Bloemist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een bloemist verkoopt bloemen en planten, die de bloemist al dan niet zelf samen stelt in een boeket of bloemstuk. Om als bloemist te kunnen werken is er nogal wat kennis nodig van de verschillende soorten bloemen en planten. Buiten de specifieke kennis van bloemen en planten is het ook erg belangrijk om te weten welke planten en bloemen het best geschikt zijn voor een specifieke gelegenheid. Als bloemist ben je werkzaam als medewerker van een bloemenwinkel of ben je de eigenaar van je eigen bloemenwinkel. Het beroep bloemist is geen beschermd beroep binnen Nederland. Iedereen kan dan ook een eigen bloemenwinkel beginnen. Als bloemist is het wel erg belangrijk om de laatste trends te volgen, omdat mensen meestal op zoek zijn naar bijzondere boeketten en stijlen.

Een belangrijk onderdeel voor een bloemist is het zogenaamde bloemschikken of bloemsierkunst. Bloemschikken is het maken van een boeket door het samenstellen van een mooi stuk die uit verschillende bloemen en planten kan bestaan. Vaak worden hier bladeren, mos, takken en bloemen voor gebruikt. Om een mooi bloemstuk te maken is er nogal wat creativiteit nodig van de bloemist. Dit soort stukken worden vaak gemaakt voor speciale gelegenheden zoals een bruiloft, geboorte of een begrafenis. In Nederland is het ook mogelijk om een opleiding te volgen in de bloemsierkunst.

Er zijn verschillende soorten stijlen met betrekking tot de bloemsierkunst zoals de Oosterse bloemsierkunst, Europese bloemsierkunst en de moderne bloemsierkunst. In Nederland en in België zijn er jaarlijkse wedstrijden waar bloemisten hun eer kunnen behalen. Deze kampioenschappen zijn er in verschillende klassen.

Een bloemist kan zelf zijn bloemen inkopen op de bloemenmarkt of deze aangeleverd krijgen bij de winkel. Er zijn heel veel mensen die hun wekelijkse bloemetje op de markt kopen, omdat ze daar vaak relatief goedkoop zijn. De meeste bloemenverkopers op de markt maken er vaak ook nog een leuke show van.

Bloemen brengen wat extra's in een ruimte zoals de woonkamer of kantoor. De uitstraling van een bosje bloemen is eigenlijk niet te omschrijven maar brengt gewoon wat bijzonders door zijn kleuren en geur. Het is niet voor niets dat er over de wereld bloemen worden verzonden. Ook in Nederland zijn er vaak in de kleinste dorpen nog bloemwinkels te vinden, omdat bloemen nu eenmaal populair zijn.

Er zijn veel cursussen te vinden voor bloemschikken waar hobbyisten en vrijwilligers het bloemschikken onder de knie kunnen krijgen. Zo zijn er vaak vrijwilligers te vinden die in de kerk iedere week de bloemen verversen en deze zelf schikken. In een kerk gaat het vaak om grote bossen die mooi neergezet moeten worden.

Informatie over een bloemist:

Informatie over een bloemist(2):

Opleidingen tot bloemist

Wie als bloemist wil gaan werken kan het beste de Mbo-opleiding vakbekwaam medewerker bloembinden volgen op niveau drie. De opleiding duurt over het algemeen drie jaar. Tijdens deze opleiding is het mogelijk om vier dagen in de week te werken en één dag in de week de theorie op school te volgen. Deze opleiding is gericht op de zogenaamde creatieve bloemist, en is een brede opleiding tot bloemist. Tijdens de opleiding leer je creatief bloemschikken, toepassen en verzorgen van materialen en krijg je ook verkooplessen. Woorden die bij deze opleiding passen zijn plantenkennis, productkennis en vormgeven. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen.

Bedrijven waar een bloemist werkzaam kan zijn

Als bloemist ben je over het algemeen werkzaam in de bloemenbranche in verschillende soorten winkels, zoals in een tuincentrum of bloemenwinkel, of ben je werkzaam in de decorateurs branche. Daarnaast kan je als bloemist natuurlijk ook prima je eigen bedrijf starten.

Competenties bloemist

Als bloemist zijn je belangrijkste competenties het klantvriendelijk zijn en het verstand hebben van bloemen en planten. Daarnaast heb je als bloemist ook een adviserende rol voor klanten. Maar ook het kunnen verkopen is natuurlijk een belangrijke taak als bloemist, zodat dat tijdens de opleiding veel aan bod zal kommen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bloemist

Als bloemist een baan vinden in loondienst kan nogal eens moeilijk zijn. De meeste bloemisten die een winkel hebben voeren de werkzaamheden zelf uit, en hebben alleen een assistent lopen tijdens de drukke dagen. Het werken als bloemist is de laatste jaren steeds meer gericht op het zelf starten van een bloemenwinkel. Het doorgroeien als bloemist moet dan ook gezien worden in het starten van je eigen bloemenwinkel.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bloemist

Als bloemist in loondienst verdien je bij volle werkweken tussen de 1200 en 1800 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd en dienstjaren. Als zelfstandig ondernemer is er doorgaans meer te verdienen maar zijn je inkomsten sterk afhankelijk van je inkoop en verkoop als bloemist. Er zijn wel redelijk veel bloemisten te vinden, dus de concurrentie is doorgaans fors. Daarnaast zijn er natuurlijk andere factoren die de winst behoorlijk kunnen drukken, zoals de huur van het winkelpand.

Mijnzzp.nl