Game ontwikkelaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep game ontwikkelaar
Werken als game ontwikkelaar
Wat doet een game ontwikkelaar?
Geld verdienen met games
Nieuwe games bedenken
Film: Game ontwikkelaar:
Film: Media- & Gamedeveloper:
Opleidingen tot game ontwikkelaar
Bedrijven waar een game ontwikkelaar werkzaam kan zijn
Competenties game ontwikkelaar
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als game ontwikkelaar
Arbeidsvoorwaarden en salaris game ontwikkelaar
Eigen bedrijf starten als Game ontwikkelaar
Boekhoudprogramma vergelijken Game ontwikkelaar

Beroep game ontwikkelaar

Een game ontwikkelaar of game developer is verantwoordelijk voor het ontwikkelen, bouwen, beheren en testen van nieuwe en/of bestaande games. Tegenwoordig zijn er diverse opleidingen mogelijk als we spreken van games. De vraag naar nieuwe creatieve vakmensen voor het ontwikkelen en bouwen van games is tegenwoordig groot te noemen, omdat games zeer populair zijn. Het beroep game ontwikkelaar heeft niet alleen meer betrekking op gewone computers, omdat games op alle mediadragers gespeeld kunnen worden. Tegenwoordig worden er zelfs meer games gespeeld op tablets en telefoons dan achter de computer. Wel is het zo dat grote games, die grafisch veel rekenkracht vragen, nog steeds op de computer of spelcomputer gespeeld worden. Een opleiding tot game ontwikkelaar duurt ongeveer vier jaar. Als game ontwikkelaar ben je werkzaam binnen de entertainmentindustrie, wat betrekking kan hebben op uiteenlopende soorten beroepen, die ook om verschillende opleidingen kunnen vragen. In de meeste gevallen zal een game ontwikkelaar verantwoordelijk zijn voor bepaalde technische werkzaamheden binnen een team van developers. Het ontwikkelen, bouwen en testen van games betreft in bijna alle gevallen teamwork, omdat games zeer complex kunnen zijn. Ondanks dat een game ontwikkelaar meestal te maken heeft met games, die door mensen voor de fun gespeeld kunnen worden, kan een game ontwikkelaar ook te maken hebben met games, die een bepaalde educatieve waarde vertegenwoordigen. Daarnaast kan een game ingezet worden als simulatie of als serious game binnen de medische wereld of een andere branche. Het beroep game ontwikkelaar moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een game ontwikkelaar verantwoordelijk kan zijn voor verschillende werkzaamheden. Het programmeren van games betreft andere werkzaamheden dan het vormgeven van games.

Werken als game ontwikkelaar

Een game ontwikkelaar kan dus meestal aangemerkt worden als softwareontwikkelaar. Het beroep game ontwikkelaar is een bijzonder beroep te noemen binnen de ICT-branche, omdat een game ontwikkelaar het spelelement moet begrijpen en ook moet kunnen programmeren. Als game ontwikkelaar zul je meestal niet alleen programmeren, maar zul je juist ook over de nodige creativiteit moeten beschikken. Van een goede game ontwikkelaar mag dan ook verwacht worden dat deze begrijpt wat er belangrijk is aan een goed spel. Het spelelement is net zo belangrijk als het op een goede manier programmeren van spelletjes. Omdat spelletjes vaak complex zijn is het zo dat er meestal sprake zal zijn van meerdere programmeurs die allemaal verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden. Het goed kunnen samenwerken als game ontwikkelaar is dan ook erg belangrijk. Zoals eerder omschreven is het ontwikkelen en bouwen van nieuwe games niet makkelijk, waardoor er sprake is van een heel team van game ontwikkelaars, die allemaal verantwoordelijk zijn voor specifieke technische en/of grafische werkzaamheden. Afhankelijk van de werkgever kan een game ontwikkelaar meestal ook aangemerkt worden als App-ontwikkelaar en applicatiebeheerder.

Wat doet een game ontwikkelaar?

