Beeldhouwer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een beeldhouwer ontwerpt en maakt beeldhouwkunst. Beeldhouwkunst is één specifiek onderdeel van de vele verschillende kunstsoorten die er zijn. Een belangrijk verschil met andere kunsten is dat het bij beeldhouwen om driedimensionale kunst gaat. Als kunstvoorwerpen tastbaar zijn, zoals een beeld, spreekt men ook wel eens van beeldende kunst. Beeldhouwers kunnen met verschillende soorten materialen werken zoals steen, gips, was, hout, brons of smeedijzer. Daarnaast bestaan er speciale beeldhouwers, die zich gespecialiseerd kunnen hebben in tijdelijke kunstvoorwerpen zoals zandsculpturen en ijssculpturen. De benaming beeldhouwer is vrij breed te noemen en kan betrekking hebben op verschillende soorten kunstenaars of beeldhouwers. Als beeldhouwer hoef je niet beroepsmatig werkzaam te zijn, omdat er ook veel mensen beeldhouwen voor de hobby als ontspanning.

Er zijn veel mensen die beeldhouwen als hobby, maar zeker ook als kunstenaar. Les in beeldhouwen wordt regelmatig gegeven in een groep, onder leiding van een professionele kunstenaar. De kunstenaar helpt de mensen dan met hun ideeën uit te werken. Ook hebben lang niet alle mensen de benodigde materialen en machines om te kunnen beeldhouwen. Beeldhouwen is vaak meer dan alleen maar een kunst sculptuur maken, vaak spelen emoties ook een grote rol. Naast het zelfstandig werken is het voor veel mensen een manier om andere mensen te leren kennen met dezelfde interesses.

Sculptuur

  • Een sculptuur is een beeld dat is vormgegeven door het weg hakken van materiaal. Een sculptuur wordt doorgaans gemaakt van harde materialen zoals natuursteen en hout. Wanneer een beeld van hout is komt deze tot stand door het snijden van het hout en noemt met dit weer houwen.

Plastiek

  • Plastiek is het beeldhouwen met minder harde en bewegelijke materialen zoals klei, gips en was. Dit kunnen ook gegoten beelden zijn die door middel van een gietvorm samengesteld zijn. 

Assemblage

  • Van assemblage spreekt men als een vorm tot stand komt uit verschillende onderdelen en betekent samenvoegen. Een duidelijk voorbeeld hier van is een kunstwerk dat is samengesteld uit verschillende soorten metalen zoals H-profielen, stalen vaten en buizen. Samen vormt dit alles een kunstwerk.

Beeldhouwkunst

  • Van beeldhouwkunst spreekt men als het om ruimtelijke kunstwerken gaat zoals standbeelden. Deze standbeelden kunnen van verschillende materialen gemaakt worden zoals ijzer, brons, was, klei, gips of beton.

Vormen en benamingen kunstbeelden:

  • Een IJssculptuur die gehakt is uit ijsblokken
  • Een zandsculptuur die gevormd is uit zand dat is aangestampt
  • Een portret hoofd met een driedimensionale vorm
  • Een Buste (borstbeeld) vanaf de heupen
  • Een gedenkteken voor bijvoorbeeld slachtoffers van een ramp of oorlog
  • Een reliëf van een driedimensionale achtergrond

Film over een beeldhouwer:

Opleidingen tot beeldhouwer

Er zijn diverse opleidingen voor het beroep beeldhouwer mogelijk. Het beste kan de Hbo-opleiding aan de kunstacademie gevolgd worden. Tijdens de opleiding word je bekend gemaakt met alles wat je bij het beroep als kunstenaar tegen kan komen. In het tweede jaar van de opleiding ga je een specifieke keuze maken, zoals bijvoorbeeld tot beeldhouwer. De totale opleiding tot kunstenaar duurt over het algemeen vier jaar afhankelijk, van je vooropleiding. Tijdens de opleiding tot kunstenaar is er ook veel aandacht voor je bestaan als zelfstandig kunstenaar, omdat je als kunstenaar eigenlijk altijd als zelfstandig ondernemer werkzaam zult zijn.

Bedrijven waar een beeldhouwer werkzaam kan zijn

Als beeldhouwer werk je alleen als zelfstandig ondernemer. Er zijn geen bedrijven die een beeldhouwer in dienst nemen.

Competenties beeldhouwer

Als beeldhouwer ben je in de eerste plaats een kunstenaar die onafhankelijk werkt en naar eigen inzicht kunst maakt, of dit in opdracht doet. Doorzettingsvermogen als beeldhouwer is één van de belangrijkste competenties, omdat de opdrachten niet voor het oprapen liggen en de gemaakte beeldhouwwerken niet altijd even makkelijk verkocht zullen worden. Als beeldhouwer of kunstenaar in het algemeen is het ook belangrijk om te willen en kunnen netwerken. De gemaakte kunst wordt meestal alleen verkocht als deze op de juiste manier onder aandacht gebracht wordt, en dat is juist weer zo belangrijk om als kunstenaar te kunnen overleven.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als beeldhouwer

Om als beeldhouwer een bestaansrecht op te bouwen met voldoende inkomsten is bijna niet mogelijk. Er zijn veel kunstenaars en kunst is heel specifiek voor mensen. Er zijn maar weinig beeldhouwers die genoeg inkomsten verdienen met hun beeldhouwwerken. Doorgroeimogelijkheden als beeldhouwer zijn er eigenlijk ook niet. Wel kan de beeldhouwer ook andere kunst maken, en zo proberen door te groeien als kunstenaar.

Arbeidsvoorwaarden en salaris beeldhouwer

Als kunstenaar ben zelfstandig ondernemer en bepaal je dus je eigen arbeidsvoorwaarden. Het salaris als beeldhouwer is ook niet aan te geven, omdat je voor eigen risico handelt als kunstenaar. De inkomsten zijn sterk afhankelijk van de verkoop en aantal gemaakte kunstwerken. Ook speelt je naamsbekendheid als kunstenaar een grote rol als het om de inkomsten gaat. Voor de meeste kunstenaars is er helaas geen riant inkomen mogelijk.

Mijnzzp.nl