Marketeer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een marketeer is iemand die werkzaam is binnen de marketingbranche. Marketing is een breed begrip dat betrekking heeft op alle activiteiten die met de promotie en marketing van producten en diensten te maken hebben. In het kort komt het beroep marketeer neer op het bevorderen van diensten of producten door het maken van reclame. Hoe dit precies gedaan wordt en wat de specifieke verantwoordelijkheden zijn van een marketeer kan nogal eens verschillen per bedrijf en de specifieke functie als marketeer. Een marketeer kan bijvoorbeeld kijken hoe klanten precies terecht komen bij een bedrijf en proberen te analyseren hoe dit nog meer klanten kunnen worden. Na deze analyse kan een marketeer een gericht plan van aanpak opstellen. Een ander voorbeeld kan zijn dat bezoekers wel een bedrijf vinden maar niks afnemen. Het is dan de verantwoordelijkheid van een marketeer om met een goed plan van aanpak te komen om dit te verbeteren. Een marketeer is dus gespecialiseerd in marketing om bepaalde diensten of producten te promoten voor bedrijven en organisaties. Als marketeer bestaan er ook weer diverse specialisaties, omdat marketing betrekking heeft op uiteenlopende soorten werkzaamheden. Goede marketing is voor de meeste bedrijven erg belangrijk, omdat marketing bijdraagt aan naamsbekendheid en dus ook omzet. In veel gevallen zal een marketeer zich richten op televisie, radio en het internet. Daarnaast heeft het beroep marketeer betrekking op de gedrukte media. Het beroep marketeer moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat marketeers zich ook kunnen richten op specifieke werkzaamheden. Daarnaast is het zo dat de meeste marketeers verantwoordelijk zijn voor verschillende werkzaamheden die met marketing te maken hebben. Marketing is voor de meeste organisaties een proces dat ieder jaar kan veranderen. Er komen steeds meer mogelijkheden bij wanneer we het hebben over marketing.

Een marketeer is dus op een brede manier verantwoordelijk voor alle activiteiten die een organisatie uitvoert om producten en/of diensten te promoten. Als marketeer werk je over het algemeen zeer gericht om de juiste doelgroep te bereiken. Om de juiste doelgroep te kunnen bereiken zal de marketeer een goed plan van aanpak moeten bedenken en uitwerken. Het zomaar beginnen van een reclamecampagne zonder duidelijk doel geeft vaak geen goed resultaat, omdat dit niet gericht is. Een van de belangrijkste taken is dan ook het onderzoeken van de doelgroep als marketeer. Het heeft bijvoorbeeld niet veel zin om reclame te maken op televisie voor kinderspeelgoed tijdens de avonduren. Het zijn de kinderen die de reclame moeten zien, zodat ze vervolgens aan hun ouders vragen om het speelgoed. Tegenwoordig kan een marketeer gebruikmaken van veel mediakanalen om de juiste doelgroep te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan televisie, radio, folders, websites en aan reclamefilmpjes voor YouTube filmpjes. Al deze verschillende mediakanalen maken het mogelijk om op een brede manier te adverteren als marketeer. Als een marketeer zich voornamelijk op het internet richt spreekt men ook wel van een online marketeer. Als marketeer zul je over het algemeen veel met andere commerciële vaklieden samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan reclameontwerpers en aan art directors.

Wat is marketing?

Marketing verwijst naar de activiteiten die worden ondernomen om producten, diensten of merken te promoten, te verkopen en op de markt te brengen. Het is een breed vakgebied dat zich bezighoudt met het begrijpen van de behoeften en wensen van consumenten en het ontwikkelen van strategieën om producten en diensten aan te bieden die aan die behoeften voldoen.

Marketing omvat verschillende aspecten, waaronder marktonderzoek, merkpositionering, productontwikkeling, prijsstelling, distributiekanalen, promotie en klantrelatiebeheer. Het doel van marketing is om de zichtbaarheid en bekendheid van een product of dienst te vergroten, potentiële klanten aan te trekken, bestaande klanten te behouden en uiteindelijk winstgevende transacties te genereren.

