Influencer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Influencer is een algemene benaming voor mensen die op een bepaalde manier invloedrijk zijn. In veel gevallen worden influencers ook gezien als belangrijke autoriteit door andere mensen. De term influencer moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat influencer betrekking kan hebben op uiteenlopende soorten mensen die verschillende beroepen en/of activiteiten kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan bekende modellen of aan bekende vloggers die door hun volgers gezien worden als autoriteit. Influencers hebben in alle gevallen met elkaar gemeen dat ze veel volgers hebben en daarom gezien worden als een autoriteit. Als een influencer bepaalde informatie deelt via bijvoorbeeld social media kanalen moet deze informatie veel mensen bereiken en over het algemeen ook discussies losmaken bij de volgers en eventuele media. Met andere woorden moet het zo zijn dat volgers luisteren naar de betreffende influencer, omdat deze gezien zal worden als autoriteit door de volgers. Omdat influencers in veel gevallen op een makkelijk en ook snelle manier hun doelgroep kunnen bereiken zijn influencers in veel gevallen ook aantrekkelijk voor bedrijven die bepaalde producenten en/of diensten proberen te verkopen. Dat influencers zo aantrekkelijk zijn voor marketeers en bedrijven komt doordat de meeste influencers een zeer specifieke doelgroep aanspreken als influencer.

Een influencer is dus een persoon die over bepaalde autoriteit beschikt. Autoriteit heeft niet alleen betrekking op mensen die regels bepalen maar juist ook op mensen die door andere mensen gezien worden als betrouwbaar, zonder dat de betreffende influencer over specifieke macht beschikt. Denk bijvoorbeeld aan een model, die door veel volgers gezien wordt als betrouwbaar omdat het betreffende model nuttige en ook leuke informatie deelt met de volgers. Met de opkomst van onlineplatforms zoals YouTube kan iedereen tegenwoordig influencer worden als het betreffende YouTube kanaal veel volgers heeft. Het krijgen van veel volgers, waardoor je uiteindelijk influencer zal worden is niet heel makkelijk en zal veel moeite kosten. Lang niet iedereen kan zomaar influencer worden, omdat het krijgen van veel volgers niet vanzelf zal gaan.

Hoe word je influencer

Het worden van een influencer is alleen mogelijk als je als autoriteit gezien wordt door andere mensen. In de meeste gevallen zal dit inhouden dat een influencer een groot netwerk van volgers moet opbouwen. Denk bijvoorbeeld aan vloggers en aan bloggers die een grote doelgroep van vaste volgers aanspreken. Als veel volgers een persoon volgen kan er sprake zijn van een influencer. Wanneer iemand precies als influencer gezien wordt door andere mensen is niet zomaar aan te geven, omdat dit per influencer kan verschillen. Daarnaast kan er sprake zijn van verschillende soorten influencers. Het bloggen of vloggen over make-up is bijvoorbeeld heel iets anders dan het bloggen of vloggen over de ruimte als professor. Een professor zal in de meeste gevallen gezien worden als influencer omdat deze beschikt over veel wetenschappelijke kennis. Het is dus niet zo dat alle influencers over veel volgers moeten beschikken om aangemerkt te kunnen worden als influencer. Een influencer kan ook iemand zijn die op andere manieren gezien wordt als autoriteit. Ook een minister kan daarom gezien worden als influencer, omdat deze over autoriteit beschikt.

Voordelen van influencer worden

Het grootste voordeel van het worden van een influencer is dat influencers zeer aantrekkelijk zijn voor adverteerders, zoals online marketeers en YouTube marketeers. De beste influencers die beschikken over veel volgers kunnen dan ook veel geld verdienen door reclame te maken voor bepaalde bedrijven. Daarnaast worden influencers regelmatig gevraagd om te spreken als gastspreker tijdens evenementen, omdat influencers veel publiek kunnen trekken tijdens evenementen. Ook het krijgen van gratis producten van bedrijven is een voordeel als influencer. In veel gevallen worden influencers dan ook gesponsord door bedrijven.

Hoe word je social influencer:

Geld verdienen met instagram:

Opleidingen tot influencer

Er bestaan geen opleidingen tot influencer. Een influencer is een persoon die over autoriteit beschikt, omdat de influencer over unieke kennis beschikt, macht heeft of veel volgers heeft via diverse social media kanalen. Iedereen kan proberen om influencer te worden, echter is het worden van een echte influencer over het algemeen niet heel makkelijk. Het is verder niet mogelijk om een specifieke opleiding te benoemen tot influencer, omdat influencer betrekking kan hebben op uiteenlopende soorten personen.

Bedrijven waar een influencer werkzaam kan zijn

Een influencer kan voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam zijn in alle denkbare branches. Daarnaast kan een influencer werkzaam zijn als ondernemer. De meeste influencers die online actief zijn werken niet voor bedrijven, omdat ze als zelfstandig ondernemer actief zijn binnen hun eigen bedrijf. Dit kan wel per influencer verschillen, omdat een influencer ook betrokken kan zijn bij bedrijven.

Competenties influencer

De belangrijkste competentie van een influencer is het kunnen netwerken, omdat zonder netwerken het niet mogelijk zal zijn om een influencer te worden. Daarnaast moet communicatie ook gezien worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn presteren, motiveren, onafhankelijkheid, doorzettingsvermogen, energie, passie, kennis, zelfredzaamheid, plannen, organiseren en structuur. Structuur heeft vooral betrekking op het regelmatig online aanwezig zijn, zodat volgers weten waar ze aan toe zijn. Als laatste is het niet onbelangrijk om te benoemen dat een goede influencer ook zal beschikken over commerciële vaardigheden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als influencer

Arbeidsmarktperspectief als influencer is niet van toepassing, omdat het worden van een influencer verder niks te maken heeft met arbeidsmarktperspectief. Het worden van een influencer is alleen mogelijk door het opbouwen van autoriteit als influencer. De doorgroeimogelijkheden als influencer moeten gezien worden in het verder uitbouwen van je netwerk, waardoor je nog meer volgers zal krijgen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris influencer

Arbeidsvoorwaarden en salaris zijn verder niet van toepassing op een influencer, omdat een influencer in de meeste gevallen niet werkzaam is voor bedrijven. Wat een influencer precies zal verdienen is ook weer geheel afhankelijk van de soort influencer. Het beroep influencer is verder niet specifiek genoeg voor een salarisindicatie.

Mijnzzp.nl