Keramist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep keramist
Wat doet een keramist
Werken als keramist
Diverse taken als keramist:
Film: het ambacht van de pottenbakker:
Film: professionele pottenbakker:
Opleidingen tot keramist
Bedrijven waar een keramist werkzaam kan zijn
Competenties keramist
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als keramist
Arbeidsvoorwaarden en salaris keramist
Eigen bedrijf starten als Keramist
Boekhoudprogramma vergelijken Keramist

Beroep keramist

Een keramist is een ambachtsman of ambachtsvrouw die zich gespecialiseerd heeft in het maken van verschillende voorwerpen van keramiek. Keramiek ontstaat door verhitting en kan bestaan uit verschillende materialen, zoals aardewerk, porselein en steengoed. Minder bekende keramiek soorten zijn diamanten, glas, implantaten en supergeleiders. Keramiek ontstaat dus door verhitting, door het plaatsen van aardewerk in een oven of in een andere soorten warmtebron. Eén van de grote voordelen van keramiek is dat keramiek door verhitting erg hard kan worden. Een groot nadeel van keramiek is dat keramiek relatief gezien makkelijk kan scheuren door de broosheid van keramiek. Het woord keramiek stamt af van het Grieks woord keramos, wat aardewerkvat of drinkvat betekent. Het beroep keramist moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een keramist een hobbyist of bijvoorbeeld kunstenaar kan zijn, die verschillende voorwerpen maken van keramiek. In veel gevallen zal een keramist ook aangemerkt kunnen worden als pottenbakker, echter kan een keramist ook andere voorwerpen maken dan alleen potten. Een keramist hoeft dan ook geen pottenbakker te zijn, omdat een keramist, zoals een kunstenaar, ook andere voorwerpen kan maken van keramiek. Denk bijvoorbeeld aan bijzondere wandtegels, die ook gemaakt kunnen worden door een keramist. Ook beeldhouwkunst kan gemaakt worden door het gebruiken van keramiek. Het is dus niet zo dat een keramist alleen potten maakt, omdat dit per keramist kan verschillen. De werkzaamheden van een keramist kunnen variëren van hobbymatige tot beroepsmatige werkzaamheden. Hobbymatige keramisten of pottenbakkers werken vaak met een zogenaamde pottenbakkersschijf, waarop de keramist een vorm maakt. De pottenbakkersschijf maakt het mogelijk om ronde keramische vormen te maken, zoals potten of vaatwerk. Een andere benaming voor vaatwerk is ook wel eens eet- en drinkgerei.

Wat doet een keramist

Een keramist kan dus op verschillende manieren actief zijn met keramiek. Beroepsmatige keramisten werken over het algemeen met productiemachines en gestandaardiseerde mallen om voorwerpen van keramiek te kunnen maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toiletpotten, bakstenen, tegels en aan eet- en drinkgerei voor de massaproductie. Keramiek is een verzamelnaam waaronder verschillende soorten klei vallen. Alle voorwerpen die gemaakt worden van klei noemt men keramiek. Dit betekent bijvoorbeeld dat ook porselein, terracotta en steengoed onder de noemer keramiek vallen, ondanks dat porselein, terracotta en steengoed op verschillende manieren gevormd, gebakken en afgewerkt worden. Het is dus niet zo dat alle keramisten aangemerkt kunnen worden als creatieve vakman of vakvrouw, omdat keramiek ook op een functionele manier toegepast kan worden door de industrie. Ook een kunstenaar die met keramiek werkt kan functionele voorwerpen maken van keramiek, zoals potten en vazen. In dat geval is de kunstenaar gespecialiseerd in het maken van toegepaste beeldende kunstvoorwerpen van keramiek.

