Televisiereparateur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep televisiereparateur
Wat doet een televisiereparateur
Televisiestoringen
Onafhankelijke reparateur bij schade
Garantie televisie
Film: televisiereparateur:
Film: testen van een televisie:
Opleidingen tot televisiereparateur
Bedrijven waar een televisiereparateur werkzaam kan zijn
Competenties televisiereparateur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als televisiereparateur
Arbeidsvoorwaarden en salaris televisiereparateur
Eigen bedrijf starten als Televisiereparateur
Boekhoudprogramma vergelijken Televisiereparateur

Beroep televisiereparateur

Een televisiereparateur is een monteur elektrotechniek die zich gespecialiseerd heeft in het onderzoeken en repareren van televisies, dat betrekking kan hebben op verschillende televisiemerken. Ook kan een televisiereparateur andere apparatuur onderzoeken en repareren, zoals satellietapparatuur en geluidsapparatuur. Als televisiereparateur kan je te maken krijgen met verschillende storingen, zoals mogelijke hardwareproblemen of softwareproblemen. Wie een televisie heeft met een bepaalde storing kan hiermee het beste naar een specialist gaan, zoals een televisiereparateur, omdat deze over de juiste apparatuur beschikt om de televisie te kunnen onderzoeken. De meeste televisiereparateurs zullen de televisie eerst onderzoeken en dan een prijsopgave geven voordat ze de televisie daadwerkelijk zullen repareren. Of een televisie nog de moeite waard is om te repareren hangt over het algemeen van de leeftijd af en soort storing. Als televisiereparateur ben je een allround vakspecialist in consumentenelektronica, dat over het algemeen betrekking heeft op alle consumentenelektronica. Een televisiereparateur is dan ook een elektrotechnicus, die beschikt over een brede kennis van elektronica. Daarnaast is een televisiereparateur aan te merken als een technicus. Het beroep televisiereparateur komt tegenwoordig steeds minder voor, omdat steeds meer fabrikanten en consumenten ervoor kiezen om televisietoestellen te vervangen bij storing. Dit is wel afhankelijk van de soort klacht. Het is niet zo dat alle televisies automatisch vervangen worden bij klachten. Het is wel zo dat steeds meer televisies niet meer de moeite waard zijn om te repareren vanwege de economische waarde. Met andere woorden zal een televisie van enkele jaren oud in veel gevallen niet meer de moeite van reparatie waard zijn. Fabrikanten onderzoeken televisies wel met betrekking tot de garantiebepaling.

Wat doet een televisiereparateur

Als televisiereparateur ben je dus een monteur elektrotechniek en kan je aangemerkt worden als elektrotechnicus. Over het algemeen zal je als televisiereparateur veel te maken hebben met het onderzoeken van televisies om de oorzaak van storingen te kunnen vaststellen. Daarnaast worden dit soort onderzoeken uitgevoerd om de uiteindelijke reparatiekosten te kunnen bepalen. Het zijn over het algemeen alleen nog de nieuwe televisies, die bijvoorbeeld nog onder de fabrieksgarantie vallen, die gerepareerd worden. Oude televisies worden in veel gevallen niet meer gerepareerd, omdat de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde. Met andere woorden heeft het niet veel zin meer om oude televisies te laten repareren. Dit is ook een van de belangrijkste redenen dat er steeds minder televisiereparatie-bedrijven te vinden zijn, die zich richten op de consument. De meeste televisiereparateur zijn dan ook werkzaam in opdracht van een televisiefabrikant of direct werkzaam voor een televisiefabrikant.

Televisiestoringen

Televisiestoringen kunnen diverse oorzaken hebben, omdat moderne televisies complexe apparaten zijn. Een televisiestoring betreft meestal het beeldscherm, de hardware, maar het kan ook de software betreffen die voor problemen zorgt. Denk bijvoorbeeld aan het geluid van een televisie dat vertraagd is door softwareproblemen. In dat geval kan een software-update uitkomst bieden om de problemen te verhelpen. Als het hardware problemen betreft, is het vaak nodig dat de televisiereparateur bepaalde componenten zal vervangen door ze los te solderen en te vervangen. Beeldschermen die storingen geven moeten in veel gevallen vervangen worden, wat ook kostbaar zal zijn.

Onafhankelijke reparateur bij schade

Als een televisie schade heeft opgelopen zal deze in veel gevallen onderzocht moeten worden door een onafhankelijk reparateur. Voordat bijvoorbeeld een verzekeringsmaatschappij de televisie zal vergoeden moet de televisie eerst onderzocht worden door een televisiereparateur om te bekijken of de televisie nog te repareren is en wat dat precies zal gaan kosten. Mocht de televisie nog te repareren zijn dan is dit ook weer afhankelijk van de kosten, omdat televisies tegenwoordig snel in waarde dalen. Deze onderzoekskosten worden over het algemeen vergoed door de betreffende verzekeringsmaatschappij.

