Programmeur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een programmeur is een vakman of vakvrouw die software programmeert. Een andere benaming voor een programmeur is ook wel eens softwareontwikkelaar, computerprogrammeur of applicatieontwikkelaar. Het programmeren van software is iets dat niet iedereen zomaar kan. Eenvoudig gezegd komt het programmeren er op neer dat een programmeur een tekst schrijft die een computer kan lezen. Een programmeur schrijft dus in een speciale programmeertaal die door de computer gelezen wordt. De code waarin een programmeur schrijft noemt men de broncode, die later zal worden omgezet in een machinetaal. De moeilijkheid en omvang van een programmeertaal kan erg verschillen. Als programmeur ben je werkzaam binnen de ICT-sector. Om als programmeur te kunnen werken is het logisch kunnen nadenken een must. Het bouwen van software is net zo iets als het bouwen van een huis, maar dan op de computer.

Voordat een programmeur begint te bouwen is er een idee ontstaan voor iets nieuws. Dit nieuwe idee moet dan omgezet worden naar een werkend programma. De programmeur zal meestal niet alleen aan een nieuw programma werken maar doet dit met een heel team, omdat computersoftware zeer uitgebreid kan zijn. Iedereen van het team heeft dan een specifieke taak en al deze onderdelen worden later samengevoegd tot een werkend programma. Om te controleren of alles werkt zullen er vaak ook nog testers aan het werk gezet worden, die dan de nieuwe software gaan uitproberen. Eventuele bugs worden dan genoteerd en doorgeven aan de programmeur, zodat hij of zij de fouten kan verhelpen. Nadat een programma is uitgebracht kan het voorkomen dat er alsnog fouten ontdekt worden en worden deze door een update opgelost.

Programmeertaal

Een programmeertaal is een formele taal waarin de opdrachten die een computer moet uitvoeren worden geschreven. De broncode is de code die door de programmeur in een formele programmeertaal is geschreven. Het programmeren heeft niet alleen betrekking op het bouwen van websites, omdat alle computers gebruik maken van programmeertaal. Denk bijvoorbeeld ook aan telefoons of aan computers die gebruikt worden om machines aan te kunnen sturen. De echte uitdaging voor een programmeur is het bouwen van een uitgebreid programma. Denk hierbij aan een uitgebreid boekhoudingsprogramma of een groot spel dat door mensen wereldwijd online gespeeld kan worden. Het maken van dit soort programma's kan jaren in beslag nemen.

Er bestaan honderden programmeertalen, van jong tot oud, die verschillen in complexiteit. Bij de oudste talen horen C en de latere uitbreiding C++., COBOL en FORTRAN. Door het grotere publiek werd in de jaren '80 op de eerste thuiscomputers gebruik gemaakt van BASIC en varianten daarvan. Sinds de jaren '90 is de standaard voor iedere programmeertaal dat deze objectgeoriënteerd is, wat inhoudt dat de programmeercode wordt georganiseerd op basis van de objecten die het programma kent, bijvoorbeeld een klant of een product in een webwinkel. Wat per programmeertaal verschilt is op welk moment de code wordt gecompileerd naar machinetaal en hoe streng de taal is bij mogelijke fouten. Platform onafhankelijk programmeren, waarbij het niet uitmaakt op welk besturingssysteem het programma moet draaien, kan in Java. Daarmee is het mogelijk een programma in één keer voor zowel Windows als bijvoorbeeld Linux te publiceren. De opmaakt en stijl van een website worden gedaan via HTML en CSS, bij voorkeur via de nieuwste standaarden HTML5 en CSS3. Voor websites en andere online toepassingen, waaronder Mijnzzp.nl, wordt veel gebruik gemaakt van PHP, JavaScript en MySQL om de content te genereren. Meestal wordt voor het JavaScript gedeelte van de website gebruik gemaakt van het jQuery pakket, dat het werken met JavaScript in combinatie met een web pagina vereenvoudigt. Ook moderne Content Management Systemen, zoals Joomla en wordpress, maken hier gebruik van.

Windows

Windows heeft ongeveer een marktaandeel van 90 procent en is gelanceerd in 1985. Er zijn nogal wat mensen die een haat liefde relatie hebben met Windows. Dit zijn dan over het algemeen wel experts op computergebied. De meeste particulieren hebben thuis op hun computer Windows geïnstalleerd.

Microsoft Windows is dan ook de naam van het besturingsprogramma van Microsoft. Het besturingssysteem wordt meestal van een harde schijf gelezen en som uit het ROM geheugen. Een van de hoofdtaken van het besturingssysteem is het opstarten en sluiten van programma's. Ook regelt het besturingssysteem de toegang tot de harde schijf, het beeldscherm en de invoer van gegevens.

De oprichters van het in 1974 opgerichte bedrijf Microsoft zijn Bill Gates en Paul Allen. Het is dan ook het bedrijf Microsoft geweest dat Windows groot gemaakt heeft. Inmiddels zijn er al heel veel nieuwe besturingssystemen uitgebracht door Microsoft. Het opstarten van het bedrijf Microsoft heeft Bill Gates en Paul Allen dan ook geen windeieren gelegd. Beide oprichters van het bedrijf zijn dan ook multimiljardair. Het geschatte vermogen van Bill Gates is dan ook 60 miljard dollar.

Microsoft is dan ook het grootste softwarebedrijf ter wereld. Door deze positie zijn er ook nogal wat mensen die kritiek hebben op het bedrijf. Zo zou het bedrijf producten onnodig duur maken en concurrenten uit de markt drukken. Er zijn dan ook al talloze rechtszaken tegen het bedrijf gevoerd om hier verandering in te brengen.

Macintosh

Een Macintosh expert of kortweg Mac is iemand die alles weet van Apple computers. Er zijn nogal wat mensen die liever met een Apple computer werken dan met een Microsoft computer. Enkele meningen van Apple gebruikers zijn dan ook dat een Apple computer sneller is, betrouwbaarder en gebruikersvriendelijker dan een Microsoft computer. De eerste Mac werd in 1984 op de markt gebracht. Steve Jobs is de oprichter van het bedrijf Apple. Door veel mensen wordt de Macintosh computer als grondlegger van de PC genoemd.

Het bedrijf Apple is dan ook bekend geworden door zijn reeks van Macintosh computers. Een van de eerste personal computers ter wereld was dan ook de Apple II. Het bedrijf Apple heeft niet alleen glorieuze tijden doorgemaakt in zijn bestaan. In 1997 was het bedrijf bijna bankroet en was er een investering van 150 miljoen dollar nodig van het bedrijf Microsoft om het bedrijf weer leven in te blazen. Microsoft is tegenwoordig dan ook een aandeelhouder van Apple.

De laatste jaren is het bedrijf Apple weer erg succesvol. Dit komt mede doordat men tegenwoordig erg let op het uiterlijk van hun producten. Het merk Apple is dan ook verantwoordelijk voor veel nieuwe concepten die populair geworden zijn.

Linux

Linux software is vrij en door iedereen te gebruiken. Ook mag men de software veranderen naar eigen inzicht en verspreiden. Linux is in tegenstelling tot Microsoft en Aplle minder bekend bij het brede publiek. Linux wordt veel gebruikt als server systeem voor bedrijven. Linux speelt nauwelijks een rol bij desktops. Dit komt voornamelijk omdat deze vaak vanaf de fabriek voorzien zijn van andere besturingsprogramma's.

In tegenstelling tot andere besturingsprogramma is Linux geen zelfstandig werkend besturingsprogramma. Linux zorgt er meer voor dat programma's op de juiste manier samenwerken. Men spreekt hier dan ook van een kernel in plaats van een besturingssysteem. Een kernel is de informatica van het besturingssysteem. De kernel zorgt er dus voor dat alles samenwerkt.

De naam Linux komt van Linus Torvalds die verantwoordelijk is voor het bestaan van de Linuxkernel. Hij is dan ook de grondlegger van de gratis software die daarvoor nog niet bekend was bij het publiek. In dit programma is inmiddels zoveel veranderd door gebruikers dat nog maar 5 procent van de huidige programma regels geschreven zijn door Linus Torvalds.

