Team Mijnzzp

Marktkraam met hoeden

Ben je in loondienst en wil je daarnaast voor jezelf beginnen en een bedrijf starten? Bijvoorbeeld omdat je denkt niet direct een volledig inkomen te verdienen als ondernemer. Of omdat je beide werkzaamheden met elkaar eerst wilt blijven combineren. Er zijn dan een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden als je parttime gaat ondernemen. Om te starten als ondernemer volg je dezelfde weg als fulltime ondernemers. Dat betekent een inschrijving bij de Kamer van Koophandel regelen en een zakelijke rekening openen. Ook doe je marktonderzoek en maak je een website. Ontdek hier verder de tips die betrekking hebben op de kunst van parttime ondernemen.

Inhoudsopgave
Laat het aan je werkgever weten
Ondernemer voor de Belastingdienst
Tijdsbesteding

Laat het aan je werkgever weten

Het is aan te raden om je werkgever te laten weten dat je parttime gaat ondernemen. Doe je dat in hetzelfde vakgebied check dan ook of er geen sprake is van een concurrentiebeding. Als het een geheel ander vakgebied betreft, vorm je voor de werkgever in elk geval geen concurrentie. Het is belangrijk om te melden dat je ook gaat ondernemen naast je baan. Hiermee kun je eventuele problemen met de werkgever voorkomen.

Ondernemer voor de Belastingdienst

Het is de vraag of je voor de inkomstenbelasting gezien wordt als ondernemer als je alleen parttime de tijd hebt voor je bedrijf. Als dat niet zo is dan loop je de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek mis. Daar heb je namelijk alleen recht op als je aan het urencriterium voldoet. Je hebt wel recht op de MKB-winstvrijstelling en wellicht kom je voor de kleineondernemersregeling in aanmerking. Ook als parttime ondernemer heb je recht op verschillende fiscale voordelen.

Tijdsbesteding

Het parttime ondernemen is gemakkelijker als je daarnaast een parttime baan in loondienst hebt dan wanneer je fulltime ernaast werkt. Er blijft in het laatste geval maar beperkt tijd over om aan je bedrijf te besteden. In het begin heb je nog volop energie, maar op den duur loop je wel tegen het maximale aantal werkuren aan. Mocht je het drukker krijgen met je bedrijf dan is het te overwegen om minder uren in loondienst te gaan werken.

Het voordeel van parttime ondernemen en werken in loondienst is wel dat je minder financieel risico loopt. Mocht je bedrijf niet succesvol worden dan heb je nog altijd de inkomsten uit loondienst. Dat neemt ook wat druk van de schouders om direct te moeten slagen als ondernemer. Er zijn binnen Nederland veel zzp'ers werkzaam als parttime ondernemer.

Rekeningen

Boekhouden en factureren op een manier die je begrijpt? Maak het jezelf gemakkelijk als zzp'er!

Maak gebruik van een boekhoudprogramma speciaal gemaakt voor zzp'ers.

Mijnzzp.nl