Visagist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep visagist
Een veelzijdige baan als visagist
Werken als visagist
Behandeling gegeven door een visagist
Hoe word je visagist?
Wat doet een visagist:
Opleiding Visagiste Make-Up:
Beroepsfilm visagist:
Opleidingen tot visagist
Bedrijven waar een visagist werkzaam kan zijn
Competenties visagist
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als visagist
Arbeidsvoorwaarden en salaris visagist
Eigen bedrijf starten als Visagist
Boekhoudprogramma vergelijken Visagist

Beroep visagist

Een visagist is een make-up artist die zich gespecialiseerd heeft in visagie, wat betrekking heeft op het gezicht. Visagie heeft vooral betrekking op het versterken van de goede kanten van het gezicht en het verminderen van de minder sterke kanten van het gezicht. Dit kan een visagist doen door het camoufleren en het corrigeren van een gezicht door het toepassen van make-up. Een visagist moet hiervoor over kennis beschikken van verschillende huidtypes en kleuren. Visagie is afkomstig van het Franse woord visage, dat gezicht betekent. Als visagist breng je dus make-up aan bij mensen en beschik je over kennis van verschillende huidtypes en kleuren. Het is mogelijk dat een visagist zich gespecialiseerd heeft in bepaalde vormen van opmaken, omdat het opmaken om verschillende redenen gedaan kan worden. Het worden van professioneel visagist is niet heel makkelijk, omdat een visagist over veel kennis moet beschikken van make-up en opmaaktechnieken. Make-up of cosmetica is een verzamelnaam voor verschillende producten, die worden gebruikt om het uiterlijk bepaalde accenten te geven. Een visagist is dus op een brede manier gespecialiseerd in het opmaken van mensen, door het toepassen van make-up. Het beroep visagist heeft geen betrekking op het schminken van gezichten, omdat het schminken verder niks te maken heeft met visagie. Zoals eerder omschreven kan een visagist mensen om verschillende redenen opmaken, waardoor de inhoudelijke werkzaamheden kunnen verschillen. Denk bijvoorbeeld aan het opmaken van modellen, bruiden, acteurs, presentatoren en aan het opmaken van gasten. In de meeste gevallen zal het gaan om mensen die vastgelegd worden op beeld. In dat geval is het belangrijk om te voorkomen dat mensen een glimmende huid vertonen op beeld. De oorzaak van glimmende huid is dat de huid van nature vet is in combinatie met felle verlichting. Het zijn de visagisten, die precies weten hoe iemand het beste opgemaakt kan worden.

Een veelzijdige baan als visagist

Een visagist is dus gespecialiseerd in het opmaken van mensen en kan aangemerkt worden als make-up artist. Over het algemeen heeft een visagist alleen te maken met mensen die vastgelegd worden op beeld, of te maken met mensen die een bijzondere gebeurtenis hebben. Denk hierbij aan modellen, presentators, acteurs, toneelspelers en aan bruiloften. Een beroep dat veel raakvlakken heeft met het beroep visagist is het beroep grimeur. Een grimeur houdt zich ook bezig met het gezicht maar op een andere manier dan een visagist. Een grimeur is van toepassing als het uiterlijk tijdelijk aangepast moet worden, bijvoorbeeld tijdens een toneelstuk. Denk hierbij aan het toepassen van een pruik of het veranderen van iemands kaaklijn. Ook het aanpassen van kleding behoort tot de werkzaamheden van een grimeur, zodat iemand de uiterlijke kenmerken krijgt van diegene, die gespeeld moet worden. Een visagist heeft verder niet te maken met het aanpassen van het uiterlijk, anders dan het opmaken van mensen. Het beroep visagist is een vrij-beroep dat verder geen beroepsbescherming kent. Iedereen die graag met make-up werkt, mag zich visagist noemen. Het is als visagist wel belangrijk om over voldoende vakkennis te beschikken, omdat het op een goede manier opmaken van mensen om de juiste kennis vraagt. Het op een goede manier opbrengen van make-up moet verfraaiing brengen, corrigerend zijn en het modebeeld op een passende manier ondersteunen.

Werken als visagist

Het beroep visagist gaat inhoudelijk verder dan alleen het opmaken van mensen. Een visagist moet aangemerkt worden als stylist, die bijvoorbeeld ook kennis heeft van kapsels en mode. Vanzelfsprekend heeft styling te maken met make-up, kapsels en mode. Omdat een visagist werkzaam kan zijn binnen verschillende vakgebieden die met uiterlijk te maken hebben kan een visagist ook aangemerkt worden als image-consultant. Het is niet zo dat een visagist zomaar aangemerkt kan worden als schoonheidsspecialiste, omdat een schoonheidsspecialiste zich gespecialiseerd heeft in huidverbetering. Een visagist is juist gespecialiseerd in het camoufleren van eventuele huisproblemen door het toepassen van make-up.

Behandeling gegeven door een visagist

Over het algemeen zal een visagist beginnen met het toepassen van een primer om de huid gladder te maken. De primer zorgt ervoor dat oneffenheden in de huid opgevuld worden, waardoor de uiteindelijke make-up goed en vooral mooi blijft zitten. Het toepassen van een concealer is nodig om kleine oneffenheden en donkere kringen te camoufleren. Om glans op de huid te creëren kan het nodig zijn om een highlighter toe te passen. Dit is vooral van toepassing op de wangen, zoals voor de jukbeenderen. Als visagist heb je over het algemeen te maken met verschillende opdrachten. Denk bijvoorbeeld ook aan het opmaken van mensen binnen een parfumerie winkel of drogisterij. In dat geval ben je meestal verantwoordelijk voor demonstratiewerkzaamheden waarbij de aandacht zal liggen op het promoten van make-up artikelen.

Hoe word je visagist?

Het beroep visgagist betreft een vrij-beroep. Iedereen mag zich dan ook uitgeven als visagist. Natuurlijk is het wel raadzaam om de juiste stappen te doorlopen. Om visagist te worden, zijn er verschillende stappen die je kunt volgen naast reguliere scholen:

  • Opleiding en training: Het volgen van een gerichte opleiding of training in visagie is een goede manier om de benodigde kennis en vaardigheden op te doen. Er zijn diverse cosmetica- en visagie scholen, privéopleidingen en cursussen beschikbaar waar je technieken kunt leren zoals make-up applicatie, huidverzorging, kleurentheorie en trends in de branche.
  • Praktijkervaring opdoen: Na het voltooien van je opleiding is het belangrijk om praktijkervaring op te doen. Dit kan variëren van stages bij professionele visagisten, het werken in schoonheidssalons of make-upwinkels, tot het aanbieden van gratis make-up diensten aan vrienden en familie om je vaardigheden te verbeteren en je portfolio op te bouwen.
  • Bouw je portfolio op: Een portfolio is essentieel om je werk te laten zien aan potentiële klanten. Zorg ervoor dat je professionele foto's hebt van verschillende make-up looks die je hebt gecreëerd. Dit kan dienen als een voorbeeld van je vaardigheden en stijl.
  • Netwerken: Netwerken is belangrijk in de beauty-industrie. Verbind je met andere professionals zoals fotografen, haarstylisten, modellen en bruidswinkels. Dit kan leiden tot samenwerkingsverbanden en meer kansen om je diensten als visagist aan te bieden.
  • Blijf op de hoogte van trends en ontwikkelingen: De wereld van make-up en beauty is voortdurend in beweging. Blijf op de hoogte van de laatste trends, technieken en producten door het lezen van tijdschriften, het volgen van blogs en vlogs van bekende visagisten, en het bijwonen van workshops en seminars.
  • Overweeg certificering: Hoewel het niet altijd vereist is, kan het behalen van een certificering in visagie je geloofwaardigheid vergroten. Er zijn verschillende organisaties die certificeringsprogramma's aanbieden die je vaardigheden en kennis valideren.

Belangrijk is om te onthouden dat het opbouwen van een succesvolle carrière als visagist tijd en toewijding vereist. Het is een competitieve industrie, maar met de juiste training, ervaring en passie kun je je vaardigheden ontwikkelen en kansen creëren om als visagist aan de slag te gaan.

