Nagelstyliste

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep nagelstyliste
Zelfstandig werken als nagelstyliste
Nagelstyliste: een populair beroep
Wat doet een nagelstyliste allemaal:
Film over een nagelstyliste:
Opleidingen tot nagelstyliste
Bedrijven waar een nagelstyliste werkzaam kan zijn
Competenties nagelstyliste
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als nagelstyliste
Arbeidsvoorwaarden en salaris nagelstyliste
Eigen bedrijf starten als Nagelstyliste
Boekhoudprogramma vergelijken Nagelstyliste

Beroep nagelstyliste

Een nagelstyliste is gespecialiseerd in nagelverzorging en nagelstyling. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een nagelstyliste het beste omschrijven als het camoufleren van afgekloven nagels en het verstevigen van zwakke nagels. Daarnaast kan een nagelstyliste verantwoordelijk zijn voor het aanbrengen en onderhouden van kunstnagels. Kunstnagels geven snel resultaat en komen tegenwoordig op verschillende manieren voor. Een veel gebruikte vorm om nagels te verlengen of te verstevigen is de acrylnagel. Acrylnagels worden gemaakt met een mengsel van poeder en vloeistof. Hierdoor ontstaat een kneedbaar bolletje dat met een penseel op de nagel wordt aangebracht. Het acryl droogt in enkele minuten, maar de volledige uitharding vindt plaats na vierentwintig uur. Als nagelstyliste is het belangrijk om nagelproblemen te kunnen herkennen en zul je manicures geven. Het geven van manicures heeft niet alleen betrekking op het vijlen van nagels. Denk bijvoorbeeld ook aan het polijsten van nagels en aan het verwijderen van losse velletjes op de nagelplaat. Ook het bijwerken van kunstnagels kan uitgevoerd worden door een nagelstyliste. Een nagelstyliste moet kennis hebben van verschillende vijltechnieken om nagels op de juiste manier te kunnen vijlen. De meeste nagelstylisten kunnen bijzondere creaties maken als het aankomt op het versieren van nagels. Over het algemeen zal een nagelstyliste regelmatig te maken hebben met klanten die op zoek zijn naar bijzondere nailart. Als nagelstyliste ben je niet alleen verantwoordelijk voor het verzorgen van nagels, omdat ook de verzorging van handen tot de werkzaamheden behoort van een nagelstyliste. Het is denkbaar dat een nagelstyliste ook andere werkzaamheden uitvoert, die te maken hebben met persoonlijke verzorging. Vanzelfsprekend heeft een nagelstyliste in de meeste gevallen te maken met vrouwen. Dit neemt niet weg dat ook mannen terechtkunnen bij een nagelstyliste voor een manicure.

Zelfstandig werken als nagelstyliste

Een nagelstyliste is dus gespecialiseerd in het verzorgen en stylen van nagels. Daarnaast kan een nagelstyliste kunstnagels aanbrengen, zoals acrylnagels. Omdat de eigen nagels ongeveer een millimeter per week groeien is het noodzakelijk om acrylnagels regelmatig bij te werken. Naast acrylnagels zijn er nog gelnagels. Gelnagels zijn flexibeler dan acrylnagels en hebben meer glans. Gelnagels worden na het opbrengen pas hard door middel van Uv-licht. Andere werkzaamheden van een nagelstyliste kunnen zijn het aanbrengen van versieringen op nagels, zoals glitters of steentjes. Omdat een nagelstyliste werkzaam is binnen de persoonlijke verzorging is het belangrijk dat een nagelstyliste weet hoe je hygiënisch moet werken. Zo is het op een goede manier desinfecteren van werkmaterialen, zoals de vijlen, belangrijk om besmetting of erger te voorkomen. Er zijn tegenwoordig verschillende nagelstylings-opleidingen te vinden waar nieuwe nagelstylisten alle kneepjes van het vak leren. Denk hierbij aan het kunnen herkennen van nagelproblemen, het hanteren van verschillende vijltechnieken, het geven van manicures en aan het leren kennen van verschillende werkmaterialen. Wie een opleiding wenst te volgen tot nagelstyliste doet er verstandig aan om te kijken of het opleidingsinstituut is aangesloten bij het Nagelgilde. Dit is een kwaliteitskeurmerk voor de nagelbranche. Voor het beroep nagelstyliste bestaan geen erkende opleidingen vanuit het gebruikelijke onderwijs.

Nagelstyliste: een populair beroep

Nagelstyling is de laatste jaren steeds populairder aan het worden, omdat goed verzorgde handen en nagels door steeds meer mensen belangrijk gevonden wordt. Wat de reden precies is voor een bezoek aan de nagelstyliste is voor iedereen persoonlijk. Zo kan het zijn dat iemand veel nagels bijt, wat de nagels lelijk maakt. Een andere reden is dat iemand last heeft van zwakke nagels, die snel breken. De behandeling zal meestal elke vier weken moeten plaatsvinden, omdat de eigen nagels doorgroeien. Zoals eerder omschreven kan een nagelstyliste ook verantwoordelijk zijn voor het aanbrengen van bijzondere kunstnagels, die aangemerkt moeten worden als design nagels. Deze nagels worden dan extra speciaal gemaakt door versieringen, zoals glitters of bijzondere kleuren. Het aanbrengen van design nagels betreft in de meeste gevallen handwerk, waarbij de nodige creativiteit komt kijken. Het leuke aan design nagels is dat dit makkelijk aan te passen is aan het seizoen van het jaar of voor bijzondere gebeurtenissen, zoals een trouwerij.

