Bloemsierkunstenaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep bloemsierkunstenaar
Werken als bloemsierkunstenaar
Verschil tussen bloemschikken en bloemsierkunst
Wereldkampioene bloemsierkunst:
Opleidingen tot bloemsierkunstenaar
Bedrijven waar een bloemsierkunstenaar werkzaam kan zijn
Competenties bloemsierkunstenaar
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bloemsierkunstenaar
Arbeidsvoorwaarden en salaris bloemsierkunstenaar
Eigen bedrijf starten als Bloemsierkunstenaar
Boekhoudprogramma vergelijken Bloemsierkunstenaar

Beroep bloemsierkunstenaar

Een bloemsierkunstenaar of bloemschikker is iemand die zich op een brede manier gespecialiseerd heeft in bloemsierkunst. Als bloemsierkunstenaar ben je meestal een allround bloemist, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Het beroep bloemsierkunstenaar kan ook betrekking hebben op stylisten, hobbyisten of andere creatieve vaklieden die met bloemen werken. Een bloemsierkunstenaar maakt werkstukken van bloemen met meestal diverse hulpstukken, zoals takken, bladeren, stoffen, glas, steen en grind. Maar een bloemsierkunstenaar kan ook gebruikmaken van andere materialen afhankelijk van de soort opdracht. Eigenlijk kent het beroep bloemsierkunstenaar geen beperkingen als het aankomt op de gebruikte materialen. Wellicht is de grootste beperking nog wel de creativiteit van de bloemsierkunstenaar. Een bloemsierkunstenaar werkt over het algemeen in opdracht en maakt meestal bijzondere grotere bloemstukken. Een bloemsierkunstenaar hoeft, zoals eerder omschreven, niet werkzaam te zijn in een gewone bloemenwinkel, maar is dit wel mogelijk. Als bloemsierkunstenaar ben je een allround vakman of vakvrouw, omdat een bloemsierkunstenaar ook over de nodige kennis zal beschikken van de herkomst van bloemen en planten. Het beroep bloemsierkunstenaar gaat inhoudelijk dus verder dan alleen het kunnen samenstellen van bloemen. Daarnaast heeft beroep bloemsierkunstenaar veel raakvlakken met kunst. Het is daarom zo belangrijk dat een bloemsierkunstenaar aangemerkt kan worden als creatieveling, die ook kunstzinnig is. Een belangrijk aandachtspunt binnen de bloemsierkunst is dat een bloemsierkunstenaar vormgeving en styling op een passende manier weet te combineren bij de emoties die een bloemstuk moet uitdrukken. Daarnaast kan het belangrijk zijn dat een bloemsierkunstenaar rekening zal houden met andere culturen. Ook duurzaamheid is een belangrijk onderdeel binnen de bloemsierkunst.

Werken als bloemsierkunstenaar

Een bloemsierkunstenaar is dus op een brede manier gespecialiseerd heeft in bloemsierkunst. Zoals eerder omschreven werkt een bloemsierkunstenaar in de meeste gevallen in opdracht. Denk hierbij aan het maken van bijzondere bloemstukken voor evenementen, huwelijken, geboortes en aan begrafenissen. Een ander voorbeeld is het aankleden van decors voor filmopnames. Als bloemsierkunstenaar zul je over het algemeen niet alleen voor particulieren werkzaam zijn, omdat de meeste bloemsierkunstenaars juist veel met bedrijven te maken hebben. In dat opzicht kan een bloemsierkunstenaar ook te maken hebben met grotere opdrachten, waarbinnen meerdere bloemsierstukken gemaakt moeten worden. Omdat een bloemsierkunstenaar bijzondere bloemstukken maakt kan het ook belangrijk zijn dat de bloemsierkunstenaar werkt met de allermooiste bloemen, die net van het land komen. Het is dan ook prima denkbaar dat een bloemsierkunstenaar de bloemen direct inkoopt van bloementellers. In dat geval is het denkbaar dat een bloemsierkunstenaar zelfstandig de bloemen zal selecteren.

Verschil tussen bloemschikken en bloemsierkunst

Bloemschikken is niet hetzelfde als bloemsierkunst. Er bestaan wel degelijk verschillen tussen beide disciplines. Bloemschikken beperkt zich over het algemeen tot het schikken van bloemen in een vaas. Een bloemsierkunstenaar zal veel meer letten op de compositie en het lijnenspel van de bloemen. Bovendien is het ook belangrijk om de juiste kleurencombinaties te vinden en op de kleine details te letten. Bloemsierkunst moet meer gezien worden als kunst.

