App-ontwikkelaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een App-ontwikkelaar of App-developer is een programmeur die zich gespecialiseerd heeft in het ontwikkelen en bouwen van Apps voor smartphones en tablets. De Apps, die een App-developer bouwt, zijn speciaal gemaakt voor mobiele apparaten en niet voor gewone websites. Apps worden voornamelijk gebouwd om het gebruikersgemak te vergroten op mobiele apparaten, omdat de meeste websites beperkt functioneel zijn op mobiele apparaten. Dit komt vooral doordat de meeste websites niet gebouwd zijn voor mobiele apparaten. Enkele belangrijke kenmerken waaraan een goede App moet voldoen is dat de App duidelijk en makkelijk te gebruiken is. Tegenwoordig hebben bijna alle grote bedrijven, overheden en instellingen die veel met het internet werken wel een App beschikbaar. Met de opkomst van de mobiele Apps is het gebruikersgemak dan ook aanzienlijk vergroot. Ook het afspelen van filmpjes gaat doorgaans goed via Apps. Er zijn tegenwoordig dan ook veel soorten Apps beschikbaar, die kunnen variëren van entertainment tot zakelijke Apps. Het ontwikkelen, bouwen en testen van nieuwe Apps is aan te merken als specialistische werkzaamheden, omdat Apps aan veel voorwaarden moeten voldoen voordat ze toegelaten worden. Het programmeren van mobiele applicaties voor de smartphone, smartwatch en de tablet is behoorlijk complex te noemen, omdat mobiele apparaten gebruik kunnen maken van verschillende technieken, waardoor het regelmatig zal voorkomen dat een App-ontwikkelaar op verschillende manieren moet programmeren. Apps die werken op Apple-toestellen werken bijvoorbeeld niet zomaar op Android toestellen. Met andere woorden zal een App-developer op een brede manier gespecialiseerd moeten zijn in het programmeren van verschillende computertalen. Een programmeur die verschillende computertalen kan laten samenwerken noemt men ook wel een NET-developer. Het ontwikkelen van Apps is niet makkelijk en kan niet zomaar vergeleken worden met het opzetten of bouwen van een website.

Een App-ontwikkelaar is dus meestal een programmeur die zich gespecialiseerd heeft als NET-developer. Het beroep App-developer is tegenwoordig aan te merken als een belangrijk beroep, omdat er steeds meer Apps bijkomen. Er zijn dan ook redelijk veel ICT-specialisten werkzaam als App-developer, omdat de vraag naar goede App-ontwikkelaars groot te noemen is. Moderne Apps kunnen ook zeer uitgebreid zijn, waardoor het ontwikkelen van nieuwe Apps veel tijd in beslag kan nemen. Vooral de populaire game Apps zijn in veel gevallen uitgebreide Apps, die ontwikkeld, gebouwd en getest worden door een team van App-developers. Net zo als bij gewone websites worden applicaties over het algemeen niet door één persoon gebouwd, omdat het bouwen van applicaties veel werk is. Daarnaast is het prima denkbaar dat een App-developer zich gespecialiseerd heeft in bepaalde vormen van programmeren, zoals in JAVA, PHP of HTML. Daarnaast maken App-developers over het algemeen gebruik van gespecialiseerde webdesigners en/of grafisch vormgevers. In sommige gevallen kan ook de benaming applicatie ontwikkelaar van toepassing zijn.

Wat doet een App-ontwikkelaar?

Een App-ontwikkelaar zal in eerste instantie overleggen met zijn opdrachtgever over de wensen en verwachtingen van de te bouwen App en vervolgens een plan van aanpak opstellen en dit weer bespreken met de opdrachtgever. Omdat Apple strikte voorwaarden heeft met betrekking tot het toelaten van nieuwe Apps zal hier in een vroeg stadium rekening mee gehouden moeten worden. Apple wenst bijvoorbeeld alleen duidelijke gebruikersmenu's en geen verborgen mogelijkheden in de App. Bij alles wat een App-developer doet staat functionaliteit hoog aangeschreven. Tijdens het bouwproces van een nieuwe App zullen er dan ook meestal meerdere testversies opgestuurd moeten worden voordat een nieuwe App de uiteindelijke goedkeuring kan krijgen en vindbaar is in de App Store. Voor Android zijn de regels minder streng, maar moet een App natuurlijk ook functioneel zijn en goed werken. Naast het bedenken en bouwen van een nieuwe App zal de App-developer ook updates toepassen zodat de App stabiel blijft draaien op nieuwe software.

Taken als App-ontwikkelaar

Als app-ontwikkelaar ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van mobiele applicaties voor verschillende platforms, zoals iOS (Apple) of Android (Google). Hier zijn enkele taken die je als app-ontwikkelaar kunt verwachten:

 • Analyse en planning: Je begint met het analyseren van de behoeften van de gebruikers en het definiëren van de functionele vereisten van de app. Vervolgens maak je een plan voor de ontwikkeling, inclusief het bepalen van de benodigde technologieën, tools en het tijdsbestek.
 • App-ontwerp: Je maakt het ontwerp van de gebruikersinterface (UI) en de gebruikerservaring (UX) van de app. Dit omvat het bepalen van de lay-out, het kleurenschema, de navigatiestructuur en andere visuele aspecten van de app.
 • Front-end ontwikkeling: Je bouwt de front-end van de app, waarbij je programmeertalen zoals Java (voor Android) of Swift (voor iOS) gebruikt. Je implementeert de UI-elementen, functies en interacties van de app om een intuïtieve en responsieve gebruikerservaring te bieden.
 • Back-end ontwikkeling: Indien nodig, ontwikkel je ook de back-end van de app, inclusief de server-side logica, databases en API-integraties. Dit stelt de app in staat om gegevens op te halen, te verwerken en op te slaan.
 • Testen en debugging: Je voert uitgebreide tests uit om ervoor te zorgen dat de app goed functioneert, vrij is van bugs en voldoet aan de vereisten. Je identificeert en verhelpt eventuele fouten of problemen die zich voordoen tijdens het testproces.
 • Implementatie en distributie: Je bent verantwoordelijk voor het klaarmaken van de app voor implementatie op de relevante app stores, zoals de App Store (voor iOS) of Google Play Store (voor Android). Je volgt de vereiste richtlijnen en procedures om de app voor gebruikers beschikbaar te maken.
 • Onderhoud en updates: Na de lancering van de app ben je verantwoordelijk voor het monitoren van de prestaties, het verzamelen van feedback van gebruikers en het uitvoeren van regelmatige updates en verbeteringen om de functionaliteit en gebruikerservaring te optimaliseren.
 • Samenwerking en communicatie: Als app-ontwikkelaar werk je vaak samen met een team, waaronder ontwerpers, testers en projectmanagers. Goede communicatievaardigheden zijn essentieel om effectief te kunnen samenwerken en de voortgang van het project te rapporteren.

Het ontwikkelen van een app vereist een combinatie van technische vaardigheden, creativiteit en probleemoplossend vermogen. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en trends in mobiele technologieën om hoogwaardige apps te kunnen leveren die voldoen aan de behoeften van de gebruikers.

Apps hebben de toekomst

Apps hebben zeker een grote toekomst omdat het inmiddels al zo is dat de meeste consumenten alleen nog werken via smartphones en tablets en de vaste computer thuis steeds minder voorkomt. Het is voor bedrijven dan ook zeer belangrijk om een goeie App te laten bouwen omdat je anders als bedrijf veel bezoekers of klanten zal mislopen. Het zijn doorgaans alleen de grotere bedrijven die al een App bezitten omdat de ontwikkelkosten van een App toch wel hoog kunnen zijn. Er zijn inmiddels zeer veel bedrijven actief die gericht zijn op het bouwen en lanceren van Apps die wellicht ook zelfstandige Apps in de markt proberen te zetten zoals de bekende game Apps. Met een goeie App is dan ook zeker goed geld te verdienen wanneer deze opgepikt wordt door de social media. De verdiensten aan een App kunnen zijn de reclame-inkomsten, het kopen van de App en het kopen van extra functionaliteiten binnen de app. Vanzelfsprekend bestaat het beroep wel uit verschillende aspecten en zijn nieuwe creatieve ideeën belangrijk. Overigens heeft een App-developer niet alleen te maken met Apps voor de mobiele telefoon. Denk bijvoorbeeld ook aan de tablet.

Zelf een app bouwen: niet eenvoudig

Het zelf bouwen van een app kan een behoorlijke uitdaging zijn. Het vereist technische kennis, ervaring en vaardigheden in app-ontwikkeling. Een app bouwen is moeilijker dan een website bouwen. Niet iedereen kan dan ook zomaar zelf een app bouwen. Hier zijn enkele redenen waarom het zelf bouwen van een app niet eenvoudig kan zijn:

 • Programmeervaardigheden: Om een app te bouwen, moet je bekend zijn met programmeertalen zoals Java, Swift, Kotlin, of React Native, afhankelijk van het platform waarvoor je de app wilt ontwikkelen. Het vergt tijd en inspanning om deze programmeertalen te leren en er bekwaam in te worden.
 • Ontwerp- en gebruikerservaring: Het ontwerpen van een intuïtieve en aantrekkelijke gebruikersinterface (UI) en een positieve gebruikerservaring (UX) vereist ontwerpvaardigheden en kennis van UX-principes. Het is belangrijk om na te denken over de navigatiestructuur, de visuele elementen en de interacties van de app om een naadloze en boeiende ervaring te bieden aan de gebruikers.
 • Complexiteit van functionaliteit: Afhankelijk van de gewenste functionaliteit van de app, kan het ontwikkelen van bepaalde functies complex zijn. Het kan nodig zijn om te werken met databases, externe API's te integreren, gebruik te maken van complexe algoritmen, enzovoort. Het vergt technische kennis en probleemoplossend vermogen om deze functionaliteit te implementeren.
 • Testen en debugging: Het testen van een app is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat deze goed functioneert en vrij is van bugs en fouten. Het vereist het opzetten van testomgevingen, het uitvoeren van verschillende tests, het identificeren en oplossen van bugs en het verifiëren van de prestaties van de app op verschillende apparaten en besturingssystemen.
 • Onderhoud en updates: Een app is niet alleen een eenmalig project, maar vereist ook voortdurend onderhoud en updates. Dit omvat het oplossen van eventuele bugs, het verbeteren van de prestaties, het aanpassen aan nieuwe besturingssysteemversies en het implementeren van nieuwe functies op basis van gebruikersfeedback.

Hoewel het zelf bouwen van een app uitdagend kan zijn, zijn er ook mogelijkheden om het proces te vereenvoudigen. Er zijn bijvoorbeeld verschillende platforms en tools beschikbaar die een visuele interface bieden en de programmeer complexiteit verminderen. Bovendien zijn er online cursussen en documentatie beschikbaar om je te helpen de nodige vaardigheden en kennis op te doen. Als je geen ervaring hebt in app-ontwikkeling of als je een complexe app wilt bouwen, kan het raadzaam zijn om samen te werken met een professionele app-ontwikkelaar of een ontwikkelingsbedrijf. Zij hebben de expertise en ervaring om je te begeleiden door het proces, kwalitatieve apps te leveren en eventuele technische uitdagingen aan te pakken.

Beroep app ontwikkelaar:

Opleiding tot app ontwikkelaar:

Opleiding tot App-ontwikkelaar

Wie een carrière ambieert als App-ontwikkelaar kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding Applicatieontwikkelaar op niveau vier. Tijdens de Mbo-opleiding Applicatieontwikkelaar zal je over het algemeen ook regelmatig stage lopen bij erkende leerbedrijven waarbij je onder begeleiding zal werken van een ervaren medewerker, die gezien kan worden als leermeester. Als App-developer zijn er ook voldoende opleidingsmogelijkheden op Hbo-niveau, zoals de Hbo-opleiding ICT en de Hbo-opleiding Communication Multimedia Design, die over het algemeen nog eens vier jaar in beslag zullen nemen. Als App-developer zal je over het algemeen voldoende hebben aan een Mbo-opleiding, echter is het volgen van een passende hbo-opleiding in de meeste gevallen wel raadzaam, omdat een hbo-opleiding dieper in gaat om de leerstof, waardoor er verbreding zal ontstaan als App-developer. Als App-developer is het in alle gevallen belangrijk dat je beschikt over grote affiniteit met betrekking tot computers, software en programmeren. Ook het leren ontwerpen speelt over het algemeen een belangrijke rol als applicatieontwikkelaar. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Het is verstandig om als startende zzp'er gebruik te maken van een goed boekhoudprogramma voor de financiële administratie.

Bedrijven waar een App-ontwikkelaar werkzaam kan zijn

Een App-ontwikkelaar zal over het algemeen werkzaam zijn voor gespecialiseerde ICT-bedrijven, die zich richten op het ontwikkelen en bouwen van applicaties. Daarnaast is het prima denkbaar dat een App-developer werkzaam is als ondernemer. Er zijn binnen de ICT-branche redelijk veel zelfstandig ondernemers werkzaam, die op verschillende manieren kunnen werken. Een App-developer kan daarnaast prima werkzaam zijn als consultant voor verschillende opdrachtgevers. Het is mogelijk dat een App-developer ook verantwoordelijk is voor andere ICT-werkzaamheden, echter kan dit perApp-developer verschillen. Zoals eerder omschreven kan ook de benaming applicatie ontwikkelaar van toepassing zijn.

Competenties App-ontwikkelaar

De belangrijkste competentie van een App-ontwikkelaar is dat een App-developer gezien kan worden als allround programmeur. Daarnaast moet een App-developer beschikken over wiskundig en technisch inzicht. Ook het analytisch vermogen is als App-developer belangrijk. Omdat een App-developer over het algemeen binnen een team van specialisten werkzaam is moet de App-developer beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Daarnaast kan creativiteit een belangrijke rol spelen binnen het beroep, als het aankomt op het kunnen oplossen van problemen. Ook het gestructureerd kunnen werken is als App-developer aan te merken als belangrijke competentie. Als een App-developer beschikt over veel verantwoordelijkheden kan het ook belangrijk zijn dat de App-developer aangemerkt kan worden als software engineer. Algemeen belangrijke woorden zijn samenwerken, zelfstandigheid, presteren, monitoren, inspiratie, motivatie, luisteren, overleggen, flexibiliteit, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als App-ontwikkelaar

Als goed opgeleide App-developer binnen de ICT-wereld is het doorgaans geen enkel probleem om werk te vinden. Het bedrijfsleven staat te springen om goed opgeleide App-bouwers. Wel is het binnen dit beroep erg belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste technieken en mogelijkheden, omdat er steeds veranderingen zijn. Als App-developer ben je dan ook nooit uitgeleerd, en zul je dus regelmatig bijscholing moeten volgen. Het doorgroeien als App-developer moet gezien worden in het verder specialiseren op bepaalde gebieden, door extra opleidingen of cursussen te volgen. Maar natuurlijk kan je vroeg of laat ook als zelfstandig ondernemer starten met je eigen bedrijf, zodra je voldoende ervaring opgedaan hebt. Het aantal vacatures naar App-developers is tegenwoordig groot te noemen. De meeste App-developers hebben geen moeite met het vinden van een passende baan.

Arbeidsvoorwaarden en salaris App-ontwikkelaar

Over het algemeen is de functie als App-developer een goed betaalde baan met prima arbeidsvoorwaarden. Een Hbo-opgeleide App-developer zal in loondienst tussen de 3000 en 4500 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Er zijn ook relatief veel zelfstandig ondernemers aan het werk als App-developer, die zich verhuren voor bepaalde diensten of wellicht zelfstandig hun eigen Apps bouwen. Met een populaire App is doorgaans zeel veel geld te verdienen mits deze natuurlijk aanslaat bij het grote publiek.

Eigen bedrijf starten als App-ontwikkelaar

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als App-ontwikkelaar, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken App-ontwikkelaar

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als App-ontwikkelaar bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een App-ontwikkelaar.

Mijnzzp.nl