Chief executive officer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Chief executive officer (Ceo) is een Engelse benaming voor een bestuursvoorzitter, algemeen directeur of een gedelegeerd bestuurder. Over het algemeen wordt de term Ceo alleen gebruikt binnen grote bedrijven, organisaties en instellingen die internationaal opereren. Als Ceo ben je eindverantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen het bedrijf. Hoe een Ceo precies werkt en welke verantwoordelijkheden deze precies draagt kan per bedrijf verschillen, omdat er verschillende soorten bedrijfsvormen bestaan. Als een Ceo bijvoorbeeld te maken heeft met een directie zoals de raad van bestuur binnen een bedrijf worden belangrijke strategische beslissingen samen genomen en niet alleen door de Ceo. De term Ceo kent geen bescherming en iedereen mag zich Ceo noemen, ondanks dat de term Ceo eigenlijk alleen toepasbaar is voor topbestuurders c.q. topmanagers van grote bedrijven die internationaal opereren. In het kort kunnen we de functie Ceo omschrijven als de directeur van een organisatie.

Ondanks dat iedereen zich Ceo kan noemen heeft de titel Ceo alleen betrekking op topbestuurders die beschikken over bijzondere eigenschappen en vaardigheden. Ook de verantwoordelijkheid die komt kijken bij de functie Ceo moet niet onderschat worden. Het nemen van soms moeilijke beslissingen die grote gevolgen kunnen hebben komen regelmatig voor als Ceo. Moeilijke beslissingen nemen als Ceo betekent automatisch dat je ook weerstand kan verwachten binnen en buiten het bedrijf, afhankelijk van de soort beslissingen. Moed en daadkracht zijn dan ook twee belangrijke woorden die zeker bij de titel Ceo passen.

Als Chief executive officer ben je in de eerste plaats eindverantwoordelijk voor het bestuur van een bedrijf. Daarnaast is een Ceo ook het gezicht van het bedrijf met betrekking tot de buitenwereld. Dit betekent dat een Ceo zich ook bezig zal houden met netwerken en verbinden van de juiste personen en organisaties die het bedrijf mogelijk verder kunnen helpen. De functie Ceo gaat verder dan het alleen aansturen van eigen personeelsleden binnen het bedrijf. Een Ceo kan dan ook zeker gezien worden als een belangrijke netwerker en lobbyist voor het bedrijf.

Enkele belangrijke eigenschappen van een Ceo:

 • Een Ceo moet beschikken over leervermogen
 • Een Ceo moet beschikken over vooruitstrevende visie
 • Een Ceo moet beschikken over zeer veel energie en passie
 • Een Ceo moet beslissingen durven nemen
 • Een Ceo moet dagelijkse leiding kunnen geven
 • Een Ceo moet een harde werker zijn
 • Een Ceo moet een topmanager of topbestuurder zijn
 • Een Ceo moet kunnen netwerken en lobbyen
 • Een Ceo moet kunnen samenwerken
 • Een Ceo moet kennis van zaken hebben
 • Een Ceo moet mensen kunnen overtuigen
 • Een Ceo moet risico's durven nemen
 • Een Ceo moet verantwoordelijkheden aandurven

Chief executive officer worden:

Bijzondere CEO:

Opleidingen tot Chief executive officer

Er bestaan geen opleidingsmogelijkheden tot Chief executive officer. Een Chief executive officer is in meestal een topbestuurder of topmanager die beschikt over zeer veel ervaring, kennis en talent. Wel worden er veel uiteenlopende soorten cursussen en opleidingen aangeboden die ook van toepassing kunnen zijn op een Chief executive officer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vergevorderde managementopleidingen of aan een leiderschapstraining.

Bedrijven waar een Chief executive officer werkzaam kan zijn

Een Chief executive officer kan werkzaam zijn voor uiteenlopende soort bedrijven, organisaties en instellingen. Over het algemeen zal de benaming Ceo alleen gebruikt worden als we spreken van grote bedrijven, organisaties of instellingen die internationaal actief zijn. Dat een directeur of voorzitter ook gezien kan worden als een Ceo betekent niet automatisch dat een directeur of voorzitter zich ook Ceo zal noemen, omdat een directeur of voorzitter ook leiding kan geven aan bedrijven, organisaties en instellingen die niet internationaal opereren. Daarnaast kan het om kleinere bedrijven, organisaties en instellingen gaan waarbinnen de titel Ceo niet echt past.

Competenties Chief executive officer

De competenties als Chief executive officer zijn zeer divers en overstijgen de reguliere competenties van een werknemer. Een Chief executive officer is dan ook een topbestuurder of topmanager die ook over ondernemersvaardigheden zal moeten beschikken. Belangrijke woorden als Chief executive officer zijn lef, passie, inzicht, kennis, doorzettingsvermogen, netwerken, lobbyen, samenwerken, overtuigingskracht, energie, ambitie, zelfvertrouwen en ervaring.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als Chief executive officer

Arbeidsmarktperspectief als Chief executive officer is niet echt van toepassing omdat een Ceo gekozen zal worden of omdat deze werkzaam is als ondernemer. De functie Ceo is dan ook over het algemeen alleen voorbehouden aan zeer ervaren topmanagers en topbestuurder die beschikken over uniek talent. De doorgroeimogelijkheden als Ceo zijn niet echt van toepassing omdat het al geen hoge functie betreft.

Arbeidsvoorwaarden en salaris Chief executive officer

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als Ceo omdat een Ceo werkzaam kan zijn voor uiteenlopende soorten bedrijven, organisaties en instellingen. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie te geven omdat dit nogal kan verschillen per Ceo. Een Ceo binnen het bedrijfsleven zal over het algemeen veel meer verdienen dan een Ceo die werkzaam is binnen de overheid of semioverheid.

Mijnzzp.nl