Marketingmethoden kunnen variëren, afhankelijk van de doelgroep, het type product of dienst, de branche en de marketingdoelstellingen. Het kan onder andere traditionele marketingkanalen omvatten, zoals reclame, public relations en direct mail, evenals digitale marketingkanalen, zoals sociale media, zoekmachineoptimalisatie, contentmarketing en e-mailmarketing.

Moderne vorm van marketing

Omdat steeds meer bedrijven en andere organisaties reclame maken via het internet is de rol van de marketeer ook aan het veranderen. Een goede marketeer is ook een soort van ICT-specialist die begrijpt hoe onlinemedia werkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gericht reclame maken op websites via reclamebanners, aan content reclame of aan branded content. Als een marketeer reclame wil maken door middel van content artikelen zal deze over het algemeen niet zelf de artikelen schrijven maar uitbesteden aan een copywriter of aan een content manager. Ook het inzetten van bloggers en vloggers komt tegenwoordig vaak voor bij marketingbedrijven. Dit betreft over het algemeen wel bloggers en vloggers die aangemerkt moeten worden als influencer.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van marketing waarbij een persoon of bedrijf (de affiliate) producten of diensten promoot van een andere persoon of bedrijf (de adverteerder) in ruil voor een commissie op basis van de gegenereerde verkoop, leads of andere vooraf bepaalde acties. Bij affiliate marketing werkt de affiliate samen met de adverteerder om potentiële klanten naar de producten of diensten van de adverteerder te leiden. Dit kan worden gedaan via verschillende kanalen, zoals websites, blogs, sociale media, e-mailmarketing en andere online platforms.

Marketing en ICT

Marketing en ICT zijn twee woorden niet eigenlijk niet meer los van elkaar gezien kunnen worden. Een marketeer is geen programmeur maar zal zeker kennis moeten hebben van ICT-systemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Search Engine Optimisation om websites en/of content beter vindbaar te maken, aan het analyseren van websitebezoekers en aan het verzamelen van data om gegevens inzichtelijk te maken. Daarnaast is het zo dat de meeste marketeers gebruikmaken van affiliate marketing. Affiliate marketing is een speciale vorm van marketing waarbij affiliates een vergoeding ontvangen als een product of dienst verkocht is. Als marketeer is een brede ICT-kennis tegenwoordig meestal onmisbaar. Als marketeer kun je tegenwoordig ook te maken hebben met AI marketing.

Bedrijven en marketing

Voor bedrijven is marketing erg belangrijk. Bedrijven maken dan ook op grote schaal gebruik van marketeers om hun diensten en/of producten te promoten. Ondernemers kunnen over het algemeen niet zonder marketing omdat naamsbekendheid en merkmanagement nu eenmaal heel belangrijk is om consumenten te kunnen bereiken. Grotere organisaties maken over het algemeen ook gebruik van een brand manager. Een brand manager is verantwoordelijk voor merkmanagement. Merkmanagement heeft te maken met het vergroten van het marktaandeel van bepaalde producenten, diensten en/of merken. Een brand manager kan dus ook aangemerkt worden als marketeer.

Online marketing en communicatie

Vandaag de dag zijn de meeste marketeers werkzaam als online marketeer. Als online marketeer probeer je meestal producten en diensten te verkopen. Een online marketeer probeert dan in contact te komen met klanten via de bedrijfswebsite en andere online middelen. Een belangrijk onderdeel van online marketing is communicatie. Je moet in staat zijn met klanten te communiceren op een manier die aan hun behoeften voldoet. Je moet ook een positief imago voor je product of dienst kunnen scheppen. Marketing management heeft tegenwoordig al snel betrekking op de online-markt. Online marketing en communicatie zijn heel erg belangrijk wanneer je actief bent binnen de online markt. Wanneer we van een ervaren online marketeer spreken kan ook de benaming senior online marketeer van toepassing zijn. Grote bedrijven beschikken meestal over een interne online marketeer. Dit kan natuurlijk per type bedrijf verschillen.

Marketeer betekenis

Een marketeer is dus iemand die zich bezighoudt met marketingactiviteiten en strategieën om producten, diensten of merken te promoten en te verkopen. Het is iemand die het gedrag van consumenten analyseert, marktonderzoek uitvoert, marketingplannen ontwikkelt en implementeert, en verschillende marketingkanalen en technieken gebruikt om de doelgroep te bereiken en te betrekken.

