Nagelstyliste

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een nagelstyliste is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die met nagelverzorging en nagelstyling te maken hebben. Een nagelstyliste is dus gespecialiseerd in het verzorgen van nagels en in styling van nagels. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een nagelstyliste het beste omschrijven als het camoufleren van afgekloven nagels en het verstevigen van zwakke nagels. Daarnaast kan een nagelstyliste verantwoordelijk zijn voor het aanbrengen en onderhouden van kunstnagels. Vooral vrouwen vinden mooie nagels belangrijk. Het is de nagelstyliste die op een brede manier gespecialiseerd is in het verzorgen en stylen van nagels. In veel gevallen zal een nagelstyliste ook kunstnagels aanbrengen, omdat veel vrouwen dit belangrijk vinden. Kunstnagels geven snel resultaat en komen tegenwoordig op veel verschillende manieren voor. Ook het bijwerken van kunstnagels kan uitgevoerd worden door een nagelstyliste. Een goede nagelstyliste moet ook kennis hebben van verschillende vijltechnieken om nagels te kunnen vijlen. Een veel gebruikte vorm om nagels te verlengen of te verstevigen is de acrylnagel. Acrylnagels worden gemaakt met een mengsel van poeder en vloeistof. Hierdoor ontstaat een kneedbaar bolletje dat met een penseel op de nagel wordt aangebracht. Het acryl droogt in enkele minuten maar de volledige uitharding vindt pas plaats na vierentwintig uur. Het is verder mogelijk dat een nagelstyliste ook andere werkzaamheden uitvoert die te maken hebben met persoonlijke verzorging. Dit kan wel verschillen per nagelstyliste, omdat de werkzaamheden van een nagelstyliste ook gezien kunnen worden als volwaardig beroep.

Omdat de eigen nagels ongeveer een millimeter per week groeien is het noodzakelijk om ook acrylnagels regelmatig bij te werken. Naast acrylnagels zijn er nog de gelnagels. Gelnagels zijn flexibeler dan acrylnagels en hebben meer glans. Gelnagels worden na het opbrengen pas hard door middel van UV licht. Andere werkzaamheden van een nagelstyliste kunnen zijn het aanbrengen van versieringen op nagels zoals glitters of steentjes. In dat geval spreekt men ook wel weer van nailart. Een nagelstyliste is dus een stylist die verschillende soorten nagels kan aanbrengen en onderhouden voor klanten. Omdat een nagelstyliste werkzaam is binnen de persoonlijke verzorging is het belangrijk dat een nagelstyliste weet hoe je hygiënisch moet werken. Zo is het op een goed manier desinfecteren van werkmaterialen, zoals de vijlen, erg belangrijk om besmetting of erger te voorkomen.

Er zijn veel verschillende soorten nagelstylingsopleidingen te vinden waar men de kneepjes van het vak kan leren. Tijdens deze opleiding leert men verschillende vaardigheden en leert men de eigenschappen kennen van de verschillende soorten materialen waar mee gewerkt gaat worden. Ook is er tijdens de opleiding aandacht voor de hygiëne. Na de opleiding kan men als zelfstandige gaan werken, of bijvoorbeeld in een kapperszaak, beautysalon of zonnestudio. Soms komt het voor dat een nagelstylist ook gespecialiseerd is op het gebied van pedicure. Voor het vak zijn geen erkende opleidingen vanuit de overheid vereist. Wie een opleiding wenst te gaan volgen doet er verstandig aan om te kijken of het opleidingsinstituut is aangesloten bij het Nagelgilde. Dit is een een kwaliteitskeurmerk voor de nagelbranche.

Nagelstyling is de laatste jaren een steeds populairder beroep aan het worden, omdat goed verzorgde handen door steeds meer mensen belangrijk gevonden wordt. Wat de reden precies is voor een bezoek aan de nagelstyliste is voor iedereen persoonlijk. Zo kan het zijn dat iemand veel nagels bijt, wat de nagels lelijk maakt Of iemand heeft zwakke nagels die snel breken. De behandeling zal vaak om de vier weken moeten plaatsvinden, omdat de eigen nagels doorgroeien. Naast gewone kunstnagels zijn er ook zogenaamde Design nagels. Deze nagels worden dan extra speciaal gemaakt door versieringen zoals glitters of bijzondere kleuren.

Informatiefilm over nagelstyliste:

Film over een nagelstyliste:

Opleidingen tot nagelstyliste

Om als nagelstyliste te kunnen werken kan je kiezen uit veel opleidingsmogelijkheden. Er zijn veel cursussen te vinden te vinden voor het vak professionele nagelstyling. Over het algemeen duurt de cursus professionele nagelstyling twaalf maanden. De cursus is uitermate geschikt voor mensen die in de uiterlijke verzorging werkzaam zijn, zoals schoonheidsspecialisten en kappers, die hun diensten willen uitbreiden. De cursus professionele nagelstyling leert je onder andere alle technieken die nodig zijn om gel of acrylapplicaties aan te brengen bij je cliënten. Naast de praktijk is er ook veel aandacht voor de theoretische kant van het vak. Tijdens de opleiding zal je op school onder andere leren hoe je nagels moet aanbrengen, hoe je nagels moet veilen, hoe je nabehandeling moet geven en alles over het gebied van de veiligheid. Er zijn ook voldoende opleidingsmogelijkheden bij particuliere instellingen voor het beroep nagelstyliste. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende nagelstyliste.

Bedrijven waar een nagelstyliste werkzaam kan zijn

Een nagelstyliste zal in veel gevallen werkzaam zijn binnen een schoonheidssalon als schoonheidsspecialist. Daarnaast is het denkbaar dat een nagelstyliste werkzaam is als ondernemer binnen een eigen nagelstudio. Er zijn relatief gezien veel nagelstylisten werkzaam als zelfstandig ondernemer. Nagelstylisten kunnen zowel parttime als fulltime werkzaam zijn. Het is mogelijk dat een nagelstyliste ook andere werkzaamheden uitvoert die met persoonlijke verzorging te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan de luxere kapsalons, die ook meerdere diensten kunnen aanbieden, zoals het verzorgen van nagels.

Competenties nagelstyliste

De belangrijkste competentie als nagelstyliste is dat je veilig en schoon weet te werken, waar tijdens de opleiding dan veel aandacht voor is. Ook het kunnen adviseren van je klanten is erg belangrijk als nagelstyliste. Omdat een nagelstyliste veel te maken heeft met advieswerkzaamheden kan communicatie in het algemeen aangemerkt worden als belangrijke competentie. Omdat je meestal als zelfstandig ondernemer zal werken is het ook belangrijk om commercieel te zijn, en dat je weet hoe je een bedrijf moet opstarten en draaiend houden. Als ondernemer is het daarnaast belangrijk dat je kunt netwerken om aan voldoende klanten te kunnen komen. Ook het bijhouden van de laatste trends kan gezien worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, kennis, creativiteit, zelfstandigheid en overleggen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als nagelstyliste

Met alleen de cursus nagelstyliste is het doorgaans lastig om een baan te vinden in loondienst. De meeste mensen die werken als nagelstyliste hebben ook opleidingen afgerond op een ander gebied in de uiterlijke verzorging, zoals een kappersopleiding of een schoonheidsopleiding. De cursus nagelstyliste moet dan ook gezien worden als een aanvulling op een bestaand beroep. Er zijn wel mensen die alleen als nagelstyliste werken, maar die doen dat meestal vanuit huis en wellicht ook niet fulltime. Om door te kunnen groeien als nagelstyliste is het daarom belangrijk extra opleidingen te volgen op het gebied van de uiterlijke verzorging.

Arbeidsvoorwaarden en salaris nagelstyliste

De specifieke arbeidsvoorwaarden als nagelstyliste zijn lastig aan te geven, omdat het meestal om een zelfstandig ondernemer zal gaan en je dus je eigen arbeidsvoorwaarden zal bepalen. Daarnaast zijn er maar weinig mensen in loondienst fulltime aan het werk als nagelstyliste. Een nagelstyliste in loondienst zal ergens tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd en mogelijke andere werkzaamheden. Als zelfstandige nagelstyliste kunnen je inkomsten een stuk hoger zijn mits je voldoende opdrachten weet binnen te halen, wat doorgaans niet makkelijk zal zijn. Ook andere factoren kunnen je winst behoorlijk drukken, zoals het huren van een bedrijfspand. De meeste nagelstylisten werken doorgaans vanuit huis om de kosten laag te houden. Ook is het zo dat lang niet alle nagelstylisten de hele week druk zijn, en wellicht maar twee of drie klanten per week hebben.

Mijnzzp.nl