Visagist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een visagist is een vakman of vakvrouw die zich heeft gespecialiseerd in visagie, wat betrekking heeft op het gezicht. Hierbij moet men denken aan het versterken van de goede kanten van het gezicht en aan het verminderen van de minder sterke kanten van het gezicht. Dit kan een visagist doen door het camoufleren en het corrigeren van een gezicht door het toepassen van make-up. Een visagist heeft daarnaast veel kennis van de verschillende soorten huidtypes en -kleuren die mensen kunnen hebben. Visagie is afkomstig van het Franse woord visage, dat gezicht betekent. Als visagist breng je dus make-up aan bij mensen en beschik je over kennis van verschillende huidtypes en kleuren. Het is mogelijk dat een visagist zich ook kan specialiseren in bepaalde vormen van opmaken, omdat het opmaken om verschillende redenen gedaan kan worden. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een visagist het beste omschrijven als het versterken van de goede kanten van het gezicht en het verminderen van de minder sterke kanten van het gezicht, door het opbrengen van make-up. Een ander woord voor visagist kan ook zijn make-up artiest. Het worden van een professionele visagist is over het algemeen niet heel makkelijk, omdat een visagist over veel kennis moet beschikken van make-up en opmaaktechnieken. Make-up of cosmetica is een verzamelnaam voor verschillende producten die worden gebruikt om het uiterlijk van een gezicht bepaalde accenten te geven. Een visagist is dus op een brede manier gespecialiseerd in het opmaken van mensen, door het toepassen van make-up. Het beroep visagist heeft geen betrekking op het schminken van gezichten, omdat het schminken verder niks te maken heeft met visagie.

Een visagist heeft veel kennis van kleuren en huidtypes. Hierdoor weet de visagist feilloos welke soort make-up hij of zij het beste kan toepassen op personen. Dit alles wordt gedaan om iemand beter over te laten komen. Een visagist zal zijn of haar kunsten dan ook vaak toepassen op mensen die op de een of andere manier vastgelegd worden op beeld, zoals tijdens een bruiloft of als iemand op de televisie komt. Vooral een glimmende huid kan nogal eens een probleem geven als iemand geen make-up op heeft. Dit komt omdat de huid van nature vet is en in combinatie met felle verlichting gaat reflecteren.

Een verwant beroep van visagist is het beroep grimeur, echter kunnen de beroepen niet zomaar met elkaar vergeleken worden omdat er wel verschillen bestaan. Een grimeur houdt zich ook bezig met het gezicht maar op een andere manier dan een visagist. Een grimeur is meer van toepassing als iemands uiterlijk tijdelijk aangepast moet worden, bijvoorbeeld tijdens een toneelstuk. Hierbij kan men denken aan het toepassen van een pruik of het veranderen van iemands kaaklijn. Ook het aanpassen van kleding is een onderdeel van een grimeur, zodat iemand de uiterlijke kenmerken krijgt van diegene die gespeeld moet worden.

Werken als visagist

Het beroep visagist is een vrij beroep dat verder geen beroepsbescherming kent. Iedereen die graag met make-up werkt mag zich visagist noemen. Het is als visagist wel belangrijk om over voldoende vakkennis te beschikken, omdat het op een goede manier opmaken van mensen om de juiste kennis vraagt. Het op een goede manier opbrengen van make-up moet verfraaiing brengen, corrigerend zijn en het modebeeld op een passende manier ondersteunen.

Opleiding Visagiste Make Up:

Opleiding Gelaatsverzorging:

Opleiding Visagiste:

