App-ontwikkelaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een App-ontwikkelaar of App-developer is een programmeur die zich gespecialiseerd heeft in het ontwikkelen en bouwen van Apps voor smartphones en tablets. De Apps, die een App-developer bouwt zijn speciaal gemaakt voor mobiele apparaten en niet voor gewone websites. Apps worden voornamelijk gebouwd om het gebruikersgemak te vergroten op mobiele apparaten, omdat de meeste websites beperkt functioneel zijn op mobiele apparaten. Dit komt vooral doordat de meeste websites niet gebouwd zijn voor mobiele apparaten. Enkele belangrijke kenmerken waaraan een goede App moet voldoen is dat de App duidelijk en makkelijk te gebruiken is. Tegenwoordig hebben bijna alle grote bedrijven, overheden en instellingen die veel met het internet werken wel een App beschikbaar. Met de opkomst van de mobiele Apps is het gebruikersgemak dan ook aanzienlijk vergroot. Ook het afspelen van filmpjes gaat doorgaans goed via Apps. Er zijn tegenwoordig dan ook veel soorten Apps beschikbaar, die kunnen variëren van entertainment tot zakelijke Apps. Het ontwikkelen, bouwen en testen van nieuwe Apps is aan te merken als specialistische werkzaamheden, omdat Apps aan veel voorwaarden moeten voldoen voordat ze toegelaten worden. Het programmeren van mobiele applicaties voor de smartphone, smartwatch en de tablet is behoorlijk complex te noemen, omdat mobiele apparaten gebruik kunnen maken van verschillende technieken, waardoor het regelmatig zal voorkomen dat een App-ontwikkelaar op verschillende manieren moet programmeren. Apps die werken op Apple-toestellen werken bijvoorbeeld niet zomaar op Android toestellen. Met andere woorden zal een App-developer op een brede manier gespecialiseerd moeten zijn in het programmeren van verschillende computertalen. Een programmeur die verschillende computertalen kan laten samenwerken noemt men ook wel een NET-developer. Het ontwikkelen van Apps is niet makkelijk en kan niet zomaar vergeleken worden met het opzetten of bouwen van een website.

Een App-ontwikkelaar is dus meestal een programmeur die zich gespecialiseerd heeft als NET-developer. Het beroep App-developer is tegenwoordig aan te merken als een belangrijk beroep, omdat er steeds meer Apps bijkomen. Er zijn dan ook redelijk veel ICT-specialisten werkzaam als App-developer, omdat de vraag naar goede App-ontwikkelaars groot te noemen is. Moderne Apps kunnen ook zeer uitgebreid zijn, waardoor het ontwikkelen van nieuwe Apps veel tijd in beslag kan nemen. Vooral de populaire game Apps zijn in veel gevallen uitgebreide Apps, die ontwikkeld, gebouwd en getest worden door een team van App-developers. Net zo als bij gewone websites worden applicaties over het algemeen niet door één persoon gebouwd, omdat het bouwen van applicaties veel werk is. Daarnaast is het prima denkbaar dat een App-developer zich gespecialiseerd heeft in bepaalde vormen van programmeren, zoals in JAVA, PHP of HTML. Daarnaast maken App-developers over het algemeen gebruik van gespecialiseerde webdesigners en/of grafisch vormgevers. In sommige gevallen kan ook de benaming applicatie ontwikkelaar van toepassing zijn.

Wat doet een App-ontwikkelaar precies

Een App-ontwikkelaar zal in eerste instantie overleggen met zijn opdrachtgever over de wensen en verwachtingen van de te bouwen App en vervolgens een plan van aanpak opstellen en dit weer bespreken met de opdrachtgever. Omdat Apple strikte voorwaarden heeft met betrekking tot het toelaten van nieuwe Apps zal hier in een vroeg stadium rekening mee gehouden moeten worden. Apple wenst bijvoorbeeld alleen duidelijke gebruikersmenu's en geen verborgen mogelijkheden in de App. Bij alles wat een App-developer doet staat functionaliteit hoog aangeschreven. Tijdens het bouwproces van een nieuwe App zullen er dan ook meestal meerdere testversies opgestuurd moeten worden voordat een nieuwe App de uiteindelijke goedkeuring kan krijgen en vindbaar is in de App Store. Voor Android zijn de regels minder streng, maar moet een App natuurlijk ook functioneel zijn en goed werken. Naast het bedenken en bouwen van een nieuwe App zal de App-developer ook updates toepassen zodat de App stabiel blijft draaien op nieuwe software.

Apps hebben de toekomst

Apps hebben zeker een grote toekomst omdat het inmiddels al zo is dat de meeste consumenten alleen nog werken via smartphones en tablets en de vaste computer thuis steeds minder voorkomt. Het is voor bedrijven dan ook zeer belangrijk om een goeie App te laten bouwen omdat je anders als bedrijf veel bezoekers of klanten zal mislopen. Het zijn doorgaans alleen de grotere bedrijven die al een App bezitten omdat de ontwikkelkosten van een App toch wel hoog kunnen zijn. Er zijn inmiddels zeer veel bedrijven actief die gericht zijn op het bouwen en lanceren van Apps die wellicht ook zelfstandige Apps in de markt proberen te zetten zoals de bekende game Apps. Met een goeie App is dan ook zeker goed geld te verdienen wanneer deze opgepikt wordt door de social media. De verdiensten aan een App kunnen zijn de reclame-inkomsten, het kopen van de App en het kopen van extra functionaliteiten binnen de app. Vanzelfsprekend bestaat het beroep wel uit verschillende aspecten en zijn nieuwe creatieve ideeën belangrijk. Overigens heeft een App-developer niet alleen te maken met Apps voor de mobiele telefoon. Denk bijvoorbeeld ook aan de tablet.

Wat doet een app ontwikkelaar:

Opleiding tot app ontwikkelaar:

Opleiding tot App-ontwikkelaar

Wie een carrière ambieert als App-ontwikkelaar kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding Applicatieontwikkelaar op niveau vier. Tijdens de Mbo-opleiding Applicatieontwikkelaar zal je over het algemeen ook regelmatig stage lopen bij erkende leerbedrijven waarbij je onder begeleiding zal werken van een ervaren medewerker, die gezien kan worden als leermeester. Als App-developer zijn er ook voldoende opleidingsmogelijkheden op Hbo-niveau, zoals de Hbo-opleiding ICT en de Hbo-opleiding Communication Multimedia Design, die over het algemeen nog eens vier jaar in beslag zullen nemen. Als App-developer zal je over het algemeen voldoende hebben aan een Mbo-opleiding, echter is het volgen van een passende Hbo-opleiding in de meeste gevallen wel raadzaam, omdat een Hbo-opleiding dieper in gaat om de leerstof, waardoor er verbreding zal ontstaan als App-developer. Als App-developer is het in alle gevallen belangrijk dat je beschikt over grote affiniteit met betrekking tot computers, software en programmeren. Ook het leren ontwerpen speelt over het algemeen een belangrijke rol als applicatieontwikkelaar. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een App-ontwikkelaar werkzaam kan zijn

Een App-ontwikkelaar zal over het algemeen werkzaam zijn voor gespecialiseerde ICT-bedrijven, die zich richten op het ontwikkelen en bouwen van applicaties. Daarnaast is het prima denkbaar dat een App-developer werkzaam is als ondernemer. Er zijn binnen de ICT-branche redelijk veel zelfstandig ondernemers werkzaam, die op verschillende manieren kunnen werken. Een App-developer kan daarnaast prima werkzaam zijn als consultant voor verschillende opdrachtgevers. Het is mogelijk dat een App-developer ook verantwoordelijk is voor andere ICT-werkzaamheden, echter kan dit perApp-developer verschillen. Zoals eerder omschreven kan ook de benaming applicatie ontwikkelaar van toepassing zijn.

Competenties App-ontwikkelaar

De belangrijkste competentie van een App-ontwikkelaar is dat een App-developer gezien kan worden als allround programmeur. Daarnaast moet een App-developer beschikken over wiskundig en technisch inzicht. Ook het analytisch vermogen is als App-developer belangrijk. Omdat een App-developer over het algemeen binnen een team van specialisten werkzaam is moet de App-developer beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Daarnaast kan creativiteit een belangrijke rol spelen binnen het beroep, als het aankomt op het kunnen oplossen van problemen. Ook het gestructureerd kunnen werken is als App-developer aan te merken als belangrijke competentie. Als een App-developer beschikt over veel verantwoordelijkheden kan het ook belangrijk zijn dat de App-developer aangemerkt kan worden als software engineer. Algemeen belangrijke woorden zijn samenwerken, zelfstandigheid, presteren, monitoren, inspiratie, motivatie, luisteren, overleggen, flexibiliteit, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als App-ontwikkelaar

Als goed opgeleide App-developer binnen de ICT-wereld is het doorgaans geen enkel probleem om werk te vinden. Het bedrijfsleven staat te springen om goed opgeleide App-bouwers. Wel is het binnen dit beroep erg belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste technieken en mogelijkheden, omdat er steeds veranderingen zijn. Als App-developer ben je dan ook nooit uitgeleerd, en zul je dus regelmatig bijscholing moeten volgen. Het doorgroeien als App-developer moet gezien worden in het verder specialiseren op bepaalde gebieden, door extra opleidingen of cursussen te volgen. Maar natuurlijk kan je vroeg of laat ook als zelfstandig ondernemer starten met je eigen bedrijf, zodra je voldoende ervaring opgedaan hebt. Het aantal vacatures naar App-developers is tegenwoordig groot te noemen. De meeste App-developers hebben geen moeite met het vinden van een passende baan.

Arbeidsvoorwaarden en salaris App-ontwikkelaar

Over het algemeen is de functie als App-developer een goed betaalde baan met prima arbeidsvoorwaarden. Een Hbo-opgeleide App-developer zal in loondienst tussen de 3000 en 4500 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Er zijn ook relatief veel zelfstandig ondernemers aan het werk als App-developer, die zich verhuren voor bepaalde diensten of wellicht zelfstandig hun eigen Apps bouwen. Met een populaire App is doorgaans zeel veel geld te verdienen mits deze natuurlijk aanslaat bij het grote publiek.

Read this information on App developer in English.

Lesen Sie diese Informationen auf App Entwickler auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Desarrollador de aplicaciones en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor App-ontwikkelaar

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als App-ontwikkelaar bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl