Schoonheidsspecialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een schoonheidsspecialiste is een vakvrouw of vakman die behandelingen aan het gezicht en lichaam geeft. Deze behandelingen hebben meestal een sterk verzorgend en ontspannend karakter. Om deze behandeling te kunnen geven is het belangrijk dat een schoonheidsspecialiste eerst een intakegesprek houdt met de klant, om tot een goed behandelplan te kunnen komen. Naast de verzorging in de salon verkoopt een schoonheidsspecialiste meestal allerlei producten die te maken hebben met verzorging, zoals make-up en andere cosmetische producten. Het beroep schoonheidsspecialiste is een populair beroep onder vrouwen en bestaat uit verschillende disciplines die per behandeling kunnen verschillen. Als schoonheidsspecialiste is het belangrijk dat je een allround vakvrouw of vakman bent, die over voldoende kennis beschikt om op een goede manier te kunnen adviseren. Het beroep schoonheidsspecialiste moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een schoonheidsspecialiste uiteenlopende soorten behandelingen kan geven die per schoonheidsspecialiste kunnen verschillen. Denk bijvoorbeeld aan verschillende behandelingen zoals gezichtsbehandelingen, peelings, handverzorging, voetverzorging, ontharing en aan diverse soorten massages. Het hoeft niet zo te zijn dat een schoonheidsspecialiste al deze verschillende behandelingen kan uitvoeren, omdat dit per schoonheidsspecialiste kan verschillen.

Een schoonheidsspecialiste kan dus gespecialiseerd zijn binnen een bepaald gebied van verzorging, maar kan afhankelijk van de soort schoonheidsspecialiste ook verschillende vormen van verzorging aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan het geven van pedicure of manicure behandelingen of aan visagie. Het beroep schoonheidsspecialiste is aan te merken als een populair beroep, waardoor het beroep schoonheidsspecialiste voorkomt op veel verschillende manieren. De meeste schoonheidsspecialisten werken vanuit huis, waar een aparte behandelkamer ingericht is voor de klanten. Daarnaast kan een schoonheidsspecialiste werkzaam zijn binnen een schoonheidssalon. Een schoonheidsspecialiste kan dus verschillende behandelingen geven, zoals gezichtsbehandelingen, ontharingsbehandelingen, handverzorgingsbehandelingen, voetverzorgingsbehandelingen, epileren van wenkbrauwen of bijvoorbeeld make-up aanbrengen bij klanten. Een schoonheidsspecialiste voert dus verschillende werkzaamheden uit met als doel de uiterlijke verzorging van de klanten te verhogen en/of te verbeteren. Welke behandeling een klant precies nodig heeft komt vaak naar voren tijdens een overleg, dat meestal vooraf aan de behandeling plaats vind. De meeste schoonheidsspecialisten hebben een diploma gehaald om hun diensten te kunnen aanbieden en zijn lid van de ANBOS. Onder de schoonheidsspecialisten zijn relatief veel zelfstandig ondernemers te vinden.

Huidverbetering

Huidverbetering is het verzorgen van huid. Door goede verzorging kan de kwaliteit van uw huid verbeteren waarmee de huid ook gezonder wordt. Er zijn tegenwoordig verschillende manieren waarop dit bereikt kan worden. Naast de traditionele zalfjes of maskers zijn er tegenwoordig ook moderne technieken mogelijk om de huid te verbeteren. Door het gebruik van licht en lasertherapie kan tegenwoordig ook huidverbetering optreden. Door het gebruik van deze techniek kan een huid die elasticiteit mist weer stevig en veerkrachtig worden. Deze nieuwe techniek wordt Fractional laser behandeling genoemd. Deze techniek is toepasbaar voor het verstrakken van onder andere het gezicht. Door deze techniek kan het bindweefsel in uw huis sneller vernieuwen in sterk bindweefsel.

Er zijn in Nederland heel wat bedrijven actief op het gebied van huidverbetering. Vaak komen klanten omdat ze pigmentvlekken hebben en er dan ontsierde vaatjes ontstaan. Door deze plekken met licht te behandelen kunnen deze verbeteren. Het licht wordt door het lichaam omgezet in warmte. Hierdoor vervaagt het pigment en de rode vaatjes. Huidverbetering is erg populair bij mensen die een goed onderhouden huid wensen. Een mooie huid geeft een goed zelfvertrouwen en laat iemand weer stralen. Om dit te kunnen bereiken zal een regelmatige behandeling nodig zijn. De meeste nieuwe klanten zullen eerst een intake gesprek krijgen waar de wensen besproken worden. Aan de hand hiervan zal een plan van aanpak worden gemaakt. Er zijn verschillende soorten behandelmethodes en producten om het gewenste resultaat te kunnen bereiken. Enkele handelingen om dit alles te kunnen bereiken zijn onder meer elektrische ontharing, verwijderen bloedblaasjes, verwijderen steelwratjes en littekenbehandeling.

Epileren

Epileren is het verwijderen van haar inclusief haarwortel door het gebruik van een pincet. Door haar op die manier te verwijderen zal het haar langere tijd niet meer terug komen. Het verwijderen kan buiten een pincet ook gedaan worden met was of hars. Buiten een normale pincet zijn er ook automatische epileer apparaten. Het epileren wordt gedaan op plekken waar haar over het algemeen minder gewenst is zoals wenkbrauwen, armen en benen. Sommige mensen hebben ook haargroei op de bovenlip of kin. Door een haartje te verwijderen met wortel en al zal deze langere tijd niet meer terug groeien echter is het geen definitieve oplossing en zal het haartje vroeg of laat terug komen. Wanneer een haartje voorgoed weg moet blijven zal deze gelaserd moeten worden. Door het laseren verbrandt de wortel.

De meeste vrouwen scheren hun benen om haren te verwijderen. Echter is het op deze manier verwijderen van haren niet voor lang. Wie voor langere tijd van deze haren verlost wenst te blijven kan ze beter epileren. Dat de meeste vrouwen de benen liever scheren heeft te maken met het feit dat dit geen pijn doet in tegenstelling tot epileren. Epileren is veel pijnlijker omdat de haren met wortel en al verwijderd worden. Wie de benen op deze manier onthaart kan er zeker van zijn dat de haren de eerste drie tot zes weken niet meer terug komen. Om dit te kunnen doen zijn er diverse epileerapparaten te koop die op verschillende manieren werken.

Harsen

Het zogenaamde harsen kan ook gedaan worden om overtollig haar te verwijderen. Door te harsen zal een haar zeker drie tot acht weken wegblijven. In tegenstelling tot scheren blijven er geen stoppels achter door het harsen. Er zijn twee soorten hars te verkrijgen, namelijk vloeibare hars en harde hars. De vloeibare hars wordt verwarmd en met een spatel of roller aangebracht op de huid. De harde hars wordt ook verwarmd en op de huid uitgesmeerd maar wordt dan hard op de huid.

Gezichtontharing

Gezichtsontharing is niet alleen voor vrouwen. Er zijn ook mannen die last kunnen hebben van overbeharing. Om overbeharing te lijf te gaan zijn er verschillende opties mogelijk zoals scheren, epileren en waxen. Het scheren heeft voor sommige vrouwen niet de voorkeur omdat dit te veel lijkt op het dagelijks scheren wat mannen doen. Echter is scheren een van de beste methodes om snel van haar af te komen. Het scheren is niet altijd een oplossing omdat er problemen kunnen zijn met ingegroeide haartjes, stoppelvorming en irritaties. Veel vrouwen verkiezen dan ook epileren boven scheren. Waxen of harsen is een goede manier om overbeharing tegen te gaan. Het ontharen op deze manier garandeer een lange periode van een gladde huid. Wel is het vaak een pijnlijke manier omdat haartjes massaal getrokken worden. Wanneer een vrouw last heeft van donkere haartjes in het gezicht kan ze er ook kiezen om deze haartjes te bleken zodat ze niet meer opvallen.

Wimperverlenging

Wimperverlenging is het verlengen van wimpers. Door kleine stukjes haar op de natuurlijk wimper te plakken kan de wimper verlengd worden. Een groot voordeel is dat niet alleen de wimper langer wordt maar ook de wimperlijn voller lijkt. De wimpers zijn er in de kleuren bruin en zwart. De verlengde wimpers blijven tot wel vier weken zitten. Het plaatsen van de wimpers duurt ongeveer 40 minuten. Het is belangrijk om na het plaatsen van de wimpers deze zeker 24 uur niet nat te laten worden zodat de lijm voldoende tijd heeft om uit te harden. Zwemmen kan prima met de wimpers echter zal dit de levensduur niet ten goede komen. Om een mooi resultaat te behouden van de wimpers is het belangrijk om regelmatig terug te komen zodat er extra onderhoud gedaan kan worden aan de wimpers.

