Salonmanager

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Als salonmanager ben je een vakspecialist binnen de kappersbranche en zal je leiding geven aan één of meerdere kapperszaken of kapperssalons. Een salonmanager is dus niet alleen een kapper of kapster maar ook een filiaalmanager. Van een salonmanager mag dan ook meer verwacht worden dan van een kapper of kapster. Denk hierbij aan het voeren van commerciële gesprekken, aan het dagelijks leiding geven aan de diverse medewerkers, aan het opstellen van reclamecampagnes en bijvoorbeeld aan het voeren van de bedrijfsadministratie. Over het algemeen zal een salonmanager een allround vakman of vakvrouw zijn die ook de speciale Mbo-opleiding Salonmanager genoten heeft. Binnen deze opleiding is er juist veel aandacht voor het kunnen werken als manager en het uiteindelijk kunnen starten van je eigen kaperssalon als ondernemer. De meeste kappers of kapsters die een eigen zaak willen starten volgen dan ook de Mbo-opleiding Salonmanager zodat ze een goede start kunnen maken. De inhoudelijke werkzaamheden van een salonmanager zijn verder niet eenduidig aan te geven, omdat een salonmanager op verschillende manieren werkzaam kan zijn. Het is goed denkbaar dat een salonmanager van een kleinere salon ook zal meewerken op de werkvloer, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Binnen de grotere salons zal een salonmanager in de meeste gevallen meer op de achtergrond werkzaam zijn. Dit is ook het geval als een salonmanager verantwoordelijk is voor meerde salons. In dat geval zal een salonmanager de verschillende salons regelmatig bezoeken. In het algemeen is het wel zo dat de meeste salonmanagers ook werkzaam zijn op de werkvloer.

De werkzaamheden als salonmanager zijn divers te noemen en houden meer in dan het alleen kunnen knippen, verven en föhnen van haren. Een salonmanager is de direct leidinggevende van de salon en het aanspreekpunt voor alle klanten en bedrijven die met de salon te maken hebben. Een salonmanager zal dan ook moeten beschikken over uitstekende communicatieve vaardigheden en commerciële vaardigheden. Daarnaast is de salonmanager het aanspreekpunt voor de medewerkers van de salon. Denk hierbij aan het regelen van verlofdagen, het voeren van functioneringsgesprekken en salarisonderhandelingen. Ook het coachen en motiveren van de medewerkers is een taak van de salonmanager.

Van een salonmanager mag verwacht worden dat hij of zij op de hoogte is van de laatste haarmode en andere trends zodat de salonmanager klanten en de medewerkers  van de salon hierover kan informeren. Het kunnen geven van advies aan klanten en de medewerker is erg belangrijk als salonmanager. Ook het bedenken van eventuele acties is meestal voorbehouden aan de salonmanager. Dit is wel afhankelijk van de soort organisatie waar je werkzaam bent, omdat acties ook landelijk uitgevoerd kunnen worden. In de meeste gevallen zal een salonmanager wel over bepaalde vrijheden beschikken om de omzet te kunnen verhogen. Welke vrijheden een salonmanager precies heeft is afhankelijk van de soort kapperszaak waarbinnen je werkzaam bent, omdat er verschillende soorten salons bestaan. Denk bijvoorbeeld aan de klassieke barbiers, aan de modieuze salons en aan trendy salons.

Het starten van een eigen salon als ondernemer of als onderneemster is voor veel kappers en kapsters een droom. Binnen Nederland zijn er veel verschillende soorten kapperszaken te vinden die het helaas niet allemaal zullen redden. Het starten van een eigen salon klinkt wellicht makkelijk, maar kan binnen de praktijk best lastig zijn omdat er nu eenmaal veel concurrentie is onder de kappers en salons. Het overleven als ondernemer is meestal alleen voorbehouden aan vakmensen die niet alleen een goede kappers of kapster zijn, omdat de algemene ondernemingsvaardigheden net zo belangrijk zijn. Denk hierbij aan het op een simpele manier verhogen van de omzet door het actief aanbieden van haarverzorgingsproducten, inclusief het bieden van bijbehorende informatie. Er zijn vandaag de dag nog veel kapers te vinden die niet beschikken over goede commerciële vaardigheden en daarom omzet mislopen. Als salonmanager is het dus ook je taak om medewerkers te trainen in het verkopen van bijproducten zodat de ondernemingskansen toenemen.

