te betreffen. De werkzaamheden van een magazijnmedewerker hebben grote overeenkomsten met de werkzaamheden van een logistiek medewerker, met het verschil dat een magazijnmedewerker ook verantwoordelijk kan zijn voor andere werkzaamheden die detailhandel gebonden zijn, zoals verkoopwerkzaamheden. In dat geval is een verkoopmedewerker meestal verantwoordelijk voor het bijhouden van het magazijn. Het komt ook redelijk veel voor dat stagiairs ingezet worden voor magazijnwerkzaamheden. Zoals eerder omschreven moeten magazijnwerkzaamheden niet onderschat worden, omdat een goed bijgehouden magazijn bijdraagt aan de omzet van de winkel en bedrijven. Als goederen niet netjes gesorteerd zijn of niet juist geadministreerd zijn in de computer kan het voorkomen dat de kassa in de winkel aangeeft dat bepaalde goederen niet meer leverbaar zijn terwijl dit wel het geval is. Met andere woorden zal de winkel omzet mislopen als een magazijn niet goed bijgehouden wordt. Tegenwoordig komt het beroep magazijnmedewerker op steeds meer manieren voor. Denk bijvoorbeeld ook aan magazijnmedewerkers die werkzaam zijn als orderpicker. Een orderpicker is verantwoordelijk voor het samenstellen van internetbestellingen, zoals boodschappen of andere goederen.

Werkzaamheden als magazijnmedewerker

Een belangrijke taak van magazijnmedewerkers is voorraadbeheer. Voorraadbeheer komt in het kort neer op het aanleveren en uitleveren van goederen op het juiste moment, zodat winkels en bedrijven niet zonder goederen komen te zitten. Als magazijnmedewerker krijg je over meestal ook te maken met retourzendingen die netjes opgestapeld moeten worden, zodat ze teruggezonden kunnen worden naar het distributiecentrum of de fabrikant. Dit kunnen goederen zijn die teruggebracht zijn door klanten, omdat er iets mis mee is, of dit betreft goederen die niet langer verkocht worden. Daarnaast kan het voorkomen dat klanten oude producten inleveren, die verplicht aangenomen moeten worden, zoals broodroosters, televisies of tandenborstels. Deze goederen worden meestal door speciale bedrijven gedemonteerd. Als magazijnmedewerker kan je dus verantwoordelijk zijn voor verschillende werkzaamheden, die wel sterk afhankelijk zijn van het soort magazijn. De meeste grote bedrijven maken gebruik van verschillende magazijnen, die kunnen variëren van klein tot zeer groot. De grotere magazijnen moeten in de meeste gevallen aangemerkt worden als het distributiecentrum van de organisatie. Op een distributiecentrum zijn over het algemeen ook alle managers en directieleden werkzaam.

Diverse werkzaamheden magazijn:

  • Administratie bijhouden
  • Inscannen alle goederen
  • Laden en lossen vrachtwagens
  • Schoonhouden van het magazijn
  • Sorteren van alle goederen
  • Verplaatsen van goederen (hand of heftruck)
  • Verwerken binnenkomende bestellingen
  • Verwerken geretourneerde goederen
  • Verzendklaar maken orders

Magazijnmedewerker Blokker:

Opleidingen tot magazijnmedewerker

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden tot magazijnmedewerker binnen de detailhandel. Een magazijnmedewerker kan verschillende geschikte opleidingen volgen, omdat het beroep magazijnmedewerker betrekking kan hebben op verschillende vaklieden binnen de detailhandel. Het werken binnen een klein winkelmagazijn kan bijvoorbeeld niet zomaar vergeleken worden met het werken binnen een magazijn van een groot distributiecentrum. Als magazijnmedewerker zal het in lang niet alle gevallen nodig zijn dat je beschikt over een passende opleiding. In veel gevallen kunnen magazijnwerkzaamheden gezien worden als ongeschoolde arbeid. In dat geval zullen ervaren collega's de nieuwe collega's inwerken. Als nieuwe magazijnmedewerker kan het wel belangrijk zijn dat je het heftruckdiploma zal behalen. Ook het volgen van een VCA-curcus is als magazijnmedewerker mogelijk nodig. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een magazijnmedewerker werkzaam kan zijn

Een magazijnmedewerker kan werkzaam zijn voor verschillende middenstanders en bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan drogisterijen, supermarkten, kledingwinkels en aan bouwmarkten. Binnen kleinere organisaties of vestigingen kan een magazijnmedewerker ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan een chef werkplaats binnen garagebedrijven, die meestal ook aangemerkt kan worden als magazijnbeheerder. Het beroep magazijnmedewerker komt in de praktijk op verschillende manieren voor en niet alleen binnen de detailhandel.

Competenties magazijnmedewerker

De belangrijkste competenties van een magazijnmedewerker zijn het secuur en veilig werken. Daarnaast kan stressbestendigheid aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat het werktempo binnen een magazijn hoog is. Ondanks dat het werktempo hoog kan liggen is het niet de bedoeling dat er schade gemaakt wordt. Het secuur en veilig werken is dan ook belangrijk als magazijnmedewerker. Omdat een magazijnmedewerker in de meeste gevallen zal samenwerken met verschillende collega's, kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn snelheid, motivatie, doorzettingsvermogen, controleren, zelfstandigheid, verantwoordelijkheidsgevoel, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als magazijnmedewerker

Het arbeidsmarktperspectief van een magazijnmedewerker is over het algemeen redelijk goed te noemen. Wel kan het belangrijk zijn dat je beschikt over de juiste opleidingen, omdat het beroep magazijnmedewerker in de praktijk op verschillende manieren voorkomt. Daarnaast is het zo dat redelijk veel magazijnmedewerkers werkzaam zijn via een uitzendorganisatie. Er zijn als magazijnmedewerker geen echte doorgroeimogelijkheden, anders dan het fungeren in ploegbaas of shiftleader. Wie wil doorgroeien als magazijnmedewerker zal meestal aanvullende opleidingen moeten volgen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris magazijnmedewerker

Als magazijnmedewerker in loondienst verdien je over het algemeen, afhankelijk van je leeftijd en dienstjaren, tussen de 1700 en 2400 euro bruto per maand. Wel is het zo dat lang niet alle magazijnmedewerkers fulltime werkzaam zijn. Het salaris kan dan ook sterk wisselend zijn per werknemer.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Magazijnmedewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Magazijnmedewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl