Webdesigner

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een webdesigner is gespecialiseerd in het ontwerpen en vormgeven van nieuwe of bestaande websites. Naast het ontwerpen en vormgeven van websites is de gebruiksvriendelijkheid van een website een belangrijk aandachtspunt voor de webdesigner. De gebruiksvriendelijkheid van een website wordt over het algemeen in grote mate bepaald door de uiteindelijke vormgeving van een website. Ondanks dat een webdesigner geen programmeur hoeft te zijn is het wel handig dat de webdesigner ook verstand heeft van programmeren. Webdesign is erg belangrijk, omdat dit voor een groot deel zal bepalen hoelang bezoekers blijven hangen op een website en wat ze uiteindelijk precies doen op de website. Een webdesigner levert dan ook maatwerk voor klanten en zal over de benodigde hoeveelheid creativiteit moeten beschikken, omdat iedere website anders is en een ander doel kan hebben. Een website gericht op jongeren zal bijvoorbeeld een andere uitstraling krijgen dan een zakelijke website.

Tegenwoordig zijn er veel webdesigners actief die als zelfstandig ondernemer werken of die  bijvoorbeeld werken voor een gespecialiseerd designbureau. Welke werkzaamheden een webdesigner precies allemaal uitvoert kan per webdesigner verschillen, maar over het algemeen zal een webdesigner een allround vakman of vakvrouw zijn die van meerdere disciplines kennis heeft. Een website ontwerpen is een samenspel van verschillende disciplines die allemaal het uiteindelijke succes van een website bepalen. Naast de vormgeving is het belangrijk dat een website technisch goed gebouwd is en dat deze vindbaar is voor de verschillende zoekmachines. Tegenwoordig speelt de vormgeving van websites een grote rol.

Webdesign en gebruiksvriendelijkheid

Webdesign en gebruiksvriendelijkheid zijn twee belangrijke woorden die eigenlijk niet afzonderlijk van elkaar gezien mogen worden. Webdesign heeft namelijk alles met gebruiksvriendelijkheid te maken van een website. Het plaatsen van actieknoppen op de juiste plek in de juiste vorm en het begrijpen van leespatronen zal in grote mate bepalen wat gebruikers uiteindelijk precies doen op een website. De uiteindelijke gebruikersvriendelijkheid en functionaliteit van een website worden dan ook niet alleen bepaald door technische vaardigheden maar ook door webdesign. Een goede webdesigner moet bewust zijn van de uiteindelijke gebruiksvriendelijkheid van een website. Gebruiksvriendelijkheid van een website is niet altijd even makkelijk te bepalen en zal in de meeste gevallen ook gemonitord moeten worden wanneer een website live gegaan is.

HTML en CSS

Als webdesigner moet je in de eerste plaat natuurlijk beschikken over de nodige creativiteit maar zal ook je zeker over voldoende kennis moeten beschikken van programmeertalen zoals HTML en CSS. HTML is een opmaak taal  en CSS staat voor Cascading Style Sheets. Door middel van CSS zijn webdesigners in staat om de vormgeving van een website los te koppelen van de HTML-code, waardoor het eenvoudiger is om ingewikkelde vormgeving te realiseren. Lees hier meer over Cascading Style Sheets.

Stagiair grafische vormgeving:

Opleidingen tot webdesigner

Een webdesigner kan kiezen uit verschillende opleidingsmogelijkheden die van opleidingsniveau kunnen verschillen. Denk bijvoorbeeld aan de Mbo-opleiding Grafisch vormgever op niveau vier of aan de Hbo-opleiding Illustration en de Hbo-opleiding Communication & Multimedia Design (CMD). Naast erkende opleidingen als webdesigner worden er veel cursussen geven voor mensen die meer willen leren van ontwerpen en vormgeving. Dit soort externe opleidingen is zeer geschikt voor mensen die wellicht al wel kunnen programmeren maar die minder goed zijn in het vormgeven. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Zie voor meer informatie ook de volgende website.

Bedrijven waar een webdesigner werkzaam kan zijn

Een webdesigner werkt over het algemeen voor bedrijven die website bouwen in loondienst of is werkzaam als zelfstandig ondernemer. Er zijn veel webdesigners actief die werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer en die wellicht eigen opdrachten uitvoeren of zich verhuren aan andere bedrijven binnen de grafische sector.

Competenties webdesigner

Als webdesigner is het belangrijk dat je over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikt en dat je creatief bent. Ondanks dat creativiteit een grote rol speelt binnen het vakgebied moet de technische kennis als webdesigner niet onderschat worden. Daarnaast moet je natuurlijk over goede communicatieve vaardigheden beschikken, omdat je met veel verschillende soorten klanten te maken zal krijgen. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer zal je ook over een commerciële instelling moeten beschikken en moeten kunnen netwerken omdat dit als ondernemer belangrijk is.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als webdesigner

Het arbeidsmarktperspectief als webdesigner is redelijk te noemen. Dit meeste webdesigners zijn actief als zelfstandig ondernemer en minder vaak werkzaam in loondienst. Er bestaan dan ook veel gespecialiseerde bedrijven die actief zijn als designer en wellicht ook andere werkzaamheden combineren binnen de grafische sector of ICT-sector. De doorgroeimogelijkheden als webdesigner zijn sterk afhankelijk van je eigen competenties en opleidingsniveau.

Arbeidsvoorwaarden en salaris webdesigner

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven als webdesigner, omdat je voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam kunt zijn in verschillende branches. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden en zijn deze verder niet van toepassing. Een webdesigner met een afgeronde Hbo-opleiding zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 3600 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Een webdesigner werkzaam als zelfstandig ondernemer zal doorgaans meer kunnen verdienen dan in loondienst, afhankelijk van het aantal en soort opdrachten.

Mijnzzp.nl