Game ontwikkelaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een game ontwikkelaar of game developer ontwikkelt, bouwt, beheert en test nieuwe of bestaande games. Tegenwoordig zijn er diverse opleidingen mogelijk op het gebied van games. De vraag naar nieuwe creatieve mensen voor het ontwikkelen en bouwen van games blijft maar groeien. Waar het voorheen bijna alleen ging om games op de computer is het tegenwoordig mogelijk om overal games op te spelen. Tegenwoordig worden er meer games gespeeld op tablets en telefoons dan achter de computer. Wel is het zo dat grote games, die grafisch veel rekenkracht vragen, nog steeds op de computer of spelcomputer gespeeld worden. Een opleiding tot game ontwikkelaar duurt ongeveer vier jaar. Als game ontwikkelaar ben je werkzaam binnen de entertainmentindustrie, wat betrekking kan hebben op uiteenlopende soorten beroepen die ook om verschillende opleidingen kunnen vragen. In de meeste gevallen zal een game ontwikkelaar verantwoordelijk zijn voor een bepaald technisch onderdeel binnen een team van developers.

Het beroep game ontwikkelaar is een bijzonder beroep binnen de ICT-branche te noemen, omdat een game ontwikkelaar het spelelement moet begrijpen en ook moet kunnen programmeren. Als game ontwikkelaar ben je dus niet alleen een programmeren maar zal je juist ook over de nodige creativiteit moeten beschikken. Van een goede game ontwikkelaar mag dan ook verwacht worden dat deze begrijpt wat er belangrijk is aan een goed spel. Het spelelement is net zo belangrijk als het op een goede manier programmeren van spelletjes. Omdat spelletjes vaak complex zijn is het zo dat er meestal sprake zal zijn van meerdere programmeurs die allemaal verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden. Het goed kunnen samenwerken als game ontwikkelaar is dan ook erg belangrijk.

Geld verdienen met games

Games zijn zeer populair en worden steeds populairder. Er zijn tegenwoordig veel bedrijven die zich richten op het bedenken en bouwen van games. Er zijn veel spelletjes die het niet halen of simpelweg niet populair worden. De games die wel bekend worden en dus vaak gedownload worden brengen doorgaans veel geld op, door reclame-inkomsten en andere gebruiksmogelijkheden die tegen betaling verkregen kunnen worden. Dit kunnen bijvoorbeeld extra velden zijn die gekocht kunnen worden, of extra levens of wapens.

Nieuwe games bedenken

Het bedenken van een nieuwe game is niet makkelijk, omdat er al veel games zijn. Naast het bedenken zijn ook het uiterlijk en het juiste geluid van een game alles bepalend voor een succes. Het bouwen van een game gaat dan ook zeker verder dan alleen het bedenken van de game. Ook het grafische uiterlijk, het geluid en het gebruikersgemak spelen een grote rol. Daarnaast is het op een juiste manier in de markt zetten van de game erg belangrijk. Maar voordat een game uitgegeven wordt zal deze eerste uitgebreid getest moeten worden om alle kinderziektes uit het spel te halen.

Als een game eenmaal is gelanceerd, zijn het vaak spannende tijden voor de ontwikkelaar, omdat dan vaak de pas echte fouten zich aandoen die tijdens het testen niet opgemerkt zijn. Bij de meeste software gaan er wel dingen mis die later pas opgemerkt worden. Het is daarom belangrijk dat er een goede beheersafdeling is, die alle fouten of opmerkingen van gebruikers snel kan aanpassen. De meeste software heeft al snel na het uitbrengen één of meerdere updates nodig.

Game ontwikkelaar:

Opleiding Media- & Gamedeveloper:

Opleidingen tot game ontwikkelaar

Om als game ontwikkelaar of gamedesigner te kunnen werken zijn er tegenwoordig diverse opleidingen mogelijk, die onderling van niveau kunnen verschillen. De opleiding op Mbo-niveau duurt over het algemeen vier jaar en is een opleiding op niveau vier. Tijdens de opleiding is er onder meer aandacht voor programmeertalen, ideeën bedenken en uitwerken, testen van games  en de technische aspecten van een game. Het bezitten van wiskundig en technisch inzicht is belangrijk om deze opleiding te kunnen volgen. De officiële naam en richting van de Hbo-opleiding is doorgaans de richting informatica, waarin de specialisatie game development gekozen kan worden. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen.

Bedrijven waar een game ontwikkelaar werkzaam kan zijn

Als game ontwikkelaar werk je doorgaans voor bedrijven in de game- of media branche, maar kan je ook werkzaam zijn voor bedrijven die simulatiemogelijkheden bouwen voor piloten, kapiteins of het leger. Daarnaast kan je natuurlijk ook als zelfstandig ondernemer werkzaam zijn en je eigen games maken en proberen in de markt te zetten. Er zijn relatief veel ontwikkelaars als zelfstandig ondernemer werkzaam.

Competenties game ontwikkelaar

Als game ontwikkelaar is het bezitten van creativiteit en doorzettingsvermogen belangrijk, omdat er inmiddels al heel veel games zijn en je steeds met nieuwe ideeën zal moet komen. Daarnaast moet je over een goede technische kennis en wiskundig inzicht beschikken. Afhankelijk van waar je precies werkt zal je ook een teamspeler moeten zijn, omdat je in de meeste gevallen niet alleen aan een nieuwe game zal werken. Doorgaans werken er veel mensen aan het bedenken en ontwikkelen van een nieuwe game, en voer je een bepaald onderdeel uit binnen de ontwikkeling.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als game ontwikkelaar

Het vinden van werk als game ontwikkelaar is niet heel eenvoudig, wat deels komt doordat het een populaire studierichting is en er dus ook relatief veel aanbod is van nieuwe game ontwikkelaars. Het vinden van werk als game ontwikkelaar zal dan ook niet altijd even makkelijk zijn en kan een langere periode in beslag nemen. Er zijn diverse bedrijven actief in deze branche, die verschillen van klein tot groot. Het doorgroeien als game ontwikkelaar moet gezien worden in het volgen en afronden van de Hbo-opleiding, of het starten van je eigen bedrijf als game ontwikkelaar.

Arbeidsvoorwaarden en salaris game ontwikkelaar

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep game ontwikkelaar, omdat deze te verschillend zijn per werkgever. Het salaris als game ontwikkelaar in loondienst kan sterk verschillen per werkgever en opleidingsniveau. Een game ontwikkelaar met een Mbo-opleiding zal doorgaans starten met een salaris van ongeveer 1500 tot 2000 euro bruto per maand. Met een Hbo-opleiding kan het salaris oplopen tot wel 3500 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer kan je natuurlijk meer verdienen, maar zijn je inkomsten wel sterk afhankelijk van het succes dat je weet te behalen met je games. Games die doorslaan en veel gebruikt worden kunnen in veel gevallen snel veel geld opleveren voor de ontwikkelaar.

Mijnzzp.nl