Team Mijnzzp

Bedrijf

Als ondernemer ben je doorgaans verplicht om btw-aangifte te doen. Een uitzondering hierop is als je meedoet met de kleineondernemersregeling (KOR). In dat geval hoef je bij het versturen van de factuur geen btw te berekenen en draag je geen btw aan de Belastingdienst af. Doe je niet mee met de KOR en ben je ondernemer voor de omzetbelasting dan dien je aangifte te doen. Ben je zzp’er dan vindt de btw-aangifte veelal per kwartaal plaats. Wil je dat liever per maand doen, dan is het mogelijk om daarvoor een verzoek in te dienen. In sommige gevallen kun je uitstel aanvragen voor de omzetbelasting.

Factuurstelsel of kasstelsel

Aan het einde van elk kwartaal krijg je de gelegenheid om de btw-aangifte te doen. De Belastingdienst zet de aangifte voor je klaar en dan heb je nog een maand de tijd om aan de verplichting te voldoen. De btw is met het factuurstelsel of met het kasstelsel te berekenen. Bij een factuurstelsel heb je vooral zakelijke klanten of organisaties of verenigingen.

Je vermeldt in dit geval de berekende btw op de factuur op de btw-aangifte. Dit is ook van toepassing als de factuur nog niet is voldaan. Bij een kasstelsel lever je als ondernemer vooral aan particulieren. Je geeft in de btw-aangifte dan de btw op die zijn geboekt over de inkomsten op de bankrekening of in kas zijn ontvangen.

Betaalde btw opgeven

Je hebt als ondernemer natuurlijk het voordeel dat je betaalde btw over zakelijke kosten in mindering mag brengen. Dit geef je in de btw-aangifte op bij de voorbelasting. Het is dan ook mogelijk dat je in plaats van btw moet afdragen een bedrag aan btw terugontvangt. Bijvoorbeeld als je meer zakelijke kosten hebt gemaakt dan dat er inkomsten zijn geweest. Het is voor starters dan ook belangrijk om al voor de start van het bedrijf de zakelijke uitgaven bij te houden.

Verder zijn er nog een aantal verschillende situaties bij de btw-aangifte die meer specifiek zijn. Bijvoorbeeld als je als zzp’er in de bouw in opdracht van een aannemer werkt en de btw verlegt. Je doet dan wel de btw-aangifte, maar verlegt daarbij de btw, zodat je niets hoeft af te dragen. Zo zijn er nog een aantal specifieke situaties, waar je meer informatie over vindt bij de Belastingdienst.

Lees ook ons artikel: Btw calculator: exclusief en inclusief btw uitrekenen

Mijnzzp.nl