Wat doet een visagist:

  • Het opmaken van mensen.
  • Het eventueel verwijderen van make-up.
  • Het samenwerken met andere stylisten.
  • Het bepalen van de beste make-up techniek.
  • Het bijhouden van trends en ontwikkelingen.
  • Het adviseren over make-up producten.
  • Het adviseren van mensen over make-up.
  • Het eventueel geven van demonstraties.

Opleiding Visagiste Make-Up:

Beroepsfilm visagist:

Opleidingen tot visagist

Om als visagist te kunnen werken zijn er veel opleidingsmogelijkheden. Maar de opleiding wordt op scholen nog beperkt gegeven. Er zijn wel mogelijkheden zoals de Mbo-opleiding uiterlijke verzorging. Deze opleiding duurt over het algemeen één tot twee jaar, waarin je een halve dag in de week naar school gaat. Het examen bestaat uit theorie en praktijkonderdelen. Het belangrijkste is dat je je na je opleiding kunt aansluiten bij de landelijk erkende branchevereniging visagie van de ANBOS. Daarnaast is het belangrijk om de juiste richting te kiezen voordat je aan de opleiding gaat beginnen, omdat er verschillende richtingen mogelijk zijn zoals de TV en film make-up en grime opleiding, visagie opleiding, haarstyling opleiding en de fashion opleiding. De opleiding is ook prima te combineren met andere opleidingen in de uiterlijke verzorging, zoals dat van kapper. Er zijn ook voldoende opleidingsmogelijkheden bij particuliere instellingen voor het beroep visagist. Als startende visagist krijg je ook te maken met het bijhouden van de financiële administratie. Het is verstandig om hiervoor gebruik te maken van een online boekhoudpakket. Hiermee kun je zelfstandig de complete zzp boekhouding bijhouden.

Bedrijven waar een visagist werkzaam kan zijn

Een visagist zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als ondernemer voor verschillende opdrachtgevers. Daarnaast kan een visagist werkzaam zijn in verschillende salons, die zich richten op schoonheidsbehandelingen. Als visagist zul je in de meeste gevallen op verschillende locaties werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan het opmaken van artiesten of aan het opmaken van mensen, die een fotograaf bezoeken. Ook filmproductie bedrijven maken regelmatig gebruik van visagisten. Vanzelfsprekend kan een visagist ook werkzaam zijn voor productiebedrijven, die zich richten op televisie.

Competenties visagist

De belangrijkste competentie van een visagist is de allround vakkennis van make-up en opmaaktechnieken. Daarnaast moet een visagist verstand hebben van verschillende huidtypes en kleuren. Dit is belangrijk, omdat make-up niet op iedereen op dezelfde manier zal werken. Met andere woorden kunnen kleuren bij mensen onderling anders uitvallen. Een andere belangrijke competentie is creativiteit, omdat het opmaken van mensen gezien kan worden als een kunst. Omdat een visagist te maken heeft met verschillende opdrachtgevers kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Ook hygiëne moet gezien worden als belangrijke competentie. Als een visagist werkzaam is als ondernemer is ook het netwerken een belangrijke competentie. In dat geval zul je ook over een commerciële instellingen moeten beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn trends, zelfstandigheid, bijscholing, presteren, overleggen, plannen, organiseren, inspiratie, adviseren en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als visagist

Het arbeidsmarktperspectief van een visagist is eigenlijk niet van toepassing, omdat de meeste visagisten werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. In algemene zin is het arbeidsmarktperspectief van een visagist goed te noemen. Wel zijn er veel visagisten werkzaam, waardoor er sprake is van veel onderlinge concurrentie. De doorgroeimogelijkheden van een visagist moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam en het eventueel openen van een eigen salon. Ook het starten van een eigen beauty-kanaal is tegenwoordig populair te noemen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris visagist

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een visagist werkzaam kan zijn voor verschillende bedrijven. Daarnaast is het zo dat de meeste visagisten werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Een visagist in loondienst zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1800 en 2600 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende visagist kan meer verdienen als je voldoende opdrachten weet binnen te halen.

Eigen bedrijf starten als Visagist

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Visagist, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Visagist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Visagist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Visagist.

Mijnzzp.nl