Grafisch vormgever

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een grafisch vormgever is een vakman of vakvrouw die werkzaam is binnen de grafische sector. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een grafisch vormgever het beste omschrijven als het verzorgen van de grafische vormgeving van drukwerk zoals tijdschriften, boeken, folders en affiches. Ook kan een grafisch vormgever verantwoordelijk zijn voor het ontwerpen en maken van grafisch vormgeving van websites. In dat geval is een grafisch vormgever ook aan te merken als een webdesigner. Grafisch vormgeving heeft niet alleen meer betrekking op gedrukte media, omdat het internet net zo belangrijk is als grafisch vormgever. Een grafisch vormgever ontwerpt en bepaalt onder andere de huisstijl, de lay-out en de typografie van advertenties, tijdschriften, kranten, boeken en brochures. In het kort zou men ook kunnen zeggen dat een grafisch vormgever zich bezig houdt met vormgeving. Het is dan ook de grafisch vormgever die in samenspraak met de opdrachtgever de vormgeving verzorgt tot een uiteindelijk resultaat. Bij vormgeving kan men onder andere denken aan de lettergrootte, foto's, illustraties en kleurgebruik. Het beroep grafisch vormgever is aan te merken als een belangrijk beroep, omdat grafische vormgeving ook betrekking heeft op websites. Een goede vormgeving van websites zal bijdragen aan het doel van de website. Grafische vormgeving is net zo belangrijk als een goed werkende website, omdat de grafische vormgeving voor een belangrijk deel zal bepalen of bezoekers blijven hangen op een website. Het beroep grafisch vormgever is een creatief beroep waarbij technische kennis en ICT-kennis erg belangrijk zijn.

In Nederland zijn er redelijk veel zelfstandig ondernemers te vinden die werkzaam zijn als grafisch vormgever. Deze zelfstandig werkende grafisch vormgevers kunnen zich alleen richten op vormgeving, maar over het algemeen voeren de meeste grafisch vormgevers ook andere werkzaamheden uit zoals programmeerwerkzaamheden. Dit kan wel verschillen per grafisch vormgever, omdat het vormgeven ook een echte specialisatie te noemen is, waarbinnen creativiteit een belangrijke rol speelt. Een grafisch vormgever moet aan het begin van een opdracht met nogal wat verschillende zaken rekening houden, zoals: welke doelgroep moet er bereikt worden, wat wil de klant en wat is het financiële budget van de klant. Tijdens de ontwerpfase zal een grafisch vormgever regelmatig met de opdrachtgever overleggen over de voortgang van het ontwerp. Als grafisch vormgever kan je verantwoordelijk zijn voor uiteenlopende ontwerpwerkzaamheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontwerpen van een huisstijl voor een bedrijf of aan het bewerken van afbeeldingen die gebruikt kunnen worden voor gedrukte media of onlinemedia. Het beroep grafisch vormgever is een breed beroep te noemen, waarbinnen je verantwoordelijk kan zijn voor uiteenlopende soorten grafisch vormgeving.

Grafische vormgeving websites

Vandaag de dag zijn grafisch vormgevers meer onmisbaar dan ooit, omdat grafisch vormgevers ook verantwoordelijk zijn voor het grafisch ontwerpen van websites. Een website technisch goed laten werken is nog maar één ding. Het is de grafisch vormgever die een nieuwe website moet voorzien van een goed en mooi grafisch ontwerp. Zoals eerder omschreven is het niet ondenkbaar dat een grafisch vormgever ook verantwoordelijk is voor programmeerwerkzaamheden als programmeur, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Als een grafisch vormgever veel onlinewerkzaamheden uitvoert voor websites kan hij of zij ook aangemerkt worden als webdesigner. Een grafisch vormgever kan ook verantwoordelijk zijn voor het ontwerpen en maken van grafische vormgeving bij online reclame-uitingen.

Informatiefilm over een grafisch vormgever:

Opleidingen tot grafisch vormgever

Om als grafisch vormgever te kunnen werken zijn er diverse opleidingen, die zowel op Mbo-niveau als op Hbo-niveau te volgen zijn. De Mbo-opleiding grafische vormgever is een opleiding op niveau vier en is prima geschikt als vooropleiding voor de Hbo-studie Communication & Multimedia Design (CMD). Deze opleiding is ook in deeltijd te volgen. De opleiding tot grafisch vormgever is redelijk zwaar te noemen. De eerste jaren van de opleiding ben je voornamelijk bezig met tekenen, beeldhouwen en fotografie. Aan het eind van ieder jaar zal er gekeken worden of er voldoende voortgang is om door te stromen naar het volgende jaar. Is dit niet het geval, dan bestaat de kans dat men de opleiding moet stoppen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een grafisch vormgever werkzaam kan zijn

Als grafisch vormgever werk je over het algemeen voor reclamebureaus, uitgevers, marketingsbureaus of andere soorten internetondernemers. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat een grafisch vormgever werkzaam is als ondernemer. Er zijn tegenwoordig veel grafisch vormgevers werkzaam als ondernemer, die voor verschillende opdrachtgevers werkzaam kunnen zijn. Een grafisch vormgever kan in sommige gevallen ook weer aangemerkt worden als website bouwer. In dat geval is een grafisch vormgever verantwoordelijk voor meer werkzaamheden dan alleen het vormgeven van websites. Welke werkzaamheden een grafisch vormgever precies allemaal zal uitvoeren kan per grafisch vormgever verschillen.

Competenties grafisch vormgever

De belangrijkste competentie als grafisch vormgever is creativiteit, omdat je steeds weer met nieuwe pakkende ontwerpen zal moeten komen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je voldoende kennis bezit van computers en de diverse softwareprogramma's waar je gebruik van zal maken tijdens je werkzaamheden. Als grafisch vormgever krijg je veel met klanten te maken die bepaalde wensen hebben. Het bezitten van goede communicatieve vaardigheden is dan ook zeer belangrijk als grafisch vormgever. Wanneer je als zelfstandig ondernemer werkzaam bent zal je ook commercieel moeten zijn. Omdat er veel concurrentie is onder de vormgevers is het belangrijk dat je netwerkt, om je kansen als ondernemer te vergroten.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als grafisch vormgever

De arbeidsmarkt voor grafisch vormgevers is zeer goed te noemen. Wel is het belangrijk om je te onderscheiden van andere vormgevers, omdat er veel zelfstandigen te vinden zijn als grafisch vormgever. Maar ook een baan in loondienst is met de juiste opleiding doorgaans geen enkel probleem. Door de groeiende IT-markt zal de vraag naar vormgevers alleen nog maar toenemen. De doorgroeimogelijkheden als grafisch vormgever zijn sterk afhankelijk van je werkgever en je eigen inzet. Maar natuurlijk kan ook het starten van je eigen bedrijf gezien worden als doorgroeien. Wel kan het belangrijk zijn om meerdere diensten aan te bieden dan alleen het vormgeven, zodat je meer opdrachten kunt binnenhalen. Denk hierbij naast het vormgeven ook aan het bouwen van een website.

Arbeidsvoorwaarden en salaris grafisch vormgever

Als grafisch vormgever val je doorgaans onder de CAO grafimedia, waarbinnen alle arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een grafisch vormgever met een Hbo-opleiding zal doorgaans een salaris verdienen tussen 1800 en 3500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Een grafisch vormgever werkzaam als zelfstandig ondernemer kan doorgaans meer verdienen dan in loondienst. Echter is het wel belangrijk om voldoende opdrachten binnen te halen, wat soms lastig kan zijn door de  grote concurrentie op de markt. De meeste vormgevers werken met vaste aanneemsommen en niet per uur.

Mijnzzp.nl