Werken als keramist

In de meeste gevallen zal een keramist aangemerkt moeten worden als hobbyist of als beeldend kunstenaar, die zich gespecialiseerd heeft in het werken met keramiek. Het werken met keramiek vraagt om speciale vaardigheden en kennis, omdat het maken van verschillende voorwerpen van keramiek over het algemeen niet makkelijk is. Dit ook het geval als we spreken van beeldhouwwerken, die gemaakt worden van keramiek. Zoals eerder omschreven kent keramiek veel toepassingen naast de kunstzinnige toepassingen. Het maken van mooie functionele gebruiksvoorwerpen, zoals serviezen of potten, vraagt om specifieke kennis. Iedereen kan voorwerpen maken van keramiek, echter is het maken van mooie functionele voorwerpen niet makkelijk. Een keramist moet daarnaast over veel materiaalkennis beschikken, omdat een keramist gebruik kan maken van verschillende soorten klei en glazuren, die ook de uiteindelijk uitstraling zullen bepalen naast de vormgeving. Ook kan een keramist verschillende stooktechnieken toepassen. Een traditionele keramist kan aangemerkt worden als ambachtsman.

Diverse taken als keramist:

  • Het ontwerpen van keramische voorwerpen.
  • Het vervaardigen van keramische voorwerpen.
  • Het afbakken van keramische voorwerpen.
  • Het glazuren en afwerken van keramische voorwerpen.
  • Het eventueel geven van cursussen.
  • Het verkopen van keramische voorwerpen.

Film: het ambacht van de pottenbakker:

Film: professionele pottenbakker:

Opleidingen tot keramist

Er bestaan geen erkende opleidingen voor het beroep keramist of pottenbakker binnen Nederland, omdat de meeste keramisten hobbymatig werkzaam zijn. Wel zijn er voldoende cursussen te vinden voor mensen die geïnteresseerd zijn in keramiek. Deze cursussen zijn belangrijk om te volgen, omdat het bakken van keramiek om specifieke kennis vraagt met betrekking tot het vormen en het bakken. Daarnaast worden er verschillende soorten gereedschappen en technieken gebruikt tijdens het proces. Over het algemeen kunnen de werkzaamheden van een keramist alleen aangeleerd worden door het opdoen van veel praktijkervaring. Met andere woorden is het belangrijk om les volgen van een ervaren keramist, die in dat geval aangemerkt kan worden als je leermeester. Als startende ondernemer, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhoudsoftware. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding.

Bedrijven waar een keramist werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een beroepsmatige keramist aangemerkt moeten worden als ondernemer. Het beroep keramist komt in loondienst eigenlijk niet voor. Daarnaast is het zo dat lang niet alle keramisten beroepsmatig actief zijn. De meeste mensen zijn op een hobbymatige manier actief als keramist. Binnen fabrieken waar op grote schaal keramiek producten gemaakt worden komt het beroep keramist ook niet meer voor op de oorspronkelijke manier. In dat geval zal een keramist eerder aangemerkt moeten worden als productiemedewerker.

Competenties keramist

De belangrijkste competentie voor een keramist is de kennis van het vormen, bakken en afwerken van keramiek, omdat deze werkzaamheden om specifieke kennis vragen. Daarnaast speelt creativiteit en passie een belangrijke rol als het aankomt op de competenties. Ook inspiratie kan gezien worden als belangrijke competentie. Als je als keramist beroepsmatig werkzaam bent kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn trends, inzicht, doorzettingsvermogen, motivatie, zelfstandigheid, plezier en vormgeving. De competenties van een keramist kunnen verschillen per keramist, omdat lang niet alle keramisten beroepsmatig actief zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als keramist

Het arbeidsmarktperspectief van een keramist is niet echt van toepassing, omdat het beroep keramist in loondienst niet voorkomt. In de meeste gevallen zal een keramist aangemerkt moeten worden als ondernemer of als hobbyist. Met andere woorden zal een keramist zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het opbouwen van een goede naam. Er zijn als keramist geen echte doorgroeimogelijkheden anders dan het exposeren binnen een galerie, waardoor de naamsbekendheid zal toenemen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris keramist

Omdat er geen echte banen zijn als keramist zijn er verder geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden. Ook is het voor dit beroep niet mogelijk om een salarisindicatie te geven, omdat de meeste mensen hobbymatig werkzaam zijn. De meeste professionals die werken met keramiek zijn zelfstandig ondernemers die wellicht in opdracht werken voor klanten.

Eigen bedrijf starten als Keramist

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Keramist, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Keramist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Keramist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Keramist.

Mijnzzp.nl