Assemblagetechnicus
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep assemblagetechnicus
• Wat doet een assemblagetechnicus
• Verschil assemblagetechnicus en assemblagemedewerker
• Werkzaamheden assemblagetechnicus
• Film: assemblagetechnicus:
• Film: productie HR-ketels:
Opleidingen tot assemblagetechnicus
Bedrijven waar een assemblagetechnicus werkzaam kan zijn
Competenties assemblagetechnicus
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als assemblagetechnicus
Arbeidsvoorwaarden en salaris assemblagetechnicus
Eigen bedrijf starten als Assemblagetechnicus
Boekhoudprogramma vergelijken Assemblagetechnicus
Beroep assemblagetechnicus
Een assemblagetechnicus is een assemblagemedewerker die technische werkzaamheden uitvoert, zoals het opbouwen van auto's, bedrijfswagens of verwarmingsketels. Het samenstellen van voertuigen, apparaten en machines noemt men ook wel het assembleren. Als assemblagetechnicus ben je dan ook verantwoordelijk voor bepaalde technische handelingen, zoals het opbouwen van onderdelen van een voertuig. Het grote voordeel van een assemblageband is dat iedereen zijn eigen specifieke taken heeft, waardoor het opbouwen van voertuigen of andere apparaten een stuk sneller uitgevoerd kan worden. Een assemblagetechnicus werkt dus voor een serieproductiebedrijf in een assemblagehal en is verantwoordelijk voor het samenstellen van halffabricaten. Welke werkzaamheden een assemblagetechnicus precies zal uitvoeren is geheel afhankelijk van de specifieke plek binnen de assemblagehal. Denk bijvoorbeeld aan het monteren van autodeuren, aan het monteren van autoruiten of aan het monteren van de motor als we spreken over voertuigen. Het beroep assemblagetechnicus moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat er veel technische bedrijven te bedenken zijn die te maken hebben met halffabricaten die geassembleerd moeten worden tot een eindproduct. Zoals eerder omschreven kan een assemblagetechnicus ook aangemerkt worden als assemblagemedewerker, met het belangrijke verschil dat een assemblagetechnicus verantwoordelijk is voor technische handelingen. Het is dan ook belangrijk dat een assemblagetechnicus beschikt over de nodige technische kennis en inzicht. Het beroep assemblagetechnicus kan in de meeste gevallen niet aangemerkt worden als ongeschoolde arbeid.
Wat doet een assemblagetechnicus
Een assemblagetechnicus is dus een productiemedewerker die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van technische productiewerkzaamheden. Als assemblagetechnicus maak je een belangrijk onderdeel uit van het productieproces, omdat van verschillende halffabricaten zoals auto-onderdelen een eindproduct gemaakt zal worden. Het eindproduct is in dit geval een kant-en-klare auto die verkocht kan worden. Als assemblagetechnicus kan je werkzaam zijn binnen verschillende soorten technische bedrijven die gebruikmaken van een assemblagehal. De meeste voertuigen, apparaten en machines worden tegenwoordig in elkaar gezet door verschillende assemblagetechnici. Afhankelijk van het soort bedrijf en de soort productie is het denkbaar dat een assemblagetechnicus meerdere taken heeft binnen het assemblageproces. Dit is meestal het geval als we spreken over relatief simpele assemblagewerkzaamheden. Binnen de grotere autofabrieken heeft een assemblagetechnicus meestal een vaste plek binnen het assemblageproces. In sommige gevallen kan ook de benaming assemblage monteur van toepassing zijn.
Verschil assemblagetechnicus en assemblagemedewerker
Een assemblagetechnicus is een assemblagemedewerker, met het verschil dat een assemblagetechnicus ook gezien kan worden als technicus of als installateur. Een assemblagetechnicus moet dan ook over technisch inzicht beschikken, omdat je als assemblagetechnicus binnen de techniek werkzaam bent. Als assemblagetechnicus werk je dan ook meestal met complexe machines en gereedschappen zoals robots, elektrisch gereedschap en pneumatisch gereedschap dat nodig is om de verschillende onderdelen op te bouwen. Een assemblagetechnicus kan dan ook gezien worden als een soort automonteur of loodgieter, omdat deze ook binnen de techniek of installatietechniek werkzaam zijn. Deze vergelijking gaat natuurlijk, maar deels op, maar hebben beide beroepen hebben wel met techniek te maken. In sommige gevallen kan een assemblagetechnicus ook aangemerkt worden als cleanroom medewerker. Het werken met pneumatisch gereedschap is verder niet moeilijk. In de meeste gevallen zul je wel aan de hand van werktekeningen zelfstandig componenten in elkaar moeten zetten. Wanneer je auto-onderdelen monteert, zul je in sommige gevallen ook werkzaam zijn op een lopende band. Het is niet zo dat alle assemblagetechnici werkzaam zijn aan een lopende band.
Werkzaamheden assemblagetechnicus
Als assemblagetechnicus kan je met verschillende soorten assemblagewerkzaamheden te maken krijgen, afhankelijk vanwaar je precies werkzaam bent. Ook het opbouwen van fietsen is een assemblageproces dat zeker toebehoort tot het beroep assemblagetechnicus. Een assemblagetechnicus doet meer dan het alleen opbouwen van onderdelen, omdat een assemblagetechnicus ook gezien kan worden als een controleur. De meeste assemblagetechnici hebben ook andere verantwoordelijkheden, zoals het controleren van het assemblageproces. Dit betekent meestal dat de assemblagetechnicus na het assemblageproces zijn eigen werkzaamheden zal moeten controleren en goedkeuren, voordat de volgende stap binnen het assemblageproces doorlopen kan worden. In veel gevallen ben je aan een lopende band werkzaam. Door middel van een lopende band kunnen fabrieken het productieproces optimaliseren.
Film: assemblagetechnicus:
Film: productie HR-ketels:
Opleidingen tot assemblagetechnicus
Wie een carrière ambieert als assemblagetechnicus kan het beste kiezen voor de speciale Mbo-opleiding assemblagetechnicus op niveau twee. Deze Mbo-opleiding moet gezien worden als een startersopleiding binnen de techniek, waarbinnen ook voldoende vervolgopleidingen bestaan. Tijdens deze Mbo-opleiding leer je onder andere alle basiskennis van de techniek, het veilig werken, het maken van een planning, vaktermen, het beheersen van verschillende soorten gereedschappen en leer je werkopdrachten op de juiste manier te lezen. Het is ook denkbaar dat nieuwe assemblagetechnici een interne opleiding en/of cursus aangeboden krijgen of bij een erkend leerbedrijf werkzaam zijn. In de meeste gevallen zullen nieuwe assemblagetechnici ingewerkt worden door ervaren collega's, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als leermeester. Het is denkbaar dat een assemblagetechnicus over een andere opleiding moet beschikken, afhankelijk van de soort werkzaamheden. Als startende ondernemer, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhoudsoftware. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding.
Bedrijven waar een assemblagetechnicus werkzaam kan zijn
Een assemblagetechnicus is werkzaam binnen bedrijven, die met techniek te maken hebben. Denk hierbij aan de machinebouw, autofabrikanten, installatiebedrijven, caravanbouwers, fietsfabrieken en aan fabrikanten, die landbouwvoertuigen bouwen. Zoals eerder omschreven moet het beroep assemblagetechnicus wel heel algemeen gezien worden, omdat een assemblagetechnicus werkzaam is voor het veel verschillende bedrijven, die met techniek en assemblageprocessen te maken hebben. Daarnaast kan een assemblagetechnicus te maken hebben met simpele en/of complexe werkzaamheden afhankelijk van de soort werkgever en specifieke werkzaamheden.
Competenties assemblagetechnicus
De belangrijkste competentie van een assemblagetechnicus is de algemene vakinhoudelijke kennis. Daarnaast moet een assemblagetechnicus aangemerkt kunnen worden als allround technicus en monteur. Een andere belangrijke competentie is het secuur kunnen werken, omdat je als assemblagetechnicus meestal verantwoordelijk bent voor het eindproduct (of halfproduct). Omdat een assemblagetechnicus in de meeste gevallen te maken heeft met diverse collega's en leidinggevende kan communicatie in het algemeen aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als een assemblagetechnicus te maken heeft met machines en gereedschap kan veiligheid in het algemeen aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden als assemblagetechnicus zijn motivatie, zelfstandigheid, presteren, doorzettingsvermogen en discipline.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als assemblagetechnicus
Het arbeidsmarktperspectief van een assemblagetechnicus is over het algemeen redelijk goed te noemen, als je beschikt over de juiste opleidingen en kennis. De werkzaamheden van een assemblagetechnicus kunnen niet zomaar door iedereen uitgevoerd worden, omdat technische kennis als assemblagetechnicus wel heel belangrijk is. Dit is over het algemeen een belangrijk verschil met het beroep assemblagemedewerker. Een assemblagetechnicus zal dan ook makkelijker werk kunnen vinden dan een assemblagemedewerker. De doorgroeimogelijkheden van een assemblagetechnicus kunnen gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de functie ploegbaas. Als ploegbaas zal je over het algemeen enkele assemblagetechnici aansturen.
Arbeidsvoorwaarden en salaris assemblagetechnicus
Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je voor uiteenlopende soorten bedrijven in verschillende branches werkzaam kan zijn met verschillende cao's. Wat een assemblagetechnicus precies zal verdienen is moeilijk aan te geven, omdat lang niet alle assemblagetechnici fulltime werken en ook niet dezelfde werkzaamheden uitvoeren. Over het algemeen zal een assemblagetechnicus een salaris verdienen tussen de 1900 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden.
Eigen bedrijf starten als Assemblagetechnicus
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Assemblagetechnicus, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Assemblagetechnicus
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Assemblagetechnicus bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Assemblagetechnicus.
Mijnzzp.nl