Wat doet een nagelstyliste allemaal:

  • Het aanbrengen en verwijderen van acrylnagels.
  • Het aanbrengen en verwijderen van gelnagels.
  • Het verzorgen van nagels en handen.
  • Het terugduwen van nagelriemen.
  • Het vijlen en lakken van nagels.
  • Het geven van manicures.
  • Het versieren van nagels.

Film over een nagelstyliste:

Opleidingen tot nagelstyliste

Om als nagelstyliste te kunnen werken kan je kiezen uit veel opleidingsmogelijkheden. Er zijn veel cursussen te vinden te vinden voor het vak professionele nagelstyling. Over het algemeen duurt de cursus professionele nagelstyling twaalf maanden. De cursus is uitermate geschikt voor mensen die in de uiterlijke verzorging werkzaam zijn, zoals schoonheidsspecialisten en kappers, die hun diensten willen uitbreiden. De cursus professionele nagelstyling leert je onder andere alle technieken die nodig zijn om gel of acryl applicaties aan te brengen bij je cliënten. Naast de praktijk is er ook veel aandacht voor de theoretische kant van het vak. Tijdens de opleiding zul je op school onder andere leren hoe je nagels moet aanbrengen, hoe je nagels moet veilen, hoe je nabehandeling moet geven en alles over het gebied van de veiligheid. Er zijn ook voldoende opleidingsmogelijkheden bij particuliere instellingen voor het beroep nagelstyliste. Wanneer je een eigen bedrijf gaat starten als nagelstyliste, dan moet je ook een administratie zzp opzetten. Hiervoor zijn meerdere goede boekhoudpakketten beschikbaar.

Bedrijven waar een nagelstyliste werkzaam kan zijn

Een nagelstyliste is over het algemeen werkzaam binnen een nagelsalon. Daarnaast kan een nagelstyliste werkzaam zijn voor een schoonheidssalon. Een nagelstyliste kan ook werkzaam zijn als ondernemer binnen een eigen nagelstudio. Er zijn relatief gezien veel nagelstylisten werkzaam als zelfstandig ondernemer. Nagelstylisten kunnen zowel parttime als fulltime werkzaam zijn. Het is mogelijk dat een nagelstyliste ook andere werkzaamheden uitvoert, die met persoonlijke verzorging te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan de luxere kapsalons die meerdere diensten aanbieden, zoals het verzorgen van nagels.

Competenties nagelstyliste

De belangrijkste competentie van een nagelstyliste is dat je veilig en schoon weet te werken, waar tijdens de opleiding dan veel aandacht voor is. Ook het kunnen adviseren van klanten is belangrijk als nagelstyliste. Omdat een nagelstyliste veel te maken heeft met advieswerkzaamheden kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Omdat je meestal als zelfstandig ondernemer zal werken is het belangrijk om commercieel te zijn. Als ondernemer is het daarnaast belangrijk dat je kunt netwerken om aan voldoende klanten te kunnen komen. Ook het bijhouden van de laatste trends kan gezien worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, kennis, creativiteit, zelfstandigheid, plannen, organiseren, overleggen en inspiratie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als nagelstyliste

Het arbeidsmarktperspectief van een nagelstyliste is niet echt van toepassing, omdat de meeste nagelstylisten werkzaam zijn als ondernemer. Daarnaast kan het gaan om een aanvulling op andere werkzaamheden. De doorgroeimogelijkheden van een nagelstyliste kunnen eventueel gezien worden in de functie salonmanager. In dat geval zul je meerdere nagelstylisten aansturen en de personeelsplanning maken. Vanzelfsprekend kan ook het starten van je eigen nagelstudio aangemerkt worden als het doorgroeien binnen je carrière. Ook het starten van een eigen beauty-kanaal kan enorm helpen om aan de naamsbekendheid te werken.

Arbeidsvoorwaarden en salaris nagelstyliste

De specifieke arbeidsvoorwaarden als nagelstyliste zijn lastig aan te geven, omdat het meestal om een zelfstandig ondernemer zal gaan en je dus je eigen arbeidsvoorwaarden zal bepalen. Daarnaast zijn er maar weinig mensen in loondienst fulltime aan het werk als nagelstyliste. Een nagelstyliste in loondienst zal ergens tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd en mogelijke andere werkzaamheden. Als zelfstandige nagelstyliste kunnen je inkomsten een stuk hoger zijn, mits je voldoende opdrachten weet binnen te halen, wat doorgaans niet makkelijk zal zijn. Ook andere factoren kunnen je winst behoorlijk drukken, zoals het huren van een bedrijfspand. De meeste nagelstylisten werken doorgaans vanuit huis om de kosten laag te houden. Ook is het zo dat lang niet alle nagelstylisten de hele week druk zijn, en wellicht maar twee of drie klanten per week hebben.

Eigen bedrijf starten als Nagelstyliste

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Nagelstyliste, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Nagelstyliste

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Nagelstyliste bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Nagelstyliste.

Mijnzzp.nl