App-ontwikkelaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een App-ontwikkelaar c.q. App-developer ontwikkelt en bouwt App's voor smartphones en bijvoorbeeld tablets. De App's die een App-ontwikkelaar bouwt zijn speciaal gemaakt voor mobiele apparaten en niet voor normale websites. De App's worden voornamelijk gebouwd om het gebruikersgemak te vergroten op mobiele apparaten omdat de meeste websites toch wel beperkt functioneel zijn op mobiele apparaten omdat ze hier meestal niet voor gebouwd zijn. De belangrijkste kenmerken van een goeie App zijn dat deze duidelijk is en gemakkelijk te bedienen is. Tegenwoordig hebben alle grote bedrijven, overheden en instelling die veel met het internet werken wel een App beschikbaar. Met de opkomst van de mobiele App's is het gebruikersgemak dan ook aanzienlijk vergroot. Ook het afspelen van filmpjes gaat doorgaans heel goed via App's. Er zijn dan ook heel veel soorten App's beschikbaar die kunnen variëren van entertainment tot zakelijke App's.

Wat doet een App-ontwikkelaar precies

Een App-ontwikkelaar zal in eerste instantie overleggen met zijn opdrachtgever over de wensen en verwachtingen van de te bouwen App en vervolgens een plan van aanpak opstellen en dit weer bespreken met de opdrachtgever. Omdat Apple strikte voorwaarden heeft met betrekking tot het toelaten van nieuwe App's zal hier in een vroeg stadium rekening mee gehouden moeten worden. Apple wenst bijvoorbeeld alleen duidelijke gebruikersmenu's en geen verborgen mogelijkheden in de App. Bij alles wat een App-ontwikkelaar doet staat functionaliteit hoog aangeschreven. Tijdens het bouwproces van een nieuwe App zullen er dan ook meestal meerdere testversies opgestuurd moeten worden voordat een nieuwe App de uiteindelijke goedkeuring kan krijgen en vindbaar is in de App-store. Voor Android zijn de regels minder streng maar moet een App natuurlijk ook functioneel zijn en goed werken. Naast het bedenken en bouwen van een nieuwe App zal de App-ontwikkelaar ook updates toepassen zodat de App stabiel blijft draaien op nieuwe software.

App's hebben de toekomst

App's hebben zeker een grote toekomst omdat het inmiddels al zo is dat de meeste consumenten alleen nog werken via smartphones en tablets en de vaste computer thuis steeds minder voorkomt. Het is voor bedrijven dan ook zeer belangrijk om een goeie App te laten bouwen omdat je anders als bedrijf veel bezoekers c.q. klanten zal mislopen. Het zijn doorgaans alleen de grotere bedrijven die al een App bezitten omdat de ontwikkelkosten van een App toch wel hoog kunnen zijn. Er zijn inmiddels zeer veel bedrijven actief die gericht zijn op het bouwen en lanceren van App's die wellicht ook zelfstandige App's in de markt proberen te zetten zoals de bekende game App's. Met een goeie App is dan ook zeker goed geld te verdienen wanneer deze opgepikt wordt door de social media wereldwijd. De verdiensten aan een App kunnen zijn de reclame-inkomsten, het kopen van de App en het kopen van extra functionaliteiten binnen de app.

Opleiding tot appontwikkelaar:

Hoeveel kost een app laten maken:

Opleiding tot App-ontwikkelaar

Er bestaan voldoende opleidingsmogelijkheden voor het beroep App-ontwikkelaar via reguliere scholen zoals de Mbo-opleiding applicatieontwikkelaar. Tevens zijn er voldoende andere opleidingsmogelijkheden voor de ICT zoals de Hbo-opleiding HBO-ICT en de Hbo-opleiding Multimedia Design die doorgaans vier jaar in beslag zullen nemen. Voor meer informatie verwijzen wij ook naar de beroepen programmeur en website bouwer. Via de volgende link komt u in de App-store op de gratis Mijnzzp-App die natuurlijk ook heel functioneel is zoals eerder omschreven.

Bedrijven waar een App-ontwikkelaar werkzaam kan zijn

Een App-ontwikkelaar werkt doorgaans voor een ICT-bedrijf of is werkzaam als freelancer voor verschillende opdrachtgevers. Een App-ontwikkelaar kan ook andere werkzaamheden uitvoeren zoals het bouwen van een normale website. Echter zijn er steeds meer bedrijven te vinden die zich alleen richten op het bouwen van App's.

Competenties App-ontwikkelaar

Als App-ontwikkelaar is het belangrijk dat je over een goed wiskundig inzicht, technisch inzicht en analytisch vermogen beschikt. Als App-ontwikkelaar werk je vaak in teamverband en zal je dus een teamspeler moeten zijn, omdat je samen aan een bepaald project zal werken. Je communicatieve vaardigheden als App-ontwikkelaar zijn zeker belangrijk omdat je regelmatig met opdrachtgevers zal overleggen. Daarnaast kan creativiteit ook een grote rol spelen binnen het beroep, als het aankomt op het kunnen oplossen van problemen. Als laatste is het belangrijk om goed op alle details te letten, zodat er een goed werkende App gebouwd wordt die gebruiksvriendelijk is voor de eindgebruiker.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als App-ontwikkelaar

Als goed opgeleide App-ontwikkelaar binnen de ICT-wereld is het doorgaans geen enkel probleem om werk te vinden. Het bedrijfsleven staat te springen om goed opgeleide App- ontwikkelaars. Wel is het binnen dit beroep erg belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste technieken en mogelijkheden, omdat er steeds veranderingen zijn. Als App- ontwikkelaar ben je dan ook nooit uitgeleerd, en zal je dus regelmatig bijscholing moeten volgen. Het doorgroeien als App-ontwikkelaar moet gezien worden in het verder specialiseren op bepaalde gebieden, door extra opleidingen of cursussen te volgen. Maar natuurlijk kan je vroeg of laat ook als zelfstandig ondernemer starten met je eigen bedrijf, zodra je voldoende ervaring opgedaan hebt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris App-ontwikkelaar

Over het algemeen is de functie als App-ontwikkelaar een goed betaalde baan met prima arbeidsvoorwaarden. Een Hbo opgeleide App-ontwikkelaar zal in loondienst tussen de 3000 en 4500 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Er zijn ook relatief veel zelfstandig ondernemers aan het werk als App-ontwikkelaar, die zich verhuren voor bepaalde diensten of wellicht zelfstandig hun eigen App's bouwen. Met een populaire App is doorgaans zeel veel geld te verdienen mits deze natuurlijk aanslaat bij het grote publiek.

Mijnzzp.nl