Retour medewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep retour medewerker
Wat doet een retour medewerker
Werken als retour medewerker
Werkzaamheden van een retour medewerker:
Film: Bijna de helft komt terug:
Opleidingen tot retour medewerker
Bedrijven waar een retour medewerker werkzaam kan zijn
Competenties retour medewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als retour medewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris retour medewerker
Eigen bedrijf starten als Retour medewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Retour medewerker

Beroep retour medewerker

Een retour medewerker werkt in het magazijn van het bedrijf. Wanneer een klant niet tevreden is met een product en het wordt geretourneerd, dan komt het op de afdeling retouren terecht. De retour medewerker controleert de goederen die retour gestuurd zijn. Vervolgens zorgt de retour medewerker ervoor dat deze artikelen opnieuw ingepakt worden en ze daarna weer in het magazijn terechtkomen. Daar kunnen ze door de orderpickers opnieuw gepickt worden en opgestuurd naar de klanten. Nadat de artikelen weer naar de goede afdeling zijn getransporteerd moeten deze artikelen ook verwerkt worden in het systeem. De retour medewerker zorgt voor de administratieve verwerking van de retouren. In het computersysteem wordt bijgehouden wat er met de retour gestuurde artikelen aan de hand was en wat voor een actie de retour medewerker daarop heeft genomen. De retour medewerker zorgt ervoor dat de producten goed geïnspecteerd worden. Bijvoorbeeld moet er bij kleding goed gekeken worden of het niet gedragen is. Dit geldt ook voor alle andere goederen: het mag niet gebruikt zijn en het moet in dezelfde staat zijn als waarin het opgestuurd was naar de klanten. Het kan ook voor komen dat een product kapot is en daarom geretourneerd is. In dat geval kijkt de retour medewerker wat er met het product aan de hand is en zorgt de retour medewerker ervoor dat het product bij de goede afdeling terechtkomt (of voor interne reparatie en daarna opnieuw in de verkoop, of om bij de afvalverwerking). Vaak heeft de retour medewerker contact met de leveranciers en zorgt hij ervoor dat dit contact altijd goed verloopt. Mochten de leveranciers vragen hebben over een retourzending, dan kunnen ze bij de retour medewerker terecht. Indien de retour medewerker het antwoord niet weet, dan zorgt hij ervoor dat dit nagevraagd wordt en bij de juiste persoon terechtkomt, om het later terug te koppelen naar de klant toe. Ook zorgt de retour medewerker voor een passende oplossing voor de klant.

Wat doet een retour medewerker

Een retour medewerker is dus verantwoordelijk voor het goed afhandelen van de producten die retour komen. Een retour medewerker is breed inzetbaar voor verschillende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het inpakken van goederen, het bijhouden van de administratie en aan het verzendklaar maken van bestellingen. Vaak krijgt een retour medewerker te maken met verschillende soorten producten. De werkzaamheden van een retour medewerker zijn verder niet moeilijk, echter moet hij of zij wel over verantwoordelijkheidsgevoel beschikken, omdat een retour medewerker te maken heeft met kostbare goederen die niet mogen beschadigen. Als het gaat om het bijhouden van de administratie werkt een retour medewerker nauw samen met bijvoorbeeld een administratief medewerker, als het gaat om de logistieke afhandeling vaak met een logistiek medewerker. Maar ook kan hij of zij als het gaat om het product zelf vaak samenwerken met een orderpicker of magazijnmedewerker. Soms kan het ook voorkomen dat hij of zij samenwerkt met een machineoperator om te kijken of er niet iets fout gaat in het productieproces.

Werken als retour medewerker

Het kan voorkomen dat je als retour medewerker in contact komt met klanten. Dit kunnen tevreden klanten zijn, maar ook klanten die een verkeerd product geleverd hebben gekregen, of een product dat kapot is. Hier moet de retour medewerker goed mee om kunnen gaan. Als retour medewerker moet je goed zelfstandig kunnen werken. Hij ziet zelf wat er gedaan moet worden en welk werk nog is blijven liggen. De retour medewerker kan hier goed zelfstandig mee aan de slag en waar nodig communiceert hij dit met zijn collega’s of leidinggevende. Tot slot moet een retour medewerker flexibel zijn. Dit gaat zowel over de werktijden als het werk zelf. Een retour medewerker is bereid om op flexibele tijden te werken. Daarnaast is geen dag hetzelfde en ook gedurende de dag kunnen er dingen veranderen. Hier heeft hij geen moeite mee en kan hij goed op inspelen.

Werkzaamheden van een retour medewerker:

  • Een retour medewerker pakt de retouren uit die binnen gekomen zijn.
  • Een retour medewerker controleert de binnengekomen retouren en verwerkt dit in het systeem.
  • Een retour medewerker zorgt ervoor dat de retouren opnieuw worden verpakt, zodat deze opnieuw verkocht kunnen worden.
  • Een retour medewerker brengt de retouren weer naar het magazijn, zodat deze door de orderpickers weer gepickt kunnen worden en verzonden worden naar de klanten.
  • Een retour medewerker is medeverantwoordelijk voor het gehele retourproces binnen het bedrijf.
  • Een retour medewerker is verantwoordelijk voor de administratieve verwerking van alle retouren.
  • Een retour medewerker onderhoudt het contact onderhouden met klanten.
  • Samen met collega’s zorg draagt hij of zij voor een snelle afhandeling van de retouren.
  • Een retour medewerker doet de verwerking van de afvalstroom.

