Team Mijnzzp

Werknemer

Er zijn talloze ondernemers die een eigen bedrijf combineren met een baan in loondienst. Bijvoorbeeld bij het starten van een onderneming, maar ook als onverhoopt de inkomsten ineens teruglopen. Het is in deze situaties wel belangrijk om met een aantal aandachtspunten rekening te houden. Een zzp'er in loondienst krijgt namelijk met verschillende soorten belasting te maken, maar ook met andere praktische zaken. Ook is het erg belangrijk om duidelijke afspraken te maken met de werkgever. Er zijn binnen Nederland veel parttime-ondernemers werkzaam.

Urencriterium voor startersaftrek

Een eigen bedrijf levert een aantal fiscale voordelen op als je aan de regels voldoet. Zo krijg je alleen recht op startersaftrek als je aan het urencriterium van de Belastingdienst voldoet. Overigens is er in 2021 een soepeler criterium van toepassing. De basisregel is echter dat je 1.225 uur aan je bedrijf dient te besteden gedurende een kalenderjaar. Indien je al langer dan vijf jaar een bedrijf hebt en als zzp'er werkt dan dient het aantal uren in elk geval meer te zijn dan het aantal uren in loondienst. Wanneer je niet voldoet aan het urencriterium kun je verschillende interessante fiscale regelingen mislopen als zzp'er.

Kleineondernemersregeling

Als je als zzp'er in loondienst werkt, kan dat betekenen dat de omzet uit je bedrijf niet al te hoog is. In dat geval is het wellicht interessant om voor de kleineondernemersregeling te kiezen als je zzp'er in loondienst bent. De KOR is beschikbaar voor ondernemers die een omzet beneden de 20.000 euro per jaar hebben. Voldoe je daaraan dan is het gedurende drie jaar mogelijk om van btw vrijgesteld te worden. Dat is extra gunstig bij het leveren van diensten aan particulieren. De winstmarge kan groter worden. Let wel op dat je bij het gebruikmaken van de KOR-regeling geen btw als voorbelasting mag aftrekken.

Maak goede afspraken

Het is verder van belang om als zzp'er in loondienst goede afspraken te maken met je werkgever. Bijvoorbeeld ten aanzien van het aantal vaste dagen per week dat je in loondienst beschikbaar bent. Of dat je bijvoorbeeld tijdens je werk ook zakelijke telefoontjes mag aannemen of niet. Voer je werkzaamheden uit in loondienst die in het verlengde van je bedrijf liggen? In dat geval is het mogelijk om afspraken te maken welke werkzaamheden je in loondienst verricht en welke je op naam van je eigen bedrijf uit kan voeren. Als parttime ondernemer kun je in sommige gevallen ook te maken krijgen met aanvullende regels met betrekking tot de nevenwerkzaamheden.

Boekhouding doen als ondernemer

Boekhouden en factureren op een manier die je begrijpt? Maak het jezelf gemakkelijk als zzp'er!

Maak gebruik van een boekhoudprogramma speciaal gemaakt voor zzp'ers.

Mijnzzp.nl