Bloemist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een bloemist is een ondernemer of commercieel medewerker die beroepsmatig bloemen en planten verkoopt, die de bloemist al dan niet zelfstandig samenstelt tot een boeket of bloemstuk. Om als bloemist te kunnen werken is er nogal wat vakkennis nodig van de verschillende soorten bloemen en planten. Buiten de specifieke vakkennis van bloemen en planten is het erg belangrijk om te weten welke planten en bloemen het best geschikt zijn voor een specifieke gelegenheid. Als bloemist ben je werkzaam als medewerker van een bloemenwinkel of ben je de eigenaar van je eigen bloemenwinkel. Een bloemist kan zelf zijn bloemen inkopen op de bloemenmarkt, of ze aangeleverd krijgen bij de bloemenwinkel. Daarnaast kan een bloemist werkzaam zijn op de markt. Er zijn redelijk veel mensen die hun wekelijkse bloemen op de markt kopen, omdat bloemen op de markt relatief goedkoop zijn. Het beroep bloemist is geen beschermd beroep binnen Nederland. Iedereen kan dan ook een eigen bloemenwinkel beginnen. Als bloemist is het wel erg belangrijk om de laatste trends te volgen, omdat mensen meestal op zoek zijn naar bijzondere boeketten en stijlen. In de meeste gevallen zal een bloemist niet alleen bloemen en planten verkopen. Een bloemist verkoopt doorgaans ook aanverwante artikelen, zoals vazen, schalen en andere passende accessoires. Het beroep bloemist is aan te merken als populair beroep, omdat veel mensen belang hechten aan bloemen en planten. Het worden van bloemist is in de praktijk niet altijd even makkelijk, omdat er sprake kan zijn van redelijk veel concurrentie. Ook de algemene vakkennis van de bloemensector en detailhandel moet niet onderschat worden. Het beroep bloemist moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat bloemisten op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. Niet alle bloemisten beschikken over een eigen bloemenwinkel. Een bloemist kan bijvoorbeeld ook in opdracht werken voor klanten en wellicht hobbymatig actief zijn.

Een belangrijk onderdeel van de vakkennis als bloemist is het zogenaamde bloemschikken. Bloemschikken is het maken van een boeket door het samenstellen van een mooi stuk dat uit verschillende bloemen en planten kan bestaan. Vaak worden hiervoor bladeren, mos, takken en verschillende bloemen gebruikt. Om een mooi bloemstuk te kunnen maken is er nogal wat creativiteit nodig als bloemist. Dit soort bloemstukken wordt vaak gemaakt voor speciale gelegenheden, zoals een bruiloft, geboorte of een begrafenis. In Nederland is het ook mogelijk om een opleiding te volgen in de bloemsierkunst. Er zijn verschillende soorten stijlen met betrekking tot de bloemsierkunst, zoals de Oosterse bloemsierkunst, Europese bloemsierkunst en de moderne bloemsierkunst. Bloemsierkunstenaars zijn ervaren bloemisten en/of hobbyisten, die niet werkzaam hoeven te zijn binnen een bloemenwinkel. Zo zijn er redelijk veel vrijwilligers te vinden die in de kerk iedere week de bloemen verversen en ze zelf schikken. In een kerk gaat het vaak om grote bossen, die mooi neergezet moeten worden. Er zijn veel cursussen te vinden voor bloemschikken waar hobbyisten en vrijwilligers het bloemschikken onder de knie kunnen krijgen. Wanneer een bloemist personeel in dienst heeft spreekt men ook wel van een medewerker groene detailhandel.

Eigen bloemenwinkel starten

Zoals eerder omschreven is het beroep bloemist aan te merken als populair beroep. Redelijk veel mensen hebben dan ook de droom om een eigen bloemenwinkel te starten. Het starten van een eigen bloemenwinkel is in veel gevallen niet alleen afhankelijk van de vakkennis. Een goede bloemist moet ook aangemerkt kunnen worden als commercieel medewerker, die tegen de juiste prijs de bloemen en planten weet te verkopen. Daarnaast moet een bloemist aangemerkt kunnen worden als onderhandelaar, omdat de meeste bloemisten de bloemen en planten inkopen op de veiling. De bloemenveiling veilt verschillende bloemen en planten, die aangeleverd worden door bloementelers en plantentelers. Andere belangrijk eigenschappen die niet mogen ontbreken als bloemist zijn creativiteit en het bijhouden van trends. Ook het geven van workshops kan belangrijk zijn als bloemist om de omzet te kunnen verhogen. In dat geval kan een bloemist ook aangemerkt worden als soort educatief medewerker. Het geven van workshops heeft niet alleen betrekking op het aanleren van verschillende technieken. Het bijbrengen van algemene bloemenkennis is in de meeste gevallen net zo belangrijk als het aanleren van de juiste bloemschiktechnieken.