Film: Bijna de helft komt terug:

Opleidingen tot retour medewerker

Eigenlijk kan iedereen aan de slag als retour medewerker. De vooropleiding is niet heel belangrijk. Het is veel belangrijker dat je een harde werker bent met een gezonde dosis enthousiasme. Je weet van aanpakken en je steekt graag de handen uit de mouwen om de retouren te verwerken en weer op de juiste afdeling te krijgen. Het is belangrijk dat je de Nederlandse taal goed beheerst. Het is een pre als je goed met computers kan werken. Je bent secuur, klantvriendelijk en je denkt oplossingsgericht. Je bent ambitieus en wil graag meer over het bedrijf leren. Wanneer je voor jezelf gaat starten als zzp'er, dan is het nodig om de administratie op een goede manier te regelen. Dit kan door middel van een boekhouder inhuren of het zelf gebruiken van een online boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een retour medewerker werkzaam kan zijn

Als retour medewerker kan je op veel verschillende plaatsen gaan werken. Het zal altijd een bedrijf zijn met een logistieke goederenstroom en het werk zal altijd op de afdeling retourgoederen zijn. Het soort bedrijf kan erg verschillen. Je kan gaan werken voor een webshop of een andere internetondernemer, maar je kan ook aan de slag bij een groot warenhuis zoals Ikea. Ook hier hebben ze een retourenafdeling. In dat geval zal je wel meer contact hebben met klanten, dus dat moet je wel goed liggen. Het kan erg verschillen met wat voor een goederen je te maken krijgt. Dit hangt er helemaal vanaf bij welk bedrijf je zult gaan werken. Dit kan van mobiele telefoons tot meubels tot kleding zijn, alles wat je op internet of in een winkel kan kopen kan je ook weer tegenkomen op de retourenafdeling. Je moet van tevoren goed bedenken met wat voor producten jij het leuk vindt om te werken, zodat je gericht kan gaan solliciteren.

Competenties retour medewerker

Het is belangrijk dat een retour medewerker de goederen goed en grondig controleert. Naast het controleren zorgt de retour medewerker er ook voor dat de goederen geïnspecteerd worden. Hij kijkt of de goederen nog heel zijn en wat de reden is van retourneren, zodat hij er daarna voor kan zorgen dat ze op de goede afdeling terechtkomen. Het is belangrijk dat de retour medewerker secuur te werk gaat. Zowel met de retouren als met de administratieve afhandeling ervan. Een retour medewerker steekt zijn handen graag uit de mouwen. Nadat hij de retouren heeft verwerkt is het belangrijk dat ze weer op de juiste afdeling terechtkomt en hier zorgt de retour medewerker voor. Een retour medewerker heeft verder veel contact met klanten. Als retour medewerker moet je goed zelfstandig kunnen werken. Hij of zij ziet zelf wat er gedaan moet worden en welk werk nog is blijven liggen. Tot slot moet een retour medewerker flexibel zijn. Dit gaat zowel over de werktijden als het werk zelf. Algemeen belangrijke woorden zijn: plannen, organiseren, communicatief vaardig, accuraat, inzicht, secuur, flexibiliteit, sociaal en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als retour medewerker

Het arbeidsmarktperspectief als retour medewerker is over het algemeen redelijk goed te noemen. Er zijn zeker doorgroeimogelijkheden vanuit de functie van retour medewerker. Een retour medewerker draagt verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het werk van de medewerkers. Als retour medewerker kun je bijvoorbeeld doorgroeien naar voorman of naar shiftleader. Een voorman stuurt een bepaalde ploeg medewerkers aan. Dit kunnen de retour medewerkers zijn, maar dit kan ook een andere groep zijn zoals magazijnmedewerkers of logistiek medewerkers. Een shiftleader heeft de leiding over een groep medewerkers die in een bepaalde shift (tijd) werken. De shiftleader zorgt ervoor dat alle medewerkers hun werk goed uitvoeren en stuurt waar nodig bij.

Arbeidsvoorwaarden en salaris retour medewerker

Het is moeilijk om een beeld te geven van de secundaire arbeidsvoorwaarden omdat die per bedrijf vaak verschillen. Het zal verschillend zijn of je bijvoorbeeld de reiskosten vergoed krijgt. Ook bijvoorbeeld het aantal vakantiedagen die je per jaar te besteden hebt, verschilt per bedrijf. Het salaris van een retour medewerker zal ongeveer tussen de € 1700,- en € 2500,- (bruto) per maand liggen. Hoe hoog het salaris is, is vaak afhankelijk van je vooropleiding, leeftijd en werkervaring. Heb je al een paar jaar ervaring als retour medewerker of in een soortgelijke functie, dan zul je wat hoger ingeschaald worden dan wanneer je net van een opleiding komt.

Eigen bedrijf starten als Retour medewerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Retour medewerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Retour medewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Retour medewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Retour medewerker.

Mijnzzp.nl