Internetondernemer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep internetondernemer
Werken als online ondernemer
Wat doet een internetondernemer?
Succesvolle internetondernemer worden
Webshop starten
Is er nog ruimte voor nieuwe internetondernemers?
Website starten als ondernemer
Analyseer je website bezoekers
Gratis organische bezoekers vanuit zoekmachines
Succesvolle internetondernemers
Internetondernemer worden:
Opleidingen tot internetondernemer
Bedrijven waar een internetondernemer werkzaam kan zijn
Competenties internetondernemer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als internetondernemer
Arbeidsvoorwaarden en salaris internetondernemer
Eigen bedrijf starten als Internetondernemer
Boekhoudprogramma vergelijken Internetondernemer

Beroep internetondernemer

Een internetondernemer is iemand die commerciële activiteiten ontplooit door middel van het internet. Er zijn tegenwoordig veel internetondernemers actief, die op verschillende manieren geld verdienen met het internet. Denk bijvoorbeeld aan internetondernemers die geld verdienen aan reclame-inkomsten of aan webshophouders, en aan internetondernemers die actief zijn als tussenpersoon met betrekking tot bepaalde diensten. De term internetondernemer is breed te noemen en heeft eigenlijk betrekking op iedere ondernemer, die bezig is met internetdiensten. De vraag is wel wanneer je nu eigenlijk een echte internetondernemer bent, omdat een website van een gewone winkeleigenaar je nog geen internetondernemer maakt. Heb je als winkelier naast je winkel een webshop dan zijn de raakvlakken met het beroep al een stuk groter geworden. Ook iemand die een grote website heeft die veel bezoekers trekt kan gezien worden als een internetondernemer, zonder dat er wellicht producten of diensten verkocht worden via de website. In dat geval kan een internetondernemer geld verdienen aan reclame-inkomsten of aan betaalde content. Er is kortom geen specifieke definitie te geven voor het beroep internetondernemer. De algemene definitie van een ondernemer is iemand die zelfstandig handelt voor eigen rekening en risico. Het beroep internetondernemer moet dus heel algemeen gezien worden, omdat er tegenwoordig veel ondernemers actief zijn op het internet. De meest bekende vorm van het ondernemen op het internet betreft webshops, waarbinnen producten verkocht worden. Daarnaast zijn er veel internetondernemers actief, die gezien kunnen worden als handelaar. Het worden van internetondernemer heeft tegenwoordig een grote aantrekkingskracht op mensen, omdat het relatief makkelijk is om een eigen online-business te starten. Wel is het zo dat redelijk veel internetondernemers vroeg of laat weer stoppen met hun bedrijf. Dit heeft vooral met de vindbaarheid en soort handel te maken.

Werken als online ondernemer

Een internetondernemer is dus een ondernemer, die wellicht ook aangemerkt kan worden als directeur en webmaster. Er bestaan geen wondermiddelen of simpele trucjes om succesvol internetondernemer te worden, ondanks dat er op het internet veel blogs en artikelen te vinden zijn van mensen die beweren dat je binnen een paar dagen geld kan verdienen als internetondernemer. Dit soort blogs en artikelen is meestal alleen gericht op het trekken van veel internetverkeer, omdat het populaire zoektermen betreft. De meeste mensen willen op een makkelijke en vooral snelle manier geld verdienen aan het internet. Om succesvol internetondernemer te kunnen worden zal er hard gewerkt moeten worden en moet de dienst of het product die je probeert te verkopen een toegevoegde waarde hebben en speciaal zijn. Het opzetten en beheren van een professionele internetwebsite is een dagtaak en zal veel tijd en energie kosten. Toch is het niet onmogelijk om een succesvolle internetondernemer te worden. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden van succesvolle internetondernemers. Hoe je precies succesvol internetondernemer kan worden is niet zomaar aan te geven, omdat dit ook sterk afhankelijk is van de producten en/of diensten die je aanbiedt als internetondernemer.

Wat doet een internetondernemer?

Een internetondernemer is een persoon die een bedrijf opzet en exploiteert dat hoofdzakelijk gebaseerd is op internet en online activiteiten. Het omvat het gebruik van internet als het belangrijkste platform voor het leveren van producten of diensten, het bereiken van klanten, het genereren van inkomsten en het beheren van bedrijfsactiviteiten. De taken en verantwoordelijkheden van een internetondernemer kunnen variëren, maar omvatten over het algemeen het volgende:

  • Bedrijfsplanning en strategie: Een internetondernemer ontwikkelt een duidelijke bedrijfsvisie en stelt strategieën en doelen op om deze visie te realiseren. Ze voeren marktonderzoek uit, identificeren kansen, bepalen het doelmarkt segment en stellen een plan op voor het opbouwen en laten groeien van hun online bedrijf.
  • Product- of dienstontwikkeling: Een internetondernemer is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een product- of dienstenaanbod dat aantrekkelijk is voor de doelgroep. Ze identificeren behoeften en trends in de markt, innoveren en creëren waarde door het leveren van producten of diensten die voldoen aan de vraag van de klanten.
  • Website of platformbeheer: Een internetondernemer bouwt en beheert een online aanwezigheid, zoals een website, een e-commerceplatform, een app of een online marktplaats. Ze zorgen voor een aantrekkelijk ontwerp, een gebruiksvriendelijke interface en functionaliteit die de gebruikerservaring verbetert. Ze optimaliseren de website of het platform voor zoekmachines (SEO) en zorgen voor een veilige en betrouwbare online omgeving.
  • Online marketing en promotie: Een internetondernemer ontwikkelt en voert online marketingstrategieën uit om hun bedrijf te promoten, klanten aan te trekken en merkbekendheid te vergroten. Dit omvat zoekmachineoptimalisatie (SEO), zoekmachine adverteren (SEA), sociale media marketing, e-mailmarketing, contentmarketing en andere digitale marketingmethoden. Ze analyseren gegevens en meten de effectiviteit van marketingcampagnes om de resultaten te verbeteren.
  • Klantrelatiebeheer: Een internetondernemer onderhoudt en bouwt sterke relaties op met klanten via verschillende online kanalen. Ze zorgen voor een uitstekende klantenservice, beantwoorden vragen, behandelen klachten en streven naar klanttevredenheid en behoud. Ze verzamelen feedback van klanten en gebruiken dit om hun producten, diensten en bedrijfsprocessen te verbeteren.
  • E-commerce en transactiebeheer: Als het bedrijf een e-commercecomponent heeft, is de internetondernemer verantwoordelijk voor het beheren van online transacties, betalingssystemen, voorraadbeheer en logistiek. Ze zorgen voor een soepele en veilige online aankoopervaring voor klanten en zorgen voor tijdige levering van producten of diensten.
  • Bedrijfsontwikkeling en groei: Een internetondernemer volgt trends in de markt- en technologische ontwikkelingen. Ze identificeren kansen voor uitbreiding, diversificatie of samenwerkingen. Ze kunnen nieuwe markten betreden, partnerships aangaan of hun bedrijfsmodel aanpassen om groei en succes te stimuleren.

Het werk van een internetondernemer vereist ondernemerschap, creativiteit, technische kennis, marketingvaardigheden en een goed begrip van de online markt. Ze moeten ook bereid zijn om zich aan te passen aan veranderende technologieën en marktdynamiek om concurrerend te blijven.

Succesvolle internetondernemer worden

Wie zich als ondernemer op het internet wil richten zal eerst moeten bedenken met welk doel je dit wil doen. Wil je alleen informatie bieden of ook diensten of producten verkopen? En welke producten, diensten of informatie wil je precies aanbieden? Dit zijn allemaal belangrijke vraagstukken die beantwoord moeten voordat je gaat beginnen met je internetonderneming. Maar ook je eigen competenties spelen een belangrijke rol, zoals wil ik alles zelf doen of kan ik beter een programmeur en grafisch vormgever inhuren om een website te bouwen. Hoe gaan we precies de marketing regelen van de nieuwe website, zodat er ook omzet gemaakt kan worden. Er zijn naast succesvolle internetondernemers ook veel ondernemers die er al snel mee stoppen omdat het ze niet lukt om hun producten of diensten te verkopen via het internet. Een bekend voorbeeld hiervan zijn webshops. Ook affiliate marketing is populair te noemen als internetondernemer. Voor de meeste internetondernemers is email marketing belangrijk om blijvend aandacht te vragen voor je website.

Webshop starten

Een webshop oprichten is meestal niet het moeilijkste onderdeel, maar de verkoop via een webshop wel. Er zijn inmiddels zoveel grote bekende webshops te vinden die hun producten tegen vaak aantrekkelijke prijzen aanbieden en veel reclame maken, zodat het eigenlijk zinloos is om hiermee te concurreren. Een goed voorbeeld is de internetonderneming en webshop Alibaba, die inmiddels wereldwijd hun producten verkopen. Drempels als bezorgkosten, garanties en betalingen bestaan al bijna niet meer voor goederen vanuit China. Daarnaast lukt het Alibaba op deze manier om heel veel tussenhandel uit te schakelen, en kunnen ze hun producten daarom goedkoper aanbieden.

Is er nog ruimte voor nieuwe internetondernemers?