Een marketeer kan verantwoordelijk zijn voor verschillende aspecten van marketing, zoals marktanalyse, doelgroepsegmentatie, merkpositionering, productontwikkeling, prijsstelling, distributiestrategieën, promotieactiviteiten en klantrelatiebeheer. Ze werken vaak samen met andere teamleden, zoals grafisch ontwerpers, copywriters, digitale marketeers en verkoopprofessionals, om een geïntegreerde en effectieve marketingstrategie te ontwikkelen en uit te voeren.

Het werk van een marketeer vereist vaardigheden zoals analytisch denken, creativiteit, strategisch inzicht, communicatieve vaardigheden en kennis van marketingprincipes en methoden. Marketeers moeten ook op de hoogte blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen in de markt en de marketingindustrie om competitief te blijven en succesvolle resultaten te behalen. Het uiteindelijke doel van een marketeer is om de zichtbaarheid en bekendheid van een product of dienst te vergroten, potentiële klanten aan te trekken, de verkoop te stimuleren en de merkloyaliteit op te bouwen.

Wat doet een marketeer:

Marketeer:

Opleidingen tot marketeer

Er zijn diverse opleidingsmogelijkheden voor het beroep marketeer, zoals de Hbo-opleiding Marketing Management of de Hbo-opleiding Commerciële Economie. Daarnaast zijn er voor het beroep marketeer veel cursussen te vinden bij externe opleidingsinstituten. Een gemiddelde Hbo-opleiding zal doorgaans vier jaar in beslag nemen, afhankelijk van je eigen inzet en vooropleiding. Om toegelaten te worden tot een Hbo-opleiding kunnen er, afhankelijk van de gekozen opleiding, toelatingsexamens afgenomen worden. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende marketeer.

Bedrijven waar een marketeer werkzaam kan zijn

Een marketeer kan voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam zijn in alle denkbare branches. Grote bedrijven beschikken over het algemeen over een eigen marketingafdeling of besteden de werkzaamheden uit aan een marketingbureau. Een marketeer kan natuurlijk ook prima werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. In sommige gevallen kan een marketeer ook aangemerkt worden als pr-adviseur.

Competenties marketeer

Als marketeer heb je doorgaans veel met klanten en/of collega's te maken, en zal je daarom communicatief goed onderlegd moeten zijn. Ook creativiteit is als marketeer aan te merken als belangrijke competentie, omdat een marketeer steeds weer met nieuwe pakkende ideeën zal moeten komen. Daarnaast moet een marketeer over een commerciële instelling beschikken, omdat een marketeer ook regelmatig zal onderhandelen met betrekking tot het inkopen van advertentieruimte. Algemeen belangrijke woorden zijn analyseren, analytisch, doorzettingsvermogen, overtuigingskracht, kennis, ICT, plannen, presteren, monitoren, controleren, bijsturen en inspireren. Als laatste is het belangrijk dat een marketeer blijft leren, omdat de marketingbranche nooit stilstaat. Het blijven volgen van mogelijke trends en vernieuwingen is erg belangrijk als marketeer.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als marketeer

Er is over het algemeen gezien genoeg werk te verkrijgen als marketeer, mits je over de juiste opleidingen beschikt. De marketingsafdeling is voor bedrijven belangrijk en kent meestal diverse interne functie met specifieke verantwoordelijkheden. De laatste jaren leggen steeds meer bedrijven de aandacht op onlinemarketing en zijn er steeds vaker specialisten nodig. De doorgroeimogelijkheden als marketeer moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie binnen het bedrijf, of het verder specialiseren binnen je vakgebied, zoals door het volgen van extra trainingen of opleidingen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris marketeer

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep, omdat je zoals eerder omschreven voor diverse bedrijven werkzaam kan zijn in verschillende branches met hun eigen arbeidsvoorwaarden. Maar over het algemeen zullen de arbeidsvoorwaarden prima geregeld zijn, omdat het meestal de grote bedrijven zijn waar je werkzaam bent. Een marketeer zal in loondienst doorgaans tussen de 2500 en 4500 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden binnen het bedrijf.

Read this information on Marketer in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Vermarkter auf Deutsch.

Lea esta información sobre Comercializador en español.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Marketeer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Marketeer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl