Bloemsierkunstenaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een bloemsierkunstenaar of bloemschikker is iemand die zich bezighoudt met bloemsierkunst en hoeft in tegenstelling tot een normale bloemist niet werkzaam te zijn in een bloemwinkel. Een bloemsierkunstenaar maakt werkstukken van bloemen met meestal diverse hulpstukken zoals takken, bladeren, stoffen, glas, steen en grind. Maar natuurlijk kan een bloemsierkunstenaar gebruik maken van alle materialen die op dat moment nodig zijn en zijn er eigenlijk geen beperkingen. Wellicht is de grootste beperking de creativiteit van de bloemsierkunstenaar. Een bloemsierkunstenaar werkt doorgaans in opdracht en maakt bijzondere meestal wat grotere bloemstukken. Een bloemsierkunstenaar hoeft zoals eerder omschreven niet werkzaam te zijn in een reguliere bloemenwinkel maar natuurlijk is dit wel degelijk mogelijk.

Een bloemsierkunstenaar krijgt doorgaans opdracht om bloemstukken te maken voor bijzondere aangelegenheden zoals evenementen, huwelijken, geboortes of bijvoorbeeld een begrafenis. Omdat de kosten van een bijzonder bloemstuk doorgaans te hoog zijn voor normale huishoudens zal een bloemsierkunstenaar niet snel bloemstukken voor thuis maken. Echter is dit natuurlijk wel degelijk mogelijk wanneer de bloemsierkunstenaar hier opdracht toe krijgt.

Verschil tussen bloemschikken en bloemsierkunst

Bloemschikken is niet hetzelfde als bloemsierkunst. Er bestaan wel degelijk verschillen tussen beide disciplines. Bloemschikken beperkt zich over het algemeen tot het schikken van bloemen in een vaas. Een bloemsierkunstenaar zal veel meer letten op de compositie en het lijnenspel van de bloemen. Tevens is het ook zeer belangrijk om de juiste kleurencombinaties te vinden en op de kleine details te letten.

Als bloemsierkunstenaar kan je je onderscheiden door het afleggen van de proeve van meesterschap wat het hoogst haalbare is binnen Nederland zodat je een erkende bloemsierkunstenaar bent. Er zijn binnen Nederland nog geen honderd erkende bloemsierkunstenaars te vinden wat aangeeft dat dit niet zomaar te behalen is voor iedereen. Bij de De Nederlandse bloemisten vereniging (VBW) is meer informatie te vinden over de erkende opleiding.

Wereldkampioene bloemsierkunst:

Bloemsierkunst:

Opleidingen tot bloemsierkunstenaar

Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden voor het beroep bloemsierkunstenaar of bloemschikker die men kan volgen via reguliere scholen zoals de opleiding tot bloemist of de Mbo-opleiding manager bloembinden. Met deze opleidingen ben je natuurlijk nog geen erkende bloemsierkunstenaar maar deze opleidingen zijn zeker goede vooropleidingen.

Bedrijven waar een bloemsierkunstenaar werkzaam kan zijn

Een bloemsierkunstenaar kan werkzaam zijn in een bloemenwinkel en zijn werkzaamheden combineren, maar er zijn redelijk veel zelfstandig ondernemers te vinden die geen eigen bloemenwinkel bezitten en zich alleen richten op de bloemsierkunst.

Competenties bloemsierkunstenaar

De belangrijkste competentie als bloemsierkunstenaar is toch wel je creativiteit omdat je steeds weer met nieuwe bijzondere ontwerpen moet weten te komen. Omdat je als bloemsierkunstenaar meestal werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer zal je ook zeker moeten kunnen netwerken om voldoende opdrachten binnen te kunnen halen. Maar ook het overleggen met mogelijke opdrachtgevers is zeker belangrijk en daarom zijn ook je communicatieve vaardigheden van belang.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bloemsierkunstenaar

Het arbeidsmarktperspectief als bloemsierkunstenaar is niet heel groot te noemen maar er zijn echter ook niet veel erkende bloemsierkunstenaars actief binnen de markt wat de mogelijkheden weer zal vergroten. Daarnaast bestaat het beroep bloemsierkunstenaar zover wij weten niet in loondienst en zal het eerder gaan om zelfstandig ondernemers. Tevens is het ook de vraag of iemand in de praktijk specifiek op zoek zal zijn naar een erkende bloemsierkunstenaar of gewoon een bloemschikker nodig heeft. Er zijn geen bijzondere doorgroeimogelijkheden voor het beroep bloemsierkunstenaar zover wij weten.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bloemsierkunstenaar

Er zijn geen arbeidsvoorwaarden van toepassing op het beroep bloemsierkunstenaar omdat wij er vanuit gaan dat je werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer en je wellicht zelfs hobbymatig bezig zal zijn. Een reguliere bloemist zal in loondienst ongeveer een salaris verdienen tussen de 1200 en 1800 bruto afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden. Een erkende bloemsierkunstenaar zal doorgaans stukken meer kunnen verdienen mits er voldoende opdrachten binnen gehaald kunnen worden wat niet altijd even gemakkelijk zal zijn.

Mijnzzp.nl