Beroep salonmanager:

Opleiding haarverzorging:

Opleidingen tot salonmanager

Wie een carrière ambieert als salonmanager kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding Salonmanager op niveau vier, die ongeveer drie jaar in beslag zal nemen. De Mbo-opleiding Salonmanager is in de meeste gevallen een zogenaamde BOL-opleiding die bestaat uit ongeveer veertig procent stage en zestig procent theorieles op school. Via externe opleiders is deze opleiding in sommige gevallen ook binnen een jaar af te ronden. Binnen de Mbo-opleiding Salonmanager is er onder andere aandacht voor het opzetten van een eigen onderneming, het leiding geven aan een kapsalon, het op de juiste manier ontvangen van klanten, administratieve handelingen, sociale vaardigheden en gespreksvaardigheden. Daarnaast is er aandacht voor meer algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen. Als vooropleiding verwachten de meeste scholen wel een passende vooropleiding, zoals de Mbo-opleiding Allround Kapper. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding kan belangrijk zijn als salonmanager.

Bedrijven waar een salonmanager werkzaam kan zijn

Een salonmanager is over het algemeen werkzaam voor een kappersketen die beschikt over meerdere filialen. Een andere benaming voor salonmanager kan ook zijn filiaalmanager, echter heeft de term filiaalmanager meer betrekking op middenstanders. Daarnaast is het denkbaar dat een salonmanager werkzaam is binnen een wellness centrum dat voorzien is van een salon. Als salonmanager kan je ook werkzaam zijn als ondernemer binnen je eigen salon. Het is mogelijk dat een salonmanager ook voor andere soorten salons werkzaam is, zoals schoonheidssalons. Binnen schoonheidssalons kan er sprake zijn van verschillende verzorgingsbehandelingen. Ook het knippen kan voorkomen binnen gecombineerde schoonheidssalons.

Competenties salonmanager

Als salonmanager moet je beschikken over verschillende competenties die ook met het ondernemen te maken hebben. Een salonmanager is niet alleen een vakman of vakvrouw maar ook een manager die sturing moet kunnen geven aan de salon. Denk hierbij aan het kunnen voeren van functioneringsgesprekken, aan het onderhandelen over inkopen, aan het kunnen plannen en bijvoorbeeld aan het voeren van de bedrijfsadministratie. Van een salonmanager mag dan ook verwacht worden dat hij of zij beschikt over goede commerciële vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden als salonmanager zijn marketing, financiën, passie, inzicht, zelfstandigheid en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als salonmanager

Het arbeidsmarktperspectief als salonmanager is over het algemeen redelijk te noemen mits je beschikt over de juiste opleidingen en werkervaring. In de meeste gevallen volgen mensen de Mbo-opleiding Salonmanager om uiteindelijk hun eigen salon te kunnen starten als ondernemer of als franchisenemer. Als ondernemer of als franchisenemer is het arbeidsmarktperspectief niet van toepassing. De doorgroeimogelijkheden als salonmanager moeten dan ook gezien worden als het starten van je eigen salon. Een andere doorgroeimogelijkheid als salonmanager is de functie regiomanager. Als regiomanager sta je boven alle salonmanagers. Een regiomanager zal in de meeste gevallen dagelijks de verschillende salons bezoeken binnen een bepaalde regio. Een regiomanager zal ook regelmatig overleggen met de directie.

Arbeidsvoorwaarden en salaris salonmanager

Als salonmanager zal je in loondienst doorgaans onder de cao kappers vallen waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een salonmanager werkzaam in loondienst zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2000 en 2500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Wat een zelfstandig ondernemer met een eigen salon precies zal verdienen is niet zomaar aan te geven omdat dit geheel afhankelijk zal zijn van het aantal klanten, het aantal medewerkers en verdere onkosten.

Mijnzzp.nl