Als bloemsierkunstenaar kan je je onderscheiden door het afleggen van de proeve van meesterschap bloemsierkunst wat het hoogst haalbare is binnen Nederland zodat je een erkende bloemsierkunstenaar bent. Er zijn binnen Nederland nog geen honderd erkende bloemsierkunstenaars te vinden, wat aangeeft dat dit niet zomaar te behalen is voor iedereen. Bij de Nederlandse bloemisten vereniging (VBW) is meer informatie te vinden over de erkende opleiding.

Wereldkampioene bloemsierkunst:

Opleidingen tot bloemsierkunstenaar

Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden voor het beroep bloemsierkunstenaar of bloemschikker die men kan volgen via gewone scholen zoals de opleiding tot bloemist of de Mbo-opleiding manager bloembinden. Met deze opleidingen ben je natuurlijk nog geen erkende bloemsierkunstenaar, maar deze opleidingen zijn zeker goede vooropleidingen. Het daadwerkelijk worden van bloemsierkunstenaar is alleen mogelijk door het volgen van erkende externe opleidingen. De opleiding tot bloemsierkunstenaar moet gezien worden als een Hbo-bacheloropleiding, die in de meeste gevallen ongeveer twee jaar in beslag neemt. Zoals eerder omschreven is het niet zomaar mogelijk om bloemsierkunstenaar te worden. Het volgen van een erkende opleiding is belangrijk als we spreken van bloemsierkunst. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een bloemsierkunstenaar werkzaam kan zijn

Een bloemsierkunstenaar moet in de meeste gevallen gezien worden als middenstander en/of als ondernemer. Het is niet zo dat alle bloemsierkunstenaars beschikken over een eigen bloemenwinkel, omdat een bloemsierkunstenaar ook op andere manieren werkzaam kan zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan interieurarchitecten, die hun werkzaamheden combineren met bloemkunst en aan stylisten en aan vaklieden, die verantwoordelijk zijn voor het aankleden van etalages. Daarnaast kan het beroep bloemsierkunstenaar betrekking hebben op gepassioneerde hobbyisten, die zelfstandig mooie bloemsierstukken maken. Natuurlijk kan een bloemsierkunstenaar ook werkzaam zijn als bloemist.

Competenties bloemsierkunstenaar

De belangrijkste competentie van een bloemsierkunstenaar is de vakinhoudelijke kennis van bloemsierkunst en bloemen in het algemeen. Daarnaast is creativiteit aan te merken als belangrijke competentie, omdat een bloemsierkunstenaar iedere keer met bijzondere ontwerpen moet weten te komen. Een andere belangrijke competentie is communicatie, omdat een bloemsierkunstenaar in veel gevallen te maken heeft met verschillende opdrachtgevers. Ook het fungeren als trendwatcher en het opdoen van nieuwe inspiratie kan gezien worden als belangrijke competentie. Omdat een bloemsierkunstenaar in veel gevallen werkzaam is als ondernemer kan ook het netwerken gezien worden als belangrijke competentie. Het netwerken is belangrijk om aan voldoende opdrachten te kunnen komen. Algemeen belangrijke woorden zijn duurzaamheid, kunstzinnig, presteren, luisteren, samenwerken, zelfstandigheid, vernieuwing, vormgeving, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bloemsierkunstenaar

Het arbeidsmarktperspectief als bloemsierkunstenaar is niet heel groot te noemen, maar er zijn echter ook niet veel erkende bloemsierkunstenaars actief binnen de markt wat de mogelijkheden weer zal vergroten. Daarnaast bestaat het beroep bloemsierkunstenaar zover wij weten niet in loondienst en zal het eerder gaan om zelfstandig ondernemers. Bovendien is het de vraag of iemand in de praktijk op zoek zal zijn naar een erkende bloemsierkunstenaar of gewoon een bloemschikker nodig heeft. Er zijn geen bijzondere doorgroeimogelijkheden voor het beroep bloemsierkunstenaar zover wij weten.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bloemsierkunstenaar

Er zijn geen arbeidsvoorwaarden van toepassing op het beroep bloemsierkunstenaar omdat wij er vanuit gaan dat je werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer en je wellicht zelfs hobbymatig bezig zal zijn. Een gebruikelijke bloemist zal in loondienst ongeveer een salaris verdienen tussen de 1600 en 2200 bruto afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden. Een erkende bloemsierkunstenaar zal doorgaans stukken meer kunnen verdienen, mits er voldoende opdrachten binnen gehaald kunnen worden wat niet altijd even gemakkelijk zal zijn.

Eigen bedrijf starten als Bloemsierkunstenaar

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Bloemsierkunstenaar, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Bloemsierkunstenaar

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Bloemsierkunstenaar bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Bloemsierkunstenaar.

Mijnzzp.nl