Er is zeker ruimte voor nieuwe internetondernemer. Wel is het belangrijk om onderscheidend te zijn zoals eerder omschreven. Een webshop met kleding, televisies en telefoons zal niet snel succesvol meer worden door de vele concurrenten. Het is daarom belangrijk om unieke producten of diensten aan te bieden die nog niet veel voorkomen of zeer specialistisch zijn. Als webshophouder kan het bijvoorbeeld relevant zijn om te gaan bloggen over onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan fashion bloggers en aan het bloggen over make-up. Dit is een effectieve manieren om uiteindelijk succesvol internetondernemer te worden. Naast webshops kan je ook denken aan unieke vergelijkingssites of specifieke doelgroepen die nog onderbelicht zijn op het internet. Ook dropshipping is tegenwoordig populair te noemen. Wel is het belangrijk om eerst de markt te onderzoeken, omdat er al veel bestaat.

Website starten als ondernemer

Zoals eerder geschreven is het belangrijk om je doelgroep te bepalen voordat je een website gaat bouwen of laat bouwen. Het komt maar al te vaak voor dat websites erg onduidelijk zijn, omdat er geprobeerd wordt om zoveel mogelijk doelgroepen te bereiken. Voor bezoekers is dit erg onduidelijk en vaak niet interessant, omdat ze op zoek zijn naar specifieke informatie en geen algemene informatie behoeven als websitebezoeker. Als schoenmaker heeft informatie over kleding nauwelijks of geen toegevoegde waarde op je website. Daarnaast is het belangrijk om een programmeur of websitebouwer te zoeken die je begrijpt en misschien zelf ook wel affiniteit heeft met je doelgroep, zodat het ontwerpen en maken van de website met zo min mogelijk problemen zal verlopen. Ook is het belangrijk dat een programmeur kennis heeft van Search Engine Optimisation (SEO) en marketing, zodat de website ook bezoekers zal opleveren.

Als internetondernemer zijn er zelf natuurlijk ook voldoende mogelijkheden om bezoekers te trekken naar je website. Het schrijven van artikelen over je diensten of producten zal helpen om bezoekers te krijgen op de website. De bezoekers die binnen komen via artikelen zijn meestal zeer gerichte bezoekers, die op zoek zijn naar informatie of nieuws. Wanneer je regelmatig interessante artikelen schrijft komen de meeste geïnteresseerde bezoekers vanzelf vaker kijken. Naast het schrijven kan ook het aanmaken van account op de bekende social media sites enorm helpen om mensen te trekken. Er zijn overigens ook professionele social media beheerders actief die deze werkzaamheden uit handen kunnen nemen, als je hier zelf niet goed in bent of er geen tijd voor hebt. Wel is het belangrijk om actief te blijven, omdat het anders niet professioneel zal overkomen en bezoekers misschien denken dat je als ondernemer niet meer bestaat.

Analyseer je website bezoekers

Een website is eigenlijk nooit klaar en dat geeft ook niet. Het onderhouden en veranderen van een website is belangrijk en zal eigenlijk nooit ophouden. Het is dan ook belangrijk om te analyseren hoe je bezoekers precies door je website heen navigeren door te analyseren wanneer bezoekers precies afhaken en wanneer ze dit juist niet doen. Een website mag bijvoorbeeld niet dood vallen nadat een bezoeker een pagina bezoekt. Iemand moet op een makkelijke manier terug kunnen naar de vorige pagina of naar de volgende pagina kunnen surfen. Om bezoekers lang op je website te houden of om ze zover te krijgen dat ze iets kopen is het belangrijk dat de navigatie van een website goed in orde is. Door het analyseren van je bezoekersgedrag kom je er vaak snel genoeg achter waar mogelijke problemen zich bevinden. Maar ook het regelmatig controleren van geplaatste links bij artikelen is belangrijk, omdat niet werkende links geen positieve bezoekerservaring zal opleveren.

Gratis organische bezoekers vanuit zoekmachines

Het verkrijgen van organische bezoekers vanuit zoekmachines is niet makkelijk, omdat er in de meeste gevallen veel concurrentie zal zijn. Er zijn veel artikelen te vinden van mensen die beweren dat ze met één of twee artikelen honderden bezoekers per dag weten te verkrijgen. Maar dit zijn in de meeste gevallen fabeltjes. Door het plaatsen van één of twee artikelen stromen de bezoekers niet binnen, tenzij je de eigenaar bent van een landelijk bekende website met duizenden bezoekers per uur. Wel is het zo dat wanneer je regelmatig artikelen plaatst je vroeg of laat daar zeker bezoekers uit zal verkrijgen. Het verkrijgen van meer organische bezoekers heeft als met SEO en domein-autoriteit te maken.

Succesvolle internetondernemers

Wie denkt een gouden idee bedacht te hebben om via internet te kunnen ondernemen en geld te kunnen verdienen als ondernemer moet eerst nagaan of het idee niet al bestaat, om teleurstelling te voorkomen. Het zou jammer zijn als je veel energie stopt in iets wat al blijkt te bestaan. Ook kan het natuurlijk zijn dat jij denkt dat je een bepaald top concept hebt bedacht en andere hierin wellicht niks in zien. Het kan natuurlijk zijn dat andere het verkeerd zien en jij wel mogelijkheden en kansen ziet, zoals dat vaak gaat bij ondernemers, maar het inwinnen van advies kan natuurlijk nooit kwaad. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een e-commerce makelaar raadplegen. Internetondernemers die snel willen groeien kunnen ook gebruikmaken van een growth hacking specialist.

Internetondernemer worden:

Opleidingen tot internetondernemer

Er zijn geen specifieke opleidingen via gewone scholen voor het beroep internetondernemer. Wel zijn er als internetondernemer diverse opleidingen via gebruikelijke scholen beschikbaar die grote raakvlakken hebben met het internet, marketing en ondernemen, zoal de hbo-opleiding Bedrijfseconomie en de hbo-opleiding Management Economie en Recht (MER). Maar er zijn natuurlijk nog meer opleidingsmogelijkheden via scholen die op diverse niveaus kunnen plaatsvinden. Voor meer informatie over specifieke beroepen, zoals opleidingen, kunt bij de specifieke beroepen kijken die op deze website allemaal uitgebreid omschreven zijn. Het echte ondernemen, zoals een internetondernemer doet, leer je natuurlijk in de praktijk door te ondernemen. Wel is het belangrijk om een goede opleiding te kiezen, zodat je als ondernemer een goede start kunt maken. Overigens zijn er ook voldoende websites te vinden waar je meer informatie kunt vinden over het veilig handelen op internet. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende internetondernemer is het ook belangrijk om de financiële administratie goed te organiseren. Dit kun je het beste doen door middel van een goed boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een internetondernemer werkzaam kan zijn

Een internetondernemer is niet werkzaam voor bedrijven, omdat een internetondernemer gezien moet worden als gewone ondernemer. Zoals eerder omschreven moet het beroep internetondernemer heel ruim gezien worden, omdat ondernemers op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan webshophouders, websitebouwers, online-marketeers, handelaren, webmasters en aan webdesigners. Daarnaast kan er sprake zijn van vloggers, die geld verdienen met het hun vlogs. Het is dan ook op veel verschillende manieren mogelijk om geld te verdienen via het internet. Het is niet zo dat alle internetondernemers zich alleen richten op het verkopen van producten en/of diensten. Het beroep internetondernemer moet veel breder gezien worden.

Competenties internetondernemer

De belangrijkste competentie van een internetondernemer is dat een internetondernemer beschikt over algemene ondernemingsvaardigheden. Daarnaast is het erg belangrijk dat een internetondernemer beschikt over een commerciële instelling. Een andere belangrijke competentie van een internetondernemer is het kunnen netwerken, omdat netwerken belangrijk is als ondernemer. Omdat een internetondernemer in veel gevallen te maken heeft met verschillende klanten en leveranciers kan communicatie gezien worden als belangrijke competentie. Als laatste is het ook belangrijk om doorzettingsvermogen te benoemen, omdat het ondernemen via het internet niet heel makkelijk is. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, inspiratie, ICT, passie, energie en zelfstandigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als internetondernemer

Het arbeidsmarktperspectief als internetondernemer is niet van toepassing, omdat een internetondernemer zelf het arbeidsmarktperspectief moet creëren door het opbouwen van een succesvolle onderneming. Iedereen kan internetondernemer worden door het starten van een eigen onlinebedrijf. De doorgroeimogelijkheden als internetondernemer moeten gezien worden in het opbouwen van een succesvolle onderneming. Zoals eerder omschreven is het opbouwen van een succesvolle internetonderneming niet heel makkelijk, omdat er inmiddels al veel bedrijven actief zijn op het internet. Met andere woorden zal een internetondernemer zich op de juiste manier moeten onderscheiden van andere internetondernemers.

Arbeidsvoorwaarden en salaris internetondernemer

Arbeidsvoorwaarden en salaris als internetondernemer zijn niet echt van toepassing op dit beroep. Als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden. Het salaris als internetondernemer of ondernemer hangt sterk af van je successen als ondernemer en mogelijke kosten die je hebt. Zet je veel om en is de winstmarge goed dan zul je uiteraard meer verdienen dan wanneer je weinig omzet maakt.

Eigen bedrijf starten als Internetondernemer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Internetondernemer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Internetondernemer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Internetondernemer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Internetondernemer.

Mijnzzp.nl