Nagelstyliste

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een nagelstyliste verzorgt nagels. Veel vrouwen vinden het belangrijk om goed verzorgde nagels te hebben. Een nagelstyliste is hier in gespecialiseerd. De styliste kan kunstnagels aanbrengen bij de klant. Door deze nagels krijgt de klant mooie en verzorgde nagels. De styliste kan ook de nagel van de klant bijwerken wanneer dit nodig is. Ook heeft de styliste verstand van verschillende vijltechnieken. Een veel gebruikte vorm om nagels te verlengen of te verstevigen is de acrylnagel. Acrylnagels worden gemaakt met een mengsel van poeder en vloeistof. Hierdoor ontstaat een kneedbaar bolletjes dat met een penseel op de nagel wordt aangebracht. Het acryl droogt in enkele minuten maar de volledige uitharding vindt pas plaats na 24 uur. Alle kleuren nagels zijn mogelijk op deze manier.

Wanneer deze nagels geplaatst zijn is er wel nabehandeling nodig. Onze eigen nagels groeien ongeveer een millimeter per week. Om de nagels mooi te houden zal er dus ook onderhoud aan de acrylnagels gedaan moeten worden.

Naast acrylnagels zijn er ook nog gelnagels. Deze gelnagels zijn flexibeler dan acrylnagels en hebben ook meer glans. Gelnagels worden na het opbrengen pas hardt door middel van UV licht. Een nagelstyliste moet ook verstand hebben van hygiënische werken. Vaak heeft iedere klant een eigen setjes vijlen die alleen voor deze klant gebruikt wordt.

Er zijn veel verschillende soorten nagelstylingsopleidingen te vinden waar men de kneepjes van het vak kan leren. Tijdens deze opleiding leert men verschillende vaardigheden en leert men de eigenschappen kennen van de verschillende soorten materialen waar mee gewerkt gaat worden. Ook is er tijdens de opleiding aandacht voor de hygiëne. Na de opleiding kan men als zelfstandige gaan werken, of bijvoorbeeld in een kapperszaak, beautysalon of zonnestudio. Soms komt het voor dat een nagelstylist ook gespecialiseerd is op het gebied van pedicure. Voor het vak zijn geen erkende opleidingen vanuit de overheid vereist. Wie een opleiding wenst te gaan volgen doet er verstandig aan om te kijken of het opleidingsinstituut is aangesloten bij het Nagelgilde. Dit is een een kwaliteitskeurmerk voor de nagelbranche.

Nagelstyling is de laatste jaren een steeds populairder beroep aan het worden, omdat goed verzorgde handen door steeds meer mensen belangrijk gevonden wordt. Wat de reden precies is voor een bezoek aan de nagelstyliste is voor iedereen persoonlijk. Zo kan het zijn dat iemand veel nagels bijt, wat de nagels lelijk maakt Of iemand heeft zwakke nagels die snel breken. De behandeling zal vaak om de vier weken moeten plaatsvinden, omdat de eigen nagels doorgroeien. Naast gewone kunstnagels zijn er ook zogenaamde Design nagels. Deze nagels worden dan extra speciaal gemaakt door versieringen zoals glitters of bijzondere kleuren.

Informatiefilm over nagelstyliste:

Film over een nagelstyliste:

Opleidingen tot nagelstyliste

Om als nagelstyliste te kunnen werken kan je kiezen uit veel opleidingsmogelijkheden. Er zijn veel cursussen te vinden te vinden voor het vak professionele nagelstyling. Over het algemeen duurt de cursus professionele nagelstyling twaalf maanden. De cursus is uitermate geschikt voor mensen die in de uiterlijke verzorging werkzaam zijn, zoals schoonheidsspecialisten en kappers, die hun diensten willen uitbreiden. De cursus professionele nagelstyling leert je onder andere alle technieken die nodig zijn om gel of acrylapplicaties aan te brengen bij je cliënten. Naast de praktijk is er ook veel aandacht voor de theoretische kant van het vak. Tijdens de opleiding zal je op school onder andere leren hoe je nagels moet aanbrengen, hoe je nagels moet veilen, hoe je nabehandeling moet geven en alles over het gebied van de veiligheid. Ondanks dat de meeste cursussen twaalf maanden duren zijn er ook nog aanvullende cursussen mogelijk, om je nog verder te specialiseren als nagelstyliste.

Bedrijven waar een nagelstyliste werkzaam kan zijn

Als nagelstyliste werk je doorgaans in een schoonheidssalon of ben je werkzaam als zelfstandig ondernemer en heb je eigen schoonheidssalon. Daarnaast kan je je werkzaamheden ook uitvoeren bij collega's in de gezondheidszorg, zoals bijvoorbeeld een kapperssalon. Maar de meeste nagelstylisten werken thuis en ontvangen daar hun klanten.

Competenties nagelstyliste

Als nagelstyliste is het belangrijk om veilig en schoon te werken, waar tijdens de opleiding dan ook veel aandacht voor is. Ook het kunnen adviseren van je klanten is erg belangrijk als nagelstyliste. Omdat je meestal als zelfstandig ondernemer zal werken is het ook belangrijk om commercieel te zijn, en dat je weet hoe je een bedrijf moet opstarten en draaiend houden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als nagelstyliste

Met alleen de cursus nagelstyliste is het doorgaans lastig om een baan te vinden in loondienst. De meeste mensen die werken als nagelstyliste hebben ook opleidingen afgerond op een ander gebied in de uiterlijke verzorging, zoals een kappersopleiding of een schoonheidsopleiding. De cursus nagelstyliste moet dan ook gezien worden als een aanvulling op een bestaand beroep. Er zijn wel mensen die alleen als nagelstyliste werken, maar die doen dat meestal vanuit huis en wellicht ook niet fulltime. Om door te kunnen groeien als nagelstyliste is het daarom belangrijk extra opleidingen te volgen op het gebied van de uiterlijke verzorging.

Arbeidsvoorwaarden en salaris nagelstyliste

De specifieke arbeidsvoorwaarden als nagelstyliste zijn lastig aan te geven, omdat het meestal om een zelfstandig ondernemer zal gaan en je dus je eigen arbeidsvoorwaarden zal bepalen. Daarnaast zijn er maar weinig mensen in loondienst fulltime aan het werk als nagelstyliste. Een nagelstyliste in loondienst zal ergens tussen de 1200 en 2000 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd en mogelijke andere werkzaamheden. Als zelfstandige nagelstyliste kunnen je inkomsten een stuk hoger zijn mits je voldoende opdrachten weet binnen te halen, wat doorgaans niet makkelijk zal zijn. Ook andere factoren kunnen je winst behoorlijk drukken, zoals het huren van een bedrijfspand. De meeste nagelstylisten werken doorgaans vanuit huis om de kosten laag te houden. Ook is het zo dat lang niet alle nagelstylisten de hele week druk zijn, en wellicht maar twee of drie klanten per week hebben.

Mijnzzp.nl