Schoonheidsspecialist:

Opleiding Schoonheidsspecialiste:

Huidverbetering:

Epileren:

Opleidingen tot schoonheidsspecialist

Om als schoonheidsspecialist te kunnen werken zijn er voldoende opleidingsmogelijkheden te vinden. Het beste kan er gekozen worden voor de driejarige Mbo-opleiding allround schoonheidsspecialist, maar er zijn ook veel particuliere bedrijven te vinden die opleidingen aanbieden tot schoonheidsspecialist. Het vak schoonheidsspecialist bestaat uit diverse onderdelen die allemaal gevolgd kunnen worden of apart gekozen kunnen worden, zoals de pedicure opleiding, nagelstyling opleiding en de visagie opleiding. Tijdens de meeste opleidingen komen de diverse punten van de schoonheidszorg aan bod zoals het maken van een analyse en behandelingsplan, het uitvoeren van gelaatsbehandelingen, cosmetische hand nagel en voetverzorging, lichaamsbehandeling, hygiëne, arboregels, milieu, communicatie en commerciële vaardigheden. De opleiding tot schoonheidsspecialist kan ook sneller voltooid worden dan de drie jarige Mbo-opleiding, maar dat is dan meestal wel bij particuliere instellingen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende schoonheidsspecialist. Daarnaast zijn er voldoende handige boeken te vinden over schoonheidsverzorging.

Bedrijven waar een schoonheidsspecialist werkzaam kan zijn

Een schoonheidsspecialist is over het algemeen werkzaam voor een schoonheidssalon. Daarnaast kan een schoonheidsspecialist werkzaam zijn als ondernemer. Er zijn redelijk veel schoonheidsspecialisten die werkzaam zijn als ondernemer. Lang niet alle schoonheidsspecialisten beschikken over een eigen schoonheidssalon, omdat een schoonheidsspecialist ook werkzaam kan zijn vanuit huis. Daarnaast is het zo dat lang niet alle schoonheidsspecialisten fulltime werkzaam zijn als schoonheidsspecialist. Als schoonheidsspecialist kan je ook werkzaam zijn voor een wellness centrum. Het beroep schoonheidsspecialist komt in de praktijk dus op verschillende manieren voor.

Competenties schoonheidsspecialist

De belangrijkste competenties van een schoonheidsspecialist zijn vakinhoudelijke kennis van schoonheidsbehandelingen en productkennis. Ook het kunnen herkennen van verschillende huidtypes mag geen probleem zijn als schoonheidsspecialist. Als schoonheidsspecialist is het ook belangrijk dat je klanten op een warme manier weet te ontvangen, zodat ze het gevoel krijgen dat ze op de juiste plek zijn voor hun verzorging. Tijdens de opleiding tot schoonheidsspecialist is er dan ook veel aandacht voor de communicatieve vaardigheden, omdat communicatie belangrijk is als schoonheidsspecialist. Omdat een schoonheidsspecialist in veel gevallen werkzaam is als ondernemer moet de schoonheidsspecialist ook beschikken over commerciële vaardigheden. In dat opzicht kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden als schoonheidsspecialist zijn inspiratie, trends, motivatie, hygiëne, zelfstandigheid, kwaliteit, controleren, monitoren, verantwoordelijkheidsgevoel, presteren en bijscholing.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als schoonheidsspecialist

Het arbeidsmarktperspectief als schoonheidsspecialist in loondienst is over het algemeen matig te noemen, omdat de meeste schoonheidsspecialisten werkzaam zijn als ondernemer. Met andere woorden zal een schoonheidsspecialist zelf het arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het starten van een eigen onderneming. Zoals eerder omschreven zijn lang niet alle schoonheidsspecialisten fulltime werkzaam. Het is ook niet zo dat alle schoonheidsspecialisten beschikken over een eigen schoonheidssalon. De doorgroeimogelijkheden van een schoonheidsspecialist moeten gezien worden in het starten van een eigen schoonheidssalon of in doorleren. Het is denkbaar dat een schoonheidsspecialist vroeg of laat zal doorleren voor het beroep huidtherapeut. Het beroep huidtherapeut is een beroep op Hbo-niveau. Maar doorleren hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat ook het opbouwen van een succesvolle schoonheidssalon gezien kan worden als doorgroeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris schoonheidsspecialist

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven als schoonheidsspecialist, omdat je bij verschillende soorten bedrijven kunt komen te werken. Het salaris van een schoonheidsspecialist in loondienst zal afhankelijk van je leeftijd tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand liggen. Een schoonheidsspecialist die als zelfstandig ondernemer werkzaam is kan doorgaans een stuk meer verdienen, mits er voldoende klanten binnen gehaald kunnen worden wat doorgaans nog niet zo makkelijk is. Er zijn behoorlijk veel schoonheidssalons te vinden dus de concurrentie is groot. Wel is het zo dat er ook veel schoonheidsspecialisten zijn die niet fulltime werken en misschien maar één of twee klanten per week bedienen.

Mijnzzp.nl