Weddingplanner

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een weddingplanner is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die met het organiseren van huwelijken te maken hebben. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een weddingplanner dan ook het beste omschrijven als het uit handen nemen van organisatorische werkzaamheden met betrekking tot bruiloften. Het beroep weddingplanner heeft dus alles met het organiseren van bruiloften te maken, en alles wat daar bij komt kijken. Andere benamingen voor weddingplanner kunnen zijn bruiloftsplanner en huwelijksplanner. Voor welke werkzaamheden een weddingplanner precies verantwoordelijk is kan per bruiloft verschillen, omdat mensen nu eenmaal verschillende verwachtingen en wensen hebben. Ook zal het budget in veel gevallen een belangrijke rol spelen qua mogelijkheden. De uiteindelijke trouwerij is meestal maar één onderdeel van de organisatie, omdat een weddingplanner ook ingeschakeld kan worden voor andere werkzaamheden, zoals het organiseren van de huwelijksreis. Over het algemeen zullen de weddingplanner en het bruidspaar vaak contact hebben met elkaar tijdens de voorbereidingen, om alles tot in de puntjes te regelen. De term weddingplanner moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een weddingplanner verantwoordelijk is voor verschillende werkzaamheden, die per huwelijk zullen verschillen. Een weddingplanner hoeft niet beroepsmatig werkzaam te zijn, omdat iedereen kan fungeren als weddingplanner. Als weddingplanner is het in alle gevallen wel belangrijk dat je over goed organisatietalent beschikt, omdat fouten tijdens de huwelijksdag voorkomen moeten worden. Professionele weddingplanners laten over het algemeen niks aan het toeval over en maken vaak gebruik van een draaiboek, waarbinnen alles precies is opgenomen. Daarnaast kan een weddingplanner eventueel fungeren als ceremoniemeester. Een ceremoniemeester is ook verantwoordelijk voor organisatorische werkzaamheden.

Een weddingplanner is dus verantwoordelijk voor organisatorische werkzaamheden met betrekking tot huwelijken. Een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden is het leren kennen van het bruidspaar en het doornemen van alle specifieke wensen van het bruidspaar. Daarnaast kan het zo zijn dat de weddingplanner moet fungeren als de ceremoniemeester. Een ceremoniemeester moet gezien worden als een gastheer of gastvrouw, die de aanwezige gasten informeert. Het informeren als ceremoniemeester heeft betrekking op de gehele voorafgaande organisatie en op de uiteindelijke huwelijksdag. Ook het achteraf bedanken van de gasten kan een specifieke taak zijn van de ceremoniemeester. Het is niet zo dat een weddingplanner automatisch aangemerkt kan worden als ceremoniemeester, omdat dit niet het geval hoeft te zijn. Een andere taak van een weddingplanner is het helpen bedenken van een passende speech samen met de trouwambtenaar. Daarnaast kunnen de meeste weddingplanners aangemerkt worden als coach, omdat weddingplanners over veel ervaring beschikken. Ook is het denkbaar dat een weddingplanner andere vakspecialisten kan inschakelen. Denk bijvoorbeeld aan een kapper, visagist of image consultant.

Wat doet een weddingplanner allemaal

Een goede weddingplanner zal niks aan het toeval overlaten en zal de trouwlocatie, fotolocatie, feestlocatie en het cateringbedrijf allemaal bezoeken om de wensen van het bruidspaar te bespreken, zodat er geen onduidelijkheden ontstaan die niet in lijn zijn met de wensen van het bruidspaar. Wie een weddingplanner allemaal precies moet bezoeken kan natuurlijk nogal verschillen per opdracht. Zo is het denkbaar dat een weddingplanner verantwoordelijk is voor de uitnodigingen, het huren van een trouwauto met chauffeur en wellicht ook de huwelijksreis moet organiseren samen met het reisbureau. Het uitzoeken van de bruidskleding zal over het algemeen niet gedaan worden door een weddingplanner. Wanneer alle voorbereidingen en afspraken gemaakt zijn zal de weddingplanner een draaiboek maken voor de grote dag en deze voorleggen aan het bruidspaar, zodat deze nog een keer gezamenlijk doorgenomen kan worden en mogelijke kleine aanpassingen nog doorgevoerd kunnen worden. Als weddingplanner ben je doorgaans ook op de huwelijksdag aanwezig om de dag goed te laten verlopen en fungeer je meestal als ceremoniemeester.

