Schoonheidsspecialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep schoonheidsspecialist
Huidverbeterende behandelingen geven
Epileren
Werken als schoonheidsspecialist
Wat doet een schoonheidsspecialist:
Beroepsfilm schoonheidsspecialist:
Schoonheidsspecialist aan het werk:
Opleidingen tot schoonheidsspecialist
Bedrijven waar een schoonheidsspecialist werkzaam kan zijn
Competenties schoonheidsspecialist
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als schoonheidsspecialist
Arbeidsvoorwaarden en salaris schoonheidsspecialist
Eigen bedrijf starten als Schoonheidsspecialist
Boekhoudprogramma vergelijken Schoonheidsspecialist

Beroep schoonheidsspecialist

Een schoonheidsspecialist is gespecialiseerd in het geven van verschillende ontspannende, verzorgende, huidverbeterende en cosmetische behandelingen aan het gezicht en lichaam. Deze behandelingen hebben meestal een sterk verzorgend en ontspannend karakter. Om deze behandelingen te kunnen geven is het belangrijk dat een schoonheidsspecialist eerst een intakegesprek houdt, om de conditie van de huid te kunnen beoordelen. Een schoonheidsspecialist zal alleen aandoeningen aan de huid behandelen als deze niet te erg zijn. Denk bijvoorbeeld aan acne, een droge of schilferige huid. Bij ernstige klachten of verdachte plekjes zal een schoonheidsspecialist cliënten doorverwijzen naar een huisarts of dermatoloog. Over het algemeen kan een schoonheidsspecialist verschillende behandelingen aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan gezichtsbehandelingen, peelings, handverzorging, voetverzorging, ontharing en aan diverse massages. Het hoeft niet zo te zijn dat een schoonheidsspecialist al deze behandelingen kan uitvoeren, omdat dit per schoonheidsspecialist kan verschillen. Naast de verzorging in de schoonheidssalon verkoopt een schoonheidsspecialist meestal allerlei producten die te maken hebben met verzorging, zoals make-up en andere cosmetische producten. Het beroep schoonheidsspecialist is een populair beroep en bestaat uit verschillende disciplines, die per behandeling kunnen verschillen. Als schoonheidsspecialist is het belangrijk dat je een vakvrouw bent, die over voldoende kennis beschikt om op een goede manier te kunnen adviseren. De meeste schoonheidsspecialisten werken vanuit huis, waar een aparte behandelkamer ingericht is voor de klanten. Daarnaast kan een schoonheidsspecialist werkzaam zijn binnen een schoonheidssalon. Binnen de grote schoonheidssalons worden tegenwoordig ook andere diensten aangeboden. Denk hierbij aan het ontharen met laser, het verwijderen van couperose en aan het behandelen van rimpeltjes met fillers en botox.

Huidverbeterende behandelingen geven

Een schoonheidsspecialist is dus gespecialiseerd in het geven van huidverbeterende behandelingen. Dit heeft meestal betrekking op gezichtsbehandelingen, ontharingsbehandelingen, handverzorgings-behandelingen, voetverzorgingsbehandelingen, het epileren van wenkbrauwen of het aanbrengen van make-up bij klanten. Een schoonheidsspecialist kan dus verschillende behandelingen uitvoeren met als doel de uiterlijke verzorging van klanten te verhogen of te verbeteren. Welke behandeling een klant precies nodig heeft, komt naar voren tijdens het intakegesprek. Het komt redelijk vaak voor dat een schoonheidsspecialist ook gespecialiseerd is in het geven van pedicures. Huidverbetering kan tegenwoordig op verschillende manieren bereikt worden. Naast de traditionele zalfjes of maskers zijn er tegenwoordig moderne technieken om de huid te verbeteren. Denk hierbij aan licht en lasertherapie, waardoor huidverbetering kan optreden. Door het gebruik van deze techniek kan de huid stevig en veerkrachtig worden. Deze huidverbeteringstechniek wordt fractional laserbehandeling genoemd. Deze techniek is toepasbaar voor het verstrakken van onder andere het gezicht. Huidverbetering is vooral populair bij mensen die een goed onderhouden huid wensen. De meeste schoonheidsspecialisten beschikken over een diploma om hun diensten te kunnen aanbieden en zijn lid van de ANBOS. Onder de schoonheidsspecialisten zijn relatief veel zelfstandig ondernemers te vinden. Zoals eerder omschreven kan een schoonheidsspecialist bij bepaalde klachten ook doorverwijzen naar een huisarts of huidtherapeut.

Epileren

Epileren is het verwijderen van haar inclusief haarwortel door het gebruik van een pincet. Door haar op die manier te verwijderen zal het haar langere tijd niet meer terugkomen. Het verwijderen kan ook gedaan worden met was of hars. Buiten een normale pincet zijn er ook automatische epileer apparaten. Het epileren wordt gedaan op plekken waar haar minder gewenst is, zoals de benen, wenkbrauwen, bovenlip of kin. Door haartjes inclusief de haarwortel te verwijderen komen ze langere tijd niet meer terug. De meeste vrouwen scheren hun benen om haren te verwijderen. Echter, het is op deze manier verwijderen van haren niet voor lang. Wie voor langere tijd van haren verlost wenst te blijven kan ze beter epileren. Dat de meeste vrouwen de benen liever scheren heeft te maken met het feit dat dit geen pijn doet in tegenstelling tot epileren. Epileren is pijnlijker, omdat de haren met wortel en al verwijderd worden. Wie de benen op deze manier onthaart kan er van zijn dat de haren de eerste drie tot zes weken niet meer terug komen. Een andere effectieve manier om haren te verwijderen is het harsen. Door te harsen zal haar drie tot acht weken wegblijven. In tegenstelling tot scheren blijven er geen stoppels achter door het harsen. Er zijn twee soorten hars te verkrijgen, namelijk vloeibare hars en harde hars.