Unix

De naam Unix is geen afkorting maar verwijst naar een eerder systeem genaamd Multics. De eerste versie van Unix is ontworpen door Bell Labs in 1969. Unix wordt gekenmerkt door de centrale rol van het bestandssysteem, dat niet alleen gebruikt wordt om bestanden op te schrijven en andere fysieke media aan te spreken, maar ook randapparatuur en in sommige varianten ook netwerkverbindingen.

Het bestandssysteem van Unix vormt één grote boomstructuur. In tegenstelling tot een systeem als Windows kent Unix dus geen schijfletters; in plaats daarvan wordt een (fysieke of virtuele) schijf aan een bestaande directory gehecht met het commando mount; die directory wordt dan mountpoint genoemd. Als bijvoorbeeld systeembestanden op harde schijf 1 staan, en gebruikersbestanden op schijf 2, dan kan schijf 1 als root (wortel) van het bestandssysteem ingesteld worden, en wordt schijf 2 "gemount" op de directory /home. Deze directory gedraagt zich verder zoveel mogelijk als een gewone directory; de grens tussen beide schijven wordt zoveel mogelijk voor de gebruiker verborgen gehouden.

Beroep programmeur:

Macintosh 128k Vintage Computer Review:

Inleiding tot Linux:

UNIX Operating System:

Opleidingen tot programmeur

Wie als programmeur wil gaan werken kan het beste de Hbo-opleiding HBO-ICT volgen. Er zijn ook mogelijkheden om via een Mbo-opleiding niveau vier door te stromen tot de Hbo-opleiding HBO-ICT. De Hbo-opleiding HBO-ICT gaat veel verder als het kunnen bouwen van websites, omdat het beroep veel breder is. Denk aan het programmeren van betaalautomaten, kassasystemen, game-industrie, registratiesystemen en het bouwen van grote websites zoals Facebook, Google en Twitter. De opleiding zal doorgaans vier jaar in beslag nemen, waarbinnen ook stage gelopen zal worden.

Bedrijven waar een programmeur werkzaam kan zijn

Als programmeur kan je bij verschillende soorten bedrijven komen te werken die met IT te maken hebben. Denk aan telecombedrijven, internetproviders en de auto-industrie. Maar eigenlijk kan je overal komen te werken, omdat er heel veel bedrijven zijn die met IT te maken hebben. Wel kan het zijn dat je voor bepaalde bedrijven extra studies of cursussen zal moeten volgen, omdat het werk bijvoorbeeld erg specialistisch is.

Competenties programmeur

Als programmeur is het belangrijk dat je over een goed wiskundig inzicht, technisch inzicht en analytisch vermogen bezit. Als programmeur werk je vaak in teamverband en zal je dus een teamspeler moeten zijn, omdat je samen aan een bepaald project zal werken. Daarnaast kan creativiteit ook een grote rol spelen binnen het beroep, als het aankomt op het kunnen oplossen van problemen. Als laatste is het belangrijk om goed op alle details te letten, zodat er een goed werkend programma gebouwd wordt dat gebruiksvriendelijk is.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als programmeur

Als goed opgeleide programmeur binnen de IT-wereld is het doorgaans geen enkel probleem om werk te vinden. Het bedrijfsleven staat te springen om goed opgeleide programmeurs. Wel is het binnen dit beroep erg belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste technieken en mogelijkheden, omdat er steeds veranderingen zijn. Als programmeur ben je dan ook nooit uitgeleerd, en zal je dus regelmatig bijscholing moeten volgen. Het doorgroeien als programmeur moet gezien worden in het verder specialiseren op bepaalde gebieden, door extra opleidingen of cursussen te volgen. Maar natuurlijk kan je vroeg of laat ook als zelfstandig ondernemer starten met je eigen bedrijf, zodra je voldoende ervaring opgedaan hebt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris programmeur

Over het algemeen is de functie als programmeur een goed betaalde baan met prima arbeidsvoorwaarden. Wel kan het zijn dat je voor bepaalde bedrijven veel zal moeten reizen, om bijvoorbeeld machines te programmeren op locatie. Een Hbo opgeleide programmeur zal in loondienst tussen de 3000 en 4500 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd en verantwoordelijkheden. Er zijn ook relatief veel zelfstandig ondernemers aan het werk als programmeur, die zich verhuren voor bepaalde diensten.

Mijnzzp.nl