Garantie televisie

Televisies worden over het algemeen verkocht met twee jaar standaard fabrieksgarantie. Mocht een televisie binnen twee jaar problemen geven is het belangrijk om eerst de verkoper van de televisie te benaderen, zodat deze de televisie kan onderzoeken. Ook na de standaard fabrieksgarantie van twee jaar kan het raadzaam zijn om eerste de verkoper te benaderen, omdat niet alle schadegevallen na twee jaar standaard afgewezen kunnen worden omdat garantie verlopen is. Mensen die een nieuwe televisie gekocht hebben die problemen geeft na twee jaar hebben nog steeds recht op een deugdelijk product, dat langer mee hoort te gaan dan de standaard fabrieksgarantie.

Film: televisiereparateur:

Film: testen van een televisie:

Opleidingen tot televisiereparateur

Wie als televisiereparateur wil kunnen werken kan het beste de Mbo-opleiding Eerste Monteur Elektrotechniek volgen. Deze Mbo-opleiding op niveau drie zal doorgaans twee jaar in beslag nemen. Deze opleiding is wel breder dan alleen televisies repareren. Tijdens de opleiding leer je zaken als data- en netwerkkabels aansluiten, storingen op lossen en het repareren en inregelen van apparatuur. Wel is dit een opleiding op niveau drie, en is het doorleren na deze opleiding aan te raden, om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. De meeste vervolgopleidingen zoals een hbo-opleiding verwachten minimaal een Mbo-opleiding op niveau vier. Een hbo-opleiding die past binnen dit beroep kan de opleiding informatica zijn. Wanneer je voor jezelf gaat starten met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig televisiereparateur.

Bedrijven waar een televisiereparateur werkzaam kan zijn

Als televisiereparateur werk je over het algemeen voor een elektronica reparatie bedrijf of ben je werkzaam als zelfstandig werkende televisiereparateur binnen je eigen bedrijf. Wel is het zo dat er nog maar zeer weinig reparatiebedrijven bestaan op het gebied van televisies. De meeste televisies worden tegenwoordig opgestuurd naar grote elektronicabedrijven voor reparaties, en bijna niet meer naar lokale bedrijven gebracht. Daarnaast is het zo dat de televisies van tegenwoordig al snel afgeschreven worden, omdat de reparatiekosten meestal hoger zijn dan een nieuwe televisie. Het is wel denkbaar dat een televisiereparateur werkzaam is als ondernemer. In dat geval kan je als monteur elektrotechniek ook reparaties uitvoeren aan andere consumentenelektronica. Het is denkbaar dat een televisiereparateur ook aangemerkt kan worden als monteur consumentenelektronica.

Competenties televisiereparateur

Als televisiereparateur is je belangrijkste competentie dat je zelfstandig in staat bent om storingen op te zoeken en ze te verhelpen. Als televisiereparateur moet je dan ook over onderzoeksvaardigheden beschikken. Daarnaast moet een televisiereparateur aangemerkt kunnen worden als allround technicus en monteur. Omdat je met verschillende klanten te maken krijgt kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als je werkzaam bent als ondernemer moet je ook over een commerciële instellingen beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn snelheid, flexibiliteit, inzicht, controleren, secuur, overleggen en bijscholing. Bijscholing is belangrijk, omdat nieuwe technieken elkaar snel opvolgen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als televisiereparateur

Het arbeidsmarktperspectief van een televisiereparateur is niet goed te noemen, omdat er steeds minder gespecialiseerde televisiereparatie-bedrijven zijn. Dit neemt niet weg dat het arbeidsmarktperspectief in het algemeen als monteur elektrotechniek goed te noemen is. De meeste televisiereparateurs kunnen ook andere consumentenelektronica repareren, waardoor een monteur elektrotechniek niet snel zonder werk zal komen te zitten. Er zijn verder geen specifieke doorgroeimogelijkheden te benoemen, omdat dit geheel afhankelijk is van de soort werkgever, het opleidingsniveau en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris televisiereparateur

Als zelfstandig werkende televisiereparateur is er vandaag de dag bijna niks meer te verdienen. Steeds meer bedrijven of winkels op dit gebied stoppen er mee. Een televisiereparateur in loondienst van een elektronica reparatie bedrijf zal doorgaans tussen de 2000 en 2600 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Televisiereparateur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Televisiereparateur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Televisiereparateur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Televisiereparateur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Televisiereparateur.

Mijnzzp.nl