Werkzaamheden weddingplanner:

  • Het overleggen met het bruidspaar
  • Het inschakelen van andere specialisten
  • Het inhuren van externe bedrijven
  • Het eventueel fungeren als ceremoniemeester
  • Het opstellen van draaiboeken
  • Het uitkiezen van fotolocaties
  • Het informeren van alle bezoekers

Wat doet een weddingplanner:

Weddingplanner:

Opleiding tot weddingplanner

Er zijn voor het beroep weddingplanner geen opleidingsmogelijkheden via gewone scholen te volgen. Wel zijn er voldoende externe opleidingsmogelijkheden voor het beroep weddingplanner. Maar als weddingplanner kan je natuurlijk ook zonder opleiding werkzaam zijn en wellicht maar een keer optreden als weddingplanner, voor een goede vriend of familie. Wie professioneel als weddingplanner aan de slag wil kan beter wel een opleiding volgen, omdat het werken voor onbekenden anders is dan voor bekende. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende weddingplanner.

Bedrijven waar een weddingplanner werkzaam kan zijn

De meeste weddingplanners moeten aangemerkt worden als ondernemer. Het beroep weddingplanner komt in loondienst eigenlijk niet voor. Daarnaast is het zo dat lang niet alle weddingplanners fulltime werkzaam zijn als weddingplanner, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft.

Competenties weddingplanner

De belangrijkste competentie als weddingplanner is dat je een organisatorisch toptalent bent, omdat je werkzaamheden bijna in zijn geheel uit organiseren bestaan. Ook zul je financieel sterk onderlegd moeten zijn, zodat het budget niet overschreden wordt. Omdat je met veel verschillende mensen moet overleggen spreekt het vanzelf dat je ook communicatief sterk moet zijn. Binnen dit beroep kan het netwerken belangrijk zijn, zodat je goede deals kunt sluiten die het voor bruidsparen aantrekkelijk maken om je in te huren. Algemeen belangrijke woorden zijn verantwoordelijkheidsgevoel, overleggen, samenwerken, inspiratie, creativiteit, controleren, motivatie, flexibiliteit, plannen, kennis, trends en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als weddingplanner

Het arbeidsmarktperspectief voor weddingplanners is redelijk te noemen. Het beroep weddingplanner is de laatste jaren steeds bekender geworden, waardoor steeds meer mensen en bedrijven actief worden als weddingplanner. Het is wel zo dat er redelijk veel mensen gebruikmaken van een weddingplanner voor enkele taken, en niet voor alles wat met de bruiloft te maken heeft. De doorgroeimogelijkheden als weddingplanner moeten gezien worden in het opbouwen van een succesvolle portefeuille met geslaagde opdrachten, zodat je meer en betere opdrachten weet te behalen als weddingplanner.

Arbeidsvoorwaarden en salaris weddingplanner

Omdat wij er vanuit gaan dat je als weddingplanner werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer heeft het beroep verder niks te maken met arbeidsvoorwaarden, omdat je die als zelfstandig ondernemer zelf zal bepalen. Een weddingplanner werkt doorgaans tegen een vaste vergoeding en niet per uur. Dit kan natuurlijk wel verschillen per weddingplanner. Een weddingplanner kost doorgaans tussen de tien en twintig procent van de totale kosten. Er zijn overigens niet veel weddingplanners die voldoende kunnen verdienen met dit beroep. Men moet er dus wellicht een andere baan naast houden.

Read this information on Wedding planner in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Hochzeitsplaner auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Wedding planner en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Weddingplanner

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Weddingplanner bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl