Televisiereparateur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een televisiereparateur is over het algemeen gespecialiseerd in het onderzoeken en in repareren van televisies, dat betrekking heeft op verschillende merken. Ook kan een televisiereparateur doorgaans andere apparatuur onderzoeken en repareren zoals satellietapparatuur en geluidsapparatuur. Deze televisiereparaties kunnen over het algemeen de hardware van een televisie betreffen of het beeldscherm van een televisie. Wie een televisie heeft met een bepaalde storing kan hiermee beter naar een specialist gaan zoals een televisiereparateur, omdat deze over de juiste apparatuur beschikken om de televisie te onderzoeken. De meeste televisiereparateurs zullen de televisie eerst onderzoeken en dan een prijsopgave geven voordat ze de televisie zullen repareren. Of een televisie nog de moeite waard is om te repareren hangt doorgaans van de soort problemen af. Een beeldscherm met strepen zal doorgaans meer kosten om te repareren dan een televisie die helemaal op zwart gegaan is omdat er iets met de hardware is.

Als televisiereparateur ben je een allround vakspecialist in consumentenelektronica, dat over het algemeen betrekking heeft op alle consumentenelektronica die voorzien is van elektronica. Een televisiereparateur is dan ook een elektrotechnicus die beschikt over een brede kennis van elektronica. Daarnaast is een televisiereparateur aan te merken als een technicus. Als televisiereparateur krijg je met uiteenlopende soorten klachten met betrekking tot televisies te maken die de televisiereparateur eerst zal moeten onderzoeken voordat hij of zij  een diagnose kan stellen.

Televisiestoringen

Televisiestoringen kunnen diverse oorzaken hebben, omdat moderne televisies complexe apparaten zijn. Een televisiestoring betreft meestal het beeldscherm, de hardware, maar het kan ook de software betreffen die voor problemen zorgt. Denk bijvoorbeeld aan het geluid van een televisie dat vertraagd is door softwareproblemen. In dat geval kan een software-update uitkomst bieden om de problemen te verhelpen. Als het hardware problemen betreft is het vaak nodig dat de televisiereparateur bepaalde componenten zal vervangen door ze los te solderen en te vervangen. Beeldschermen die storingen geven moeten in veel gevallen vervangen worden, wat ook kostbaar zal zijn.

Onafhankelijke reparateur bij schade

Als een televisie schade heeft opgelopen zal deze in veel gevallen onderzocht moeten worden door een onafhankelijk reparateur. Voordat bijvoorbeeld een verzekeringsmaatschappij de televisie zal vergoeden moet de televisie eerst onderzocht worden door een televisiereparateur om te bekijken of de televisie nog te repareren is en wat dat precies zal gaan kosten. Mocht de televisie nog te repareren zijn dan is dit ook weer afhankelijk van de kosten, omdat televisies tegenwoordig snel in waarde dalen. Deze onderzoekskosten worden over het algemeen vergoed door de betreffende verzekeringmaatschappij.

Garantie televisie

Televisies worden over het algemeen verkocht met twee jaar standaard fabrieksgarantie. Mocht een televisie binnen twee jaar problemen geven is het belangrijk om eerst de verkoper van de televisie te benaderen, zodat deze de televisie kan onderzoeken. Ook na de standaard fabrieksgarantie van twee jaar kan het raadzaam zijn om eerste de verkoper te benaderen, omdat niet alle schadegevallen na twee jaar standaard afgewezen kunnen worden omdat garantie verlopen is. Mensen die een nieuwe televisie gekocht hebben die problemen geeft na twee jaar hebben nog steeds recht op een deugdelijk product, dat langer mee hoort te gaan dan de standaard fabrieksgarantie.

Testen van een televisie:

Opleidingen tot televisiereparateur

Wie als televisiereparateur wil kunnen werken kan het beste de Mbo-opleiding Eerste Monteur Elektrotechniek volgen. Deze Mbo-opleiding op niveau drie zal doorgaans twee jaar in beslag nemen. Deze opleiding is wel breder dan alleen televisies repareren. Tijdens de opleiding leer je zaken als data- en netwerkkabels aansluiten, storingen op lossen en het repareren en inregelen van apparatuur. Wel is dit een opleiding op niveau drie, en is het doorleren na deze opleiding aan te raden, om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. De meeste vervolgopleidingen zoals een Hbo-opleiding verwachten minimaal een Mbo-opleiding op niveau vier. Een Hbo-opleiding die past binnen dit beroep kan de opleiding informatica zijn.

Bedrijven waar een televisiereparateur werkzaam kan zijn

Als televisiereparateur werk je voor een elektronicareparatiebedrijf of ben je werkzaam als zelfstandig werkende televisiereparateur binnen je eigen bedrijf. Wel is het zo dat er nog maar zeer weinig reparatiebedrijven bestaan op het gebied van televisies. De meeste televisie worden vandaag de dag opgestuurd naar grote elektronicabedrijven voor reparaties, en bijna niet meer naar lokale bedrijven gebracht. Daarnaast is het zo dat de televisies van vandaag de dag al snel afgeschreven worden, omdat de reparatiekosten meestal hoger zijn dan een nieuwe televisie.

Competenties televisiereparateur

Als televisiereparateur is je belangrijkste competentie dat je zelfstandig in staat bent om storingen op te zoeken en deze te verhelpen, en dat je dus veel verstand hebt van elektronica. Als televisiereparateur heb je bijna geen contact met klanten, omdat de televisie meestal vanuit de winkel worden opgestuurd voor reparatie. Wel is het belangrijk als televisiereparateur om te blijven leren, omdat de verschillende technieken elkaar snel opvolgen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als televisiereparateur

Als zelfstandig werkende televisiereparateur is er eigenlijk geen arbeidsmarktperspectief, omdat de meeste televisies naar de grote reparatiebedrijven worden gezonden of mensen simpelweg een nieuwe televisie kopen. Als televisiereparateur kan je natuurlijk wel in loondienst werken van een elektronicareparatiebedrijf. Doorgroeimogelijkheden als televisiereparateur zijn er voor zover wij weten niet echt. Wel kan je je verder specialiseren op het gebied van elektronica.

Arbeidsvoorwaarden en salaris televisiereparateur

Als zelfstandig werkende televisiereparateur is er vandaag de dag bijna niks meer te verdienen. Steeds meer bedrijven of winkels op dit gebied stoppen er mee. Een televisiereparateur in loondienst van een elektronicareparatiebedrijf zal doorgaans tussen de 2000 en 2600 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl