Team Mijnzzp

Ambulance

Er is een groot aantal zzp’ers dat bewust de keuze maakt om zich niet te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Een belangrijke reden daarvoor zijn de kosten die gekoppeld zijn aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering. De grote meerderheid onder de zelfstandige ondernemers heeft zich niet verzekerd. Het is echter wel aan te raden om eens de mogelijkheden te onderzoeken om niets aan het lot over te laten. Er zijn namelijk verschillende opties voor zzp’ers om zich tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren.

Inhoudsopgave
Particuliere AOV
Zelf geld opzij zetten als zzp'er
Aansluiten bij een broodfonds als zzp'er

Particuliere AOV

De particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering is er in allerlei soorten. De hoogte van de premie schrikt de meeste ondernemers echter af. Overigens verschillende de premies in hoogte, want deze zijn onder meer afhankelijk van de sector. Werk je als zzp’er in de bouw dan mag je flink in de buidel tasten. Werk je vooral vanachter je bureau dan zijn de kosten al een stuk lager. Dat betekent dat het voor een grote groep toch interessant is om deze optie te onderzoeken. Maak bijvoorbeeld een vergelijking tussen aanbieders door de premie te berekenen en de voorwaarden naast elkaar te leggen.

Zelf geld opzij zetten als zzp'er

Het is natuurlijk ook mogelijk om als zelfstandig ondernemer zelf geld opzij te zetten. Indien er dan sprake is van langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid is er in ieder geval geld achter de hand. Het geld is opzij te zetten door te sparen of door een vorm van beleggen te kiezen. Het is aan te raden om minimaal zoveel te sparen dat er een jaar te overbruggen is als je door ziekte thuis komt te zitten.

Aansluiten bij een broodfonds als zzp'er

Er zijn allerlei broodfondsen waar zelfstandig ondernemers zich bij kunnen aansluiten. De leden leggen ieder maandelijks geld in en er gaat geld uit de pot als een lid daar een beroep op doet. Het is een sociale manier om je als ondernemer tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren.

Het is wel belangrijk te weten dat de uitkering vanuit het broodfonds van tijdelijke aard is. Tot slot is er nog een mogelijkheid voor startende zzp’ers die vanuit een uitkeringssituatie bij de UWV als ondernemer gaan werken. Voor hen is er een mogelijkheid om zich via de UWV tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren.

Administratie en boekhouding

Tip: ga je binnenkort starten als zzp'er?

Als zzp'er is het belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier op te zetten. De meeste zzp'ers doen dit door middel van boekhoudsoftware. Dit werkt tegenwoordig vrij eenvoudig.

Mijnzzp.nl