Diverse werkzaamheden van een bloemist zijn:

  • Het adviseren van klanten
  • Het geven van workshops
  • Het inkopen van bloemen en planten
  • Het samenstellen van boeketten
  • Het schoonhouden van de bloemenwinkel
  • Het verkopen van bloemen en planten
  • Het voeren van de bedrijfsadministratie
  • Het volgen van de laatste trends

Wat doet een bloemist:

Opleiding bloembinden:

Opleidingen tot bloemist

Wie als bloemist wil gaan werken kan het beste de Mbo-opleiding vakbekwaam medewerker bloembinden volgen op niveau drie. De opleiding duurt over het algemeen drie jaar. Tijdens deze opleiding is het mogelijk om vier dagen in de week te werken en één dag in de week de theorie op school te volgen. Deze opleiding is gericht op de zogenaamde creatieve bloemist, en is een brede opleiding tot bloemist. Tijdens de opleiding leer je onder andere creatief bloemschikken, toepassen en verzorgen van materialen en krijg je algemene verkooplessen. Belangrijke woorden die bij deze opleiding passen zijn plantenkennis, productkennis en vormgeven. In de meeste gevallen moet de Mbo-opleiding vakbekwaam medewerker bloembinden gezien worden als een beroepsopleiding, waarbinnen je onder begeleiding zal staan van een ervaren bloemist, die in dat geval gezien kan worden als leermeester. Daarnaast zijn er genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen tot bloemist. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een bloemist werkzaam kan zijn

Een bloemist moet in veel gevallen gezien worden als ondernemer, die binnen een eigen bloemenwinkel werkzaam is. Daarnaast kan een bloemist in sommige gevallen aangemerkt worden als marktkoopman of marktkoopvrouw als een bloemist op de markt werkzaam is. Het is ook denkbaar dat een ervaren medewerker binnen een bloemenwinkel aangemerkt kan worden als filiaalmanager. Ook binnen tuincentrums komt het beroep bloemist voor. In dat geval kan een bloemist ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden.

Competenties bloemist

De belangrijkste competentie van een bloemist is de vakinhoudelijke kennis van de bloemen- en plantenbranche. Daarnaast kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat een bloemist met veel verschillende kanten en leveranciers te maken heeft. Omdat de meeste bloemisten werkzaam zijn als ondernemer kunnen ook algemene managementvaardigheden aangemerkt worden als belangrijke competentie als je te maken hebt met personeel. Een andere belangrijke competentie is inspiratie. Inspiratie is belangrijk, omdat je iedere keer met nieuwe ideeën moet komen. Algemeen belangrijke woorden voor een bloemist zijn motivatie, netwerken, trends, passie, energie, commercieel, plannen, organiseren, visie en klantvriendelijkheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bloemist

Het arbeidsmarktperspectief van een bloemist in loondienst is tegenwoordig niet heel groot meer te noemen. Veel bloemisten zijn tegenwoordig werkzaam als ondernemer. Dit neemt niet weg dat het beroep bloemist ook voorkomt in loondienst. Het is wel zo dat lang niet alle bloemisten in loondienst fulltime werkzaam zijn als bloemist. Het verkrijgen van werk als bloemist is niet onmogelijk, echter kan dit wel een langere periode in beslag nemen. De doorgroeimogelijkheden van een bloemist moeten gezien worden in het starten van een eigen bloemenwinkel als ondernemer. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn er eigenlijk niet als bloemist.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bloemist

Als bloemist in loondienst verdien je bij volle werkweken tussen de 1600 en 2200 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd en dienstjaren. Als zelfstandig ondernemer is er doorgaans meer te verdienen maar zijn je inkomsten sterk afhankelijk van je inkoop en verkoop als bloemist. Er zijn wel redelijk veel bloemisten te vinden, dus de concurrentie is doorgaans fors. Daarnaast zijn er natuurlijk andere factoren die de winst behoorlijk kunnen drukken, zoals de huur van het winkelpand.

Read this information on Florist in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Florist auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Florista en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Bloemist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Bloemist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl