Team Mijnzzp

Bouwkraan

Er zijn helaas voorbeelden te over van situaties, waarin een opdrachtgever het nalaat te betalen. Dat is heel vervelend, want in dat geval moet je actie ondernemen en achter je geld aangaan. Het is in ieder geval belangrijk dat je duidelijke afspraken moet maken voordat je aan de slag gaat. Dat vormt namelijk de basis om bij uitblijven van betaling eenvoudiger de factuur betaald te krijgen. Heldere afspraken voorkomen dat er onduidelijkheden bestaan met eventueel een conflict tot gevolg. Zijn de afspraken voor beide partijen duidelijk en blijft de betaling van de factuur uit? Handel dan als volgt:

Inhoudsopgave
Stuur een herinnering en aanmaning
Incassobureau inschakelen
Dagvaarding uitbrengen

Stuur een herinnering en aanmaning

Het kan natuurlijk gebeuren dat een opdrachtgever is vergeten om je factuur tijdig te betalen. Als er sprake is van een terugkerende opdrachtgever is het netjes om even een herinnering te sturen, eventueel gevolgd door een aanmaning. Het is ook mogelijk om even telefonisch contact te zoeken en te vragen waarom de betaling uitblijft. In veel situaties komt het dan alsnog goed. Overigens heb je als ondernemer de gelegenheid om direct een incassobureau in te schakelen. Dat is handig als je al zeker weet dat de debiteur niet van plan is om te gaan betalen.

Incassobureau inschakelen

Het is een logische stap om na het uitblijven van betaling van de factuur een incassobureau in te schakelen. Een groot aantal bedrijven ziet dan alsnog de ernst in van het niet betalen van de factuur en besluit te betalen. Ben je een kleine ondernemer dan wil je natuurlijk niet dat je veel geld kwijt bent aan de incasso.

Er zijn dan ook incassobureaus die de factuur voor je incasseren en de rekening daarvan bij de debiteur neerleggen. Betaalt de opdrachtgever ook niet nadat je een incassobureau hebt ingeschakeld? Dan is de weg vrij om een rechtszaak te starten. Helaas zijn daar wel kosten aan verbonden, waarvan overigens een groot deel weer te verhalen is bij de debiteur.

Dagvaarding uitbrengen

Om je geld alsnog te krijgen, is het nodig om in dit stadium een dagvaarding te laten uitbrengen door een deurwaarder. Het is mogelijk om hiervoor contact op te nemen met een deurwaarder, maar je kan ook een advocaat inschakelen die daar zorg voor draagt en je bedrijf daarna vertegenwoordigt bij de rechtbank.

Kantoor

Tip: ga je binnenkort starten als zzp'er?

Maak gebruik van een boekhoudprogramma. Hiermee kun je eenvoudig de boekhouding bijhouden. Dit werkt veel sneller en kan ook problemen met debiteuren voorkomen.

Mijnzzp.nl