Een game-ontwikkelaar is dus iemand die verantwoordelijk is voor het ontwerpen, programmeren en creëren van videogames. Ze zijn betrokken bij het hele proces van game-ontwikkeling, van concept en ontwerp tot implementatie en testen. De taken van een game-ontwikkelaar kunnen variëren, afhankelijk van hun specialisatie en het stadium van de ontwikkeling, maar over het algemeen omvat hun werk het volgende:

  • Gameconcept en ontwerp: Game ontwikkelaars werken samen met een team om het concept en het ontwerp van een videogame te creëren. Ze bedenken gameplay mechanismen, verhaallijnen, personages, omgevingen, niveaus en andere elementen die de basis vormen van het spel.
  • Programmeren en ontwikkelen: Game ontwikkelaars schrijven de code en ontwikkelen de software voor het spel. Ze gebruiken programmeertalen en ontwikkeltools om de functionaliteit van het spel te implementeren, inclusief het creëren van interactieve gameplay, graphics, audio, kunstmatige intelligentie en andere technische aspecten.
  • Grafische en audio-elementen: Game ontwikkelaars werken vaak samen met grafisch ontwerpers, kunstenaars en geluidsontwerpers om visuele en auditieve elementen in het spel te integreren. Ze integreren 2D- of 3D graphics, animaties, geluidseffecten en muziek om een meeslepende game-ervaring te creëren.
  • Testen en debuggen: Game ontwikkelaars voeren uitgebreide tests en debugging uit om ervoor te zorgen dat het spel goed functioneert en vrij is van bugs en technische problemen. Ze identificeren en corrigeren fouten, optimaliseren de prestaties en zorgen voor een soepele gameplay-ervaring.
  • Samenwerken in een team: Game ontwikkelaars werken vaak samen in multidisciplinaire teams, waaronder ontwerpers, programmeurs, artiesten, schrijvers en testers. Ze communiceren en coördineren met teamleden om de verschillende aspecten van het spel samen te brengen en te integreren.
  • Onderhoud en updates: Na de lancering van een spel blijven game-ontwikkelaars meestal betrokken bij het onderhouden en bijwerken ervan. Ze kunnen nieuwe functies toevoegen, problemen oplossen, prestatieverbeteringen doorvoeren en inhoudsupdates leveren om de kwaliteit en speelbaarheid van het spel te behouden.

Game ontwikkelaars kunnen werken voor grote gamebedrijven, onafhankelijke gamestudio's, uitgevers of zelfs als zelfstandige ontwikkelaars. Ze moeten bekend zijn met programmeertalen, game-engines, ontwikkeltools en concepten zoals game design, user experience en game mechanics om succesvolle en boeiende videogames te creëren.

Geld verdienen met games

Games zijn zeer populair en worden steeds populairder. Er zijn tegenwoordig veel bedrijven die zich richten op het bedenken en bouwen van games. Er zijn veel spelletjes die het niet halen of simpelweg niet populair worden. De games die wel bekend worden en dus vaak gedownload worden brengen doorgaans veel geld op, door reclame-inkomsten en andere gebruiksmogelijkheden die tegen betaling verkregen kunnen worden. Dit kunnen bijvoorbeeld extra velden zijn die gekocht kunnen worden, of extra levens of wapens. Goede game ontwikkelaars kunnen dan ook veel geld verdienen als bepaalde games populair worden. Het verdienen van geld aan games is belangrijk, omdat het ontwikkelen, bouwen en lanceren van nieuwe games over het algemeen kostbaar is. Game ontwikkelaars besteden over het algemeen ook veel geld aan online marketing, omdat het belangrijk is dat games veel gedownload worden. Hoeveel het precies kost om een game te kunnen maken en te lanceren is niet zomaar aan te geven, omdat dit per game enorm kan verschillen.

Nieuwe games bedenken

Het bedenken van een nieuwe game is niet makkelijk, omdat er al veel games zijn. Naast het bedenken zijn ook het uiterlijk en het juiste geluid van een game alles bepalend voor een succes. Het bouwen van een game gaat dan ook zeker verder dan alleen het bedenken van de game. Ook het grafische uiterlijk, het geluid en het gebruikersgemak spelen een grote rol. Daarnaast is het op een juiste manier in de markt zetten van de game erg belangrijk. Maar voordat een game uitgegeven wordt, zal deze eerste uitgebreid getest moeten worden om alle kinderziektes uit het spel te halen. Als een game eenmaal is gelanceerd, zijn het vaak spannende tijden voor de ontwikkelaar, omdat dan vaak de pas echte fouten zich aandoen die tijdens het testen niet opgemerkt zijn. Bij de meeste software gaan er wel dingen mis die later pas opgemerkt worden. Het is daarom belangrijk dat er een goede beheerafdeling is, die alle fouten of opmerkingen van gebruikers snel kan aanpassen. De meeste software heeft al snel na het uitbrengen één of meerdere updates nodig. Andere werkzaamheden als game ontwikkelaar kan zijn het bedenken en uitwerken van scripts.

Film: Game ontwikkelaar:

Film: Media- & Gamedeveloper:

Opleidingen tot game ontwikkelaar

Wie een carrière ambieert als game ontwikkelaar kan in eerste instantie het beste kiezen voor de Mbo-opleiding gamedeveloper op niveau vier. De Mbo-opleiding gamedeveloper kan een zelfstandige opleiding betreffen, maar kan ook een uitstroomrichting zijn van de Mbo-opleiding applicatieontwikkelaar. Tijdens de opleiding is er onder andere aandacht voor verschillende programmeertalen, het bedenken en uitwerken van ideeën, het testen van games en de technische aspecten van games. Het bezitten van wiskundig en technisch inzicht is belangrijk om deze opleiding te kunnen volgen. Over het algemeen is het als game ontwikkelaar ook belangrijk om een passende hbo-opleiding te volgen, zoals de Hbo-opleiding HBO-ICT. Een andere hbo-opleiding als game ontwikkelaar is ook prima denkbaar. Denk bijvoorbeeld aan de Hbo-opleiding Communication & Multimedia Design (CMD) als je op een grafische manier werkzaam wil zijn als game ontwikkelaar. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Een game ontwikkelaar opleiding is dus op verschillende manieren te volgen. Wanneer je gaat beginnen als zzp'er, dan is het ook nodig om de boekhouding op de juiste manier te organiseren. Dit kun je het beste doen door middel van een online boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een game ontwikkelaar werkzaam kan zijn

Als game ontwikkelaar werk je doorgaans voor bedrijven in de game- of mediabranche, maar kan je ook werkzaam zijn voor bedrijven die simulatiemogelijkheden bouwen voor piloten, kapiteins of het leger. Daarnaast kan je natuurlijk ook als zelfstandig ondernemer werkzaam zijn en je eigen games maken en proberen in de markt te zetten. Er zijn relatief veel ontwikkelaars als zelfstandig ondernemer werkzaam. Als een game ontwikkelaar zich richt op het ontwikkelen en bouwen van Apps kan een game ontwikkelaar aangemerkt worden als App-ontwikkelaar.

Competenties game ontwikkelaar

De belangrijkste competentie van een game ontwikkelaar is over het algemeen wiskundig inzicht, omdat een game ontwikkelaar aan te merken kan zijn als programmeur. Daarnaast moet een game ontwikkelaar beschikken over technische kennis. Een andere belangrijke competentie is creativiteit, omdat het bedenken, ontwikkelen en bouwen van goede games niet heel makkelijk is. Als een game ontwikkelaar verantwoordelijk is voor het bedenken van educatieve games moet een game ontwikkelaar min of meer ook aangemerkt kunnen worden als educatief medewerker. Omdat een game ontwikkelaar in de meeste gevallen werkzaam is binnen een team van game ontwikkelaars kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden als game ontwikkelaar zijn innovatie, motivatie, inspiratie, doorzettingsvermogen, zelfstandigheid, passie, energie en presteren. Omdat een game ontwikkelaar ook te maken krijgt met strikte deadlines zal een game ontwikkelaar ook stressbestendig moeten zijn. Als een game ontwikkelaar werkzaam is als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als game ontwikkelaar

Het arbeidsmarktperspectief als game ontwikkelaar is over het algemeen zeer goed te noemen, als je beschikt over de juiste opleidingen en creativiteit. Het beroep game ontwikkelaar is tegenwoordig aan te merken als een populair en belangrijk beroep, omdat veel mensen gebruikmaken van games op verschillende manieren. Wel is het zo dat er relatief veel mensen zijn, die willen werken als game ontwikkelaar. In dat opzicht kan het verkrijgen van werk als game ontwikkelaar in sommige gevallen lastig zijn. Daarnaast is het zo dat er relatief gezien niet veel gameontwikkeling bedrijven zijn. De doorgroeimogelijkheden als game ontwikkelaar kunnen gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie, zoals de functie teamleider. Ook het opbouwen van een goede naam als game ontwikkelaar kan gezien worden als doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris game ontwikkelaar

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep game ontwikkelaar, omdat deze te verschillend zijn per werkgever. Het salaris als game ontwikkelaar in loondienst kan sterk verschillen per werkgever en opleidingsniveau. Een game ontwikkelaar met een Mbo-opleiding zal doorgaans starten met een salaris van ongeveer 1500 tot 2000 euro bruto per maand. Met een hbo-opleiding kan het salaris oplopen tot wel 3500 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer kan je natuurlijk meer verdienen, maar zijn je inkomsten wel sterk afhankelijk van het succes dat je weet te behalen met je games. Games die doorslaan en veel gebruikt worden kunnen in veel gevallen snel veel geld opleveren voor de ontwikkelaar.

Eigen bedrijf starten als Game ontwikkelaar

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Game ontwikkelaar, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Game ontwikkelaar

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Game ontwikkelaar bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Game ontwikkelaar.

Mijnzzp.nl