Werken als schoonheidsspecialist

Het beroep schoonheidsspecialist is tegenwoordig veelzijdig te noemen, omdat de meeste schoonheidsspecialisten verschillende behandelingen aanbieden. Denk bijvoorbeeld ook aan het masseren van het gezicht en aan het aanbrengen van permanente make-up voor wenkbrauwen, oogleden en lippen. Een andere specialisatie die steeds vaker voorkomt, is het aanbrengen van kunstnagels. Daarnaast zijn er schoonheidsspecialisten, die zich gespecialiseerd hebben in wimperverlenging. Door kleine stukjes haar op de wimper te plakken kan de wimper verlengd worden. Een groot voordeel is dat niet alleen de wimper langer wordt, maar ook de wimperlijn voller lijkt. De verlengde wimpers blijven tot wel vier weken zitten. Het is dus niet zo dat schoonheidsspecialisten alleen gespecialiseerd zijn in huidverbetering.

Wat doet een schoonheidsspecialist:

  • Het houden van intakegesprekken.
  • Het bespreken van de mogelijkheden.
  • Het doorverwijzen van cliënten.
  • Het opstellen van behandelplannen.
  • Het uitvoeren van gezichtsmassages.
  • Het aanbrengen van maskers en crèmes.
  • Het epileren van de huid en wenkbrauwen.
  • Het geven van nagelbehandelingen.
  • Het eventueel geven van laserbehandelingen.

Beroepsfilm schoonheidsspecialist:

Schoonheidsspecialist aan het werk:

Opleidingen tot schoonheidsspecialist

Wie een carrière ambieert als schoonheidsspecialist kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding allround schoonheidsspecialist. Het vak schoonheidsspecialist bestaat uit verschillende onderdelen, die allemaal gevolgd kunnen worden of apart gekozen kunnen worden, zoals de pedicure opleiding, nagelstyling opleiding en de visagie opleiding. Tijdens de meeste opleidingen komen de diverse punten van de schoonheidszorg aan bod, zoals het maken van een analyse en behandelingsplan, het uitvoeren van gelaatsbehandelingen, cosmetische hand, nagel en voetverzorging, lichaamsbehandeling, hygiëne, arboregels, milieu, communicatie en commerciële vaardigheden. De opleiding tot schoonheidsspecialist kan ook sneller voltooid worden, maar dat is dan meestal wel bij particuliere instellingen. Wanneer je voor jezelf gaat starten als zzp schoonheidsspecialist, dan is het ook nodig om een zzp administratie op te zetten. Hiervoor kun je kiezen uit verschillende goede boekhoudpakketten.

Bedrijven waar een schoonheidsspecialist werkzaam kan zijn

In veel gevallen zal een schoonheidsspecialist werkzaam zijn als ondernemer. Het is niet zo dat alle schoonheidsspecialisten beschikken over een eigen schoonheidssalon, omdat er ook redelijk veel schoonheidsspecialisten werken vanuit huis. Daarnaast kan een schoonheidsspecialist werkzaam zijn voor een wellness centrum. Lang niet alle schoonheidsspecialisten zijn fulltime werkzaam.

Competenties schoonheidsspecialist

De belangrijkste competenties van een schoonheidsspecialist is de vakinhoudelijke kennis van huidverzorging. Daarnaast moet een schoonheidsspecialist beschikken over productkennis. Ook het kunnen herkennen van verschillende huidtypes mag geen probleem zijn. Een andere belangrijke competentie kan wet- en regelgeving zijn afhankelijk van de werkzaamheden. Omdat een schoonheidsspecialist te maken heeft met verschillende klanten zul je moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Ook een commerciële instelling is als ondernemer belangrijk. Algemeen belangrijke woorden zijn hygiëne, zelfstandigheid, inspiratie, sociaal, motivatie, kwaliteit, trends, monitoren, verantwoordelijkheidsgevoel, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als schoonheidsspecialist

Het arbeidsmarktperspectief van een schoonheidsspecialist is niet echt van toepassing, omdat de meeste schoonheidsspecialisten werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen. De doorgroeimogelijkheden van een schoonheidsspecialist moeten gezien worden in het starten van een eigen schoonheidssalon. Het is denkbaar dat een schoonheidsspecialist vroeg of laat zal doorleren voor het beroep huidtherapeut. Dit kan vooral belangrijk zijn als een schoonheidsspecialist laserbehandelingen wil geven. Ook het starten van een eigen beauty-kanaal kan enorm helpen om aan de naamsbekendheid te werken.

Arbeidsvoorwaarden en salaris schoonheidsspecialist

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven als schoonheidsspecialist, omdat je bij verschillende soorten bedrijven kunt komen te werken. Het salaris van een schoonheidsspecialist in loondienst zal afhankelijk van je leeftijd tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand liggen. Een schoonheidsspecialist die als zelfstandig ondernemer werkzaam is kan doorgaans een stuk meer verdienen, mits er voldoende klanten binnen gehaald kunnen worden, wat doorgaans nog niet zo makkelijk is. Er zijn behoorlijk veel schoonheidssalons te vinden dus de concurrentie is groot. Wel is het zo dat er ook veel schoonheidsspecialisten zijn die niet fulltime werken en misschien maar één of twee klanten per week bedienen.

Eigen bedrijf starten als Schoonheidsspecialist

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Schoonheidsspecialist, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Schoonheidsspecialist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Schoonheidsspecialist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Schoonheidsspecialist.

Mijnzzp.nl