Opleidingen tot visagist

Om als visagist te kunnen werken zijn er veel opleidingsmogelijkheden. Maar de opleiding wordt op scholen nog beperkt gegeven. Er zijn wel mogelijkheden zoals de Mbo-opleiding uiterlijke verzorging. Deze opleiding duurt over het algemeen één tot twee jaar, waarin je een halve dag in de week naar school gaat. Het examen bestaat uit theorie en praktijkonderdelen. Een andere mogelijkheid om als visagist te kunnen werken is het volgen van een particuliere vakopleiding visagie. Het belangrijkste is dat je je na je opleiding kunt aansluiten bij de landelijk erkende branchevereniging visagie van de ANBOS. Daarnaast is het belangrijk om de juiste richting te kiezen voordat je aan de opleiding gaat beginnen, omdat er verschillende richtingen mogelijk zijn zoals de TV en film make-up en grime opleiding, visagie opleiding, hairstylings opleiding en de fashion opleiding. De opleiding is ook prima te combineren met andere opleidingen in de uiterlijke verzorging, zoals bijvoorbeeld dat van kapper. Er zijn ook voldoende opleidingsmogelijkheden bij particuliere instellingen voor het beroep visagist. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende visagist.

Bedrijven waar een visagist werkzaam kan zijn

Een visagist is in veel gevallen werkzaam als ondernemer voor verschillende opdrachtgevers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een visagist die werkzaam is voor televisieomroepen, waarbij gasten en presentators voorzien moeten worden van make-up. Daarnaast kan een visagist verbonden zijn aan een schoonheidssalon of kapperszaak. In dat geval kan een visagist in sommige gevallen ook aangemerkt worden als stylist. Als visagist kan je op veel verschillende manieren werkzaam zijn, omdat het binnen diverse beroepen belangrijk is dat mensen opgemaakt worden. Ook acteurs en toneelspelers maken over het algemeen regelmatig gebruik van visagisten, om een glimmende huid te voorkomen. Met andere woorden kan een visagist op een brede manier werkzaam zijn. Een visagist kan bijvoorbeeld ook workshops verzorgen in winkels voor klanten.

Competenties visagist

De belangrijkste competentie van een visagist is de allround vakkennis van make-up en opmaaktechnieken. Daarnaast moet een visagist verstand hebben van verschillende huidtypes en kleuren. Dit is belangrijk, omdat make-up niet op iedereen op dezelfde manier zal werken. Met andere woorden kunnen kleuren bij mensen onderling anders uitvallen. Een andere belangrijke competentie van een visagist is creativiteit, omdat het mooi opmaken van mensen gezien kan worden als een soort kunst. Omdat een visagist in de meeste gevallen te maken heeft met uiteenlopende mensen kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Ook algemene hygiëne kan gezien worden als belangrijke competentie. Als een visagist werkzaam is als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Daarnaast zal een visagist als ondernemer over een commerciële instellingen moeten beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn trends, zelfstandigheid, bijscholing, presteren, overleggen, plannen, organiseren, inspiratie, adviseren en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als visagist

Het arbeidsmarktperspectief als visagist in loondienst is over het algemeen niet heel groot te noemen, omdat de meeste visagisten werkzaam zijn als ondernemer. Het is wel denkbaar dat een visagist werkzaam is in loondienst, echter moet in dat geval visagie in de meeste gevallen gezien worden als een aanvulling op een andere beroep. Professionele visagisten werken eigenlijk allemaal als ondernemer voor verschillende opdrachtgevers. Het is niet zo dat alle visagisten automatisch fulltime werkzaam zijn als visagist. De doorgroeimogelijkheden als visagist moeten gezien worden in het starten van een eigen onderneming, in combinatie met een eigen schoonheidssalon. Ook het opbouwen van een goede naam als visagist kan aangemerkt worden als doorgroeien. In dat geval kan een visagist vroeg of laat aangemerkt worden als influencer, waardoor het aantal opdrachten zal toenemen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris visagist

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden te geven voor het beroep visagist, omdat het beroep maar weinig voorkomt in loondienst. De meeste visagisten werken als zelfstandig ondernemer en bepalen dus hun eigen arbeidsvoorwaarden. Ook het geven van een salarisindicatie is daarom niet mogelijk, omdat je inkomsten sterk zullen afhangen van je behaalde opdrachten. Er zijn veel visagisten die de werkzaamheden niet fulltime uitvoeren maar er inkomsten naast hebben uit andere arbeid, zoals bijvoorbeeld het beroep kapster.

Mijnzzp.nl