Team Mijnzzp

Fietskoeriers

In het begin van 2020 waren er al meer dan 1,2 miljoen ondernemers en een deel daarvan is parttime ondernemer. Er zijn diverse redenen om in plaats van je fulltime met een bedrijf bezig te houden parttime als zzp'er te werken. Bijvoorbeeld als je vanuit een parttime baan in loondienst je bedrijf opstart. Of als je een parttime bedrijf wilt combineren met zorg voor je kinderen of er nog een studie naast volgt. Er zijn zowel voordelen als nadelen te benoemen aan het parttime ondernemerschap, zoals op fiscaal gebied. Als parttime ondernemer kan je belangrijke aftrekposten mislopen.

Inhoudsopgave
Voordelen parttime zzp'er
Nadelen parttime zzp'er

Voordelen parttime zzp'er

Een van de voordelen van parttime ondernemerschap is dat je vanuit een baan in loondienst kan starten. Blijf je bijvoorbeeld parttime werken voor een werkgever dan geeft dat voor een deel financiële zekerheid. Je hebt dan de mogelijkheid om je bedrijf langzaam op te bouwen met minder financiële druk. Ook biedt het parttime ondernemerschap de mogelijkheid om tijd aan andere zaken te besteden. Denk daarbij aan het volgen van een studie of het verzorgen van kinderen.

Als je in loondienst werkt en ondernemer bent, is er nog een voordeel. Je bouwt namelijk voor een deel pensioen op en bent verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Verder geeft deze combinatie van loondienst en zzp'er zijn de mogelijkheid om je bedrijf in de toekomst verder uit te bouwen. Als je bedrijf succesvol is, kan je in de toekomst afscheid nemen van je baan.

Nadelen parttime zzp'er

Er zijn ook nadelen te benoemen om als parttime zzp'er aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld op fiscaal gebied. Zo loop je mogelijk interessante aftrekposten mis, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet je namelijk voldoen aan het urencriterium. Dat betekent dat je minimaal 1.225 uur aan je bedrijf dient te besteden en dat komt uit op gemiddeld 25 uur per week gedurende 49 weken.

Bovendien moet je de administratie bijhouden, net als dat je klanten moet zien te werven. Heb je een concurrentiebeding getekend of ben je een contract overeengekomen over nevenwerkzaamheden? Als je in diezelfde richting een bedrijf wilt starten, is het van belang deze voorwaarden na te lezen. Het is slim om de nevenwerkzaamheden duidelijk te bespreken met de werkgever. Er kunnen werkgevers zijn die dit niet zomaar accepteren. Dit is meestal wel sterk afhankelijk van de soort werkzaamheden.

Administratie

Boekhouden en factureren op een manier die je begrijpt? Maak het jezelf gemakkelijk als zzp'er!

Maak gebruik van een boekhoudprogramma speciaal gemaakt voor zzp'ers.

Lees ook ons artikel: Zzp-er worden de voordelen en nadelen

Mijnzzp.nl