Auto-ontwerper

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Het beroep auto-ontwerper c.q. automotive designer is voor veel mensen die binnen de auto-industrie werkzaam zijn en daarbuiten een droom. Het realiseren van een nieuw automodel is echter nog niet zo eenvoudig en zeker niet voor iedereen weggelegd. Tegenwoordig komen de meeste automerken steeds sneller met nieuwe auto's op de markt of met kleine veranderingen aan bekende modellen. De concurrentie op de automarkt is inmiddels zeer groot en klanten willen ook steeds sneller in een nieuw model rijden. Het ontwerpen van een nieuwe auto is overigens een samenspel tussen zeer veel specialisten die allemaal samenwerken met de ontwerper. Bij het ontwerpen van een nieuwe auto is het natuurlijk ook belangrijk om te kijken naar technische mogelijkheden en stroomlijning. Andere vakspecialisten binnen de auto-industrie die te maken hebben met het ontwerpen van een nieuwe auto zijn technisch specialisten, testingenieurs, constructeurs en procesmanagers. Het ontwerpen van nieuwe auto's die goed aanslaan bij de consument is voor de auto-industrie zeer belangrijk en de auto-industrie geeft dan ook veel geld uit aan onderzoek en het ontwerpen van nieuwe auto's. Het beroep auto-ontwerper moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat er bij het ontwerpen en ontwikkelen van auto's over het algemeen sprake is van meerdere ontwerpers en ontwikkelaars, die allemaal gespecialiseerd kunnen zijn binnen bepaalde aandachtsgebieden. Over het algemeen noemen autofabrikanten de hoogste ontwerper designbaas. Een designbaas heeft de verantwoordelijk over meerdere ontwerpers en ontwikkelaars.

Een baan als auto-ontwerper binnen de auto-industrie is zeker niet voor veel mensen weggelegd. Om te beginnen is het natuurlijk zeer belangrijk om de juiste opleidingen te volgen wil je überhaupt een kans maken zoals de opleiding industrieel vormgever. Doch ook met een goede opleiding blijft de kans beperkt om nieuwe auto's te mogen ontwerpen voor de grote autofabrikanten. Het ontwerpen van nieuwe auto's is voor de auto-industrie zeer belangrijk en alleen de beste designers maken een kans. In veel gevallen zal een designer al een beroemdheid moeten zijn met bewezen diensten voordat deze gevraagd zal worden. Overigens zijn er ook zeer veel mensen te vinden die zelfstandig vanuit huis auto's ontwerpen en deze ontwerpen opsturen naar de bekende automerken in de hoop een autofabrikant voor hun ontwerp te interesseren.

Wat komt er allemaal kijken bij het ontwerpen van een auto

Zoals eerder omschreven komen er zeer veel verschillende soorten zaken kijken bij het ontwerpen van een nieuwe auto. Natuurlijk speelt het design van de nieuwe auto een zeer grote rol en zal hier veel aandacht voor zijn. Consumenten komen in eerste instantie in veel gevallen af op een nieuwe auto door zijn ontwerp en uiterlijk. Nieuwe auto-ontwerpen worden eerst op papier geschetst en vervolgens op de computer uitgewerkt. Wanneer de resultaten van het nieuwe ontwerp goed bevonden zijn zal de autofabrikant het nieuwe model opbouwen in ware grootte door middel van een kleimodel. Het grote voordeel van het maken van een kleimodel auto is dat er beter te zien is waar eventueel veranderingen nodig zijn en deze gemakkelijk aangepast kan worden. Daarnaast zijn er ook diverse testen mogelijk met het uiteindelijke kleimodel auto zoals het testen van windweerstand. Wanneer een ontwerp goedgekeurd is zal deze door middel van computers uitgewerkt worden in een technische tekening waarna de mallen gemaakt kunnen worden zodat een nieuw ontwerp in productie genomen kan worden. Het ontwerpen van een nieuwe auto en het maken van de nieuwe mallen voor de uiteindelijke productie is overigens een zeer kostbare aangelegenheid. Naast het ontwerpen van een nieuw model auto is er natuurlijk ook veel aandacht voor het ontwerpen van het interieur. Het interieurontwerp van een nieuw model auto kan ook gedaan worden door de designer van de auto maar het komt ook zeker voor dat hiervoor andere designers worden ingeschakeld. Het moge duidelijk zijn dat het interieurontwerp van een nieuwe auto ook zeer belangrijk is.

Nieuwe technische mogelijkheden auto's

Tegenwoordig spelen nieuwe technische mogelijkheden een zeer grote rol bij nieuwe auto's. Niet alleen het model en uiterlijk van een auto zijn belangrijk maar ook andere technische innovaties zullen voor een belangrijk deel bepalen of een nieuw model auto succesvol zal worden. Denk hierbij aan energie-emissies en bijtellingsregels voor de zakelijke rijders. Maar ook zeker aan nieuwe functies die het autorijden veiliger en comfortabeler maken. Het autorijden is tegenwoordig niet goedkoop meer en autofabrikanten besteden dan ook zeer veel aandacht aan het ontwikkelen van nieuwe technieken die het autorijden goedkoper kunnen maken zoals het toepassen van hybride technieken en het ontwikkelen van zuiniger motoren. Het ontwerpen van een nieuwe auto is dan ook een ingewikkeld proces dat zeker meer inhoudt dan alleen het ontwerpen van een mooie auto. De nieuwe innovaties en mogelijkheden binnen de auto-industrie gaan tegenwoordig zeer snel en bieden dan ook steeds meer mogelijkheden. De auto-industrie is de laatste jaren snel aan het veranderen en wellicht rijden alle mensen over 10 á 20 jaar elektrisch en kennen we geen brandstofmotoren meer.

Masterclass auto ontwerpen:

Zo word je auto-ontwerper:

Opleidingen tot auto-ontwerper

Wie een professionele carrière ambieert als auto-ontwerper kan het beste een opleiding volgen tot industrieel vormgever of een Hbo-opleiding binnen de autotechniek c.q. automotive. Zoals eerder aangegeven zijn de meeste auto-ontwerpers designers en is het verkrijgen van werk als ontwerper binnen de auto-industrie zeker niet gemakkelijk. Designers zullen eerder gevraagd worden door een autofabrikant dan dat daar een vacature voor te vinden zal zijn. De hbo-opleiding autotechniek kent verschillende specialisaties en zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen. Met een afgeronde Hbo-opleiding autotechniek kan je overigens bij zeer veel uiteenlopende bedrijven werkzaam zijn die zeker niet alleen met auto's te maken hoeven te hebben. Ook de boekhouding kan belangrijk zijn als zelfstandig werkende auto-ontwerper. Zie voor meer informatie ook het beroep automonteur en het beroep autotechnisch ingenieur.

Bedrijven waar een auto-ontwerper werkzaam kan zijn

Als specifiek ontwerper werk je over het algemeen voor de grote automerken maar zoals eerder aangegeven zal het verkrijgen van werk als designer binnen de auto-industrie niet gemakkelijk zijn. Met een afgeronde Hbo-opleiding autotechniek zijn er diverse werkgevers waar je werkzaam kan zijn zoals autofabrikanten, importeurs, autodealers, transportbedrijven en onderzoeksinstituten. Daarnaast kun je natuurlijk ook werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer als designer of industrieel vormgever.

Competenties auto-ontwerper

De competenties voor een auto-ontwerper zijn lastig aan te geven maar enkele belangrijke steekwoorden zijn creativiteit, doorzettingsvermogen, lef, ambitie en inzicht. Daarnaast zal je natuurlijk een grote liefhebber van auto's moeten zijn vol met passie voor de auto-industrie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als auto-ontwerper

Het arbeidsmarktperspectief voor een auto-ontwerper is niet heel gunstig te noemen mede doordat het een beroep is waar heel veel animo voor bestaat. Daarnaast is het zo dat de meeste grote autofabrikanten zelf een bekende designer zoeken die zijn naam aan een nieuw ontwerp wenst te verbinden. Het is dus niet zo dat er snel vacatures te vinden zullen zijn voor een auto-ontwerper. Wel is het natuurlijk prima mogelijk om met de juiste opleidingen werkzaam te zijn binnen de auto-industrie. De doorgroeimogelijkheden voor een auto-ontwerper zijn er als men gevraagd wordt voor een nieuw ontwerp.

Arbeidsvoorwaarden en salaris auto-ontwerper

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep auto-ontwerper omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn binnen de auto-industrie. Daarnaast zijn veel designers werkzaam als zelfstandig ondernemer die zelf hun arbeidsvoorwaarden zullen bepalen. Er is niet veel bekend over het salaris of een eventuele vergoeding voor het ontwerpen van een nieuwe auto. Voor een bekende designer zal de vergoeding behoorlijk zijn, wanneer deze een nieuwe auto zal ontwerpen voor een autofabrikant. Over het algemeen zal iemand met een afgeronde Hbo-opleiding binnen de auto-industrie een salaris ontvangen tussen de 2000 en 4000 bruto per maand afhankelijk van leeftijd en verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl